Zprávy
Aby sis mohl přečíst zprávy, tak se musíš nejprve přihlásit :)
Onload
 
PŘIHLÁŠENÍ

Nemáš ještě svůj účet?

ZAREGISTRUJ SE ZDARMA
Registrace je snadná, rychlá a zdarma!
Onload

Bára Trojanová: V Art for Life jsem jako „hetero“ v menšině

Pětici rozhovorů s členy Art for Life dnes uzavíráme s Bárou Trojanovou. Prozradila, jak se dostala k práci v Art for Life a jak se jí pracuje s kolegy, mezi kterými je jako hetero v absolutní menšině.

Bára je redaktorkou ženského internetového magazínu Žena.cz a členkou divadla Sklep. Je vdaná, má dvě děti ve věku 20 a 23 let. Do pojektu Art for Life se zapojila při přípravě druhého ročníku, kdy jako redaktorka zajišťovala mediální spolupráci a současně připravila realizaci některých fortografií pro kalendář Art for Life 2010.

S divadlem Sklep zrealizovala v témže roce benefiční představení pro Art for Life. Během třetího ročníku se opět podílela na realizaci kalendáře, mediální a organizační podpoře projektu.

1. Co bylo hlavním podnětem, který Vás definitivně přiměl být součástí Art for Life?

S Art for Life spolupracuju od druhého ročníku, kdy jsem pro kalendář oslovila některé z osobností, fotografů a návrhářů. A uvědomila jsem si, že i já jsem na AIDS úpně zapomněla.

Tak jsem se zeptala svých skoro dospělých dětí, co jim o téhle nemoci řekli ve škole, jestli absolvovali nějakou besedu, a když jsem zjistila, že informovanost ze strany oficiálních institucí je opravdu nulová a kromě toho je to téma velmi nepopulární, společnost se na infikované dívá skrz prsty a nechce se tím problémem vůbec zabývat, přišlo mi smysluplné pomoct někde, kde se jiným moc nechce.

Bára Trojanová (foto: Art for Life)

2. Vydržet u projektu vyžaduje pořádnou dávku motivace, co vás nejvíce na Art for Life motivuje a z čeho máte největší radost?

Největší radost mám z toho, že s námi spolupracují mimořádné osobnosti, které jsou tvářemi našich kalendářů a naší kampaně. Že jsou to lidé, kterých si váží většina společnosti, nejen čtenáři bulváru. 

3. Zklamalo vás něco ve spojení s Art for Life?

Ne, spíš by mě překvapil zájem, třeba ze strany takového ministerstva školství, vzhledem k tomu, kdo je jeho ministrem a jakými lidmi se obklopuje.

4. Stalo se vám někdy, že jste v nějaké době neměla nápady, přesto jste ale musela do termínu „něco představit“?

Naštěstí je nás v Art for Life pět (Martin Kámen, Josef Čechota, Jan Valder a Lukáš Sapík, pozn. red.), takže se ještě nestalo, že by někoho něco včas nenapadlo.

5. Kde získáváte inspiraci pro svoji práci?

Určitě pro práci v Art for Life těžím ze své práce redaktorky a herečky a autorky Divadla Sklep. I naše práce je hodně o nápadech a hledání co nejsrozumitelnější a nejefektivnější cesty pro sdělení informací.

Gaye, které znám, jsem si vybrala jako přátele ne proto, jakou mají orientaci, ale protože jsou to skvělí, inspirativní lidé...

6. Ovlivňuje vás při práci gay (queer) komunita? Pokud ano, jak? Nacházíte v ní inspiraci?

Určitě. Vzhledem k tomu, že v Art for Life jsem jako „hetero“ v absolutní menšině, tak mě kolegové často převálcují... ale jinak jsou ke mně moc hodní a tolerantní :)

Inspiraci nacházím spíš v lidech jako jedincích, nepřemýšlím o nich jako o příslušnících komunity. Já vůbec moc nejsem příznivcem škatulkování.

7. Máte nějaký vzor ve svém oboru? Pokud ano, koho a proč?

Před dvěma lety jsem na dvojce (ČT2, pozn. red.) viděla předávání cen Gypsy Spirit a tam jsem říkala, co někteří lidé dokážou bez velkých řečí a financí, je neuvěřitelné. 

8. Je něco, čeho byste chtěla ve svém oboru dosáhnout?

Vrátit téma HIV/AIDS do škol. 

9. Jak relaxujete a jakým způsobem si „dobíjíte“ energii?

Thajsko, Orlík, Slavonice, in-line brusle, golf, lyže, zahrada, rodinné oslavy a kamarádi.

10. Jak vnímáte českou/slovenskou gay scénu? V čem je odlišná od jiných zemí?

Nijak. Ty gaye, které znám, jsem si vybrala jako přátele ne proto, jakou mají orientaci, ale protože jsou to skvělí, inspirativní lidé. Ostatní prostě neznám, takže nemůžu hodnotit ani srovnávat.

11. Kdybyste teď mohla změnit tři věci, které by to byly?

  • Prezident České republiky
  • Sobectví, malost a závist „obyčejného“ českého občana
  • Aby nejčtenějším deníkem u nás nebyl Blesk
Onload

2 názory ke článku

09. 11. 2013 v 23:17Off-line 16vara  (25/185/-)
V otázce 11. naprostá pravda, ale ještě plno věcí bych k odpovědi přidal
19. 03. 2014 v 20:57Off-line Colombo  (102/192/90)
Hlavně si tu dělá jméno, o nic víc nejde.
Přihlas se a okomentuj článek. Ještě nemáš svůj účet? Zaregistruj se.
Onload
Načítám...
Onload
OnloadOnload
Copyright 2011–2024 NaKluky.cz, všechna práva vyhrazena, ISSN 1805-0506
Onload