Zprávy
Aby sis mohl přečíst zprávy, tak se musíš nejprve přihlásit :)
Onload
 
PŘIHLÁŠENÍ

Nemáš ještě svůj účet?

ZAREGISTRUJ SE ZDARMA
Registrace je snadná, rychlá a zdarma!
Onload

Jména celebrit hledejte i v říši rostlin a živočichů

Při zkoumání naší planety Země vědci stále objevují nové a nové druhy rostlin a živočichů. Uvádí se, že každý rok objeví až 15 tisíc nových druhů. Každý nově objevený druh tak potřebuje svůj název a zařazení do systematiky (taxonomie), aby byl v budoucnosti lépe rozpoznatelný. Proto se vědci při pojmenovávání nových druhů inspirují i u jmen známých osobností.

1. Barack Obama – Caloplaca obamae

A začneme hned u nejmocnějšího muže planety (aspoň tedy podle magazínu Forbes) prezidenta USA Baracka Obamy. Ten propůjčil své jméno oranžovému lišejníku Caloplaca obamae, který byl tak pojmenován v březnu 2009. Lišejník objevil Kerry Knudsen v Kalifornii a dal tak najevo své uznání za prezidentovu podporu vědy a jejího vzdělání.

Foto: facebook.com7147684@N03; Flickr, Creative Commons

2. George Bush – Agathidium bushi

I bývalý prezident USA George Bush má svého jmenovce. Je jím brouk Agathidium bushi. Objevitel Wheeler jej tak pojmenoval v roce 2005 na jeho počest. Později řekl, že mu ještě tehdejší prezident George Bush osobně volal, aby mu poděkoval za tohle gesto.

3. Darth Vader – Agathidium vaderi

Inspirace k pojmenování nepochází jen z reálných postav, ale i z fiktivních. Ze Star Wars bylo použito jméno lorda Darth Vader k vytvoření latinského názvu Agathidium vaderi. Úvaha je taková, že Darth Vader i jeho jmenovec mají širokou, lesklou hlavu (helmu) a podobné oči.

4. Frank Zappa – Phialella zappai, Pachygnatha zappa

Kytarista a plodný hudební skladatel Frank Zappa se stal inspirací pro celou řadu druhů. V roce 1987 byla tak pojmenována medúza Phialella zappai. Později pak celý rod ryb Zappa, genus of Gobiidae a nakonec pavouk Pachygnatha zappa, jehož černé skvrny vědci připomněly Zappův knír.

 Foto: jlacpo, Flickr, Creative Commons; bkoe, Flickr, Creative Commons

5. John Cleese – Avahi cleesei

V roce 2005 vědci pojmenovali jednoho z lemurů jako Avahi cleesei podle britského komika Johna Cleese. Stalo se tak zřejmě proto, že John se podílí na ochraně lemurů. Napsal scénář a hrál jednu z hlavních rolí v komediálním filmu „Fierce Creatures“, kde důležitou úlohu hráli lemuři. Také se podílel na dokumentárním filmu „Operation Lemur With John Cleese“.

 Foto: facebook.com

6. Harrison Ford – Pheidole harrisonfordi, Calponia harrisonfordi

Dva druhy hmyzu nesou jméno po Harrisonu Fordovi. Jedno jméno dostal mravenec Pheidole harrisonfordi jako dík za podporu ochrany přírody. Druhé jméno nese pavouk Calponia harrisonfordi jako poděkování za dokumentární film pro londýnské Muzeum historie přírody.

 Foto: locationscout, Flickr, Creative Commons; steve_shattuck, Flickr, Creative Commons

7. Beyoncé – Scaptia beyonceae

Za nejnovější přírůstek můžeme považovat pojmenování jednoho druhu ováda Scaptia beyonceae, který byl objeven už v roce 1981. Jak napovídá druhové jméno, byl pojmenován právě po zpěvačce Beyoncé. Objevitele zaujal velmi výrazný zadeček s hustým zlatým ochlupením, který je přiměl ováda pojmenovat na počest Beyoncé. Navíc se Beyoncé také narodila v tomtéž roce co byl ovád objeven.

Foto: beyonceonline.com; dhobern, Flickr, Creative Commons

Onload

1 názor ke článku

05. 10. 2014 v 16:33Off-line Sid_6  (36/182/66)
Zajímaly by mě český názvy těchto živočichů, pokud vůbec jsou.
Přihlas se a okomentuj článek. Ještě nemáš svůj účet? Zaregistruj se.
Onload
Načítám...
Onload
OnloadOnload
Copyright 2011–2024 NaKluky.cz, všechna práva vyhrazena, ISSN 1805-0506
Onload