Zprávy
Aby sis mohl přečíst zprávy, tak se musíš nejprve přihlásit :)
Onload
 
PŘIHLÁŠENÍ

Nemáš ještě svůj účet?

ZAREGISTRUJ SE ZDARMA
Registrace je snadná, rychlá a zdarma!
Onload

Gay kniha: Homosexualita v dějinách české kultury

V loňském roce se na pulty obchodů dostala vskutku pozoruhodná kniha Homosexualita v dějinách české kultury. Poskytuje vyčerpávající souhrn informací o tématu homosexuality v české literatuře, výtvarném umění, divadle a filmu od let minulých až do současnosti.

Úvod jako homosexualita v zahraničí

Pohodlně se usaďte, otevřete knihu Homosexualita v dějinách české kultury a začtěte se do rozsáhlého úvodu. Už jen více než padesátistránkový úvod dává najevo, že před vámi leží dílo, na kterém si nechal literární a kulturní historik Martin C. Putna s kolektivem dalších deseti autorů opravdu záležet.

Úvod se trochu vymyká zbytku knihy – zaměřuje se na počátky homosexuálního tématu v evropské a americké kultuře. Vysvětluje postupy a pojmy jako homotextualita či homotematika.

Naprosto logicky se zamýšlí nad tím, co vlastně znamená homosexualita v literatuře – je to homosexuální hrdina knihy, kterou napsal heterosexuální spisovatel, nebo je to jakákoliv kniha, která vznikla z pera homosexuálního spisovatele? Nebo musí být splněny obě podmínky či nějaké další?

Podkapitoly se věnují vzájemnému ovlivňování autorů a spoustu událostí datuje k Stonewallským nepokojům v New Yorku roku 1969, od kdy se začala psát novodobá historie homosexuálů.

Autoři přirovnávají Ameriku k politice, Francii k umění a Německo k vědě. Toto přirovnání patřičně vysvětlují a na konkrétních autorech odůvodňují.

Kolektiv autorů se dostal od tématu lesbické spisovatelky Sapfó ze starého Řecka až ke gay a lesbickým aliancím, a také lesbickému feminismu.

Literatura

Už i v „Eposu o Gilgamešovi“ – nejstarším dochovaném díle světového písemnictví, vidí autoři knihy všechna důležitá témata literatury a umění všech dob. Od touhy po slávě až po přátelství dvou mužů. Na tomto předmoderním díle i dokazují, jak je nemožné aplikovat pojem „homosexulita“.

V knize nechybí spousta citací z různých děl. Vysvětluje „problém“ křesťanství v kontextu s homosexualitou, potažmo sodomií, což bylo častým (ač mnohdy nepřímým) tématem autorů. Díky zmíněným autorům si zavzpomínáte na léta strávená ve školní lavici v hodině literatury, teď se vám ale na vybrané autory dostane úplně jiný pohled.

Často diskutovaným autorem (ve spojení s homosexualitou) je Jaroslav Hašek. Kniha přímo popisuje část z „Osudů dobrého vojáka Švejka za světové války“, kde se Švejk ocitne s jiným vojákem v posteli:

„Oba leželi k sobě přituleni jako dvě koťata. Švejk měl pracku pod majorovou hlavou a major objímal Švejka za pasem, tule se k němu jako štěně k fence“. Přestože na dnešní poměry z těchto slov nevyznívá nic zvláštního, Hašek musel být při psaní opatrný, aby nevyvolal společenské faux pas.

Výtvarné umění, divadlo a film

V polovině knihy na vás čeká 26 barevných stran s desítkami obrázků. Stejně jako celá kniha, tak i obrázky jsou průřezem historie – od Jiřího Karáska ze Lvovic z roku 1911 až po obrazy Ozáření od Gerharda Sebastiana Hámora a Untouched od Michala Šimla z roku 2011.

Poté, co se přenesete přes stostránkovou kapitolu věnující se umění, projdete divadelní a filmové umělce, až narazíte na Zdeňka Trošku, režiséra, který se otevřeně přihlásil k homosexualitě. Autoři popisují, jak Zdeněk do filmu „Slunce, seno a pár facek“ z roku 1989 vložil postavičku směšného zženštilého „doktora Káji“.

Kniha klade důraz na vysvětlování, tudíž informace nekončí u zmínky o Kájovi, ale dále mimo jiné dodává: „Kája odpovídá tradiční, klišovité představě o homosexuálovi coby objektu výsměchu heterosexuálů, ale i homosexuálů samotných, smějících se v rámci fenoménu camp vlastní karikatuře.“

Později se ale Zdeněk Troška věnoval vážnému filmu „Zkouškové období“, kde otevřel i téma homosexuality. V knize samozřejmě nechybí zmínky o tom, s čím se autor u vybraných děl potýkal.

Neuvěřitelný rozsah, skvělá práce

Knihu Homosexualita v dějinách české kultury vydalo v roce 2011 nakladatelství Academia. ISBN 978-80-200-2000-0.

Na téměř 500 stranách dostanete opravdu skvělý a precizní pohled na kulturu z „jiného pohledu“, než jste byli doposud zvyklí. Nutno dodat, že to je první souborné zpracování, nic jiného (a už vůbec ne v takovém rozsahu) o české kultuře nenajdete. Přímo na webu nakladatelství si také můžete knihu zakoupit.

Onload

6 názorů ke článku

15. 04. 2012 v 15:22Off-line Frosty  (33/170/80)
To vypadá hodně dobře, asi oživím knihovničku :)
Souhlasím - 7   •  Nesouhlasím - 1  Nahlásit
15. 04. 2012 v 17:29Off-line Andysson  (32/-/-)
Wau, po dlouhé době zase něco, co stojí za to shánět :)
Souhlasím - 6   •  Nesouhlasím - 1  Nahlásit
17. 04. 2012 v 01:03Off-line Rinoa  (35/182/83)
za vším hledej ... gaye :)
Souhlasím - 8   •  Nesouhlasím - 1  Nahlásit
16. 06. 2015 v 21:15Off-line Morrigan_Ni_Boii  (39/153/40)
Co takový Šeptej :-)
14. 01. 2018 v 14:13Off-line NC6  (103/-/-)
Šeptej je homofobní
24. 10. 2019 v 18:59Off-line Mishima  (70/178/78)
Nejlepší částí této knihy jsou texty Martina C. Putny, zbytek už takovou úroveń nemá.
Přihlas se a okomentuj článek. Ještě nemáš svůj účet? Zaregistruj se.
Onload
Načítám...
Onload
OnloadOnload
Copyright 2011–2024 NaKluky.cz, všechna práva vyhrazena, ISSN 1805-0506
Onload