Zprávy
Aby sis mohl přečíst zprávy, tak se musíš nejprve přihlásit :)
Onload
 
PŘIHLÁŠENÍ

Nemáš ještě svůj účet?

ZAREGISTRUJ SE ZDARMA
Registrace je snadná, rychlá a zdarma!
Onload

Zemřel profesor Antonín Holý. Usnadnil lidem život s HIV/AIDS

Chemik a biolog Antonín Holý zemřel minulé pondělí (16. 7. 2012) po dlouhé nemoci při nedožitých 76 let. Jeho význam a přínos pro vědu je obrovský. Vyvinul potřebná antivirotika, která se používají v lécích proti AIDS. Právě i díky němu dnes umírá na AIDS až o 35 % méně lidí než před deseti lety.

Zasadil se také o objevy proti virům hepatitidy typu B, pásového oparu, virového zánětu oční sliznice či pravých neštovic.

Antonín Holý zasvětil svůj život vědě, bádání a hledání. Pomohl milionům lidí na celém světě. Je (spolu)držitelem cca šedesáti českých a zahraničních patentů. Akademie věd ČR je díky němu v Česku jedna z nejbohatších vědeckých institucí.

Truvada: Jak je to vlastně s lékem na HIV/AIDS?

Začátky Antonína Holého očima Akademie věd ČR

„Do Ústavu organické chemie a biochemie Akademie věd ČR (ÚOCHB AV) Antonín Holý nastoupil v roce 1960 s červeným diplomem za chemii z Matematicko-fyzikální fakulty UK. Začínající vědec po třech letech přešel do vznikající laboratoře chemie nukleových kyselin. Toto oddělení pak dvacet let vedl.

Za osudové je možné označit setkání prof. Holého s mladým belgickým virologem Erikem de Clercqem z univerzity v Lovani v roce 1976, kdy se začala odvíjet mimořádně produktivní spolupráce laboratoří ÚOCHB AV ČR a Rega Instituutu v Belgii na nové skupině potenciálních antivirotik.

Svou pozornost badatelé zaměřili na skupinu tzv. acyklických fosfonátů nukleosidů, které se ukázaly být slibné. Ve spolupráci s americkou farmaceutickou firmou Gilead Sciences (Vistide, Hepsera, Viread, Truvada, Atripla) se jim podařilo úspěšně převést do lékové formy hned několik látek.

Antonín Holý tedy nejenže dokázal připravovat účinné látky, ale uměl též získat partnery pro jejich biologické testování a posléze i komerční partnery pro přípravu léků. Tak se „jeho“ látky staly základem pro moderní terapii mnoha závažných onemocnění,“ píše Akademie věd ČR.

Gay video: Chraňte se a budete žít dlouho, radí animáci

Kdo je Art for Life? Bojuje uměním proti HIV/AIDS

Foto: youtube.com

Onload

Názory ke článku

Přihlas se a okomentuj článek. Ještě nemáš svůj účet? Zaregistruj se.
Onload
Načítám...
Onload
OnloadOnload
Copyright 2011–2024 NaKluky.cz, všechna práva vyhrazena, ISSN 1805-0506
Onload