Zprávy
Aby sis mohl přečíst zprávy, tak se musíš nejprve přihlásit :)
Onload
 
PŘIHLÁŠENÍ

Nemáš ještě svůj účet?

ZAREGISTRUJ SE ZDARMA
Registrace je snadná, rychlá a zdarma!
Onload

Lukáš: Kvůli své orientaci jsem musel přestoupit na jinou školu

Osmnáctiletý Lukáš (fun_boy) obdivuje zpěvačku Lady Gaga a studuje druhou střední školu, protože první musel opustit kvůli šikaně ze strany učitelů. Když to o sobě řekl mamce, zhrozila se a řekla, že „porodila buzeranta“. Přesto Lukáš nezoufá a všem radí bojovat, dokud to jde.

1. Kam chodíš na školu a co tě baví?

Chodím na střední školu elektrotechniky a strojírenství v Praze, v září nastupuji do čtvrtého ročníku. Od mého dětství mám velký zájem o vše, co se točí kolem železnice, podle toho jsem si vybral i obor, který studuji. Po škole ze mě bude strojvedoucí.

Škola mě moc nebaví, ale vím, že maturitu budu potřebovat a navíc studuji něco, o co se zajímám, takže si říkám, že na tom lidé s výběrem školy jsou i hůř. Školu jsem už měnil kvůli své orientaci, ale zůstal jsem u stejného oboru.

Lukáš

Mezi mé další záliby patří plavání, bruslení a cyklistika. Ale nebaví mě to samotného, takže tomu moc času nevěnuji. Ale to, co miluji ze všeho nejvíc, je hudba – „It's my life“.

2. Kdy sis poprvé uvědomil, že jsi na kluky?

Byl jsem v osmé třídě a bydlel jsem v Týně nad Vltavou. Vedle nás bydlela taková milá slečna, se kterou bydlel i její starší bratr, strašně mi připomínal Johnnyho Deppa.

Pořád jsem na něj koukal a byl jsem z něj úplně mimo. To byl první moment, kdy mi začalo docházet, že představy mé rodiny o krásné manželce a velké rodině nebudou asi uskutečnitelné.

3. Co tě přimělo jít s „pravdou ven“?

Vnitřní pocit stísněnosti. Zoufalost, nebýt sám sebou a pořád lhát, hlavně mým nejbližším.

4. Jak dlouho ses odvažoval, než to někomu řekneš?

Přemýšlel jsem nad tím necelý rok, než jsem to řekl. Věděl jsem, že ten pocit, ta potřeba, že právě teď to řeknu, přijde sama.

5. Komu jsi to prvně řekl a proč?

Bylo to v den vysvědčení za první pololetí prvního ročníku na střední škole – v té době na mé bývalé škole v jižních Čechách.

Řekl jsem to kamarádce, v té době jsme si byli hodně blízcí, bylo to v hospodě a zapíjeli jsme vysvědčení. Věděl jsem, že její bratr je gay, takže reakce bude dobrá. Dali jsme si panáka a konečně jsem mohl s někým začít „všechno“ řešit.

6. Jak na to reagovala rodina?

Z rodiny jsem to nejprve řekl mamce. Dodnes si pamatuji reakci mamky: „Božééé, já porodila buzeranta“. Byl to nepříjemný pocit, ale s mamkou jsem nikdy moc nevycházel, i toto byl jeden z důvodů, který vedl k odstěhování k babičce kousek od Prahy.

S otcem se nestýkám, ale s jeho sestrou a rodiči v kontaktu jsem, takže si jsem jistý, že to určitě ví.

Babičce jsem to řekl o pár měsíců později. Protože jsem u ní bydlel, tak jsem se její reakce bál nejvíc. Je to pro mě člověk, který pro mě z rodiny znamená nejvíc.

Blížil se konec prvního ročníku a my se začali loučit se čtvrťáky. Pořád jsme chodili do hospody, popíjeli venku v parku, trvalo to asi 3 týdny. Jelikož jsem bydlel na domově mládeže a už nás měli dost, tak nám při návratu z vycházky dali dýchnout. V té době jsem měl v papírech napsanou stále mamku a bál jsem se, že to řekne babičce.

Tak jsem zvedl telefon, zavolal babičce, že jsem nadýchal a že bych jí rád něco řekl. Po chvíli, co se ptala a dávala různé návrhy toho, co to může být, jsem jí přerušil a řekl jsem jí, že manželku nikdy mít nebudu a že o víkendu do Prahy nejezdím za tou hezkou slečnou, co jí tvrdím, ale že jezdím za Jardou a že mu je 28. Její první reakce byly slzy.

Do čtvrtka mi nevolala a v pátek, když si pro mě přijela k vlaku, jsem sedl do auta a naše diskuze probíhala dlouhým mlčením. Na rozdíl od mamky mi doma řekla, že mě má strašně ráda a že se s tím musí srovnat. Do dneška s tím srovnaná není, ale už se to lepší, dokonce už je tak zvědavá, že se mě stále ptá na nové objevy, jestli jsem neměl náhodou rande atp.

Mamka si už také zvykla a naše vztahy se pomalu upevňují. Skrz orientaci nemám s nejbližší rodinou žádné problémy.

Bratrovi je teprve 7 let, ale až mu to jednou řeknu, tak se jeho reakce bojím. S mamkou totiž nežije, je v péči otce a žije s jeho rodiči, ti to samozřejmě ví, takže mám obavy, že bratra proti mně budou štvát, ale na to je stále pár let času, takže uvidíme, co čas ukáže.

7. Když jsi to o sobě řekl, ulevilo se ti? Jsi na sebe hrdý?

Konečně jsem sám sebou, nemusím nikomu lhát. Od chvíle, co jsem to řekl, se cítím úplně jinak. Je to pro mě takový další krok k dospělosti. Pořád o sobě říkám, že jsem hrdý gay.

8. Měl jsi nějaké problémy po coming outu?

Takových problémů bylo a pořád nějaké budou, ale nejvíce problémů jsem měl na bývalé střední škole. Spustilo se to, když jsem si začal s jedním s klukem, který také bydlel na intru. 

Byla to malá škola, takže se to vše rozneslo a začalo „peklo“. Byla to šikana, ale ne ze strany spolužáků, ti se tolik neozývali, ale ze strany učitelů.

Každé ráno, jsem chodil do školy a hned při vstupu jsem slýchával, že přišel buzerant, že si na něm dneska v hodině smlsnu apod.

Na intru to bylo podobné. Bojoval jsem do posledních sil, ale už to nešlo. Ze dne na den jsem si zařídil přestup na školu do Prahy a více se s tím „zapadákovem“ nezabýval.

Na nové škole problémy nejsou. Samozřejmě slýchávám obvyklá slova, ale ti puberťáci, co si hrají na velký machry, mi nesahají ani po kotníky.

9. Setkal ses s odporem od nábožensky založených lidí?

Měl jsem hodně věřících kamarádů, ale po tom, co se dozvěděli o mé orientaci, se už se mnou 99 % z nich nebaví.

Nebyli to kamarádi, pořád se oháněli Biblí, ale v Bibli je jasně napsáno, že Bůh nás stvořil podle svých představ. Nedokázali pochopit, že kdyby Bůh nechtěl, tak gay nejsem. Už jsou to pro mě jen lidi, co se v mém životě jen ukázali.

10. Co bys poradil klukům, kteří jsou ve stejné situaci, jako jsi byl ty? 

Bojovat! Bojovat, dokud to jde, nevzdávat to. Dokázat lidem, že jsme nad věcí. Jsem stejný člověk, jako ten, který mě odsuzuje, ubližuje a snaží se mi znepříjemnit život.

Celý život se s takovými lidmi budeme potkávat a pokaždé nás čeká tvrdý boj, abychom si vydobyli postavení, o které stojíme.

Nikdy nesklánějte hlavu a neříkejte si, že to přejde, tak to nefunguje.

11. Koho považuješ za gay ikonu?

Elton John. Dělal vše proto, aby docílil toho, co chtěl.

12. Jak vnímáš českou/slovenskou gay scénu?

Když se podívám do jiných států, kde přiznat se k homosexualitě znamená ortel smrti, tak si říkám, že se tu máme vcelku dobře. Než to u nás bude tzv. „dokonalé“, bude to chvíli trvat, ale snad se toho dožiji.

13. Co bys vzkázal lidem, kteří nemají rádi gaye?

Svojí orientaci jsme si nevybrali. Hodně z nás se s tím muselo dlouho srovnávat, někdo s tím má problém i teď. Hodně z nás si neprošlo zrovna „růžovým“ obdobím.

Naše volba to nebyla, zamyslete se, proč nám říkáte, že nejsme normální. Zkuste se vžít do role, kdy za vámi přijde vaše dcera či syn a řekne, že je homosexuální. Zabijete ho? Vyhodíte ho a dovolíte, aby se z něj stal bezdomovec?

Heterosexuální muži říkají, že jsme divní, ale to, že koukají na lesbické porno a onanují při tom, už divné není. Dvě ženy nejsou homosexuální?

Když se s lidmi bavím na gay téma, každý si představí dva kluky, jak spolu při každém styku provozují anální sex. Neříkám, že všichni, ale někteří z nás přeci neprovozují jen anální styk.

Naše společnost by se měla více o homosexuální témata zajímat, hrají si na chápající, inteligentní společnost, ale někteří členové společnosti vůbec nemají o takových věcech ponětí. Mají svoje představy a tím to končí.

14. Jací kluci se ti líbí?

Blonďák, který bude mít zářivě modré oči. Ale zjistil jsem, že z většiny případů kluci našeho typu k nám moc nepasují a z valné části to nedopadne dobře.

Kluk, se kterým bych si měl začít, by mě měl i vzhledově přitahovat. Strašně ale také záleží na povaze člověka, přece nebudu s člověkem, se kterým bych si nerozuměl.
Každý z nás je něčím krásný a výjimečný.

15. Jakou největší gay věc jsi dostal?

Parfém od D&G s úžasnými boxerkami a pouta s růžovým peřím od nejlepší kámošky.

16. V čem tě tvoje orientace omezuje?

I přesto, že jsem gay, tak si rodinu můžu založit. Jsem normální člověk, jako ten co má doma manželku a dítě. Zatím jsem nenašel nic, v čem by mě homosexualita omezovala.

17. Myslíš, že ti tvoje orientace přináší nějaké výhody?

Po sexu si můžu říct, že mám jistotu, že ze mě nebude otec :)

18. Jak vnímáš internetové seznamování?

Pokud se chce člověk vážně seznámit, tak si lidi na seznamkách musí vybírat. Pořádně člověka poznat. Je to podle mě lepší způsob, než seznámit se někde v gay klubu.

19. Co si myslíš o registrovaném partnerství a adopci dětí?

Když se dva lidi milují, mohou mít přece stejné právo jako heterosexuální páry a svůj vztah potvrdit sňatkem. Děti mám strašně rád. V dospělosti bych si chtěl určitě pořídit svoje dítě a třeba si i jedno adoptovat.

Proč by mělo dítě vyrůstat v dětském domově, když může mít rodinu. Samozřejmě to má i své zápory. Ve škole se může potkávat se šikanou od spolužáků a třeba i od učitelů.

Vše záleží na době, na vedení dnešní mládeže a vedení naší republiky.

Také to bude záležet na rodičích dítěte, měli by to začít řešit a podchytit to hned na začátku. Už od mala by si s dítětem měli utvořit velmi dobrý vztah, řešit s ním jeho problémy a dítě by k nim mělo mít důvěru, nebát se jim říct svoje problémy. Ale hlavně dítě vychovat k tomu, aby problémy nebralo na lehkou váhu a nebálo se je řešit.

20. Zaujal tě druhý Prague Pride?

Ani jednoho Prague Pride jsem se nezúčastnil, pokaždé mi do toho vlezlo něco jiného. Vnímám jej ale velmi pozitivně. Je potřeba lidem, kteří nás odsuzují, ukázat, že se jich nebojíme a že za svoje práva budeme bojovat.

Otázka však je, jak ho homosexuálové chápou. Podle fotek, co jsem viděl z obou dvou ročníků, si myslím, že tím, že tam budou gayové chodit převlečení za holky, si moc tolerance nezískáme.

Prage Pride přece není karneval, ale pochod za toleranci a práva. Naše společnost nás nejdříve potřebuje začít chápat a tolerovat, ne si z nás dělat srandu a stále nás brát jako nemocné.

Průvod Prague Pride 2011 je za námi, dopadl skvěle (fotky)

Prague Pride 2012: Fotoreport očima Pavla Dvořáka

21. Kdybys teď mohl změnit tři věci, které by to byly?

Změnit systém v naší republice. Vedení státu, reformovat školství tak, aby to doopravdy fungovalo, ne stále něco měnit. Jako maturant, kterého za chvíli čeká maturita, stále nevím, jak to bude vypadat. Maturita se sice zveřejnila, ale úplně jinak než měla vypadat. 

Pomoci dětem bez domova, zajistit jim rodinné prostředí.

Změnit pár věcí, co jsem v životě udělal špatně.

22. Co s lidmi, kteří jsou soustavně kritičtí a závistiví?

Na kritiku jsem si už zvykl, takže nechápavé lidi házím za hlavu. Samozřejmě, když nemám zrovna dobrou náladu, nebo mě něco trápí, tak nastane situace, že se s lidmi začnu hádat, ale pokouším se tomu vyvarovat.

Se závistivými lidmi se absolutně nezahazuji, jsou to pro mě lidi, co mají svůj život tak nudný, že se musí zaobírat jinými, aby si ho zpestřili.

23. Čeho bys chtěl v životě dosáhnout?

Zcela jednoduše: dobře placená práce, nejvyššího vzdělání, ke kterému se „dokopu“, a mít okolo sebe lidi, se kterými budu vycházet.

24. Kdo je tvůj vzor a inspirací?

Mým vzorem je světově uznávaná popová zpěvačka Stefani Germanotta, známá pod pseudonymem Lady Gaga. Je ukázkou toho, že to, co chceme udělat, čím chceme být, to se nám může splnit. Pokud se jí člověk naučí chápat, číst mezi řádky, tak nám dokáže dát do života věci, které nám nikdo jiný nedá.

25. Jak relaxuješ a jakým způsobem dobíjíš energii?

Dát si sluchátka do uší, pustit si oblíbené songy, sednout si na louku, nebo se jen tak projít po přírodě. Mám okolo sebe lidi, kteří mě pozitivní energií nabíjejí jen svojí přítomností, ale co mě dokáže nejvíce dobít, je obejmutí stromu.

26. Proč ses rozhodl udělat tento rozhovor?

Určitě ne proto, abych se zviditelnil. Z každého článku o coming outu si čtenář může něco odnést. Beru to jako předávání zkušeností někomu, kdo to potřebuje. Doufám, že to někomu pomůže a něco si z toho odnese.

Lukášův profil: fun_boy

Onload

26 názorů ke článku

14. 10. 2012 v 11:47Off-line Mildiczech  (27/173/77)
Jů,že?! :*
14. 10. 2012 v 11:48Off-line Drak.17  (30/181/72)
Lukášku, co dělá na 4. 5. a 7. fotce ten muj maličkej ? :D
Souhlasím - 3   •  Nesouhlasím - 1  Nahlásit
14. 10. 2012 v 11:51Off-line Fun_boy  (29/170/70)
To víš Martínku, fotky sním jsou jedinečné ! :D
Souhlasím - 1   •  Nesouhlasím - 1  Nahlásit
14. 10. 2012 v 14:04Off-line MickyMysak  (33/188/80)
Ty snad žárlíš Martínku :D Ale jinak dobrý Luky =) Ale musím to číst znova? Když už sem to četl před odesláním? xD
14. 10. 2012 v 14:12Off-line Fun_boy  (29/170/70)
No...když si to ty tak nemusíš Myšáku :-D
Souhlasím - 1   •  Nesouhlasím - 1  Nahlásit
14. 10. 2012 v 14:29Off-line Drak.17  (30/181/72)
Já a žárlit? :D neblázni Míšo :D
14. 10. 2012 v 14:38Off-line MickyMysak  (33/188/80)
OUuu děkuji ti Luky =) No Marti ja ti newím :D To víš, pořád mám na fb tu zpravu od tebe :DDD
14. 10. 2012 v 14:39Off-line Fun_boy  (29/170/70)
joo Martas, taky sem slyšel :D :D :D :D :D
Souhlasím - 1   •  Nesouhlasím - 1  Nahlásit
14. 10. 2012 v 14:46Off-line MickyMysak  (33/188/80)
Kelišová :D vykecáš taky co můžeš :D
Souhlasím - 3   •  Nesouhlasím - 1  Nahlásit
14. 10. 2012 v 14:52Off-line Drak.17  (30/181/72)
No to je hezký velebnosti :D To honem, budeme mě lynčovat ! :D
14. 10. 2012 v 14:53Off-line MickyMysak  (33/188/80)
No ni jiného nezbýva :D
14. 10. 2012 v 14:59Off-line Drak.17  (30/181/72)
Míšo ? :D napíšeš o sobě taky takovej článek? :D :D :D
14. 10. 2012 v 15:00Off-line MickyMysak  (33/188/80)
No, já tohle napsat.. tak mi asi vezmou i rodnej list :DDDD
15. 10. 2012 v 08:49Off-line Kirgiis  (32/174/55)
krásné Lukášku:))
Souhlasím - 4   •  Nesouhlasím - 1  Nahlásit
15. 10. 2012 v 18:18Off-line Fun_boy  (29/170/70)
Děkuji ti :-)
17. 10. 2012 v 17:33Off-line Rob  (31/193/-)
Jenom k tomu odporu od nábožensky založených lidí. Aby jste si všichni nemyslely že jsou všichni stejní. 90% mých přátel je nábožensky založených (já ne, upozorňuji) a nikdy mi ani jeden neřekl půl hnusného slova či připomínky k mé orientaci. Takže tak :)
03. 11. 2012 v 22:44On-line Eldiablo  (102/180/120)
taky mam pár nábožensky založenejch známejch a sou to fajn lidi...záleží dost na osobním přístupu k lidem a na tom,jak člověk na veřejnost působí...když budu voháklej jak na karneval,kroutit bokama a mluvit,jako bych měl koule ve svěráku,pochopení se od heteráků asi těžko dočkam...;)
03. 11. 2012 v 23:23Off-line Fun_boy  (29/170/70)
Ale já tu přece neříkám,že všichni věřící sou stejní...já sem se s tím setkal,tak jsem to zmínil....nepříjde mi,že mám koule ve svěráku :)
06. 11. 2012 v 00:56Off-line Maisu  (26/183/95)
Dokonalé :) docela mě to zarazilo a musel jsem se zamyslet :)
Souhlasím - 1   •  Nesouhlasím - 1  Nahlásit
06. 11. 2012 v 05:33Off-line Fun_boy  (29/170/70)
Dík :-)
31. 05. 2013 v 01:23Off-line Fun_boy  (29/170/70)
Dekuju :)
25. 06. 2013 v 23:57Off-line Ferda  (29/172/69)
Povedený... :)
05. 01. 2014 v 11:23Off-line Jam  (30/170/64)
nicméně šikana ze strany učitelů je největší humus ... A myslím si že kdyby to podal k soudu nebo k nějakému šetření měl by velkou šanci na úspěch dnes to funguje i šikana jako taková ze strany spolužáků .. Myslím si že není důvod k tomu odcházet ze školy...
05. 01. 2014 v 13:11Off-line Fun_boy  (29/170/70)
Byl to nejrychlejší způsob jak to vyřešit. Během 3 dnů sem byl na jiné škole,kde sem,vlastně ted už byl jsem,naprosto spokojený a štastný :)
10. 09. 2014 v 23:09Off-line Bianco  (43/180/67)
Lukasku, preji Ti hodne stesti))
17. 07. 2023 v 12:44On-line HledamMladyPero  (58/184/70)
první článek, kterej sm si přečet bez ironie, hm 2014.
Přihlas se a okomentuj článek. Ještě nemáš svůj účet? Zaregistruj se.
Onload
Načítám...
Onload
OnloadOnload
Copyright 2011–2024 NaKluky.cz, všechna práva vyhrazena, ISSN 1805-0506
Onload