Zprávy
Aby sis mohl přečíst zprávy, tak se musíš nejprve přihlásit :)
Onload
 
PŘIHLÁŠENÍ

Nemáš ještě svůj účet?

ZAREGISTRUJ SE ZDARMA
Registrace je snadná, rychlá a zdarma!
Onload

Jakub: Mamka se o mojí orientaci dozvěděla úplně náhodou

Jakub Bláha (Kufiii) v říjnu oslavil plnoletost. Bydlí s rodiči v Doksech, ale brzy se plánuje přestěhovat do Liberce, kde studuje střední školu právní – právní akademii. Od mala bojoval s tím, že je gay. Ale po tom, co to nevyšlo s holkou, tak se rozhodl jít s pravdou ven.

Ve škole ho hlavně baví odborné předměty, např. sociologie, sociální politika a filozofie. Mezi koníčky by jednoznačně zařadil rodinu, přátelé, sport a nákupy.

1. Kdy sis poprvé uvědomil, že jsi na kluky?

Poprvé jsem si uvědomil mojí orientaci v pubertě. Když jsem si to ale promítal zpětně, tak už jako menšímu se mi líbily obrázky spíše mužského těla.

2. Co tě přimělo jít s „pravdou ven“?

Nechtěl jsem si připustit, že jsem na kluky. Bojoval jsem sám se sebou. Bylo mi ze mě na blití. Věděl jsem, že jsem jiný, ale když jsem byl mladší, tak jsem nebyl neprůbojný a chtěl jsem splývat s okolím.

Když jsem ale ležel s holkou v posteli a mělo k něčemu dojít, tak přišel ten největší problém a největší zlom. Nepostavil se mi. Po téhle události jsem si řekl, že to prostě s holkami nepůjde. Byla to moje poslední holka. Ta to o mně dnes ví a jsme velice dobrými přáteli.

Po tomto incidentu jsem to v sobě dusil a snažil jsem se přemoci, říkal jsem si, že se to zlomí a já budu „normální“. Samozřejmě se nic nezměnilo a já to v sobě už nedokázal dusit. Musel jsem to prostě říct, abych mohl žít, bavit se a být sám sebou.

3. Jak dlouho ses odvažoval, než to někomu řekneš?

Odhodlával jsem se k tomu zhruba od 13 let. Věděl jsem, že jsem jiný. Ale pocházím z menšího města, kde se všichni znají. Prvně jsem to řekl až na střední škole v mých 16 letech.

4. Komu jsi to prvně řekl a jak reagovali?

První člověk, kterému jsem to řekl, byla moje spolužačka na střední škole. Vzala to perfektně. Jediné, co mi na to řekla, bylo, že si to stejně myslela.

5. Co rodiče, rodina a sourozenci? Ví to o tobě?

Já to mamce ani neřekl, zjistila to sama souhrou okolností a náhod. Mamčina kamarádka má dceru, která se rozešla po dvou letech se svým přítelem. Byla natolik z kluků zklamaná, že oznámila, že bude na holky. Tak se podle toho zařídila.

Založila si profil na igirls.cz, která je propojena s variantou pro kluky. Když se to mamka té kamarádky dozvěděla, tak jí na stránkách igirls.cz hledala. A nenašla tam jen ji, ale také mě.

Za nějaký týden si naše maminy šly sednout na kávu a na pokec. Moje mamka vypozorovala, že je něco v nepořádku. Kamarádka jí to odmítala říct, ale moje mamka na ni naléhala, a tak jí to o mně řekla.

Ještě ten den si mě moje mamka vytáhla stranou a zeptala se mě (tu otázku slyším v hlavě dodnes), jestli by jako matka neměla něco vědět. Nic víc říkat nemusela, bylo mi jasné, že to už ví, a tak jsem jí jen odpověděl: „Myslím si, že už to stejně víš“.

Neříkala nic, jen jí mrzelo, že jsem se to bál říct. Dvakrát kvůli tomu brečela, ale pak si prý řekla, že kvůli čemu brečí, že jsem zdravý, chytrý a hezký kluk, a že si nemusí nic víc přát.

Taťkovi to řekla mamka. Odpověď mého taťky mě tak potěšila, že jsem brečel štěstím, že mám tak úžasnou rodinu. Jeho odpověď byla hrozně dojemná.  Řekl, že jsem jeho syn, v jeho očích jsem se nezměnil a bude mě milovat pořád stejně.

Poté následoval můj o dva roky starší bratr. Jediné, co na to řekl, že si to stejně myslel a od té doby, co to ví, tak máme daleko lepší vztah, než když jsem to tajil. I moji prarodiče to vzali bravurně.

6. Kdy jsi to o sobě řekl, ulevilo se ti? 

Když jsem to o sobě řekl, tak to byla neuvěřitelná úleva. Nemusel jsem si hrát na něco, co nejsem

7. Setkal ses s odporem od nábožensky založených lidí?

S odporem jsem se nesetkal a nábožensky založených lidí také moc neznám. Kdyby ovšem někdo takový byl, tak mě přece takto Bůh stvořil, a Bůh mě miluje pro to, jaký jsem, protože to on tak chtěl.

8. Co bys poradil klukům, kteří jsou ve stejné situaci, jako jsi byl ty?

Klukům, kteří mají coming out ještě před sebou, bych poradil, ať si pečlivě vybírají lidi, se kterými se baví. Než to řeknete doma, tak se svěřte nějakému dobrému kamarádovi či kamarádce.

Pokud si myslíte, že jste kvůli vaší orientaci méněcennými lidmi, tak to se nebojte. Jde o zcela normální věc, za kterou vy nemůžete. Nemáte se za co stydět!

9. Co bys vzkázal lidem, kteří nemají rádi gaye?

Těm bych vzkázal, aby se nad svým uvažováním trochu pozastavili a zamysleli. Může se to stát i vašim dětem, budete je proto nenávidět?

10. Jací kluci se ti líbí?

Kluk mě musí zaujmout především tím, jaký je. Poté až přichází na řadu vzhled. Co se mě týče, tak se mi líbí kluk, který má výrazné oči a obličejové rysy. Nemám rád „nabušený svalovce“, postava by měla být tak akorát.

11. Co je ta nejvíc gay věc, kterou jsi udělal?

Líbal jsem se s klukem na veřejnosti před lidmi.

12. Myslíš, že ti tvoje orientace přináší nějaké výhody?

Výhody to určitě má. Třeba seznamování. Když jsem s někým venku a někoho potkáme, a ten, kdo je se mnou venku, své kamarádce řekne, že jsem gay, tak se chce okamžitě seznámit.

13. Jak vnímáš internetové seznamování?

Internetové seznamování je dobrá věc. Jen je tam nevýhoda toho, že se třeba někdo vydává za někoho jiného.

14. Co si myslíš o registrovaném partnerství a adopci dětí?

Registrované partnerství, říkám si proč ne. Nevidím na tom nic špatného.

Co se adopcí týče, tak si myslím, že by to umožněno být mělo. Nevím, proč se společnost bojí toho, že když dítě vychovávají homosexuální rodiče, tak že z něj automaticky bude také homosexuál. To je jako, že heterosexuální rodiče vždy vychovají heterosexuála. To mi nedává logiku.

Navíc české dětské domovy jsou přeplněné. Proč nedát dětem milující domov? Kolikrát si myslím, že by homosexuálové byli lepšími rodiči než heterosexuálové, kteří své děti bijí apod.

15. Zaujal tě druhý Prague Pride?

Myslím si, že Prague Pride je dobrá věc a dobrá myšlenka. Je tu snaha o přiblížení gay komunity k heterosexuálům a ukázat jim, že jsme ze „stejného těsta“. Příští rok se na Prague Pride chystám s mamčou, prý by tam moc ráda jela.

16. Čeho bys chtěl v životě dosáhnout? Kdo je tvůj vzor a inspirací?

Mým asi největším životním cílem je sehnat si dobrou práci, která by mě bavila. Dále, jako asi u všech lidí, najít si partnera, se kterým bych byl šťastný, a on byl šťastný se mnou.

Mým největším vzorem a zároveň inspirací je moje maminka, která je zároveň i mou nejlepší kamarádkou.

17. Jak relaxuješ a jakým způsobem dobíjíš energii?

Když se cítím hodně unavený, tak se natáhnu do postele a pustím si nějaký film nebo si pustím muziku na plný pecky do sluchátek. Když se chci „zrelaxovat“, tak vyrazím s pár přáteli na pokec někam ke „kafi“, skleničce vína a cigaretce.

18. Kdybys teď mohl změnit tři věci, které by to byly?

Na svém životě bych neměnil nic. Jsem s ním 100% spokojený.

Jakubův profil: Kufiii

Onload

24 názorů ke článku

18. 11. 2012 v 10:56Off-line Tomaa_sek  (26/-/-)
Moc krásný článek:)
A taky moc krásný kluk:)
Souhlasím - 47   •  Nesouhlasím - 11  Nahlásit
18. 11. 2012 v 13:16Off-line Kufiii  (29/184/80)
Děkuji moc :)
Souhlasím - 8   •  Nesouhlasím - 5  Nahlásit
18. 11. 2012 v 13:18Off-line Tomaa_sek  (26/-/-)
Nemáš vůbec za co:)
A přeju Ti, aby si v životě dokázal a podařilo se Ti to, co si přeješ:)
Souhlasím - 9   •  Nesouhlasím - 10  Nahlásit
18. 11. 2012 v 15:16Off-line Erumatto  (27/-/-)
Krásnej kluk.... :)* ♥
Souhlasím - 8   •  Nesouhlasím - 17  Nahlásit
18. 11. 2012 v 18:20Off-line Rkin  (29/-/-)
první článek kterej sem dočetl až dokonce, konečně něco pořádného !! hrozně hezky napsany a všechno, rodiče ti závidím.. :) držim palce
Souhlasím - 17   •  Nesouhlasím - 12  Nahlásit
18. 11. 2012 v 18:31Off-line Svarin  (29/180/68)
Respect :P
Souhlasím - 4   •  Nesouhlasím - 9  Nahlásit
19. 11. 2012 v 00:34Off-line Beautiful  (28/185/60)
Hezkej :P, pristi tyden budu ja tak jsem zvedav :P :D
Souhlasím - 4   •  Nesouhlasím - 8  Nahlásit
05. 12. 2012 v 17:55Off-line Mirec  (39/-/-)
ahoj ako si zistil ze si gay a co ti na to povedela maminka ako to zobrala
09. 12. 2012 v 14:19Off-line Kufiii  (29/184/80)
Ale asi je možná převážná většina gayů, u kterých to rodina vzala v pohodě...
Souhlasím - 3   •  Nesouhlasím - 6  Nahlásit
10. 12. 2012 v 05:50Off-line Nerozumimsi  (34/182/74)
je to cajk
10. 12. 2012 v 08:43Off-line Kufiii  (29/184/80)
POkud se podíváš, tak je tu i spousta článků od kluků, u kterých to rodiče nevzali v pohodě, (viz článek: Michal: Táta mě chtěl z homosexuality vyléčit)
02. 02. 2013 v 08:12Off-line Anonym923  (26/170/-)
Moc pěkný,jak článek tak i kluk :)*
Souhlasím - 1   •  Nesouhlasím - 6  Nahlásit
13. 03. 2013 v 13:22Off-line Mitch645  (46/189/98)
Opravdu dojemný příběh. Ne každý má to štěstí, že jejich orientaci rodina přijme pozitivně. Ale v mém případě to bylo naštěstí také bez problémů.
Souhlasím - 3   •  Nesouhlasím - 5  Nahlásit
28. 03. 2013 v 12:12Off-line OndraPov  (42/174/58)
Snad to u mě dopadne taky dobře.
Souhlasím - 1   •  Nesouhlasím - 4  Nahlásit
12. 04. 2013 v 14:18Off-line Jarinek50  (68/-/-)
Moc pěkně si to Jakube napsal a přeji hodně štěstí a ať najdeš toho správného a měli se moc rádi :) :) :)
Souhlasím - 2   •  Nesouhlasím - 5  Nahlásit
28. 04. 2013 v 11:25Off-line Kufiii  (29/184/80)
Děkuji vám všem :) přítele už mam čtvrt roku a musim dodat, že mi zatim vůbec nic nechybí :) snad takové štěstí potká každého :)
Souhlasím - 2   •  Nesouhlasím - 4  Nahlásit
29. 05. 2013 v 20:27Off-line Petr17  (34/-/-)
jakube tvůj článek mě velice zaujal já to řekl jen dvoum spolužákům a rodičům jsem se to zatím neodhodlal říct... jsi moc pěknej a myslím že i moc milej kluk :)
Souhlasím - 1   •  Nesouhlasím - 1  Nahlásit
02. 06. 2013 v 15:40Off-line Monety  (58/178/76)
Jakube jsi super.Kdyby tak přemýšleli všichni jako ty.Mnoho stěstí.
15. 07. 2013 v 21:19Off-line Hhorstt  (54/-/-)
chtělo to moc velkou odvahu hodně štěstí
24. 08. 2013 v 14:58Off-line Monety  (58/178/76)
K tomu se dá říci jen to,že jsi super kluk.Moc ti fandím.Jirka
05. 03. 2015 v 05:39Off-line Sny1  (34/180/70)
No, myslím, že ty jsi, Kubo, lepší než ten článek!!!
Je znát, že je text novinářsky stylizovaný, působí trošku až agitačně. Ale to není tvoje chyba. Spíš toho, kdo ten rozhovor vedl a pak zapsal.
Když se na tebe dívam, Kubíku, připadáš mi skoro víc klukovsky, než mnozí "obyčejní" hoši tvého věku. Mužsky vytáhlá postava, příjemný vzhled - no a ta tvoje rodina není nic víc než inteligentní, chytrá, vnímavá a citlivá, rozumná a opravdu milující složenka lidiček, na které zase ty můžeš být pyšný!!
Neboj, začínáš být už docela squělej chlap, a o ty je všude skoro rvačka mezi holkama i mezi klukama.
Mooooc tě pozdravuju, a ať se ti daří! Velké PAC Sny
06. 03. 2015 v 23:27Off-line Kufiii  (29/184/80)
páni, ani nevím co na to říct, protože na tohle pouhé děkuji mě osobně nestačí. Je to milé, si něco takového přečíst :) opravdu moc děkuji :)
07. 04. 2016 v 06:37Off-line NASRANABUZNA  (24/-/-)
Twl, takový neosobní sračky. Se proberte!
Souhlasím - 1   •  Nesouhlasím - 2  Nahlásit
25. 02. 2022 v 16:26Off-line Lacii  (40/176/62)
Pekný a úprimný životný článok super ...
Přihlas se a okomentuj článek. Ještě nemáš svůj účet? Zaregistruj se.
Onload
Načítám...
Onload
OnloadOnload
Copyright 2011–2024 NaKluky.cz, všechna práva vyhrazena, ISSN 1805-0506
Onload