Zprávy
Aby sis mohl přečíst zprávy, tak se musíš nejprve přihlásit :)
Onload
 
PŘIHLÁŠENÍ

Nemáš ještě svůj účet?

ZAREGISTRUJ SE ZDARMA
Registrace je snadná, rychlá a zdarma!
Onload

Art for Life a Mandrage: Týden bezplatného testování na HIV

Od 26. 11. do 30. 11. 2012 se mohou tento týden nechat lidé v pražském Domě světla otestovat na HIV infekci. Testování je anonymní a bezplatné. Běžně testování Dům světla nabízí jen v pondělí a ve středu.

Týden bezplatného testování na HIV infekci je součástí pátého ročníku benefičního projektu Art for Life. Dnes ho zahájila chlapecká skupina Mandrage, jejíž členové test sami podstoupili – aneb šrouby a matice v akci.

„Bylo to jako štípnutí, takže to ani nebolelo. Určitě to stojí za to, že budu mít ohledně HIV jistotu,“ uvedl po odběru krve člen Mandrage František Bořík.

HIV se dál šíří

HIV odhalili dosud odborníci v Česku u 1 840 osob. Z nich 360 již onemocnělo AIDS a 186 osob na následky nemoci zemřelo (stav k 30. 9. 2012). Podle odborníků je ale skutečný počet infikovaných několikanásobně vyšší.

„Tito lidé neví, že jsou nositeli viru, a mohou HIV infekci dál nevědomky šířit,“ varuje ředitel Domu světla Miroslav Hlavatý. Doplnil, že hlavně díky vývoji léků se kvalita života HIV pozitivních v posledních letech zvyšuje.

Inovátorem v této oblasti je už 28 let společnost Abbott Laboratories, která už v roce 1985 přinesla na trh první licencovaný test na identifikaci HIV protilátek.

Zemřel profesor Antonín Holý. Usnadnil lidem život s HIV/AIDS

Týden testování se vloni osvědčilo

Celotýdenní testování se podle Hlavatého osvědčilo v loňském roce. Za pět dní přišlo do Domu světla více než 500 zájemců o test.

„Chceme umožnit všem, kteří se vymlouvají na nedostatek času, aby si mohli vybrat, kdy na odběr krve přijdou,“ doplnila předsedkyně Art for Life Bára Trojanová.

Kdy se testuje?

Testování je přístupné v pondělí, v úterý a ve čtvrtek od 10:00 do 19:00 a ve středu a v pátek od 9:00 do 12:00. Výsledky si budou moci testovaní vyzvednout následujícím týdnu v pondělí a úterý.

„Důležitou součástí testování je předtestové poradenství, které provádějí naši školení pracovníci. Celý test tak zabere zhruba patnáct minut,“ popsal Hlavatý.

Zdroj: TZ

Onload

Názory ke článku

Přihlas se a okomentuj článek. Ještě nemáš svůj účet? Zaregistruj se.
Onload
Načítám...
Onload
OnloadOnload
Copyright 2011–2024 NaKluky.cz, všechna práva vyhrazena, ISSN 1805-0506
Onload