Zprávy
Aby sis mohl přečíst zprávy, tak se musíš nejprve přihlásit :)
Onload
 
PŘIHLÁŠENÍ

Nemáš ještě svůj účet?

ZAREGISTRUJ SE ZDARMA
Registrace je snadná, rychlá a zdarma!
Onload

Adéla Elbel z Čokovoko: Jak jsem přeložila gay pohádku Princ & Princ

Když Adéla Elbel, členka skupiny Čokovoko, narazila na gay pohádku „Princ & Princ“, rozhodla se, že ji přeloží a přinese do Česka. Kontaktovala proto některá nakladatelství, ale setkala se převážně s vlažným přístupem. Až nakladatelství Meander jí otevřelo náruč. V tu chvíli začal hon za penězi, aby kniha mohla vyjít co nejdříve.

Vydat knihu není otázkou pár korun. Na web hithit.cz proto napsala, co chystá, důvody a kolik potřebuje – hraniční částka 88 000 Kč, ale ideálně cca 150 000 Kč. Ochota byla nebývalá, na vydání knihy se jí podařilo vybrat 158 013 Kč. Bylo jasné, že vydání první gay pohádky v Česku je jen otázkou času.

Gay pohádka Princ & Princ (Foto: facebook.com)

„Jde o výraznou artovou knihu, která není zajímavá jen svým obsahem, ale také ilustračním a typografickým zpracováním. V Nizozemsku vyšla za podpory časopisu Groter groeien, což je místní obdoba tuzemského časopisu Betynka. Právě to mne zaujalo, protože jsem si u nás tak liberální přístup nedokázala představit. Ale třeba už jsme i my připraveni,“ vzpomíná překladatelka Adéla Elbel.

1. Proč zrovna gay pohádka?

Jako hlavní důvod je výchovný faktor. Homosexualita je v moderní společnosti stále menší tabu, a já bych touto knihou chtěla přispět k tomu, aby to děti už v útlém věku nevnímaly jako nějakou šokující věc.

Myslím, že není potřeba děti podceňovat a tvrdit, že jsou na takovou problematiku ještě příliš malé. Nejvíc se totiž bojíme toho, co neznáme. Pojďte posunout osvětu z hodin biologie na druhém stupni do mateřských škol.

2. Kde jste ji objevila?

Knihu jsem objevila v Antverpách (Belgie) v jednom gay knihkupectví, kam jsem zabloudila úplnou náhodou. Líbila se mi nejen způsobem, jakým je téma dětem podáno, ale i výtvarným zpracováním.

3. Kontaktovala jste dříve více nakladatelství?

Ano, oslovila jsem více nakladatelství, vždy postupně, proto se proces hledání protáhl téměř na rok, ale připadalo mi to fér, jednat vždy jen s jedním vydavatelstvím. Některá ani neodpověděly, jiné bylo knihou nadšeno, ale po všech výpočtech naznali, že by se jim kniha nevyplatila.

4. Jaká byla podpora od ostatních?

Pokud si člověk odmyslí diskuze na internetu, které už snad člověk, který není masochista, ani nečte, byly reakce veskrze pozitivní. To je podle mě vidět i na částce téměř 160 000 Kč, která se nám podařila v rámci crowdfundingového projektu na hithit.cz vybrat.

Disney Channel představil první homosexuální pár v seriálu Městečko záhad

Foto: youtube.com

Onload

1 názor ke článku

06. 07. 2013 v 21:55Off-line Ligerisek  (36/172/62)
Přihlas se a okomentuj článek. Ještě nemáš svůj účet? Zaregistruj se.
Onload
Načítám...
Onload
OnloadOnload
Copyright 2011–2024 NaKluky.cz, všechna práva vyhrazena, ISSN 1805-0506
Onload