Zprávy
Aby sis mohl přečíst zprávy, tak se musíš nejprve přihlásit :)
Onload
 
PŘIHLÁŠENÍ

Nemáš ještě svůj účet?

ZAREGISTRUJ SE ZDARMA
Registrace je snadná, rychlá a zdarma!
Onload

Nezdají se vám brýle dost sexy? Zkuste laserovou operaci očí

Krátkozrakostí trpí až 30 % populace, bez ohledu na pohlaví nebo orientaci. Mhouření očí, když se díváte do dálky, nebo míjení přátel na ulici, které nepoznáváte. To jsou nejčastější projevy, se kterými se lze setkat při problémech s viděním do dálky. Řešením jsou brýle, kontaktní čočky nebo laserová operace očí.

Dioptrické brýle mohou být příjemný módní doplněk, ale (nejen) pro sportovně založené jedince i bohužel zlo, kteří raději sáhnou po kontaktních čočkách. Oproti kontaktním čočkám může být zajímavá laserová operace očí, která si za jedno oko vyžádá cca 17 000 Kč, ale z dlouhodobějšího hlediska se zdá být perspektivnější volbou.

Laserová operace očí pomocí metody LASIK

Ve světě nejrozšířenější, léta s úspěchem používanou metodou laserové korekce všech základních dioptrických očních vad je metoda LASIK (Laser in situ keratomileusis). Je bezbolestná, rychlá, s minimální dobou rekonvalescence, spolehlivá, bezpečná a přesná, prozrazuje tisková zpráva Refrakčního centra Praha.

Vhodná je pro řešení jak krátkozrakosti, tak i dalekozrakosti a astigmatismu, což je nepřesné zaostření světla na sítnici. Výjimkou jsou snad jen extrémně vysoké stupně těchto vad.

Samotný zákrok trvá pár desítek sekund

Vlastní laserový zákrok je otázkou několika desítek sekund. Celá operace trvá přibližně 15 minut, vše je prováděno při vědomí pacienta. Nejprve jsou aplikovány kapky pro znecitlivění oka, víčka jsou následně fixována rozvěračem, takže obavy z mrknutí v nepravou chvíli jsou zbytečné.

Řasy a okolí oka je kryto speciální sterilní folií. Pacient při operaci necítí žádnou bolest, jeho úkolem je jen klidně ležet a sledovat fixační bod (blikající červený bod cca 20 cm před okem). Poloha oka je v průběhu operace monitorována automatickým systémem (tzv. eye-tracker), který při drobných pohybech upravuje směr laserových pulsů, a zabraňuje tak jejich nežádoucímu vychýlení.

Průběh zákroku je sledován přes mikroskop operatérem, který může v každém okamžiku proces přerušit. Zraková rehabilitace trvá zpravidla jen několik hodin, velmi rychlý a bezbolestný průběh hojení umožňuje návrat k běžným aktivitám už druhý den po operaci.

Po operaci: žádný bazén ani sauna!

MUDr. Petr Novák, hlavní chirurg Refrakčního centra Praha, jednoho z tuzemských pracovišť provádějících laserové operace očí, připomíná jen několik pooperačních opatření, které však život nijak zásadně nekomplikují: „Klientům doporučujeme v prvních dnech po operaci oko v žádném případě nemnout, vyvarovat se úderu do oka – nevhodné jsou kontaktní sporty, koupání na koupalištích či v bazénech, sauna, solárium, pobyt v příliš prašném či zakouřeném prostředí.“

Nutný je dobrý zdravotní stav

„Ne každý je vhodným kandidátem k provedení laserového zákroku,“ říká MUDr. Petr Novák, a upřesňuje: „Existují totiž patologické stavy oka, u kterých zákrok není možné provádět. Podmínkou pro absolvování refrakčního zákroku je standardně věk minimálně 18 let, stabilita vady a nepřítomnost závažných očních či celkových onemocnění, které by mohly ovlivnit průběh zákroku či pooperační hojení.“

Zdroj, foto: TZ

Onload

2 názory ke článku

27. 07. 2013 v 09:30Off-line Power  (23/180/65)
Mě tedy naopak přijdou brýle sexy
27. 07. 2013 v 11:08Off-line Boy94  (27/174/65)
Co jsem slyšel, prý i po operaci se stává, že se oči stejně i po operaci "kazí" a jsou tedy potřeba brýle stejně, slabší, ale pořád potřeba jsou...
Přihlas se a okomentuj článek. Ještě nemáš svůj účet? Zaregistruj se.
Onload
Načítám...
Onload
OnloadOnload
Copyright 2011–2024 NaKluky.cz, všechna práva vyhrazena, ISSN 1805-0506
Onload