Zprávy
Aby sis mohl přečíst zprávy, tak se musíš nejprve přihlásit :)
Onload
 
PŘIHLÁŠENÍ

Nemáš ještě svůj účet?

ZAREGISTRUJ SE ZDARMA
Registrace je snadná, rychlá a zdarma!
Onload

Filip: Život si žijeme sami, nikdo by nám do něj neměl kecat

16letý Filip (Loll) žije v Ostravě, zajímá ho historie, politologie a chystá se na střední zdravotnickou školu. Za svoji homosexualitu se vůbec nestydí, registrované partnerství by nahradil za sňatky gayů a adopce dětí by v Česku zatím vůbec nepovolil.

1. Kdy sis poprvé uvědomil, že jsi gay?

Asi před pěti lety.

2. Měl jsi hned jasno?

Zprvu jsem sám v sobě svoji homosexualitu zapíral. Poté jsem se po asi dvou letech dostal do fáze, kdy se mi líbili kluci i holky. Nejprve jsem to řekl kamarádce, která je transsexuálka. Řekl jsem to nejprve jí, protože jsem věděl, že to pochopí – a reagovala velmi kladně, s čímž jsem počítal.

3. Řekl jsi to i někomu dalšímu?

Další v pořadí byly mé dvě nejlepší kamarádky, ty se to dozvěděly naprosto primitivní cestou. Jednou, když jsem byl u nich, tak jsem se zapomněl odhlásit z Facebooku a ony si přečetly moji konverzaci s kluky (smích).

4. Jak reagovaly?

Byly na mě naštvané, protože jsem jim to neřekl osobně. Ani je to ale nějak nepřekvapilo, tvrdily, že už to věděly dříve. Neustále se mě totiž dlouhou dobu vyptávaly, jestli nejsem gay.

5. Poté jsi to řekl mamce, proč?

Chtěl jsem jí to říct především proto, aby se to nedozvěděla od někoho jiného. Navíc jsem před ní nechtěl toto skrývat. Odhodlával jsem se k tomu několik dní – v té době, byly mou největší podporou kamarádky.

V den, kdy jsem jí na rovinu řekl, že jsem gay, tak jsem prožíval ta pravá muka. Byla tím poměrně hodně zaskočená, ale nedá se říct, že by byla naštvaná. Probíraly jsme to pak asi dvě hodiny, dávala mi školení, že si mám dát pozor na HIV/AIDS atp.

Když si to zpětně vybavuji, dochází mi, že na mě v ten moment nebyla naštvaná, ale spíš ji to mrzelo. Každá matka chce mít vnoučata a přece jenom toto není nejjednodušší etapa života. Dnes spolu máme zcela normální vztah. Nic se mezi námi nezměnilo a jsem rád, že to ví. Z rodiny to nikomu dalšímu říkat  nechci.

6. Proč jsi šel s pravdou ven?

Nechtěl jsem žít skrytý život. Chtěl jsem žít, a ne něco předstírat. Život si žijeme sami, nikdo by nám do něj neměl kecat, protože je to náš život a ne život druhých.

7. Když jsi to poprvé řekl, cos cítil?

Strach z toho, že to ostatním bude vadit. Stud a ztrátu hrdosti. Dnes už ovšem vím, že to byla hloupost. Jsem takový, jaký jsem. Pravý přítel mě bude mít rád i nadále, a takové lidi ve svém životě chci.

8. Vadila někomu tvoje homosexualita?

Když jdu po městě, tak si vyslechnu blbé narážky, lidé se na mě kolikrát dívají jako na ufona, protože já svoji homosexualitu najevo dávám a dávat chci. Setkávám se s tím především u starších lidí a Romů.

9. Co bys poradil klukům, kteří jsou ve stejné situaci, jako jsi byl ty?

Jděte s pravdou ven! Život se vám změní o 180 °. Začnete si najednou více užívat svůj život a také to, jací jste. A to je to nejdůležitější. Zjistěte si, nenápadným způsobem, jak berou homosexualitu vaši rodinní příslušníci. To jen z toho důvodu ať víte, na co se máte připravit.

Řekněte jim to i tehdy, pokud zjistíte, že jsou silně proti homosexuálům. Opakuji, je to váš život a ne život vašich rodičů. Pokud vás mají rádi, přijmou to, pokud ne, tak alespoň uvidíte, jací ve skutečnosti vaši rodiče jsou.

(Tady je nutné upozornit, že by měl každý nejprve pečlivě zvážit životní situaci, ve které se nachází. Pokud jste například na rodičích finančně závislí a víte, že jim homosexualita bytostně vadí, nemusí být příliš rozumné jim hned říkat pravdu. Říct jim to můžete až v době, kdy budete ekonomicky samostatní. Příklad si můžete vzít z rozhovoru s Pavlem. – pozn. red.)

Pavel: Otec mě vyhodil z domu, když zjistil, že jsem gay

10. Máš více kamarádů mezi gayi nebo heterosexuály?

Co se týče kluků, tak určitě mezi homosexuály. U holek na 99 % převažují heteračky.

11. Koho považuješ za gay ikonu?

Lady Gagu a Beyoncé.

12. Co tě baví?

Historie, geografie a politika – dostal jsem se k tomu díky škole a rodině. Miluji především historii 20. století a geografie je mojí „best“ zálibou. Kromě toho mám rád encyklopedie, sledování českých filmů, internet a sladké.

13. Jakou děláš školu?

Po prázdninách nastupuji do prvního ročníku na „zdravku“. Jsem momentálně plný rozpaků a nervozity. Po škole se naskýtá několik možností toho, co bych chtěl studovat. Asi mým největším snem je studium pedagogiky, dále bych se rád věnoval politologii – mám radši humánní obory než obory technické.

14. Co je tvůj sen?

Abych měl co největší vzdělání, jednou bych chtěl dítě, chtěl bych být finančně soběstačný a chci cestovat.

15. Kam by ses chtěl podívat?

Mým největším snem je navštívit Jižní Ameriku, Tibet a Nepál.

16. Kdo je tvůj vzor?

Moje učitelka zeměpisu. Je to nesmírně chytrá a inteligentní osoba. Dále Shakira – je to naprosto dokonalá osoba, která toho v životě hodně dokázala. Pomáhá chudým a nemocným dětem, je velmi úspěšná, má překrásné dítě a podle mého názoru velmi pohodový život.

17. Jak relaxuješ?

V přírodě. Člověk se tam neskutečně uklidní, odpočine si, jeho tělo se uvolní. Příroda je pro mě jakým si vlastním způsobem meditace. Miluji dlouhé procházky, člověk načerpá spoustu energie a v duši nastává neskutečná harmonie.

18. Co bys vzkázal lidem, kteří nemají rádi gaye?

Je to váš názor, vaše rozhodnutí. Rádi nás mít nemusíte, ale nemusíte na nás útočit. My za to nemůžeme. Takoví, jací jsme, jsme díky tomu, jaké nás udělala matka příroda. Změnit orientaci nejde. Je to asi tak těžké, jako by se z vás heteráků, měli stát gayové.

19. Jací kluci se ti líbí?

Nemám přímo vyhraněný styl kluků. Musí mě zaujmout především svým charakterem a myšlenkově musíme být zhruba na stejné koleji. Nebudu říkat, že na vzhledu nezáleží, jistě, že záleží, ale není to u mě prioritní.

20. Jakou nejvíc gay věc jsi kdy dostal?

Narozeninový dort v podobě penisu.

21. Jakou nejvíc gay věc by sis přál?

Duhovou vlajku do pokoje.

22. Jak vnímáš internetové seznamování?

Nevím, na toto téma mám poněkud rozpačité názory. Myslím si, že se zde láska určitě najít dá, ale přijde mi to poněkud hloupé. Já jsem na internetové seznamce jen proto, abych si sem tam s někým dobře popovídal, a to je vše.

22. Souhlasíš s registrovaným partnerstvím/sňatky a adopcí dětí?

Nesouhlasím s registrovaným partnerstvím. Je to naprosto vtipná fraška. Podlé mého názoru by homosexuálové měli mít právo na rovnoprávný sňatek, stejně tak jako heterosexuálové.

Z občanského zákoníku bych vyškrtl pojem „registrované partnerství“ a zavedl bych pojem, že manželství je sňatek mezi zletilými osobami jakéhokoliv pohlaví.

Adopce je o něco spornější, tady se již nejedná o dvě zletilé osoby, ale o sobu třetí, nezletilou. Podporuji adopci navrhovanou panem Paggiem (více zde). Na rovnoprávnou adopci není česká společnost připravena, ovšem myslím si, že je to pouze otázka času. Až bude jasné, že je na ni připravená, podporovat ji budu.

Česko: Gayové možná budou moct adoptovat děti, ale jen někdy

23. Zaujal tě Prague Pride?

Ano, letos se poprvé na Prague Pride chystám a nesmírně se těším. Neberu jej za pochod homosexuálů, Prague Pride vnímám jako veselý, barevný karneval, pochod za menšinová práva nejen homosexuálů, ale i všech utlačovaných vrstev v republice.

Filipův profil: Loll

Onload

26 názorů ke článku

10. 08. 2013 v 08:23Off-line Dell  (28/183/61)
Článek je šíleně sebestředný už tím, že Filipovi chybí trocha empatie. Jak může radit někomu, kdo má rodinu plnou homofobů, aby se přiznal, protože on to měl jednoduché?! A přitom to sám, řekl jen své matce...

Když je člověk nezletilý a nebo pokud je ještě závislý na svých rodičích, je to opravdu hloupá rada! V ten moment by měl raději držet jazyk za zuby a krok.

Je hloupé radit lidem s homofobní rodinou, když sis sám nic podobného neprožil a je to neskutečně nezodpovědné.
Souhlasím - 52   •  Nesouhlasím - 4  Nahlásit
10. 08. 2013 v 09:38Off-line Colombo  (103/192/90)
Nemám nic proti autorovi, ale... Připadá mi komické, že 16ti letý kluk "ví" o životě téměř vše a redakce je komická v tom, že mu klade některé otázky, na které nemůže člověk v tomto věku absolutně znát odpovědi. Nemůžete přeci klást naprosto stejné otázky např. čtyřicetiletému a šestnáctiletému. Pokud bychom vše věděli již v útlém věku, připravili bychom se o poznávání.
Souhlasím - 24   •  Nesouhlasím - 4  Nahlásit
10. 08. 2013 v 11:44Off-line TommyTheBlueFox  (39/-/-)
Bóóže to je zase hovadina :D
Souhlasím - 23   •  Nesouhlasím - 7  Nahlásit
10. 08. 2013 v 13:57Off-line Loll  (26/-/-)
Prostě a jednoduše jsem na otázky odpověděl tak jak to cítím. Nic více a nic méně ;)
Souhlasím - 16   •  Nesouhlasím - 13  Nahlásit
10. 08. 2013 v 20:29Off-line Cernejpes  (28/181/63)
Teda kluci,já vážně nechápu,co se vám zase nelíbí..vy si na tom člověku z rozhovoru prostě vždycky něco najdete,vždycky si musíte rýpnout..na mě náhodou Filip působí jako fajn kluk..normálně odpověděl na otázky,kterému byly kladeny,a to poměrně rozumným a inteligentním způsobem..a to že se vám nelíbí jeho rada ohledně coming outu-no nutí vás snad někdo řídit se jí?Každý přeci máme svoje zkušenosti,které formují naši osobnost a pomáhají vytvářet naše názory a postoje bez ohledu na rok narození..kdo určuje,co je správně a co není?A že dospělej chlap musí být moudřejší než mladý kluk?Nikdo z nás nemá patent na rozum a neznamená přeci,že jenom kvůli svému věku nemáte právo na názor nebo že váš názor má menší váhu..budeme se tedy řídit pravidlem "čím starší,tím moudřejší" a poslouchat jen důchodce?Myslím,že dostatečně výmluvné je často i chování a styl psaní některých starších jedinců právě na téhle seznamce..často mi dokonce přijde,že čím starší,tím blbější a úchylnější..anebo zase chcete za každou cenu rýpat,protože nic vám není nikdy po chuti...pořád jen kecy,jak je to a to špatně,jako vy sami byste byli bůhvíco...mně náhodou i ty rozhovory přijdou fajn,takové zpestření portálu..samozřejmě je vždycky prostor pro zlepšení,ale myslím,že autoři těchto stránek vyvíjejí dost velkou snahu a to se cení!S
Souhlasím - 12   •  Nesouhlasím - 5  Nahlásit
10. 08. 2013 v 22:49Off-line Johny16  (29/-/-)
pane bože -_-" furt do všech rypete jak byste byly neací lepší ! je to super článek :)
Souhlasím - 5   •  Nesouhlasím - 6  Nahlásit
11. 08. 2013 v 00:06Off-line Fritzpatrick  (81/191/77)
Tady asi každýmu něco vadí.. Svoje komplexy si vybíjejte na někom jiném.. Ten kluk ví co chce.. a má rozum .. Ne jak většina tady.. ;) !..
Souhlasím - 2   •  Nesouhlasím - 7  Nahlásit
11. 08. 2013 v 15:45Off-line A.l.e.x  (34/185/74)
Koukám, že gayové mají jeden velký problém, vadí jim a jsou nasraní, když si někdo užívá života, nemá problémy, nemusí řešit p**oviny a není plný zášti a zloby. Je to trapné jak každý se ze sebe snaží dělat chudáka a téměř každý dělá z homosexuality vážný hendikep a snaží se od okolí vymámit lítost a pochopení, jste odporný ubožáci většina z vás, tak se s tím smiřte a neserte se do lidí, co takový být nechtějí:-)
Souhlasím - 4   •  Nesouhlasím - 6  Nahlásit
11. 08. 2013 v 16:16Off-line Atlantis  (27/175/64)
Ou, konečně někdo kdo oceňuje i osobnost Shakiry :)) A nechápu, proč by mladým nemohli klást stejné dotazy, myslíte že jsme se ještě nestihli zamyslet nad "vyššími" otázkami? Nicméně, ta rada pro ne-comingoutované je sice nejspíš dobře míněná, ale pro mnohé možná nevhodná. To je asi jediný dotaz co bych vyškrtl, vždycky vám poradí na základě toho, co se jim stalo, a to je vždycky napsané někde jinde v článku:)
Souhlasím - 1   •  Nesouhlasím - 2  Nahlásit
11. 08. 2013 v 23:29Off-line Djs.casper  (39/175/70)
fakt buzikove všechno okomentuju co jim vadí na druhých lidech.
13. 08. 2013 v 17:13Off-line Jakubec  (27/182/75)
Súhlasím s Dell v tom, že v homofóbnej rodine nie je ani možné sa priznať. To je aj môj prípad. Fakt nemusí o mne vedieť každý všetko. Ani nepovedal, že by to povedal svojim kamarátom. Spomínajú sa kamarátky a mama, čo je iste tá ľahšia voľba. Ak má spolužiakov alebo iných kamarátov, najmä hetero, tak je to jasne ťažšie.
14. 08. 2013 v 15:40Off-line Loll  (26/-/-)
jakubec: já to řekl veřejně na facebooku tudíž i všem svým kamarádům ;)
Souhlasím - 1   •  Nesouhlasím - 1  Nahlásit
14. 08. 2013 v 16:25Off-line Jakubec  (27/182/75)
Tak promin to som fakt nevedel. Tak závidím. Ja to nedokážem povedať každému.
20. 11. 2013 v 20:49Off-line Klucinek  (33/176/75)
Jen jsi zapoměl dodat že sice si svůj žijeme sami, ale zároveň by jsme jím nemli nikoho omezovat a obtěžovat. Na což 99% lidí dnes zapomíná...a PP vnímáš jako pochod za menšinová práva...máš snad míň práv než někdo jiný?
04. 07. 2014 v 09:51Off-line Lolik98  (25/-/-)
Krásnej kluk :o :) Vzor gayů :p
Souhlasím - 1   •  Nesouhlasím - 1  Nahlásit
22. 04. 2015 v 11:20Off-line SirEragon  (58/182/82)
No už tady nějakou dobu čtu ty příběhy. Připadá mi to jako ,,pohádka'' kde dobro zvítězí nad zlem. A teď me ukamenujte.
22. 04. 2015 v 11:24Off-line SirEragon  (58/182/82)
Ale taky SME byly mládí, taký sme měli své sny, vize. Takže ho nechte žít.
14. 04. 2016 v 15:22Off-line Milujuci  (53/179/130)
Filip musí byť veľmi Dobrý a rozumný chlapec a má u mna veľký obdiv!!! :)
11. 10. 2016 v 17:37Off-line Tibiis  (23/-/-)
* Lady Gaga, ne Gagu; většinou se její jméno v češtině neskloňuje :)
05. 11. 2016 v 01:34Off-line MICH  (28/189/71)
hm ani ne 20 letej a bude povídat něco o životě
29. 04. 2017 v 12:48Off-line SPORTOVEC-P  (24/178/75)
Víceméně s ním souhlasím :-)
18. 07. 2017 v 17:43Off-line Vasek698  (25/-/-)
na ufona, protože já svoji homosexualitu najevo dávám a dávat chci.

Jak se dává najevo homosexualita? Já když jdu po náměstí, tak mě nic nenapadá :D
14. 06. 2018 v 20:09Off-line Yperit  (91/186/68)
lord protector: a ještě nezodpovědnější a krátkozraké jednání je šikanovat a trápit vlastní potomky.
17. 02. 2022 v 08:57Off-line Mira77  (102/182/70)
No chlapec má život ještě před sebou, není třeba někoho soudit a to že má v hlavě celkem jasno je jenom dobře.
Život je hned jednodušší když se člověk chová otevřeně, také nic neskrývám a názory homofobů, to je směšné vůbec vnímat, to oni mají problém.
Vůbec ze všeho nejhorší je to držet v sobě, nežít a dusit se.
Takže Filipovi přeji čistou cestu životem!
01. 05. 2022 v 16:37Off-line Hrabuvka  (40/180/75)
A proto dneska ti mladí fetuji a propadají alkoholu protože jim rádi takové to nesmysly. Kde pak je chlapec dnes?
03. 05. 2022 v 22:12Off-line Mitterand  (58/172/50)
Krasny kluk s jasnou mysli preji hodne stesti v tvem zivote at se vsechno dari hlavne studia na skole.
Přihlas se a okomentuj článek. Ještě nemáš svůj účet? Zaregistruj se.
Onload
Načítám...
Onload
OnloadOnload
Copyright 2011–2024 NaKluky.cz, všechna práva vyhrazena, ISSN 1805-0506
Onload