Zprávy
Aby sis mohl přečíst zprávy, tak se musíš nejprve přihlásit :)
Onload
 
PŘIHLÁŠENÍ

Nemáš ještě svůj účet?

ZAREGISTRUJ SE ZDARMA
Registrace je snadná, rychlá a zdarma!
Onload

Když vás opustí kluk, je to konec. Může být takový konec šťastný?

Když nás opustí Osudový kluk, řekneme si, že takto jsme si šťastný konec nepředstavovali. Přitom se nabízí vysvětlení – nic nekončí nikdy špatně a všechno je osud. Já toto vyústění odjakživa odmítal, ale nakonec jsem samotnou myšlenku musel odsouhlasit. V mnohém mi pomohly starožitné vázy a vitráže (skleněná mozaiková výplň). Originál je vždy krásný, ovšem když se rozbije, nabízí se dvě možnosti.

Vázu můžete dát zrestaurovat, a když tak učiníte, váza sice bude efektní, ale už navždy bude křehčí a budou na ní viditelné stopy po opravách a v těch spárech bude váza vůbec nejkřehčí, takže ji na květiny použít nemůžete, praskla by, tudíž máte pěknou ozdobu.

Další možnost je nechat vázu v rozbitém stavu. Tím pádem máte originál, ale jakou hodnotu má rozbitá váza nebo vitráž? Z prvního vám vytéká voda, květiny uvadnou, opět nemáte vázu vlastně, ale možná tak hezkou ozdobu maximálně a i to je sporné. Druhé vám jen přidělává starosti, protože rozbitá vitráž hýzdí a ještě neplní svůj výplňový účel.

Vztah, který neplní účel

A zde už se opět dostávám ke vztahům. Na co vám je vztah, který už je kazový, který jako ta váza neplní svůj účel? A účelem vztahu je přece sdílet věrně život jeden druhého, milovat se navzájem, být spolu, ne jen vedle sebe. Jen přidělává starosti a trápí.

Hrdost

A člověk by měl snad mít nějakou hrdost. Měl by milovat i sebe, aby přežil v tom boji, kterým láska a život bývají. Pokud ze vztahu zbyl už jen obrys, skelet, ale ne funkční nebo slouží jen na ozdobu, člověk je stejně sám. A o tom vztah není. Pokud totiž člověk začne být sám vedle člověka, začíná se ztrácet sám v sobě. Když si koupíte zboží, nekoupíte si zmetek přece, o to nikdo nestojí.

Stejně tak to asi funguje u konců. Pokud je něco špatného, slabého, nemůže to vydržet a je to tím pádem v řeči zbožíznalectví zmetek. A děravý kabát už taky nosit nebudete. Pokud něco skončí, znamená to, že to nebylo dostatečně silné, aby to vytrvalo, a my jsme se tak zbavili strašného břemena, kterým ten smutek a obavy před koncem bývají.

A pokud bychom to předržovali, snažili se vztah stejně jako vázu „zflikovat“ a nakonec z něj udělat něco, čím není, stejně jako z poslepované vázy vázu na květiny. Zjistili bychom, že nám zbudou opět jenom střepy, které se budou drolit na písek, stejně jako ona váza, která se bude lámat čím dál na jemnější kousky.

Foto: gabyu, Flickr, Creative Commons

Hledejme pokračování místo konce

Možná samotný problém už tkví v tom, že hledáme „happy end“, „šťastný konec“ a přitom si neuvědomujeme, že i když šťastný, je to konec. Může být konec vůbec šťastný, když je definitivní? Šťastný konec je krásná věc, ale stále už v samotném spojení straší onen „konec“.

Možná je v tomto chyba a nemáme hledat a toužit po happy endech, ale spíše po happy sequels, šťastných pokračováních, která by nás doplnila a my v nich splynuli a pokračovali dál a dál.

Rozum jde stranou, teď přichází city

Vím, že říct si to takto pěkně racionálně je jedna věc, druhá je ji přijmout, což už je na vás, třetí je fakt, že i tak to bolí. Když přijdeme o někoho důležitého, je to strašné, rve nás to na kusy, protože ten člověk nás opouští i s určitou částí nás samotných, která mu náleží, protože jsme mu ji sami dali a přijít o sebe je vlastně stejně tak bolestné, jako přijít o někoho, vlastně možná i horší.

Řekl bych, že náš Osudový je někdo, kdo posunuje hranice naší racionality a pragmatismu dál. A v této situaci je důležité se zachránit a opět najít sebe samého. A na toto je nejúžasnějším lékem láska a přítomnost těch, kterým na nás záleží a milují nás tím nejupřímnějším a nejtrvalejším způsobem – pravých přátel, kteří nám řeknou, že nic vlastně nikdy nekončí špatně, a že dokud máte jeden druhého, tak to ještě není taková bída.

Byli jste někdy po rozchodu šťastní?

Věnováno všem pravým přátelům, kteří vždy dorazí, podrží, obejmou, rozesmějí, včetně „mých holek a Cutieho“.

Proč milujeme parchanty, ale chodíme s hodnými kluky?

Titulní foto: brentgambrell, Flickr, Creative Commons

Autor článku žije a dýchá uměním, pro momenty inspirace a osvícení. Alfou a omegou, snem i cílem, jsou pro tohoto pragmatického hyperracionálního fantastu elegance a móda.
Onload

12 názorů ke článku

18. 08. 2013 v 16:07Off-line Alexandre  (31/171/80)
Moc hezký a pravdivý článek :-)
18. 08. 2013 v 16:32Off-line Davvid  (23/-/-)
článek je úchvatný! jen jediná věc mě trochu zarazila a to sice úvodní fotografie... prosím prosím příště nějakou více k tématu ;)
19. 08. 2013 v 00:25Off-line U.u  (101/181/71)
no jo, podle úvodní fotky jsem hádal, že je to spíš článek o tom, jak přišívat hlavy ke krkům :o
31. 08. 2013 v 20:25Off-line Betonica  (39/191/93)
Jeziiis. Ja to ani nebudu cist! Kazovy vztah??? Co to jako je? To je jako vztah II. jakkosti? Takze vlastne smejd, ktery jsme s nekym vybudovali, stravili mnoho casu, energie tvorenim spolecneho, ale ted to rychle povalime, protoze je to porouchany? Pane boze! To je zas nazor.

Deti, vztah neni vec. Nemuze se pokazit, nemuze mit kaz, nepodleha zadnym jinym vlivum, nez tem, kterymi na neho pusobi lide v nem. Paklize se vztah rozpada, neni to tragedie ani konec sveta. Znamena to, ze dva lide se od sebe vzdaluji. Duvodu muze byt cela rada, ale vzdy a vylucne je to o tech dvou.

Dal me zaujalo "osudovy kluk". To je jako co? Kazdy clovek ma v nasem zivote svoji roli, svoje misto. A kdyz prijde cas, tak ten clovek z naseho zivota odejde. Na tom taky neni nic k nepochopeni. Osudovy je prece ten clovek, ktereho jako osudoveho vnimame, ne?

No a konecne. Jestli je clovek po rozchodu stastnejsi? Odpovi otazkou: O tom to vazne je? - Rozchod prece neni nic prijemneho, nic veseleho. Jak muze byt clovek stastnejsi? Clovek po rozchodu potrebuje cas, aby nasel znovu sam sebe. Aby se vratil tam, kde pred casem daroval cast sebe sama tomu, s kym se prave rozesel. Clovek potrebuje viru v to, ze bude lip. Nic z toho se ale nedeje pres noc a neuci cloveka a priori stastnejsim. Clovek musi sam jit a ucinit se stastnym. Jedine stastny clovek muze nasledne ucinit stastnym a dalsiho cloveka. Howk.
Souhlasím - 7   •  Nesouhlasím - 4  Nahlásit
16. 10. 2013 v 20:31Off-line Umbaros  (33/180/75)
Je to hloupost, žádný rozchod není šťastný. Vždycky to někoho bolí, ať už vás nebo druhou stranu. Pokud to není nějaký tyran vždycky musíte zrekapitulovat ty šťastné chvíle a projít si tím obdobím kdy hold se snažíte strávit fakt, že už spolu prostě nejste. Jako takový rozchod může být úleva, ale ne pocit štěstí.
Souhlasím - 2   •  Nesouhlasím - 2  Nahlásit
28. 10. 2013 v 21:48Off-line Meda_69  (28/180/60)
Jo je, zvlášť když vám nakecá hory doly a ukáže se že vás jen využíval...
23. 12. 2013 v 01:20Off-line Macin1  (58/176/95)
Při čtení jsem neměl daleko k slzám . Toto musel napsat někdo , kdo je dobrý psycholog nebo kdo si to prožil . Žádný rozchod není šťastný , pokud jste tomu člověku věnovali několik let života . Pokud jste ho milovali , sdíleli s ním starosti i radosti . Chtěli jste a přáli jste si ať s vámi šťastný . A on hledal něco jiného . Něco , co jste mu nedali nebo nemohli dát . Rozchodem se člověk zbaví hrozného břemena a najednou se zjeví něco nového co vám vlije čerstvou krev do žil . Začnete zas volně dýchat a těšit se na nová setkání a krásné chvíle o které jste rozchodem přišli . Přeji všem , kteří se rozešli ať brzy najdou nový a ještě krásnější vztah , než který prožívali dřív . Rozchod znamená odpuštění a ne zapomnění . Krásné vánoce všem .
20. 03. 2014 v 02:33Off-line Mauglisek  (26/-/-)
velice zajímavý článek ... -_-
19. 06. 2015 v 10:41Off-line Agelic2  (28/187/65)
Ví tu někdo co je to pojem láska?
Láska je to co nám dává sílu a nekonečnou energii,
láska je důvěra opora upřímnost laskavost a tolerantnost k tomu koho milujeme.
Láska je taky žal utrpení a někdy i jed ale záleží jak nám ten koho milujeme ublíží na srdci protože nikdy za to nemůže jen jeden ale oba co sou spolu.
láska může bít rozdělená do dvou možnosti, to je přátelská a ta partnerská!
vím o čem mluvím protože sám miluji kamaráda který je heterosexuál a ví o mě úplně úplně vše i to že ho miluji , má holku a i když ví že ho miluji opravdu tak je můj kámoš i když mi to srdce trhá na kusy.
Kámoš má holku a já jim přeji jen aby byly štastní i když mám jen iluze ale vím že přátelství je více cené než cokoli a podle toho se snažím chovat.
pokud má někdo názor a nebo mi chce poradit co dělat abych normálně fungoval napište mi.
věřte že tohle je žal a bolest ale i štěstí a energie a to sním bydlím v jednom bytě.
22. 01. 2017 v 10:36Off-line Tibiis  (23/-/-)
ty fotky jsou strašný
09. 02. 2019 v 22:00Off-line Pajakom  (46/183/74)
Pekne napsane a bohuzel pravdive...
24. 07. 2023 v 21:12Off-line Ahoy  (37/177/77)
Jasně že může být štastný muj bejvalej mi koupil na rozloučenou nový auto a nadupaný herní PC :D
Přihlas se a okomentuj článek. Ještě nemáš svůj účet? Zaregistruj se.
Onload
Načítám...
Onload
OnloadOnload
Copyright 2011–2024 NaKluky.cz, všechna práva vyhrazena, ISSN 1805-0506
Onload