Zprávy
Aby sis mohl přečíst zprávy, tak se musíš nejprve přihlásit :)
Onload
 
PŘIHLÁŠENÍ

Nemáš ještě svůj účet?

ZAREGISTRUJ SE ZDARMA
Registrace je snadná, rychlá a zdarma!
Onload

Registrované partnerství má úspěch u nás i po sedmi letech

Již přes sedm let mají gayové a lesby u nás možnost vstupovat do registrovaného partnerství a stvrzují tak svůj svazek před zákonem. Od 1. července 2006 do 30. června 2013 jí využilo 1 585 párů, z toho 506 ženských a 1 079 mužských.

Protože žijeme v globalizovaném světě, tak u 191 dvojic byl jedním z partnerů cizinka nebo cizinec, a to z krajin blízkých jako např. Slovensko až po vzdálené exotické země. Tento fakt dokazuje uplatnění našich občanů v rámci celého světa a zahraničních pro změnu v naší zemi.

Registrované partnerství v ČR od 1. 7. 2006 do 30. 6. 2013

Odpůrci

Všechny argumenty odpůrců během boje za prosazení tohoto institutu, během jeho schvalování v parlamentu se ukázaly jako liché, nesmyslné a zavádějící. K nim se později začalo přidávat i pár podivných spolků extrémistů, ortodoxních katolíků, rasistů a jiných osob často účelově se schovávající za konzervatizmus.

Ovšem v době, kdy vzrůstá počet nesezdaných heterosexuálních párů, většina manželství se rozpadá, děti se častěji dostávají do krizových situací, je snaha gay a lesbických párů zlegalizovat svůj vztah a převzít za něj zodpovědnost pod dohledem státu tím nejkonzervativnějším jevem, který si lze představit. Ze zákona mimo jiné totiž vyplývá i vzájemná vyživovací povinnost partnerů.

Registrované partnerství za první půlrok 2013

Rozvodovost

Nutno dodat, že „rozvodovost“, tedy zánik partnerství rozhodnutím soudu je výrazně menší oproti manželství. Dochází k němu u více než deseti procent (nejméně 167 dvojic). Tento údaj je ovšem přibližný, protože od roku 2012 jej neevidují v krajích Praha, Ústeckém a Libereckém.

Zpočátku byl zájem o registraci vysoký díky tomu, že mnoho dvojic čekalo na tuto šanci mnoho let. První úsilí gay a lesbického hnutí totiž započalo v roce 1992. O tři roky později byl návrh zákona poprvé zamítnut, a to vládou Václava Klause. Úspěšný byl až šestý pokus. Proti němu ostře vystupoval zejména tehdejší prezident Klaus a jeho věrní a spojenci spolu s katolickou církví a pravicovými radikály.

Přirozenou sestupnou tendenci ovšem nečekaně ukončilo první pololetí loňského roku. Meziročně tehdy došlo k nárůstu skoro 80 zaregistrovaných.

Letos do konce června do partnerství vstoupilo 90 dvojic, 56 mužských a 34 ženských. U 18 z nich jde o vícenárodnostní soužití. Najdeme mezi nimi partnery ze zemí jako je Sýrie, Litva, Nový Zéland, Bosna a Hercegovina, Indie, Ukrajina, Rusko a další. Zaniklo nejméně 8 registrací. Lze tedy říci, že zájem je stabilně vyšší, což je potěšující fakt.

Registrované partnerství: Vše, co jste chtěli vědět

Boj o dítě

Poslední snaha několika poslanců z letošního roku novelizovat zákon o registrovaném partnerství nakonec skončí neúspěchem kvůli předčasným volbám. Podle ní by pár mohl adoptovat biologické dítě některého z partnerů (například z předchozího vztahu), které v domácnosti často stejně už dávno žije.

Dosud zákon obsahuje formulaci, že „trvající partnerství brání tomu, aby se některý z partnerů stal osvojitelem dítěte.“ Prakticky tak samotný gay nebo lesba, kteří nejsou registrovaní, o osvojení požádat mohou – proto tento prvek zákona se jeví jako protiústavní, ale bohužel se dosud nenašel žádný pár, který by prokázal odvahu a řešil tuto situaci před soudem.

To je boj! Jílková v Máte slovo řeší adopce dětí homosexuály

Chorvatsko možná zavede registrované partnerství, může to ale ztroskotat kvůli církvi

Terrence úžasně zpívá: Mám dva tatínky!

Titulní foto: 17267678@N00, Flickr, Creative Commons

Autor článku je bývalý gay aktivista (Nadace Sokrates, SOHO v ČR, Gay iniciativa v ČR) a oficiální správce statistiky o registrovaném partnerství v České republice.
Onload

2 názory ke článku

20. 09. 2015 v 10:39Off-line TaK_ECS  (29/176/85)
Znám i manželství která vydrží od 18ti ;)!
20. 02. 2022 v 16:16Off-line PesFilipes  (102/183/71)
Jupii a co regitrovani skodoci statu a lidi?
Přihlas se a okomentuj článek. Ještě nemáš svůj účet? Zaregistruj se.
Onload
Načítám...
Onload
OnloadOnload
Copyright 2011–2024 NaKluky.cz, všechna práva vyhrazena, ISSN 1805-0506
Onload