Zprávy
Aby sis mohl přečíst zprávy, tak se musíš nejprve přihlásit :)
Onload
 
PŘIHLÁŠENÍ

Nemáš ještě svůj účet?

ZAREGISTRUJ SE ZDARMA
Registrace je snadná, rychlá a zdarma!
Onload

Jsou nezadaní kluci malomocnými nového věku?

Každá doba má určitou konvenci, určitý status quo, kterému má určitá část společnosti potřebu dostát. Dříve platilo, že žena získá svůj status až při zásnubách, potažmo svatbou. Dívka ze sebelepší rodiny získala své jméno a hlas, až když se provdala a stala se z ní například „paní bankéřová“, „paní továrníková“, „paní radová“ či jiná „paní přičleněná jednotka“. Kdo nebyl provdán či oženěn nejpozději do třicátého roku věku, stal se starou pannou či starým mládencem.

Čas se posunul vpřed. Ženy se emancipovaly, muži se naučili alespoň jakémusi respektu, a přesto mám pocit, že status přičleněné jednotky a starých panen a mládenců nezanikl, a že v jistém ohledu starosvětské manýry nad námi v trochu jiné podobě visí i nadále jako pověstný Damoklův meč, kterým se i gayové rádi oženou.

Máš někoho?

„Máš někoho?“ je dnes snad obligátní otázkou a názorotvorným činitelem, skrze který je nám udělen status. Někdy je to šarlatové písmeno, někdy vavřínový věnec. Zavádíme si nový kastovní systém založený na partnerském stavu? Těchto novodobých cejchů existuje vícero, přesto je každý vnímá jinak a tak někdy dochází k něčemu, co připomíná třídní boje. Je možné, že vše skončí krvavou revolucí a některé třídy budou izolovány?

Odpověď „ano“ je ožehavá. Nezřídka se setkávám, ať již u gayů či heterosexuálů, s tím, že vyřkne-li se jméno, dojde buď k poznání jeho nositele, neznalosti či situaci „ten/ta, který/á chodí s tamtím/tamtou?“. Opět si musím vzpomenout na „pana doktora a paní doktorovou“. Dnes se však místo titulů a funkcí využívají spíše přezdívky na internetových serverech či případně skutečná jména nebo alespoň popis vzhledu. V závislosti na tom, ke komu jsme přiděleni, automaticky získáme úroveň a „ligu“, do které spadáme. A kasty jsou na světě. Je možné, že vztahy smývají individualitu? Nedává v těchto počtech jedna a jedna dohromady jedna nebo dokonce jen jednu polovinu?

Odpověď „ne“ z nás dělá pro stoupence druhého tábora automaticky bezcitné nelidy či promiskuity. Nezadanému dle zadaného chybí křídla, které láska dává. Co ale, když někdo chce žít na zemi s tím, co pro něj znamená lásku? Ať již jsou to jeho cíle nebo požitky. „Samotný“ dnes znamená pro mnohé automaticky „opuštěný“, který si zaslouží lítost či posměch, jelikož není schopen si najít partnera, od odpovědi se tak odvíjí i míra žádanosti. Ve mnohých vzbuzuje odpor – kdo je „single“, musí být „děvkou“ a ty od pradávna nosí znamení lilie. A hle, naše zadanost či nezadanost nám má sílu udělit i charakter. Připomíná to burzu – u akcií také platí jisté pravidlo kvantity. Čím více jich máte, tím větší moc máte v dané společnosti. Číslo jedna dnes znamená asi moc málo.

Nesmrtelný souboj dvou sil

Tato situace připomíná neustálý souboj dvou sil: „páry vs. nezadaní“ a „kolektiv vs. individualita“. Ošemetný v této půtce je však fakt, že odpověď, kterou jsme ocejchováni, neoplývá ve skutečnosti silou dřívějších společenských statusů, které byly obecně platné a respektované, ve společnosti bylo zakořeněno vědomí, která kasta či skupina je nadřazena které.

Dnes tomu tak není, dnešní společnost nenásleduje jasně definované směry, hranice jsou tenčí, hodnoty lidí se liší člověk od člověka a skrze to se liší i lidé. Ono značkování od těchto věcí odvádí pozornost a zastiňuje je. Výsledkem je pak mnohdy absence skutečného poznání lidí okolo a pofiderní boj mezi námi všemi. Smývání charakteru a předsudky k jedné skupině i její předsudky vůči druhé a zanikání individuality a předsudky druhé skupiny.

Neexistující definice

Nemyslím si, že problém samotný zanikne, každá doba potřebuje určité majáčky, které si společnost mezi sebou zasadí a dle kterých se následně lidé orientují.
Problémem nebude ani tak neexistující definice toho, která skupina či „kasta“ je nadřazena které, ani nezodpovězená otázka, kdo je z nich lepší. Oním červem v jablku je totiž přehlížení motivů těch, kteří nesou označení jednoho či druhého tábora a jich samotných.

K životu je ovšem nezbytné najít si a zachovat si alespoň zdravé množství individuality a vnímat svou i tu ostatních, neboť status není statut.

Stalo se ze života hledání místo žití?

Proč milujeme parchanty, ale chodíme s hodnými kluky?

Titulní foto: nerdcoregirl, Flickr, Creative Commons

Autor článku žije a dýchá uměním, pro momenty inspirace a osvícení. Alfou a omegou, snem i cílem, jsou pro tohoto pragmatického hyperracionálního fantastu elegance a móda.
Onload

7 názorů ke článku

31. 08. 2013 v 11:09Off-line Poklad  (29/177/69)
Tento člověk má neskutečný "dar" napsat dlouhé texty o ničem :-O
Souhlasím - 27   •  Nesouhlasím - 3  Nahlásit
31. 08. 2013 v 11:53Off-line Power  (23/180/65)
v dnešní době není prostor se s někým tahat z hlediska času a finančních prostředků
Souhlasím - 5   •  Nesouhlasím - 8  Nahlásit
31. 08. 2013 v 20:12Off-line Betonica  (39/191/93)
Mne se nezda, ze by "rodinny stav" mel jakoukoli vypovidajici hodnotu a jeho nositeli. Take jsem nikdy nezazil, ze by se me nekdo ptal, jestli s nekym ziju nebo ne a nasledne mi pak priradil skatulku. Onen zminovany kastovni system funguje spis na principech majetnosti; mas vs nemas, nebo auto***y, looser vs. sportovec. Ve vsech pripadech se ale jedna o prirozeny jev, diverzifikaci spolecnosti, ktery se deje od pradavna a dit se bude i dlouho po nas. Puvod bych hledal nekde u selem, ktere maji ve smeckach prisna hierarchicka pravidla. Role jednotlivce je dana jeho narozenim a meni se s vekem.

Souhlasim ale s tim, ze single clovek byva casto oznacovan za divneho, starou pannu, povrchniho, karieristu, atd... To je sice smutne, ale nic na tom nezmeni zadny, byt sebelepsi, clanek.
Souhlasím - 8   •  Nesouhlasím - 12  Nahlásit
31. 08. 2013 v 22:49Off-line Adam.dubsik  (36/200/100)
Nebudu se tu rozepisovat...
Je to sračka!
Souhlasím - 8   •  Nesouhlasím - 9  Nahlásit
22. 02. 2014 v 16:30Off-line Colombo  (103/192/90)
Tak tento článek je dalším plácáním do vody.
Souhlasím - 2   •  Nesouhlasím - 2  Nahlásit
22. 03. 2015 v 12:39Off-line Horac  (23/185/73)
Text je pěkný, ale nelze souhlasit s tvrzením, že "status není statut". Statut tvoří vše, co může být v dané societě subjektivně vnímáno jako hodnota (nebo hodnotné, žádoucí apod.), tedy vzdělání, zaměstnání, pozice v něm, způsob bydlení apod. Jsou to i děti, partner a jejich kvality, protože i tímto dává člověk najevo "na co (na koho) má" a i v tomto se lidé vědomě i nevědomě poměřují. Vždyť hodnota adolescenta v partě vrstevníků roste, když si narazí pěknou roštěnku, sám je na to patřičně hrdý a ve výsledku jsou na to hrdí i rodiče těch dvou. Jak psal správně Betonica, na tom nic nezmění jakýkoli článek.
Souhlasím - 2   •  Nesouhlasím - 1  Nahlásit
13. 06. 2016 v 23:51Off-line Dom1  (24/-/-)
vy si jen stěžujete... tak to nekomentujte fakt seznamka pro holky tady
Přihlas se a okomentuj článek. Ještě nemáš svůj účet? Zaregistruj se.
Onload
Načítám...
Onload
OnloadOnload
Copyright 2011–2024 NaKluky.cz, všechna práva vyhrazena, ISSN 1805-0506
Onload