Zprávy
Aby sis mohl přečíst zprávy, tak se musíš nejprve přihlásit :)
Onload
 
PŘIHLÁŠENÍ

Nemáš ještě svůj účet?

ZAREGISTRUJ SE ZDARMA
Registrace je snadná, rychlá a zdarma!
Onload

Využíváme dostatečně příležitostí? Když ho potkáte a líbí se vám, oslovte ho!

„Včera jsem Tě viděl.“, „Nebyl jsi náhodou tehdy a tehdy tam a tam?“, „V reálu ti to sluší ještě více než na fotkách“. Leckdo jednu z těchto vět nebo podobnou již někdy četl nebo třeba i poslal. Kolik z nich ji ovšem zkusilo říct osobně? Jaký význam vlastně má shledání se s upamatovanou tváří na internetu, když osobní setkání jsme promrhali?

Lidé do našich životů vstupují a opět z nich vystupují, i když třeba nastoupí pouze do stejné tramvaje a vystoupí na jiné zastávce než my. Bez nadsázky se dá říci, že všude, kam vejdeme, potkáváme někoho nového. Mnohé z těchto postav ani nevnímáme. Tvoří pouhou kulisu světa.

Jiných si všimneme více

Pak jsou tu ale tací, kterých si všimneme. Na moment či na dva, díky čemuž nám utkví v paměti. Když ta chvíle odezní, často odejdeme s nepořízenou, což někteří vykompenzují prokletím sebe sama nebo zběsilým honem za právě promarněnou šancí, který nejvíce připomíná pověstné hledání jehly v kupce sena. Přitom nestačilo by spíše málo, aby se věci mohly mít jinak?

Když člověk dostane první zprávu od člověka, který jej viděl, spíše je polichocen jeho úsilím jej najít a tím, že si ho vůbec všiml. Až později, po pár podobných zprávách, mu začne připadat podivné, jak je vůbec možné, že jej někdo takto najde. Nakonec své jméno nenosíme napsané na zádech ani nerozséváme feromony.

Představa, že někdo sedí u počítače a podle kolonky „věk“ a „lokalita“ projíždí nepřeberné množství vyfiltrovaných výsledku, vyhlíží spíše děsivě. Po další chvilce už to začne být téměř obtěžující, dáno i faktem, který opět mnozí znají důvěrně, že málokdy někam takováto událost vede. Přece, nestačilo spíše málo, aby se věci bývaly měly jinak?

Oslovte jej...

Vyhlíží to jako scéna z černobílého filmu. Osamělá elegantní dáma sedící u stolu v příjemné restauraci, opodál se zvedá šarmantní gentleman, aby ji připálil cigaretu a s komplimentem jako omluvou si přisedá. Teď z elegantní dámy udělejme sympatického mladíka, z restaurace a stolu, u kterého sedí, autobus či knihovnu a sami se vžijme do role šarmantního gentlemana.

Tak, a už nic nebrání tomu, abychom se zvedli, věnovali dotyčnému, který nás zaujme, krom úsměvu (který ve skutečnosti připomíná spíše výraz chovance psychiatrického sanatoria) kompliment a připojili se k němu při tom, co zrovna provádí. Stačí přece spíše málo, aby se věci měly jinak.

Hlavně se nebát

Asi nebudu nápomocen vyloženě při výběru toho co říct, jak oslovit. To už musí každý z nás zjistit sám podle situace, podle své povahy, podle toho, na kom ulpívá jeho zrak. Můžu jen poradit, že by to mělo být něco duchaplnějšího než odpověď „Tak děkuji.“ na lichotku ohledně „zajímavé vizáže“.

Stejně tak nemohu slíbit ani úspěch takového počínání, i když vím, že to zanechá větší efekt a jiný dojem, je-li člověk osloven skutečně. Stejně jako vím, že člověk pro své touhy musí něco udělat a někdy trocha riskování může alespoň, když nic víc, oživit zemdleného ducha.

Stačí málo

Možná jde o souboj s ostýchavostí či konvencí, ale ať už je tím zbytečným zámkem na hlase cokoli, je důležité si uvědomit, že věta „Včera jsem Tě viděl“ a je jedno, zda ji čteme nebo píšeme, ne vždy nese příslib.

Co moře schvátí, již nenavrátí. Je možné, že podobně to funguje u nevyužité příležitosti. Co promarněná šance schvátí, již nenavrátí. A aby těch klišé nebylo málo, zamysleme se nad tím, že žijeme pouze jednou. A třebaže ne zrovna v černobílém filmu, nemusí být na škodu vzít si k srdci slova písně, jejíž klip černobílý je „Something stupid“. Nakonec stačí spíše málo…

Titulní foto: a-mon, Flickr, Creative Commons

Autor článku žije a dýchá uměním, pro momenty inspirace a osvícení. Alfou a omegou, snem i cílem, jsou pro tohoto pragmatického hyperracionálního fantastu elegance a móda.
Onload

17 názorů ke článku

10. 11. 2013 v 12:19Off-line Colombo  (103/192/90)
"Rady" ve výše uvedeném článku se naprosto vymykají reálnému životu, není přeci stejné když takto osloví kluk kluka jako když osloví kluk holku.
Souhlasím - 56   •  Nesouhlasím - 2  Nahlásit
10. 11. 2013 v 13:50Off-line Crac  (39/175/66)
to bylo spíš myšleno, když ho potkáš ve správném podniku:D
Souhlasím - 9   •  Nesouhlasím - 11  Nahlásit
10. 11. 2013 v 14:03Off-line Adam.dubsik  (36/200/100)
Já s článkem souhlasím. Proč ne?? Já třeba nemám problém na ulici kluka oslovit...
A celkem nedávno se tu v diskuzi řešilo, jestli máte Gayradar. A hodně kluků tam řeklo, že jistě. Tak proč teda ty kluky neoslovovat na ulici, když jste si tak jistí??
Souhlasím - 7   •  Nesouhlasím - 8  Nahlásit
10. 11. 2013 v 16:50Off-line Vivien  (30/187/78)
Podle me je to opravdu ne moc realne, treba ze bych mel na metu***nim plese moji kamaradky kde jsem byl v patek oslovovat vsechny kluky kteri mi padli do oka. Myslim ze behem pul hodiny bych dostal pri nejmensim pesti a jej edno jakym zpusobem to clovek poda, stale cesko neni natolik tolerantni abych oslovoval lidi ktery neznam.....ovsem kdyby to tak bylo, bylo by to paradni :)
10. 11. 2013 v 21:33Off-line Thim  (45/174/59)
Dobrý úlet :-). Ahoj máš nádherný úsměv - nejsi náhodou na kluky? A mimo oblečku budu mít červený nejen zadek, ale za pár okamžiků nejpravděpodobněji i nos :-)
11. 11. 2013 v 12:50Off-line Frederico  (30/181/81)
..tak já se teda nebojim, že bych dostal od nějakyho "homofóba" třeba přes držku :)) gaye myslím na ulici taky rozeznám, ale když člověka někdo fakt okouzlí, třeba jen vzájemným dlouhým pohledem do očí, tak je gay(dar/radar) nějak mimo provoz, nebo co.. možná to jsou hormony, co Vy na to, nikdo nemá stejnej problém? 8-))
12. 11. 2013 v 13:15Off-line Georg  (40/175/56)
Já ten problém mám delší dobu. V hlavě kluka kterého vidím v MHD všímám si ho že je na kluky vim mám zájem i o kamarádství . Odvahu ho oslovit mám ale nikdy to neudělám působí přátelsky docela dost.
12. 11. 2013 v 14:24Off-line Back2Basics  (29/-/63)
mysllim že nama každy na čele napisane "som GAY" a ked takto pojde na heteraka no neviem ako dopadnete... ja to radsej ani skusat nebudem... mam rad svoj život :D
Souhlasím - 2   •  Nesouhlasím - 1  Nahlásit
13. 11. 2013 v 22:43Off-line TaK_ECS  (29/176/85)
Dnes jsem to zkusil a uplně v klidu...ve vlaku, kde není kam utéct a s tím klukem jsem se bavil, jo nakonec vyplynulo že m holku ale mám FB i vím hodně o jeho okolí, myslím že to má cenu se snažit! :)
13. 11. 2013 v 23:01Off-line Davvid  (23/-/-)
žádnej kluk vám nevrazí, když ho oslovíte, pokud teda nemá holou hlavu... z čehož vyplývá stačí si to trochu rozmyslet, než někoho oslovím... navíc stejně jako vy nevrazíte holce, když vás osloví tak on nevrazí vám ;)
Souhlasím - 3   •  Nesouhlasím - 2  Nahlásit
14. 11. 2013 v 20:53Off-line Jam  (30/170/64)
realita a tento článek má diametrální rozdíl :D :P
Souhlasím - 2   •  Nesouhlasím - 1  Nahlásit
15. 11. 2013 v 13:47Off-line Toy  (100/178/70)
Čistě z osobního hlediska a zkušeností: Svým vlastním vystupováním, jak verbálně tak nonverbálně hodně napovíte případnému klukovi na ulici aniž by jste museli cokoliv říkat. Pokud se mu líbíte, jistě zaregistrujete jeho reakce. Já osobně používám tento nenásilný radar k tomu abych komunikoval s potenciálním klukem a vždy to zatím fungovalo. Samozřejmě se někdy stane že se prostě netrefím :) Ale to už je riziko podnikání.
03. 11. 2014 v 16:05Off-line Ananas.cz  (25/-/-)
Mě to přijde, jako ostatně hodně článků momentálně na tomto webu, takové jako: Zkuste, Riskněte, Mohlo by, Teoreticky, Představte si nebo Popřemýšlejte.
Možná na tom něco pravdy bude, ale už ten příklad s tím gentlemanem byl přinejmenším nevhodný... Pokud se nám bude líbit kluk na autobusové zastávce a v lepším případě nebude mít v uších sluchátka a nebude tam s žádnou holkou, bylo by dost riskantní zmíněnou akci oslovení provést, v případě těžkého (byť slušného) odmítnutí jsou následující chvíle čekání, potažmo pak jízdou MHD velmi trapné, člověk by se nejraději zavrtal do země. Nedej bůh, aby si daný kluk začal ještě s někým o vás vyprávět, a pohrdavě se na vás koukat.
22. 03. 2015 v 11:31Off-line Betonica  (39/191/93)
Dojaty jsem byl hned na zacatku: „V reálu ti to sluší ještě více než na fotkách“.

Tak kdyby mi chlapec rekl, ze v realu vypadam lepe nez na fotkach, otocil bych se a odesel, smirak jeden.

Co je sloziteho navazat kontakt s clovekem, ktery stoji/sedi/doplnte si vedle me? Nemusim na neho hned vybalit, ze je bozi. Staci, kdyz se zeptam, kolik je hodin, nebo jak se dostanu na nadrazi...

Deti moje. Prestante sedet u virtualniho sveta a bezte trenovat ven, mezi zive lidi. Jak jinak se to chcete naucit a jak jinak se chcete vyhnout cteni/psanim clankum o tom, jak jsou chlapci z netu hrozni/prolhani...?

Vzdyt to prece nedava smysl :) Na jednu stranu je pro autora (a dalsi jedince) slozite oslovit kluka, proto asi napsal tento clanek, na druhou stranu ale maji chapci plnou pusu reci. Tak trosku skutek utek, ne? :)

No nic, asi si skocim rict o ohen, abych si mel cim zapalit cigo.
11. 06. 2017 v 02:06Off-line Alda29  (36/192/90)
Já s tím nemám moc problém oslovit neznámého kluka, nemusí z toho přece hend poznat, že se mi líbí, nebo tak něco. Témat je docela dost.
11. 06. 2018 v 10:54Off-line New1970new  (54/175/83)
No to je fakt prima ... takže když se mi líbí kluk na ulici, mám ho oslovit? Co když je heterák (96%) a ještě si to vyloží špatně ... 4 % se na ulici hledaj fakt blbě ...
11. 06. 2018 v 18:19Off-line Alda29  (36/192/90)
new1970new: heterák 90 %, na ulici hledáme 10%.
Jasně. Určitě ho oslovíme stylem: Héj, nejsi náhodou buzna? Ty jsi hezkej kluk, nechtěl bys se mnou chodit xD
Přihlas se a okomentuj článek. Ještě nemáš svůj účet? Zaregistruj se.
Onload
Načítám...
Onload
OnloadOnload
Copyright 2011–2024 NaKluky.cz, všechna práva vyhrazena, ISSN 1805-0506
Onload