Zprávy
Aby sis mohl přečíst zprávy, tak se musíš nejprve přihlásit :)
Onload
 
PŘIHLÁŠENÍ

Nemáš ještě svůj účet?

ZAREGISTRUJ SE ZDARMA
Registrace je snadná, rychlá a zdarma!
Onload

Znevažují gayové toleranci, když si hrají na chudáčky a obětní beránky?

Téměř neustále se LGBT komunita zabývá svým postavením. Někdy to připomíná až egocentrismus. Skoro den co den jsme zásobeni novinkami, kde a jak se změnila legislativa k lepšímu a kde naopak jsou homosexuálové utiskováni. Jaké je ovšem skutečně postavení gayů? Vyhráváme svou „svatou“ válku za to, co nazýváme rovnoprávností, nebo snad jsme oběti neustálého znevýhodňování?

Než se začneme skutečně bavit o naší pozici, možná by neuškodilo si uvědomit, kde vlastně stojíme. Často totiž mívám dotěrný pocit, že duhová společnost má tendenci slepě zaujímat své stanovisko „z globálního hlediska“.

Dobrá a špatná novina

Přijde-li zpráva týkající se gayů v zahraničí, minimálně jejich čeští soukmenovci si ji ihned vztáhnou ke své situaci a k ní zaujmou i patřičné stanovisko. Jestliže dorazí dobrá novinka, mnozí se jí v ten okamžik začnou ohánět, poukazujíce na to, že někde jsou na tom lépe a my se vlastně máme velmi špatně.

Pakliže dorazí zpráva špatného rázu, stanou se z mnohých bojovníci za spravedlnost a jakoukoli negativní událost si přeberou jako urážku sebe samých, kvůli čemuž začnou cenit své zuby a málem stavět barikády v ulicích. Ve výsledku se tak může jeden domnívat, že máme jakýsi nepochopitelný zvyk soudit a vnímat sebe podle ostatních. Přece když se stěhuje soused do jiného města, také se automaticky nedomníváme, že jsme ten důvod.

Přehlížíme sami sebe

On problém není ani tak v tom, že se ztotožňujeme s našimi „gay bratry“ ve světě, ale v tom, že znevažujeme a vlastně i přehlížíme naši vlastní situaci. Když se podívám okolo sebe, neřekl bych, že je špatná.

Vždyť až od šedesátých let minulého století začala být homosexualita dekriminalizována a nutno podotknout, že tehdejší ČSSR byla mezi prvními zeměmi, které tak učinily. Polistopadová generace ke všemu vyrostla v duchu vcelku osvětovém, daleko méně zatížena náboženskými předsudky, než je tomu běžné jinde ve světě.

O homosexualitě se začalo otevřeně hovořit v mediích a ve školách, kde je vcelku důsledně dbáno ve většině případu na to, aby případná šikana byla vyřešena, ideálně aby ji bylo předejito. Bylo povoleno registrované partnerství, jehož nové znění by mělo být projednáváno a v současnosti se hovoří i o adopcích, ohledně kterých se neobjevuje ani zdaleka tak vypjaté reakce jako ve světě.

Česká společnost, nebudeme-li hovořit o jejím okraji (skinhead hnutí, skutečně nekultivovaní jedinci atp.), tak je vesměs tolerantní nebo přinejmenším nevšímavá vůči homosexualitě. Ano, lze slyšet narážky, ale skutečných problémů, ať již právních, společenských, pracovních nebo fyzických reakcí není ani zdaleka takové množství, jako je tomu například v USA, které si s takovou oblibou bereme jako vzor.

Americkým gayům už nehrozí, že je zaměstnavatel vyhodí kvůli orientaci

Hledáme zbytečné důvody

Leč smutné je, že přes toto vše gayové mají potřebu hledat důvody k tomu, proč „to nejde“. Vždyť neustále se naše společnost prezentuje jako komunita, ne vždy vhodně.

Valná většina se neustále ohlíží na okolí a označí jakýkoli projev či čin, jenž by byl možno označit jako projev jejich sexuality, za nemožný, ohlížejíce se na lidi, které ani neznají, pokládaje téměř každého okolo za radikála.

Chceme respekt bez hranic

Všichni touží po respektu, ovšem vůči čemu či za co, když si nejsme ani schopni stanovit vlastní hranice? Všichni sice touží po toleranci, ale odmítají v ni doufat, spoléhat na ni, využít ji. Někdy se jeví, že téměř každý předpokládá její opak. Přitom ruku na srdce, kdo zkusil svého přítele alespoň vzít za ruku? Nejsme nakonec ve výsledku přehnaně zaujatí? Neděláme ze sebe zbytečně skleníkové květinky?

Po projití všech výpočtů si nakonec opět myslím, že je potřeba, abychom všichni trochu dozráli a osvojili si hrdost. Jak můžeme předpokládat, že se staneme součástí „normální“ společnosti, když se vůči ní neustále ohrazujeme? Proč bychom měli řešit problémy, pro které mnohdy nejsou ani předpoklady, jsme snad mučedníci? Možná je potřeba být také trochu „straight-friendly“ a najít v sobě kus odvahy do začátku. Chceme-li mít normální život, musíme nejprve začít žít, navíc podle svého.

Jak se státy Perského zálivu chystají zjišťovat, zda cestující do jejich země je gay?

Titulní foto: cilesuns92, Flickr, Creative Commons

Autor článku žije a dýchá uměním, pro momenty inspirace a osvícení. Alfou a omegou, snem i cílem, jsou pro tohoto pragmatického hyperracionálního fantastu elegance a móda.
Onload

19 názorů ke článku

17. 11. 2013 v 09:39Off-line Mychal  (43/192/75)
Ze zkušenosti vím, že i mezi gayi se najdou stejní hajzlové jako mezi negayi.
Souhlasím - 16   •  Nesouhlasím - 1  Nahlásit
17. 11. 2013 v 11:21Off-line Valaris  (24/175/62)
Jedna z věcí, které nikdy nepochopím? Mladá gay komunita. Neustálé šarvátky o to, že jsme všichni úplně stejní a přitom ta nutnost být tak dokonale jiní, až všichni kluci vypadají jako přes kopírák.
A životní krédo? "Budeme svoji, budeme se chovat co nejvíce radikálně, budeme mít gay bary, budeme mít gay pride, nakupujeme od gay značek, protože jsou co nejvíce gay. A když se náhodou vyskytne něco, co nemám a chci to, řeknu a maminka dá, tatínek dá a budu 2x víc gay."
Osobně by mě zajímalo, kdy začnou i hetero pride :) Toť jen můj skromný názor na téma tvz. boje za rovnost ;) Spíš to vypadá, že gayové chtějí být elita lidstva.
A propos čekám na ukamenování :D
Souhlasím - 33   •  Nesouhlasím - 3  Nahlásit
17. 11. 2013 v 12:28Off-line Frankie19  (27/185/69)
Valaris: F**kin' true! (Y)
Souhlasím - 7   •  Nesouhlasím - 1  Nahlásit
17. 11. 2013 v 12:45Off-line Valaris  (24/175/62)
Ono to možná mělo smysl někdy v minulém století. Ale dnes? Raději bez komentáře :)
17. 11. 2013 v 17:04Off-line Colombo  (103/192/90)
Valaris, i přes svůj věk, má zcela pravdu (v komentáři o čtyři pozice výše). Zejména mladé buzny se diví, že jsou mnohdy terčem posměchu, urážek a kdoví čeho ještě, ale dělají si to většinou samy, protože se chtějí lišit (buzní zjev a ještě buznější oblečení, na rukou nejlépe 20 prstýnků, vláčné, více než ženské pohyby a gesta...), nejde o módu, jde o výstřednost. Stále se všude možně naříká jak se ostatní špatně ke gayům chovají, ale až se bude většina gayů chovat normálně, nebudou mít problémy.
17. 11. 2013 v 21:17Off-line Klucinek  (33/176/75)
Pokud máš moc ženského genu nech si udělat lochnu a kozy a nenazývej se homosexuálem...definice řiká že homosexuál je jedinec kterého přitahuje a to ať fyzicky tak mentálně osoba stejného pohlaví, nikoliv něco co je mezi...aspoň já se tim řídim...a nejhorší je že tydle typy co to maj "vrozený" je nejvíc vidět a slyšet...tfuj
17. 11. 2013 v 22:06Off-line Titan24  (30/168/56)
Jj, taky bych řekl, že pokud má člověk v sobě moc ženského genu, tak asi bude ten typ co je holka v mužském těle (transsexuál??)
17. 11. 2013 v 23:05Off-line Titan24  (30/168/56)
Nesouhlasím, já nejsem zženštilej ani trochu. Jsem prostě chlap, kterému se líbí stejné pohlaví, nic víc, nic míň.
Souhlasím - 4   •  Nesouhlasím - 1  Nahlásit
18. 11. 2013 v 16:22Off-line Klucinek  (33/176/75)
Nechci se s Tebou přít a nejsem lékař, ale co se týče obsahu genomu tak pokud by jsi měl v sobě měl jinej počet genů než je daný, tak budeš buď mlok, nebo motýl nebo úplně něco jinýho. Myslim že ty tu hovoříš o hormonech, ano ženský i mužský má v sobě každej jedinec. Ale to jestli budeš sexuálně a mentálně zaměřen na osoby opačnýho, nebo stejnýho pohlaví to má na svědomí mentální vývoj, a částečně chemie....ale co se týče genomu, ten se asi těžko může lišit u heterosexuála nebo hmosexuála...teda aspoň podle mejch současnejch vědomostí, možná že mám někde díru..
18. 11. 2013 v 22:58Off-line Toy  (100/178/70)
Jak kdo a jak kdy...
24. 02. 2014 v 19:03Off-line Matthewko  (28/182/85)
Ako môžete písať takýto spochybnujúci článok ved je to nebezpečné a zlé , tým nás len vykreslujete v zlom obraze pravdaže to tak nie je gayovia majú život dosť ťažký a obetnými baránkami už v histórii mnoho krát skutočne boli:(
20. 05. 2014 v 21:19Off-line Dravec  (33/183/65)
To je individuálne.... určite sú takí, ktorí si zo našej spoločenskej situácie urobili súkromný biznis a zneužijú čo ide.....

Ale zásadný problém netolerancie tu proste je a to sa nedá popierať.
21. 08. 2014 v 12:36Off-line Jirka198  (38/170/67)
nahodou clanek je nejen trefny ale i vystizny.nekterym se mozna libit nebude,hlavne proto ze se jich to vetsinou tyka.ale bohuzel je pravdivy a vsichni by sme se mely nad nim zamyslet
05. 10. 2014 v 23:33Off-line Betonica  (39/191/93)
Cele to skatulkovani gay/negay je nesmyslne. Clovek je stale clovek, nezavisle na tom, s kym spi a koho ma rad.

Podobne skatulkovani lidstvo mnohokrat zazilo a nikdo to nedopadlo dobre. Hitler vyvrazdil miliony Zidu, reformni katolici miliony "pohanu" a tak dale.

Vazne si nekdo mysli, ze je prostor pro nalepovani etiket?

Nejlepsi bude zacit u sebe a zdrzet se trideni lidi podle jejich puvodu, barve plati, vyznani, orientaci a podobne.
17. 11. 2014 v 16:59Off-line Daimon  (43/184/81)
To Klucinek: za homosexualitu můžou geny
22. 03. 2015 v 11:33Off-line Betonica  (39/191/93)
@Daimon: Geny nebyly v prime souvislosti s LGBT prokazany... :( Zatim.
22. 05. 2022 v 08:15Off-line Hrabuvka  (40/180/75)
Homosexualita neměla bejt nikdy legalizována.akorad se z toho stal olimpijský sport
23. 06. 2023 v 04:25Off-line Insomniac81  (42/180/85)
nedávno proběhla zpráva, že dva kluci se večer políbili v parku na lavičce a napadla je skupinka homofobů. s tím. že jsou zasrané buzny a že nejsou normíální. Toho jednoho z těch gayů který ležel na zemi tak kopali do hlavy, až mu doslova rozbili obličej a měl normálně v líci díru. A pak ty homofobní k***y zdrhly a policie je nemůže najít protože nikdo nic neviděl a neslyšel.
23. 06. 2023 v 04:34Off-line Toy  (100/178/70)
Co tím chtěl básník říct??
Přihlas se a okomentuj článek. Ještě nemáš svůj účet? Zaregistruj se.
Onload
Načítám...
Onload
OnloadOnload
Copyright 2011–2024 NaKluky.cz, všechna práva vyhrazena, ISSN 1805-0506
Onload