Zprávy
Aby sis mohl přečíst zprávy, tak se musíš nejprve přihlásit :)
Onload
 
PŘIHLÁŠENÍ

Nemáš ještě svůj účet?

ZAREGISTRUJ SE ZDARMA
Registrace je snadná, rychlá a zdarma!
Onload

Jak zhubnout? 11 rad přímo od výživového specialisty

Přebytečné kilogramy jsou strašákem každého z nás. Bezostyšně se procházet po koupališti nebo si obléknout sexy přiléhavé tričko chce pořádnou kuráž, pokud zrovna neoplýváte tělem, se kterým jste spokojeni. A přitom k hezkému tělu stačí málo – trochu motivace a těchto 11 rad.

Výsledek se neprojeví hned, bude to trvat šest měsíců, možná rok a půl, ale bude to stát za to. Protože po drobných změnách ve svém životním stylu budete mít více energie a větší chuť si užívat života.

1. rada: Ke sladkostem vždy kousek ovoce

Lepší je jíst celozrnné sladkosti, pokud je nemůžete nebo nechcete jíst, zde je rychlý trik. „K jiným sladkostem si vždy dávejte trochu ovoce - díky vláknině v něm se daný cukr nebude ve vašem těle tak rychle vstřebávat a přeměňovat na tuk,“ radí výživový specialista Martin Škába.

Pokud máte rádi dorty, volte spíše ty ovocné. Sladkosti jezte raději dopoledne nebo odpoledne, večer už rozhodně ne. A jezte malé porce a pořádně si každé sousto vychutnejte.

2. rada: Pozor na uzeniny!

Nejvíce se prokazatelně přibírá po uzeninách a salámech.

„Pokud už je musíte, či prostě chcete jíst, dejte si k nim dostatečné množství zeleniny – nejlépe ve stejné nebo větší hmotnosti než je daná uzenina. Toto je skvělý návyk nejen na svátky,“ upozorňuje Martin Škába.

3. rada: Jako žába na prameni

Zlepšete svůj pitný režim, vždy mějte po ruce nějakou vodu – zapomeňte však na ty perlivé, k očistnému režimu volte buď filtrované, nebo kojenecké.

4. rada: Bílá pečivu nesluší

Omezte bílé pečivo a vyzkoušejte místo něj například celozrnné kváskové pečivo. Je velmi chutné a skvělé na namazání různých zdravých pomazánek. A díky obsahu bakterií mléčného kvašení podpoříte zdravé fungování vašich střev.

5. rada: Zelenina nad zlato

Ke každému jídlu jezte zeleninu. Nyní v zimě pouze tepelně upravenou, abychom si dle čínské medicíny nezachlazovali tělo a tím nepodkopávali imunitu.


Foto: Martin Škába

6. rada: Pravidlo šesti

Je potřeba jíst malé porce několikrát za den. Nejlépe 5-6× denně. Ke každému jídlu se snažte jíst zeleninu – zeleninu tepelně upravenou v páře, nebo syrovou zeleninu se zálivkou lněného, mandlového, konopného a olivového oleje.

A jídlo si den dopředu plánujte, ideální je zavést si deníček a tam si den předem vše naplánovat – a večer vše pěkně odškrtat.

7. rada: Hlídejte si bílkoviny

Zdravé hubnutí podpoříme velice pozorným dodržováním dostatečného množství bílkovin ve stravě. Měli bychom mít potraviny bohaté na bílkoviny při každém jídle.

Zdroje bílkovin jsou jak rostlinného (obiloviny, luštěniny, sójové produkty = tofu, tempeh, robi maso, klaso sekaná apod.), tak i živočišného původu (mléčné výrobky, maso, vejce, výrobky z vaječných bílků = šmakoun).

8. rada: Vločky a celozrnná žitná mouka

I ve vašem okolí jistě naleznete nějaký obchod se zdravou výživou – nyní je ideální čas objevit ho. Ale nemusíte zavítat jen tam, pytlík obyčejných ovesných vloček koupíte za desetikačku v každém supermarketu.

„Existují totiž také zdravé delikatesy. Jsou to různé tyčinky, sušenky jak sladké, tak slané, které obsahují mnoho komplexních sacharidů, jakými jsou ovesné vločky, celozrnná žitná mouka, jáhly a také zdravé složky jako kokosový olej nebo javorový sirup místo cukru. Tyto sladkosti nemají přidané cukry ani konzervanty a jsou velmi chutné,“ doporučuje Martin Škába.

9. rada: Zrychlete své trávení a zabraňte tloustnutí

Trik, jak podpořit trávení a zabránit nárůstu hmotnosti je podle Martina Škáby velice jednoduchý.

„Po obědě nebo větším jídle si udělejte malou i třeba jen dvacetiminutovou procházku. Tím rozpohybujete trávení, tělo lépe vstřebá živiny a tolik se toho neuloží. Nejhorší je, si po větším jídle sednout nebo lehnout – pak se střeva hodně blokují a metabolimus ani trávení nefunguje.“

10. rada: Oleje, které spalují tuky

Při přípravě jídel se nebojte experimentovat a vyzkoušejte nejrůznější zdravé oleje – lněný, makadamový nebo konopný. Tyto oleje patří do studené kuchyně. Jsou bohaté na tzv. omega-3 mastné kyseliny, u kterých bylo prokázáno, že ovlivňují spalování tuků.

11. rada: Zvolte ten správný pohyb

Hubnout nelze bez pohybu, vy ale musíte zjistit, jaký je právě pro vás vhodný (a který vás bude bavit). Nejlepší je aktivita, při které dovedete udržet tepovou frekvenci na přibližně stejné hodnotě po dobu cvičení. Na to je nejvhodnější chůze, cvičení na crossovém trenažéru, pomalý běh nebo rotoped. Pro začátek stačí i domácí posilování s vlastním tělem (kliky, polo dřepy apod.).

Zde je alespoň jeden cvik, který vám pomůže zpevnit břišní svaly a následně zmírnit bolest zad, která většinu lidí trápí: lehněte si na zem, ruce roztáhněte rovně do šířky, pokrčte kolena tak, aby vaše nohy svíraly pravý úhel a zvedněte je do pravého úhlu k trupu a kružte s nimi.

Zdroj: skaba.cz, Titulní foto: straightpimpin, Flickr, Creative Commons

Martin Škába / další články autora ›
Autor článku je výživový specialista, který má na svém webu www.skaba.cz seznam rad, jak zhubnout.
Onload

29 názorů ke článku

14. 12. 2013 v 13:50Off-line Packysek99  (27/-/-)
potřebuju zloustnout... stačí dělat pravej opak rad na hubnutí? :D
Souhlasím - 34   •  Nesouhlasím - 2  Nahlásit
14. 12. 2013 v 14:48Off-line Boy94  (27/174/65)
packysek99 +1
14. 12. 2013 v 17:40Off-line Aovlk  (29/197/79)
dobrý článek, já jen třeba doporučím, že mi pomohla raw veganská strava, během krátkého časového úseku jsem zhubl přes deset a to zdravě s minimálním jojoefektem ;-)
Souhlasím - 6   •  Nesouhlasím - 1  Nahlásit
14. 12. 2013 v 20:44Off-line ThomPrag  (45/180/76)
Co s hezkým tělem, když je uvnitř lebky sláma...?
Jinak bych doplnil na závěr tu hlavní radu - každý člověk je jiný a některé rady nemusí u každého fungovat. Člověk by měl dbát na celkový zdravý životní styl...což rozhodně není v*******í krabičky cigaret denně, trávení večerů v barech, chlubení se "jak jsem se včera sťal do němoty", jídlo nahrazovat různými umělými sračkami, apod.
Souhlasím - 13   •  Nesouhlasím - 1  Nahlásit
14. 12. 2013 v 22:46Off-line Tonystark  (29/190/85)
Sladké + ovoce ? neni to náhodou cukr + cukr ?
Souhlasím - 5   •  Nesouhlasím - 2  Nahlásit
14. 12. 2013 v 23:04Off-line Aovlk  (29/197/79)
Tonystark
není cukr jako cukr, ten z ovoce je lepší a hlavu z něj bych si nedělal :D
Souhlasím - 4   •  Nesouhlasím - 3  Nahlásit
14. 12. 2013 v 23:33Off-line Tonystark  (29/190/85)
Je lepší to samozřejmě .. ale dát si na "nezdravej" cukr "zdravej cukr" :D .. nevadí mi ovoce ale spíš ta kombinace a logika .. kdyby napsal nežerte sladký tak myslim že to všem pomůže víc :)
15. 12. 2013 v 00:35Off-line Clas  (29/-/-)
Pořád jen články jak zhubnout, jak zhubnout, jak zhubnout. Se to už nedá číst. Co pak já s BMI 16.74 potřebuji ještě zhubnout???
Souhlasím - 1   •  Nesouhlasím - 2  Nahlásit
15. 12. 2013 v 10:49Off-line SirEragon  (58/182/82)
Nejlepší dieta je nežrat!!!! Jestli mate tloustnutí v genech nepomůže ani 100 výživových specialistů nebo jak si ti magoři říkají. To co radí tady ten ňouma si přečtete v kterékoliv čekárně u lékaře.
Souhlasím - 7   •  Nesouhlasím - 3  Nahlásit
27. 12. 2013 v 11:39Off-line Ligaco  (103/-/-)
http://scoobysworkshop.com/…-calculator/

Vyplnte si vsechny policka, sjedte na "Daily calories based on goal in step 6", podivejte se kolik mate zrat a priblizte tolik zerte.

Energy in < Energy out = weight loss
Neboli zaklad termodynamiky.

A klidne se cpete hamburgrama u Meka, jestli vam to vychazi.
02. 01. 2014 v 23:23Off-line Toms  (27/190/115)
Nežrat !!!
Souhlasím - 3   •  Nesouhlasím - 1  Nahlásit
19. 03. 2014 v 12:34Off-line Colombo  (103/192/90)
Rada celkem jednoduchá - pohyb, nepřežírat se, nebýt častým návštěvníkem fast foodů a nelít do sebe hektolitry coly.
Souhlasím - 2   •  Nesouhlasím - 1  Nahlásit
08. 06. 2014 v 13:41Off-line Chuckym3  (41/174/75)
Betonica : to by mne zajímalo , kde ty kila máš, máš v poho postavu, jsi kus chlapa, né žádná vyzáblá skořepina, na které by se dalo prát prádlo jako na valše.

A co se týče toho pečiva, jak zde pán rádce píše, to již také dávno není pravda.

Co se týče postavy, ano někdo má tendence tloustnout i po vodě, jak se říká, někdo by sežral i vlastní tasemnici a nepřibere, on je dost také podstatný genetický základ, dá se samozřejmě s tím něco dělat, ale radikální změny jídelníčku tomu na 100% nepomohou, chce to pohyb. K čemu mi bude,když za den sežeru jezedákům polovinu pole s obilím, když stejně budu doma sedět na p***li a nic nedělat. Energie se nespálí, spíše bude jen a jen ukládat,. Chce to hlavně vyvážený pohyb.
08. 06. 2014 v 14:25Off-line Chuckym3  (41/174/75)
Betonica : odkud se vzalo to šodo ? :D
05. 07. 2014 v 09:26Off-line Sid_6  (36/182/66)
Se mi zdá, že spousta kluků by uvítala spíš článek opačného zaměření a já taky patřím k nim.
02. 01. 2015 v 20:01Off-line FRANTA48  (58/-/-)
no pokud mohu k tomu něco dodat tak jsem měl 130 pak jsem přestal žrat a začal cvičit ted mám 89 a solidní postavu takže muj pohled na diety je ten že nejlepší je nežrat
15. 03. 2015 v 20:02Off-line Lollo  (29/-/-)
Tieto tzv. "diéty" navrhujú zväčša ľudia, ktorí nemajú poňatia o veľkom apetíte. Zväčša nie je problém v tom, že je človek hladný, ale že má chuť na jedlo. Takýto človek vám nebude žrať žiadnu surovú trávu, ani robiť chemické rozbory každého sústa a rátať bielkoviny, sacharidy, cukry, tuky, kyseliny,...

Väčšina diét končí vždy rovnako - nezdarom. Aj keď v sebe človek nájde dostatok sily na to, aby prestal na pár mesiacov menej jesť, nakoniec sa k tomu vráti. Všetko je o psychike a o pôžitkoch.

Základom je pohyb. No ani ten nezaručuje výsledok. Je to frustrujúce, no nie každý môže vážiť 60 kíl aj s 50 kilovým závažím na chrbte. :)
17. 03. 2015 v 19:30Off-line FRANTA48  (58/-/-)
Lollo je to jen o pevné vůli nic víc pokud je člověk slaboch vždy si najde výmluvu místo aby sám se sebou něco dělal nezlob se
04. 08. 2015 v 21:06Off-line Tycz  (44/180/72)
Pozor na vědomý, ale soustavný namáhavý pohyb (např. na zahrádce, v práci apod.), tělo si na něj zvykne, a předem si ukládá tukové zásoby napříště!
---Pokud chcete ztrácet tuk, nesmíte ho ani přijímat! Mám namysli přidané tuky.
---Prakticky v každé potravině je tuk obsažen. Jistě, v některé (např. v zelenině) jen řádově desetiny gramu na 100 g dané zeleniny. Obdobně je to i s ovocem - jen některé, převážně tropické, ovoce může mít i více desetin gramu tuku na 100 g takového ovoce. Mouka, vločky, kukuřičné výrobky atd., tam už dosáhnete i na gram tuku na 100 g takové potraviny. Nebojte se tedy, že bez olejů zůstanete zcela bez tuku. Budete-li jíst sem tam maso, i když vařené a zbavené tuku, nebojte, ještě ho tím do sebe dostanete desítky gramů (záleží na velikosti porce).

---Po odmítání přidaných tuků se pak vaše usazené tuky budou znázeji přeměňovat na potřebnou energii. Ta je potřeba i k metabolizmu.
---A nebojte se cukrů, ty vadí nejvíce zubům. Ale když si po sladkosti dobře vypláchnete ústa, zubů to nijak neuškodí. Cukrových věcí je jen třeba jíst rozumné množství - jen tak "namňam", ne se tím cpát stále.

---Ale co je velmi důležité, musíte si najít sladkosti, které neobsahují přidaný tuk!!!! Když, tak jen občas maximálně s tukem tak do 1 gramu na 100 g sladkosti. ale už i to je dost.
---Doporučuji "gumové" bombony tzv. bez tuku - některé medvídky, želé apod.
---Cukry totiž organizmus nutně potřebuje pro činnost srdce i mozku. Cvičením jich dost spálíte a srdci a mozku pak významně až nebezpečně chybějí!!
---Uvědomte si také, že jezením obyčejného cukru získáte po jeho rozložení na jednoduché cukry jen a pouze 30% jeho energetické hodnoty! 70% jeho původní energie totiž tělo spotřebuje právě ten rozklad na cukry jednoduché!

--- Absolutně vynechejte tučné sladkosti - od dortů přes zákusky až po karamely či čokolády.

---Dobrými zdroji jednoduchého cukru jsou ovoce, med, sladká zelenina (karotka apod.).

---Ztrácením tuku musíte také ztratit základní tukové buňky původně vytvořené (zachycené) v těle. Na ně se pak totiž nabalují dále přijímané lipidy, a tloustnutí se tak plíživě vrací. Ale nebojte, bez přirozeného tuku, pokud jste mladí a zdraví, nebudete!

---K "tragedii" trvale nezhubnutelných:
------------------------------------
To, že se skvěle stravujete, dost se hýbete a jste stále v jednom kole, může způsobovat v těle nutnost zabezpečovat se dostatečnými tukovými zásobami.
---Pak, a to je ještě důležitější, záleží i na množství zabydlených základních tukových buněk již především z ranného či i pozdějšího dětství!!! Právě množství a také místa v těle, která jsou obsazena těmito základovými tukovými buňkami určuje pak i schopnost organizmu vázat na sebe další a další vrstvy nového tuku. Tím tak později vzniká i ona nezhubnutelnost!! A taky po zhubnutí znovu a znovu tzv. jojoefekt.

---Tak tohle jen naokraj pro vás.
Howgh MUDr. Macej Tycz sg
23. 10. 2015 v 12:37Off-line BussterX  (103/130/150)
moje reakce na Bod 3 zde v tomto článku, který se týká pitného režimu a tezi že je třeba do sebe lemtat litry tekutin - http://ona.idnes.cz/…-/dieta.aspx?…
21. 12. 2016 v 00:11Off-line Plemenik  (48/183/98)
Jak tu někteří radí. Přitom už se provalilo, že tloustnutí vyvolává reklama na jídla rychlého občerstvení. Nemastné neslané, sacharidy mouka, brambory. Tato jídla vyvolávají hlad a tloustnutí. Jestliže chcete přestat tloustnout musíte sacharidy nahradit "zakázanými" potravinami, což je červené maso, máslo, sádlo, smetana, špek, lůj, kachny, husy, vejce, prostě živočišné tuky. K sacharidům můžete přidat vlákninu: otruby, fazole hrách. Poradci vám poradí krásně. Jenže bez "zakázaných" potravin to nepovede k ničemu, a tak zůstanete jejich zákazníky.
21. 12. 2016 v 00:23Off-line BussterX  (103/130/150)
s fazolema opatrně ... jednak se po nich prdí, druhak jsou bohatým zdrojem proteinů skoro jak maso a třeťak kdo má sklony k lupence tak je má přímo zakázaný pokud nechce bejt olezlej jak nemocnej leprou :D
13. 06. 2018 v 21:33Off-line DJs.Zbynek  (39/175/70)
a co Kolo I***te tak bys měl vědět že cukry jsou pro Člověka hodně duležite
08. 12. 2018 v 05:35Off-line Davidboynovak  (22/164/58)
většina potřebuje zhubnout a ty hubený jsou feťáci nebo kuřáci cigaret a alkohol jasně všechno dohromady a pro to jste hubený ale fyzicky úplně k ničemu
04. 03. 2020 v 17:23Off-line Strict  (54/187/85)
K radě č. 11 - radu na cvik bych poněkud upravil: "Lehněte si na zem a roztáhněte (ruce škrtnout) nohy..." To se potom hubne! :-)
18. 07. 2020 v 22:52Off-line Rainyday  (29/175/62)
Nikoho nepřekvapilo, že je ten kluk na hřbitově? :D
12. 04. 2021 v 07:32Off-line Pavel1980  (44/186/100)
Zhudnul jsem 55kg za 28 měsíci úspěch přichází pomalu ale prijde. Vše co se píše v poradně je pravda ale musíte najít opravdový důvod proč. A ten je hluboko ve vás! Trvalo mi to dost dlouho než jsem ho našel ten pravý důvod. Musíte se začít ptát sami sebe.
Souhlasím - 1   •  Nesouhlasím - 1  Nahlásit
08. 05. 2021 v 00:54Off-line Toy  (100/178/70)
Miluju steaky a zabíjačku! Nikdy jsem nejedl extra zdravě. Výsledek vidíte na fotkách xD Má to ale jedno "ale". Jezte všeho s mírou a hlavně se hýbejte!
22. 12. 2023 v 17:12Off-line Experimentymlady  (58/-/-)
Zbožňujem tieto rady, len vyživovacím poradci zabúdajú na jedno . že to platí pre normálne zdravých ľudí, ktorý nemajú problém pri jedení ovocia a zeleniny. Darmo bude vyživovací poradca tlačiť na niekoho koho zdúva po zelenine a ovocia , alebo má s tým iné problémy. Celozrnne pečivo a chlieb = zlomil som si zub a vypadla mi vďaka tomu plomba. Má niekdo možnosť 6 x denne jesť? Môže jesť napríklad robotník pri páse 6 x jesť za deň? Môže niekto na pracovisku 6 x jesť? Alebo jesť počas pracovnej doby kedykoľvek? Lušteniny čo keď zdúvaju???? Môžete si len tak keď ste v pracovnom procese na akekoľvek pozícii po jedle len tak spraviť ešte 20 minútovú prestávku na chôdzu? Keď máte na obed len 30 minút???? Podľa mňa vyživovací poradcovia sú v nekakej bubline a neberú v úvahu reálny život ........
Souhlasím - 1   •  Nesouhlasím - 1  Nahlásit
Přihlas se a okomentuj článek. Ještě nemáš svůj účet? Zaregistruj se.
Onload
Načítám...
Onload
OnloadOnload
Copyright 2011–2024 NaKluky.cz, všechna práva vyhrazena, ISSN 1805-0506
Onload