Zprávy
Aby sis mohl přečíst zprávy, tak se musíš nejprve přihlásit :)
Onload
 
PŘIHLÁŠENÍ

Nemáš ještě svůj účet?

ZAREGISTRUJ SE ZDARMA
Registrace je snadná, rychlá a zdarma!
Onload

Od ledna 2014 došlo k několika zákonným úpravám registrovaného partnerství

Co se týká legislativních změn roku 2014, tak nově mohou partneři uzavřít registrované partnerství na jakémkoliv ze 14 úřadů (kde je možné partnerství uzavírat), není tedy nutné uzavírat registraci v místě trvalého bydliště jako dříve. Prakticky možné to bylo i dříve, jen pro to partneři museli mít závažné důvody.

K dispozici je nový dotazník a protokol k registrovanému partnerství na základě novelizace zákona o matrikách, jménu a příjmení. V zákoně o partnerství pak novela ruší ustanovení týkající se registrace a doplňuje je právě do zákona o matrikách, aby došlo ke sjednocení.

Nemáme nárok na den volna

Co se týká toho, že manželé mají právo na den dovolené pro účely svatby, ale pro registrované partnery to neplatí. U náhradního volna záleží na právní úpravě zákoníku práce (ministerstvo práce a sociálních věcí), zda jsou partneři dáni na roveň manželů. Např. ministerstvo vnitra v nové právní úpravě o státním občanství (také začala platit od 1. ledna) rozdíl mezi partnery a manžely rozdíl nedělá.

Registrované partnerství: seznam matrik a matričních úřadů v ČR

Titulní foto: skinnylawyer, Flickr, Creative Commons

Autor článku je bývalý gay aktivista (Nadace Sokrates, SOHO v ČR, Gay iniciativa v ČR) a oficiální správce statistiky o registrovaném partnerství v České republice.
Onload

2 názory ke článku

10. 02. 2014 v 00:04Off-line Hagal  (32/180/90)
To zní jako progres, sice pomalý ale lepší než drátem do oka :)
03. 09. 2015 v 19:43Off-line Colombo  (102/192/90)
Divím se, že tu někdo řeší nárok na den volna. Cožpak je ten den volna důležitý ? Pokud některý pár chce uzavřít registrované partnerství, vezme si např. den dovolené.
Přihlas se a okomentuj článek. Ještě nemáš svůj účet? Zaregistruj se.
Onload
Načítám...
Onload
OnloadOnload
Copyright 2011–2024 NaKluky.cz, všechna práva vyhrazena, ISSN 1805-0506
Onload