Zprávy
Aby sis mohl přečíst zprávy, tak se musíš nejprve přihlásit :)
Onload
 
PŘIHLÁŠENÍ

Nemáš ještě svůj účet?

ZAREGISTRUJ SE ZDARMA
Registrace je snadná, rychlá a zdarma!
Onload

PROUD: Tragická smrt otevírá otázku osvěty na školách

Zpráva o sebevraždě čtrnáctiletého Filipa vzbudila velký zájem médií zřejmě i proto, že byl příbuzným známé moderátorky. Zatímco u své rodiny našel pochopení a podporu, pro spolužáky byl kvůli své orientaci terčem posměchu. I když je u nás odlišná sexuální orientace mladší generací přijímána poměrně dobře, u náctiletých to neplatí. Na vině je nepochybně také nedostatečná informovanost. Přitom materiály pro školy k tomuto tématu existují.

Jako podklad je možné použít například publikaci sociologa Zdeňka Slobody „Rozmanitostí proti šikaně“. Autor je členem Platformy pro rovnoprávnost, uznání a diverzitu (PROUD), která usiluje o stejná práva pro všechny osoby bez ohledu na sexuální orientaci nebo gender. Tato metodická příručka doprovází krátké filmy s LGBT tématikou a má podtitulek „Co vědět o sexuálních menšinách, jak o nich se žáky a žákyněmi mluvit a jak se na ně dívat“. Cílem je pomocí informovanosti omezit předsudky a vychovávat k toleranci.

Vznikla dokonce i příručka „Homofobie v žákovských kolektivech“, vydaná českou vládou. Ministerstvo školství ji mělo distribuovat, ale dosud nedořešilo její implementaci, a tak nemůže být používána. Jaké další možnosti mají pedagogové v současné době? Bezplatné semináře, pořádané PROUDem ve spolupráci s organizací Charlie, připravené odborníky a prověřené v praxi. Projekt nazvaný duhová výchova probíhá zábavnou formou, je šitý každé škole na míru a mezi žáky jsou na něj velmi pozitivní ohlasy.

PROUD a jeho členové by chtěli vyjádřit rodině zesnulého Filipa svou upřímnou soustrast a doufají, že i svou prací přispějí ke zlepšení situace a tomu, aby další děti a dospívající nebyli kvůli netoleranci a neznalosti okolí tlačeni k takovýmto smutným řešením.

Czeslaw Walek napsal dopis zesnulému Filipovi: Ahoj Filipe...

Toto je strašné: Synovec Ester Janečkové spáchal sebevraždu, protože byl gay! Bylo mu teprve 14 let

Tragické následky Klausova homosexualismu a extrémismu v Česku

Titulní foto: flickr.com, zdroj: TZ

Onload

8 názorů ke článku

11. 02. 2014 v 10:14Off-line ThomPrag  (45/180/76)
Tohle všechno je hezký...osvěta, diskuse, semináře....ale nestačí to. Děti jsou ovlivněny nejvíc svými vrstevníky a pak taky rodiči. Když vidí homofobní chování u rodičů, rády takové chování převezmou. Je potřeba nenásilnou (!) formou lidi přesvědčovat o tom, že sexuální orientace je naprosto nepodstatná věc, že to není něco, co by se mělo vyzdvihovat nebo na základě toho diskriminovat. U lidí jsou mnohem důležitější vlastnosti, na které bychom se měli zaměřovat.
Souhlasím - 26   •  Nesouhlasím - 1  Nahlásit
11. 02. 2014 v 16:25Off-line CuteToy  (23/180/60)
mohlo by sa to riesit aj na Slovensku .... mna tak isto koli orientacii sikanuju ,,,
Souhlasím - 18   •  Nesouhlasím - 1  Nahlásit
11. 02. 2014 v 16:59Off-line Wertico  (57/179/93)
Jo, děti jsou ovlivnění svými vrstevníky, rodiči, zejména těch šikanujících vrstevníků, ale trochu se tu zapomíná na roli školy samotné. At už je dítě ve škole šikanováno pro jakýkoliv důvod, ale škola ignoruje všechna upozornění, varování a problém neřeší ve spolupráci s rodiči šikanovaných i šikanujících (naopak ho ještě bagatelizuje), je to ještě horší, protože takové dítě získává jasný pocit, že se nedovolá ani u těch tzv. auto***. Vím o čem mluvím, jednoznačný případ šikany ignorované všemi, znám z vlastní rodiny. Ať se rodiče snažili sebevíc, nikdo je nechtěl poslouchat a nakonec jediným řešením bylo dítě vzít a přemístit do jiné školy (kde se navíc přišlo i na to, že daná škola, která se k šikaně, která nebyla jediná, stavěla tak laxně, navíc ani nedodržuje rámcové studijní plány a neučí děti to, co by učit měla.
17. 02. 2014 v 16:17Off-line 73apache  (38/175/70)
filip15: máš pravdu. Ale pár lidí, kteří se za tebe postaví se tu najde také.
12. 07. 2014 v 12:40Off-line Sid_6  (36/182/66)
Za celej rok to udělá tolik lidí, tolik z nich je šikanovaných a tolik z nich je homosexuálních, ale pouze jeden z nich je náhodou příbuznej celeb***y a tak se z toho hned dělá senzace. Bulvární media o tom referovala ještě dlouho..... Nakonec je to dobře, že na to někdo upozornil. Jsem si jistej, že o tomto problému spousta lidí ví, ale snaží se ho upozadit jakoby nebyl. Zatím se mi nezdá, že by se něco změnilo a pokud ano, tak nejspíš jen naoko prostřednictvím seminářů a brožur, ale to nestačí pokud sami učitelé nedokáží danou problematiku plně pochopit a vysvětlit žákům.
06. 11. 2015 v 15:33Off-line Pippin  (103/-/-)
Když jsem svému kamarádovi řekl, že mě jeden chlap nedávno malém znásilnil, řekl mi, že proč jsem se nenechal, vždyť jsem přece gay.... f**k logic...
Souhlasím - 3   •  Nesouhlasím - 1  Nahlásit
10. 03. 2022 v 07:07Off-line Waioleta  (50/-/-)
škoda že nikdo semnou někdy nezajde na Apolinář hold někdo sice možna splnil Weiss system world ale v reálu podel i toho jednáni v čekárně sem viděla spíš něco jako ve stylu pohyblivých voskových figurín a venku jen zombí pohled hold vždy říkám netlač na pilu a dej tomu čas a dobře se rozhlédni s kým ses reálu o čem bavíš
17. 11. 2022 v 03:45Off-line Asgeashi  (102/183/68)
Podle mě by se měli dělat ,,testy,, na dítě. Každej si umí dětsko naprcat, ale vychovat ho je jiná. Já jsem například adoptovanej a naši byli testováni, prošutrováni sociálkou a sledováni jak s dítětem zachází. Nebylo by od věci, kdyby to platilo pro všechny. Nevím co je více trestuhodné, jestli to že rodičum nevadí mít doma (nebo neumí vychovat) šikanátora, nebo to o tom spratkovi nevědí....
Přihlas se a okomentuj článek. Ještě nemáš svůj účet? Zaregistruj se.
Onload
Načítám...
Onload
OnloadOnload
Copyright 2011–2024 NaKluky.cz, všechna práva vyhrazena, ISSN 1805-0506
Onload