Zprávy
Aby sis mohl přečíst zprávy, tak se musíš nejprve přihlásit :)
Onload
 
PŘIHLÁŠENÍ

Nemáš ještě svůj účet?

ZAREGISTRUJ SE ZDARMA
Registrace je snadná, rychlá a zdarma!
Onload

Vědci varují: Jezte zdravé tuky, jinak nikdy nezhubnete a ještě vám hrozí skrytý zánět!

Proč přibíráme rychleji na váze, jsme častěji nemocní a rychleji stárneme? Vědci z amerického Marlblehead tvrdí, že je tomu tak proto, že jíme příliš málo tzv. „zdravých tuků“. Kvůli jejich absenci nemůžeme zhubnout, ať děláme, co děláme a navíc si koledujeme o nebezpečný skrytý zánět.

„Mnoho lidí cvičí, hlídá si stravu, přesto mají velké množství tukových zásob v těle, a to jak tuku podkožního, tak útrobního v oblasti břicha, který je nejvíce nebezpečný,“ píše ve své studii doktor Barry Searse, jehož tým se zaměřil na souvislost obezity a nedostatku omega-3 mastných kyselin, nebo-li zdravých tuků. Jejich nejvhodnějšími zdroji jsou ryby, kapsle „rybího tuku“, makadamový, lněný olej a extra panenský olivový olej.

Vědci zkoumali stovku žen, z nichž polovině podávali během celých devíti měsíců vyšší dávky omega-3. Tyto ženy přibraly za celou dobu těhotenství kolem 10 kilogramů, což je normální zdravý nárůst hmotnosti. Ženy v druhé skupině často přibraly 20 až 25 kilogramů a po dalších vyšetřeních se zjistilo, že mají navíc v těle rozvíjející se skrytý buněčný zánět, u něhož zjistili přímou spojitost se zvýšenou konzumací rostlinných tuků.

Skrytý zánět

Skrytý zánět je takový, který nebolí, tedy o něm ani nevíme, na rozdíl od klasického zánětu kloubů, šlach, svalů nebo kůže. „Tento druh zánětu jsme nazvali The secret killer (tichý zabiják), jelikož se projeví třeba až po těch dvaceti letech, ovšem jeho spojení se srdečními chorobami, rakovinou, Alzheimerem a jinými chorobami je alarmující,“ varuje Barry Searse, který nyní zkoumá souvislost tohoto zánětu se vznikem vážných chorob.

Viníkem jsou běžné rostlinné tuky

Co tedy způsobuje, že v těle vzniká zánět, tloustneme a rozvíjí se civilizační choroby?

„Jedním z viníků je rozhodně zvýšená spotřeba omegy-6, což jsou běžné rostlinné tuky. Dále pak zvýšená spotřeba sacharidů, především těch jednoduchých, mezi něž patří sladkosti, džusy, pečivo, bílá mouka a tak dále. A v neposlední řadě pak snížená nebo žádná spotřeba omegy-3,“ vysvětluje výživový kouč Martin Škába s tím, že podobné testování jako v USA probíhalo i v České republice.

A jak tedy začít hubnout a zároveň se vyvarovat vzniku zánětu? Ideální je omezit všechny potraviny s jednoduchými cukry, rostlinné tuky a zvýšit příjem tuků zdravých. Věřte, není to nic složitého a našemu tělu prokážete tu největší službu.

Jak zhubnout? 11 rad přímo od výživového specialisty

Zdroj: skaba.cz, Titulní foto: © Depositphotos.com/vkraskouski

Martin Škába / další články autora ›
Autor článku je výživový specialista, který má na svém webu www.skaba.cz seznam rad, jak zhubnout.
Onload

12 názorů ke článku

08. 07. 2014 v 11:03Off-line Poklad  (29/177/69)
GabrielTwinX: umíš číst? V tom článku je to černé na bílém.... A není to žádná novinka, ví to každá babička...
Souhlasím - 3   •  Nesouhlasím - 3  Nahlásit
08. 07. 2014 v 11:24Off-line Poklad  (29/177/69)
Podle tvého prvního komentáře ne...
Souhlasím - 1   •  Nesouhlasím - 1  Nahlásit
08. 07. 2014 v 12:04Off-line ThomPrag  (45/180/76)
Vždycky platilo a platit bude - jezte od všeho trochu. Základ je nepřejídat se a míst vyvážený poměr mezi přísunem a výdajem energie. Ignorujte články, ve kterých se píše, že teď právě vědci přišli na to, že máme jíst to nebo tamto. Za rok nebo za 5 let přijdou s tím, že je to jinak. Takže střídejte máslo a margarín, jezte vepřové, hovězí, drůbež i ryby, pijte vodu, džusy, minerálky,.... ALE OD VŠEHO PŘIMĚŘENĚ!
To samozřejmě platí pro zdravé lidi. Pokud má někdo zdravotní problémy, je jasné, že tomu musí jídelníček přizpůsobit.
09. 07. 2014 v 01:39Off-line Inteligentni_lvicek  (33/175/75)
No, super, článek od šarlatána Škáby. Když nekomentuji ho, tak ten Barry Sears taky pěkně smrdí, možná kdysi nebo i někdy teď vědec, ale spíš obchodník. Co takhle odkaz na tu studii, ten radši není? Skrytý zánět? To zní hodně podezřele. Pokud nejde zjistit, jak může někdo tvrdit, že tam vůbec je? Já to asi budu muset zkonzultovat s neviditelným růžovým jednorožcem.
Souhlasím - 1   •  Nesouhlasím - 1  Nahlásit
09. 07. 2014 v 23:17Off-line JacquesAdamAugustin  (35/172/54)
Ach, jo zase takové kraviny... :D Je vidět, že rok od roku se na nutričním učí něco jiného... :D Já lidem doporučuji hlavně sádlo, ptž jakýkoliv olej je pro tělo 20x hůře stravitelný... A když chce člověk zhubnout, hlavní zásadou je omezit cukry spíš než tuky... Takto mi jeden pán zhubnul o necelých 30 kg za rok...a nejen on.

Ad ThomPrag - margarín vůbec nejíst, je to "plast pro střeva"... Já bych to zakázal prodávat, stejně jako karcinogenní salámy - do jediného.
Souhlasím - 2   •  Nesouhlasím - 3  Nahlásit
10. 07. 2014 v 01:32Off-line Inteligentni_lvicek  (33/175/75)
JacquesAdamAugustin: A na to jsi přišel kde? S tím "plastem" a 20krát horší stravitelností? Zdroj? Zní to jako pěkná pitomost.
10. 07. 2014 v 13:17Off-line JacquesAdamAugustin  (35/172/54)
:D Kde asi.. Na škole... :D Asi jsi nepochopil, jak jsem to napsal... Ad margarín, sádlo a olej - zeptej se jakéhokoliv dalšího nutričního terapeuta, nebo i obecného doktora: potvrdí ti to. Mám v rodině 5 lékařů a všichni by toto nikdy nekoupili. Btw, udělej pokus: dej si margarín v zimě za okno a pozoruj, kolik ptáků do něj udělá díru a kolik děr: jednou klobne, ochutná a letí pryč. :D Nebo ho dej psu, zda jej sní...ani pes to nežere. A že salám není karcinogenní? Je. Ta sůl, kterou se solí jakýkoliv salám je karcinogenní, jenže je holt velmi levná, tak ji nezakázali...a lidé to neví, tak je to nebolí... Proč si myslíš, že je v poslední letech tolik rakovin střev a zažívacího traktu?Je to stejné jako s léky na rakovinu nebo spoustu dalších nemocí: lékaři je nesmí dávat, ptž nejsou tak nákladné jako např. chemoterapie apod. Lékaři ani nemají léčit pacienty, ale oddalovat příznaky, aby z toho mohla prosperovat ekonomika; jen málokterý lékař tě opravdu bude 100% léčit - často jim totiž pojišťovny právě účinné léky neproplácí, tak proč by je měl platit z vlastní kapsy? Celý tento svět je jeden veliký zkažený byznys, jen do toho musíš vidět. A já to mám podloženo důkazy, které mi nikdo nevyvrátí. Ještě že mám vždy léky, které mi zaberou a vím, že mne lékař léčí. Není nad to mít lékaře v rodině.
Souhlasím - 2   •  Nesouhlasím - 3  Nahlásit
10. 07. 2014 v 15:21Off-line Klucinek  (33/176/75)
inteligentni_lvicek div se nebo ne štěpení živočišných tuků je pro tělo opravdu snadnější než štěpení většiny rostlinných tuků. tělo ale potřebuje obojí. A mělo by se konzumovat samozřejmě v rozumné míře a pak jsou pro tělo něškodné. Osobně když něco mastnýho tak na sádle, pokud pozřu něco dost mastnýho a by lo t odělaný na rostlinným oleji je mi těžko, todle mi sádlo neudělá a to ho někdy jim jen tak po lžících trochu posolený....margarýny sou pěkný svinstvo na který lidi naučili reklamama...není nad máslo a sádlo v rozumný míře....
Souhlasím - 3   •  Nesouhlasím - 1  Nahlásit
23. 07. 2014 v 12:58Off-line Hnedoocko  (33/177/84)
cista pravda aj ked som nazoru ze kombinacia zivocisnych a rastlinnych (orechy) je velmi prospesna pre telo.... ale tiez je tam fakt ze ak niekto aj obmedzi sacharidy ... tak ak nedoda zdrave tuky... neschudne
04. 01. 2015 v 13:24Off-line Boylover  (103/179/84)
Psal jsem to jednou na jednom fóru...
v televizi dávali reklamu na ramu prý s vitamíny a kyselinami, ale je to výrobek který má o jednu molekulu méně než plast, bylo to původně určeno na mazání ložisek ale neujalo se to, tak to dali lidem žrát. A ten p******t doktor má v čekárně letáček a tam píšou že tím posílíte srdce, no jestli obalení srdce tukem je to posílení, tak nazdar! A s tím léčením neléčením je to pravda. Kdybych spoléhal na léky od doktora, tak mám dnes zlatého stafylokoka tak rozjetýho na kůži, že bych se nemohl ani obléknout. A doktorka mi na to psala beloderm na štípance od komárů, safra, proč mi to vůbec nepomáhalo? Vyléčil jsem se sám a to díky Googlu-díky strejdo! Takže asi tak. A s těmi tuky je to tak, že sádlo je opravdu přírodně nejlepší, ale já mám raději kačení, když dojde řepkový olej na smažení.Ale všeho s mírou, s každým tukem pochopitelně. Nejraději jím ryby a drůbež, vepřové svátečně jako kdysi chudina, stále to mám v mražáku, i nějaké hovězí rolky ale jím opravdu jen tu drůbež a ryby a bez cvičení jsem zhubnul 9 kg, jak jsem psal už v jiném tématu.
22. 12. 2015 v 20:41Off-line Betonica  (39/191/93)
Kazde prece vi, ze tuky obecne nejsou zdrave. I ony glorifikovane nenasycene mastne kyseliny je treba prijimat opatrne. Z clanku skoro vyplyva, ze je vhodne denne do sebe dostat tuny alfa a omega veci.

No, neni to tak. Metabolismus tuku je daleko slozitejsi, podili se na nem nejen strava a pohyb ale rada dalsich faktoru, z nichz nektere lze docela snadno ovlivnit a jine zas ne.

Obecne prece plati, ze pro lepsi spalovani tuku je potreba naucit telo je spalovat. To znamena, naucit svoje telo, ze se nemusi bat, ze neodstane zase najist. Metabolismus se postupne casem prepne z ukladani na spalovani. Podporime-li to pohybem, dostatkem vody, zeleniny a bilkovin, mene uz pak sacharidu a tuku, neni duvod, aby to nefungovalo.

Proste a jednoduse: nejezte nesmysly, omezte smazena jidla, omezte zivocisne tuku, vubec nejezte ztuzene rostlinne tuky. Namisto chipsu u telky bezte se psem nebo do bazenu nebo se milujte s partnerem. A brzy uvidite zlepseni, i bez "vedcu".
13. 11. 2021 v 21:34Off-line Plemenik  (48/183/98)
Já podezřívám, že kapsle omega 3 mají slabý účinek, když člověk hladoví anebo má infekčí nemoc. Jinak zbytečné.
Vyptával jsem se více lidí, jaké pozorujou kladné účinky po omega 3, Všichni mi řekli, že nic nepozorují a jedí to pod vlivem reklamy.
Přihlas se a okomentuj článek. Ještě nemáš svůj účet? Zaregistruj se.
Onload
Načítám...
Onload
OnloadOnload
Copyright 2011–2024 NaKluky.cz, všechna práva vyhrazena, ISSN 1805-0506
Onload