Zprávy
Aby sis mohl přečíst zprávy, tak se musíš nejprve přihlásit :)
Onload
 
PŘIHLÁŠENÍ

Nemáš ještě svůj účet?

ZAREGISTRUJ SE ZDARMA
Registrace je snadná, rychlá a zdarma!
Onload

Registrované partnerství: Zákoník práce registrací opovrhuje

Zákoník práce stanovuje, že heterosexuální dvojice má právo na získání dne dovolené pro účely svatby. Ovšem u homosexuálního páru, který má zájem o vstup do registrovaného partnerství tato možnost není. V případě, že by tento fakt byl vnímán jako diskriminační prvek, tak by jeho odstranění praxi nemělo žádný negativní dopad.

Petr Habáň, tiskový mluvčí ministerstva práce a sociálních věcí, se vyjádřil k tomuto tématu, kterého si všímají některé gay a lesbické páry: „Svatba ve smyslu historicky utvářené praxe a uzavření registrovaného partnerství nejsou totožnými pojmy a jsou také s nimi spojeny odlišné požadavky a podmínky. Není věcí zákoníku práce, nýbrž prováděcího právního předpisu (nyní nařízení vlády č. 590/2006 Sb.), které jiné důležité osobní překážky v práci jako minimální standard stanoví. Jejich okruh by měl být výsledkem dohody sociálních partnerů – tedy zaměstnavatelů a zástupců zaměstnanců – odborů, z jejichž podnětu by bylo možno o zařazení další překážky v práci do prováděcího právního předpisu uvažovat. Není však pravdou, že by taková změna nebyla spojena s určitými dopady pro zaměstnavatele, mělo-li by se jednat o „placenou“ překážku v práci, při níž by zaměstnanci příslušelo pracovní volno s náhradou mzdy nebo platu.“

Ministerstvo radí, ať si partneři vezmou prostě volno: „Je třeba upozornit, že i současná platná právní úprava umožňuje, aby zaměstnavatel v případě existence i jiné než právním předpisem výslovně upravené důležité osobní překážky v práci poskytl zaměstnanci na jeho žádost pracovní volno, popřípadě i pracovní volno s náhradou mzdy.“

Zdá se, že toto právo se týká v praxi „jen pár tisícovek“ občanů, a tak se jím nehodlá nikdo vážně zabývat.

Titulní foto: © Depositphotos.com/Wavebreakmedia

Autor článku je bývalý gay aktivista (Nadace Sokrates, SOHO v ČR, Gay iniciativa v ČR) a oficiální správce statistiky o registrovaném partnerství v České republice.
Onload

4 názory ke článku

08. 08. 2014 v 14:48Off-line ThomPrag  (45/180/76)
Ano, ta poslední věta to, myslím, vystihuje naprosto reálně. Podle mě, dokud nebudou svazky homosexuálů postaveny na stejnou úroveň jako svazky heterosexuálů, tak se nic nezmění. To chce všechno ale postupně. Za několik let bude třeba vhodná doba tyto svazky zrovnoprávnit. Musí na to ale být společnost připravena.
Souhlasím - 3   •  Nesouhlasím - 2  Nahlásit
09. 08. 2014 v 14:31Off-line Stianski  (56/175/85)
Společnost připravena? Pro tyhle názory jsme v neustále „nepřipravené“ společnosti. Dokud budete žádat toleranci, budete tolerováni, tzn. milostivě trpěni, při čemž, jako občané druhé kategorie něco prostě smět nebudete, na rozdíl od ostatních. Tohle chcete? Není čas začít žádat respekt, nikoliv toleranci? Proč čekat, až bude společnost připravena? Máme ústavu, Listinu základních lidských práv a svobod, Chartu Evropy etc. Pokud není společnost připravena, paradoxně má páky, které pro připravenost hovoří. Takže co Ústavní soud, Soud pro lidská práva?
Souhlasím - 2   •  Nesouhlasím - 1  Nahlásit
19. 03. 2023 v 18:09Off-line Roztomilka  (27/170/52)
nevím co řešijou dovolená je dovolená a na tu nárok máš
19. 03. 2023 v 18:11Off-line Roztomilka  (27/170/52)
a ani nemusíš říkat na co ji dovolenou chceš
Přihlas se a okomentuj článek. Ještě nemáš svůj účet? Zaregistruj se.
Onload
Načítám...
Onload
OnloadOnload
Copyright 2011–2024 NaKluky.cz, všechna práva vyhrazena, ISSN 1805-0506
Onload