Zprávy
Aby sis mohl přečíst zprávy, tak se musíš nejprve přihlásit :)
Onload
 
PŘIHLÁŠENÍ

Nemáš ještě svůj účet?

ZAREGISTRUJ SE ZDARMA
Registrace je snadná, rychlá a zdarma!
Onload

Jaké jsou nutné změny registrovaného partnerství do budoucna?

Podle § 13 odst. 1 zákona o registrovaném partnerství „Existence partnerství není překážkou výkonu rodičovské zodpovědnosti partnera vůči jeho dítěti ani překážkou svěření jeho dítěte do jeho výchovy.“

Uzavření registrovaného partnerství nebrání svěření dítěte do pěstounské péče. Avšak o pěstounskou péči může požádat pouze jeden z partnerů či partnerek. Do společné pěstounské péče může být dítě svěřeno pouze manželům.

Osvojení dítěte

Uzavření registrovaného partnerství je překážkou osvojení dítěte. Dítě si nemůže osvojit ani jeden z partnerů a ani si nemohou dítě osvojit společně. Jedinec sám si může osvojit dítě bez ohledu na sexuální orientaci, avšak když vstoupí do partnerství, osvojit si dítě nemůže vůbec. Osvojení by bylo možné pouze po skončení partnerství. Tento prvek je diskriminační a protiústavní.

Partner či partnerka rodiče dítěte je povinna se podle zákona podílet na výchově dítěte. Tuto povinnost má bez ohledu na to, zda se dítě narodilo za trvání partnerství nebo si partner dítě do vztahu přivedl z předchozího vztahu.

Podle § 13 odst. 1 zákona o registrovaném partnerství: „Pokud jeden z partnerů pečuje o dítě a oba partneři žijí ve společné domácnosti, podílí se na výchově dítěte i druhý partner; povinnosti týkající se ochrany vývoje a výchovy dítěte se vztahují i na tohoto partnera.“

Partner či partnerka mají sice podle zákona povinnosti, avšak nemají k dítěti žádná práva. Nemohou jej adoptovat, není možné ani vztah k dítěti upravit smluvně s rodičem dítěte – české právo neumožňuje takovou smlouvu uzavřít.

Toto hodlá napravit ministr pro lidská práva, rovné příležitosti a legislativu Jiří Dienstbier, který připravuje změnu. Cílem je umožnit osvojení nezletilého dítěte registrovaným partnerem rodiče.

Naposledy tuto snahu podpořila veřejná ochránkyně práv Anna Šabatová. Oběma se tak daří vyvolávat tolik potřebnou veřejnou a odbornou diskuzi nad tímto tématem. Byť si mnozí toto téma mylně zaměňují za obecné adopce stejnopohlavními páry.

Jiné změny týkající se registrovaného partnerství nebo ostatních práv LGBT minority nikdo nepřipravuje a ani o jejich návrzích nediskutuje.

Slovensko

Nedávno schválilo Slovensko změnu ústavy, ve které definuje manželství jako jedinečný svazek jednoho muže a jedné ženy. Přistoupilo tak na argumentaci katolické lobby a šla tak proti proudu mnoha evropských a světových zemí a nasměrovala tak svou lidsko-právní politiku spíše směrem na Východ.

Budou moci čeští gayové osvojit dítě partnera? Možná už brzy

Prague Pride

Ne náhodou se čtvrtý ročník festivalu Prague Pride zaměří zejména na problematiku podpory práv gayů a leseb na východ od naší země, kteří jsou dodnes vystaveni perzekuci ze strany státu i extrémistických složek společnosti.

Prague Pride 2014: Hvězdou letošního festivalu jsou Pet Shop Boys

Názory politiků

Tomáš Průša, místopředseda Strany zelených: „Naše strana institut registrovaného partnerství plně podporuje a chceme jít ještě dál. Přestože se situace výrazně zlepšila, tak z hlediska legislativy stále ještě zaostáváme – transgender problematika, dárcovství krve, adopce. Podporujeme zrovnoprávnění legislativy v oblasti vztahů stejnopohlavních a různopohlavních párů. Podpoříme rozšíření institutu registrovaného partnerství dvou osob bez ohledu na jejich pohlaví či vztah. Podporujeme zároveň rozšíření manželství také pro stejnopohlavní páry.“

Kateřina Kašparová, tisková mluvčí Strany svobodných občanů: „Stejně tak, jako vyznáváme náboženskou svobodu a hlásáme, že státu není vůbec nic do toho, čemu a v co člověk věří, s osobním/sexuálním životem to máme úplně stejně. Stát nemá právo strkat svůj nos do ložnice svých občanů. Stát tu není od toho, aby podporoval nebo omezoval partnerství jakýchkoliv osob. A hlavně, když už bylo přijato, nechceme institut registrovaného partnerství rušit. Pokud homosexuálové říkají, že chtějí stejné výhody jako manželé. Například, aby jim nemocnice sdělila zdravotní stav životního partnera, tak říkáme, že to se dá přece zařídit i jinak. A navíc, proč by takové privilegium měl mít jen někdo registrovaný. Dá se přece zařídit, že si každý člověk skočí na zdravotní pojišťovnu a nechá si někam zapsat člověka, kterému se má dát v případě hospitalizace vědět...“

Tereza Čechová Humpolcová, KSČM: „Domníváme se, že práva a povinnosti LGBT minority jsou dostačující, nebráníme se však případné diskusi a rozšiřování práv registrovaných partnerů.“

Pavel Bělobrádek, předseda KDU-ČSL: „Naše strana považuje situaci ohledně práv LGBT menšiny za uspokojivou a nehodláme iniciovat žádné změny. Co se týká manželství, ctíme jeho přirozenou definici coby svazku muže a ženy. Necítíme však potřebu tento přirozený stav zakotvovat v ústavě - zejména proto, že nevnímáme žádný významný tlak na jeho redefinici.“

Titulní foto: © Depositphotos.com/lisafx

Autor článku je bývalý gay aktivista (Nadace Sokrates, SOHO v ČR, Gay iniciativa v ČR) a oficiální správce statistiky o registrovaném partnerství v České republice.
Onload

4 názory ke článku

22. 08. 2014 v 00:56Off-line Voki  (34/168/55)
V článku je chyba.Adoptovat může děcko i jedinec z registrovaného partnerství,do pěstounské péče může dostat děcko i registrovaný pár gayů .
22. 08. 2014 v 01:02Off-line Voki  (34/168/55)
Mildo,bylo to dnes řečeno i v pořadu V.Žilkové na TV Barrandov a byl tam i rozhovor na toto téma.Tak promiňte,neboť Vás si vážím jako člověka,který pro gaye v této zemi udělal strašně moc(spolu s panem Mgr.J. Hromadou) .
22. 08. 2014 v 16:07Off-line Milda.sleha  (48/-/-)
v poho, adopce a pěstounství je něco jiného, takže je to v pořádku... :m)
23. 04. 2017 v 22:42Off-line Colombo  (103/192/90)
Registrované partnerství má hodně omezení oproti klasickému manželství, nedávno mě překvapilo když jsem se dočetl, že registrovaný partner nemůže pobírat po svém zemřelém partnerovi vdovský důchod. Mě vůbec onen zákon (o reg. partnerství) připadá, že ho páni poslanci "odklepli" jenom proto, aby gayům zavřeli aspoň na chvíli hubu.
Přihlas se a okomentuj článek. Ještě nemáš svůj účet? Zaregistruj se.
Onload
Načítám...
Onload

Podívej se na další – Zelení:

Podívej se na další – KSČM:

Podívej se na další – Svobodní:

Podívej se na další – Adopce dětí homosexuály:

Podívej se na další – ČSSD:

Podívej se na další – Gay manželství a registrované partnerství:

Mohlo by tě zajímat:

Nejnovější články:

OnloadOnload
Copyright 2011–2024 NaKluky.cz, všechna práva vyhrazena, ISSN 1805-0506
Onload