Zprávy
Aby sis mohl přečíst zprávy, tak se musíš nejprve přihlásit :)
Onload
 
PŘIHLÁŠENÍ

Nemáš ještě svůj účet?

ZAREGISTRUJ SE ZDARMA
Registrace je snadná, rychlá a zdarma!
Onload

Historie registrovaného partnerství v kostce

Už kdysi prohlásil Elton John, že práva gayů nevznikla mávnutím kouzelného proutku. Měl pravdu. Cesta registrovaného partnerství byla také trnitá a trvalo dlouho, než se dostalo do dnešní podoby.

První návrh – Zákon o rodině a Občanský zákoník a registrované partnerství

Prosazením registrovaného partnerství se Sdružení organizací homosexuálních občanů (SOHO) v ČR začalo zabývat již od roku 1992. Nejdříve bylo nutné seznámit veřejnost se záměrem a získat záštitu odborníků. Byl připravený první konkrétní návrh, a to začleněním registrovaného partnerství do Zákona o rodině a Občanského zákoníku.

Podporu vyjádřili první významné osobnosti kulturního a společenského života v časopise SOHO revue. Poté se SOHO v ČR obrátilo na veřejnost s historicky první peticí na podporu registrovaného partnerství.

V únoru 1995 SOHO v ČR oslovilo prezidenta ČR Václava Havla, předsedu vlády ČR Václava Klause a předsedu Poslanecké sněmovny Parlamentu ČR Milana Uhdeho a požádalo je o podporu záměru. V říjnu byl návrh zákona předložen odpovědným státním institucím k posouzení. SOHO v ČR předložilo nakonec vládě 3 varianty řešení:

  1. pro dvojice stejného a různého pohlaví
  2. pouze pro dvojice stejného pohlaví
  3. nezavádět institut registrovaného partnerství, ale řešit majetkoprávní vztahy v příslušných zákonech.

8. 11. 1995 byl návrh zákona poprvé v dějinách naší země zamítnut vládou Václava Klause.

V listopadu naopak vyjádřil registrovanému partnerství podporu předseda ČSSD Miloš Zeman.

Druhý návrh – registrované partnerství s poslanci

17. 12. byl poslanecké sněmovně předložen první poslanecký návrh zákona o registrovaném partnerství osob téhož pohlaví. 21. 1. 1998 Vláda ČR Josefa Tošovského návrh zákona zamítla. 2. 4. návrh zamítla i poslanecká sněmovna.

Třetí návrh – poslanecký návrh zákona o partnerském soužití

4. 2. 1999 předložila skupina poslanců sněmovně návrh zákona o partnerském soužití osob téhož pohlaví. 10. 3. Vláda Miloše Zemana zastoupeného 1. místopředsedou vlády Vladimírem Špidlou vyjádřila s tímto návrhem souhlas.

6. - 9. 5. se uskutečnil 2. ročník Mezinárodního duhového festivalu v Karlových Varech, obdoba světového Gay Pride Day, na podporu přijetí zákona o registrovaném partnerství v ČR včetně průvodu městem.

2. 12. byl návrh podruhé poslaneckou sněmovnou zamítnut.

Čtvrtý návrh – vládní partnerské soužití

17. 9. 2001 Vláda ČR Miloše Zemana připravila vládní návrh zákona o partnerském soužití osob téhož pohlaví. 13. 10. se v Praze na náměstí Míru uskutečnil za podpory Gay iniciativy (GI) v ČR a A-Clubu Praha veřejný happening na podporu zákona o partnerském soužití. 25. 10. byl návrh poslaneckou sněmovnou vrácen vládě k přepracování.

4. 2. 2004 Vláda Vladimíra Špidly odložila projednávání vládního návrhu zákona bez udání důvodu na neurčito.

Pátý návrh – poslanecký

V dubnu ve spolupráci s GI v ČR a GLL byl vypracován poslanecký návrh zákona o registrovaném partnerství. 19. 5. Vláda ČR Vladimíra Špidly přijala k poslaneckému návrhu zákona neutrální stanovisko.

V červenci GI v ČR začala shromažďovat podpisy významných osobností veřejného života a Gay a lesbická liga podpisy veřejnosti na petici na podporu přijetí zákona o registrovaném partnerství.

11. 2. 2005 nebyl schválen ve třetím čtení poslanecký návrh zákona o jeden jediný hlas.

Šestý návrh – konečně schválen parlamentem

29. 4. předložila skupina poslanců nový poslanecký návrh zákona o registrovaném partnerství, do kterého byly zapracovány věcné připomínky při projednávání předchozího návrhu zákona.

25. 5. Vláda Jiřího Paroubka zaujala k návrhu zákona neutrální stanovisko.

1. 7. se uskutečnil v pražském Rudolfinu koncert 110členného sboru The Boston Gay Men´s Chorus na podporu prosazení zákona o registrovaném partnerství v ČR.

16. 12. byl zákon konečně schválen poslaneckou sněmovnou ve třetím čtení!
K lednu 2006 podepsalo petici na podporu přijetí zákona o registrovaném partnerství 486 významných osobností veřejného života.

26. 1. byl návrh zákona o registrovaném partnerství schválen 45 senátorkami a senátory z 65 přítomných.

16. 2. zákon teatrálně vetoval prezident ČR Václav Klaus.

15. 3. zamítla Poslanecká sněmovna Parlamentu ČR veto prezidenta ČR, zákon o registrovaném partnerství byl definitivně schválen jako první v postkomunistických zemí.

1. 7. vstupuje v platnost zákon o registrovaném partnerství. V poledne vstoupili po sedmiletém vztahu do partnerství jako první v ČR v Ostravě v obřadní síni magistrátu 26letý kuchař Pepa a 42letý železničář Karel. Matrikářka Jana Stančíková si při oficiální řeči neodpustila slova nadšení: "Už je to tady!" Prvními ženami byly opět v obřadní síni ostravského magistrátu 30letá prodavačka Štěpánka a 27letá pekařka Vendulka.

3. 7. uzavřeli na hradě Karlštejn registrované partnerství po 20 letech svého vztahu Pavel Vítek a Janis Sidovský. Během prvního měsíce platnosti zákona o registrovaném partnerství využilo možnost vstoupit do partnerství 49 gay a lesbických párů.

Více na gay.iniciativa.cz.

Registrované partnerství: Argumenty odpůrců byly nesmyslné

Registrované partnerství po osmi letech překonalo rekord

Registrované partnerství: Zákoník práce registrací opovrhuje

Registrované partnerství: Vzrůstá agresivita extrémistů

Registrované partnerství: Vše, co jste chtěli vědět

Titulní foto: © Depositphotos.com/lisafx

Autor článku je bývalý gay aktivista (Nadace Sokrates, SOHO v ČR, Gay iniciativa v ČR) a oficiální správce statistiky o registrovaném partnerství v České republice.
Onload

5 názorů ke článku

22. 08. 2014 v 13:21Off-line Somerone  (36/180/80)
Je vůbec něco dobrého, co ten Klaus udělal pro lidi?! -_-
Souhlasím - 2   •  Nesouhlasím - 1  Nahlásit
22. 08. 2014 v 13:32Off-line THX1188  (40/183/90)
Mildovo články čtu moc rád, jsou pro mě vždy přínosem :D Zajímavé čtení, spousty jsem toho už vypustil z hlavy :D
22. 08. 2014 v 17:47Off-line Voki  (34/168/55)
Mildo ,Vám palec nahoru.
22. 08. 2014 v 17:48Off-line Voki  (34/168/55)
Ale on to prof.Klaus tak nemyslel.To je hluboké nedorozumění.
22. 08. 2015 v 16:10Off-line Obycajny_chlapec  (26/180/-)
Inak už Lenin zaviedol niečo podobné ako registrované partnerstvá, umožnil tiež homosexuálom obsadzovať politické funkcie, čo dovtedy nebolo v Rusku možné.
Přihlas se a okomentuj článek. Ještě nemáš svůj účet? Zaregistruj se.
Onload
Načítám...
Onload
OnloadOnload
Copyright 2011–2024 NaKluky.cz, všechna práva vyhrazena, ISSN 1805-0506
Onload