Zprávy
Aby sis mohl přečíst zprávy, tak se musíš nejprve přihlásit :)
Onload
 
PŘIHLÁŠENÍ

Nemáš ještě svůj účet?

ZAREGISTRUJ SE ZDARMA
Registrace je snadná, rychlá a zdarma!
Onload

Prague Pride 2014: Hvězdou letošního festivalu jsou Pet Shop Boys

Celkem 117 kulturních, společenských i sportovních akcí nabídne program 4. ročníku festivalu Prague Pride s gay, lesbickou, bisexuální a transgender tematikou, který se koná od 11. do 17. srpna 2014. Hlavním letošním tématem je podpora LGBT komunit z východních zemí, které pochody hrdosti a podobné veřejné akce mít nemohou.

Hvězdy Prague Pride

Největší hvězdou festivalu jsou letos bezesporu Pet Shop Boys, kteří koncertují 13. srpna ve Foru Karlín.

Pet Shop Boys se vrací do svého rozkvětu v novince Vocal

Na oficiálním zahájení Prague Pride v Containallu zahraje newyorská kapela Betty, známá z legendárního televizního seriálu o lesbách „L Word“. Čeští diváci a především divačky jej mohou znát pod názvem „Láska je láska“ z vysílání Prima TV.

Do Prahy přijíždí také řada světových osobností z oblasti politiky i kultury na speciální večer Pride Voices. Těšit se můžeme na Borise Dittricha, který jako holandský poslanec prosadil zákon
o rovnosti manželství, moskevskou novinářku a LGBT aktivistku Olgu Kurachyovou, londýnského novináře Benjamina Cohena, koordinátora kampaní pro ukrajinskou Amnesty International Zoryana Kisse, jednu z nejvýznamnějších vietnamských fotografek Maiku Elan, amerického businessmana a LGBT aktivistu Charlieho Roundse nebo polského umělce Karola Radziszewského.

Velvyslanec USA zůstává na Prague Pride

Americká ambasáda letos opět Prague Pride podpoří duhovým nasvícením glorietu stojícího
v petřínském svahu. Velvyslanec Norman L. Eisen, který v srpnu končí své funkční období v Praze, si pobyt prodloužil, aby se mohl ještě zúčastnit slavnostního zahájení festivalu.

Programové tipy

Program festivalu sestavuje několik desítek LGBT organizací, barů a kaváren, kulturních institucí, velvyslanectví a dalších subjektů.

Tématem Prague Pride 2014 jsou rozdíly mezi Západem a Východem, proto se uskuteční večer Pride Voices, během něhož zahraniční i domácí řečníci seznámí publikum prostřednictvím vlastních příběhů s LGBT situací ve své zemi. Středa 13. 8., 19 hod Francouzský institut.

Výstava velkoformátových fotografií vietnamské fotografky Maiky Elan s titulem The Pink Choice představí 15 gay a lesbických párů z Hanoje a dalších měst. Série fotografií získala 1. cenu Word Press Photo 2013 v kategorii Aktuální problém. Součástí výstavy jsou i přehledné mapy a grafy se stavem LGBT práv ve světě. Vernisáž za účasti autorky fotek 12. 8., 18 hod, Václavské náměstí pod Koněm.

Festivalová vesnice Prague Pride Village letos vyroste v Containallu na Malé Straně a představí koncerty, kreativní dílny, debaty i filmy od pondělí až do pátku. Každý den v 20:30 zakončí pestrý program projekce filmu z programu LGBTQ festivalu Mezipatra.

Účastníci Prague Pride se letos opět podívají i na piazzetu Národního divadla, a to díky tanečnímu představení Ábel/Hevel uznávané izraelské choreografky Rachel Erdos, která vystudovala prestižní Laban Centre London a svoji práci uvedla například ve washingtonském Kennedy Centru či londýnské Royal Opera. Po představení šesti mužských tanečníků si mohou zatančit všichni, a to při silent disco, při němž se tančí potichu, se sluchátky na uších.

Sobotní průvod

Duhový průvod historickým centrem Prahy bude i letos vyvrcholením Prague Pride. Účastníci průvodu se v sobotu 16. srpna sejdou pod sochou sv. Václava na Václavském náměstí a ve 13 hodin vyrazí přes Příkopy a Revoluční ulici, dále Řásnovkou na Dvořákovo nábřeží a odtud přes Čechův most schodištěm nahoru na Letnou. Organizátoři v průvodu očekávají minimálně dvacet tisíc lidí jako vloni.

Na Letenské pláni letos opět proběhne hudební odpoledne. Tentokrát budou připraveny dvě DJ stage a chilloutový stan kavárny Qcafé. Na COP stage se představí např. turecko-německá DJka Ipek nebo DJ Tvyks. Druhou OMG stage připravuje klub Mecca. Na Letné vyrostou také stánky JarmarQu, v nichž představí své aktivity neziskové organizace zaměřené na LGBT témata. Můžete se nechat třeba oddat na 24 hodin, koupit si duhovou vlajku nebo podstoupit bezplatný test HIV.

Prague Pride 2014: Společně podpoříme gaye a lesby z Východu!

Podívejte se na skvělou atmosféru Prague Pride 2013 a Průvodu hrdosti

100 skvělých fotografií: Poslední ohlédnutí za Prague Pride 2013

Titulní foto: © Depositphotos.com/damedeeso, zdroj: TZ

Onload

2 názory ke článku

05. 02. 2022 v 06:31Off-line PesFilipes  (102/183/71)
Tak už i psi si budou šlapat po rodech?
04. 04. 2024 v 03:41Off-line Samecek_na_zajcky  (52/182/98)
K***a to se tu o to nikdo nestará, že tu vyskakujou reklamy na 10 let starou akci, než jsem si všiml že to je 2014 a ne 2024 tak jsem se i těšil.
Přihlas se a okomentuj článek. Ještě nemáš svůj účet? Zaregistruj se.
Onload
Načítám...
Onload
OnloadOnload
Copyright 2011–2024 NaKluky.cz, všechna práva vyhrazena, ISSN 1805-0506
Onload