Zprávy
Aby sis mohl přečíst zprávy, tak se musíš nejprve přihlásit :)
Onload
 
PŘIHLÁŠENÍ

Nemáš ještě svůj účet?

ZAREGISTRUJ SE ZDARMA
Registrace je snadná, rychlá a zdarma!
Onload

Opravdu „teplý“ srpen

I když počasí v poslední době skáče jak pominuté na houpačce sem tam, zdá se, že nás čeká opravdu teplý měsíc.

Za humny je největší lgbt akce roku – Prague Pride s více jak 100 akcemi pro širokou veřejnost, aby jasně vzkázala, že to není jen sobotní průvod hlavním městem, který spolehlivě naplní média různými exhibicionisty a maškarami, díky kterým část lgbt menšiny tuto akci také nemá ráda anebo se za ní dokonce stydí.

Adopce

Do toho se znovuotevřelo téma adopcí, ale nikoliv pro gaye a lesby, jak mnozí mylně uvádějí, ale jen pro registrované partnery. Protože je zcela absurdní, že gay nebo lesba o adopci dítěte požádat může jako občan, ale ve chvíli, kdy se zaregistruje s partnerkou nebo partnerem, tak toto právo nesmyslně a protiústavně ztrácí.
Po ministrovi Jiřím Dienstbierovi se do tohoto boje s větrnými mlýny přidala i ombudsmanka Anna Šabatová a nyní překvapivě i strana ANO, která se dosud tématu LGBT práv spíše opatrně vyhýbala.

Registrované partnerství

A na závěr aktuální statistika registrovaného partnerství, která přinesla milé překvapení - a to rekord prvních pololetí za celou osmiletou praxi v ČR.
Zájem tedy neutichá, ale vzrůstá, což je potěšující… Protože partnerství je sem tam „odstřelováno“ i z řad LGBTminority a aktivistů. Často nespravedlivě od lidí, kteří neznají do podrobna současnou praxi a všechny možnosti zákona.

Takže pokud se vám zdálo, že média se těmto tématům po celý rok věnují minimálně, tak si to do sytosti až přesycenosti užijete právě v srpnu.

Demagogie

Můžeme se těšit ještě na zvrácenou demagogii, kterou nyní budou šířit různá obskurní sdružení, spolky, strany a portály, kteří svou nenávist vůči jinakosti zbavili chytře nacistických symbolů, ale obsah si hrdě ponechali… A zcela zbaběle své primitivní myšlení zabalili do hávu konzervatismu, tradičních hodnot, kterým ovšem sami dělají ostudu.

Někdo možná tou nečekanou přemírou zájmu o naši minoritu bude až znechucen, protože se do ní jistě zapojí i mnoho emocí. Ale na druhou stranu veřejná debata je vždy ku prospěchu věci. Pomůže nám dát najevo veřejnosti, že žijeme mezi nimi a jsme její nedílnou součástí.

Bezpečný sex

Ale abychom to s tou hrdostí zase nepřehnali. Podívejme se na vzrůstající počet HIV pozitivity mezi gayi, který se stává měsíc od měsíce alarmujícím. Na naši obranu lze dodat, že to svědčí i o zodpovědném přístupu k testování, protože kolik vašich heterosexuálních přátel chodí pravidelně na HIV testy. Na druhou stranu to nezakryje míru promiskuity a opomíjení bezpečného sexu, kterou často vůbec nechceme řešit. Ale určitě v tom nejsme sami, jak občas zmiňují heterosexuální bijci za tradiční rodinu.

Takže ať už si o výše uvedených tématech myslíte cokoliv, stačí jediné - žít tak, abyste se za to nemuseli stydět. O tom je přece onen Pride, ne?

Titulní foto: © Depositphotos.com/nito103

Autor článku je bývalý gay aktivista (Nadace Sokrates, SOHO v ČR, Gay iniciativa v ČR) a oficiální správce statistiky o registrovaném partnerství v České republice.
Onload

6 názorů ke článku

10. 08. 2014 v 14:24Off-line Radek1951  (72/175/75)
Opravdu dobrý článek a taky dost poučný
Souhlasím - 3   •  Nesouhlasím - 2  Nahlásit
10. 08. 2014 v 14:52Off-line Ent  (50/183/100)
demagog píše o demagogii??? to je jako když zloděj volá chytte zloděje.
Souhlasím - 1   •  Nesouhlasím - 4  Nahlásit
10. 08. 2014 v 16:29Off-line Hagal  (32/180/90)
Souhlasím, perfektní článek. Po dlouhé době jsem se tu dočetl něco zajímavého. Vůbec bych se nezlobil, kdyby autor napsal něco takového každý měsíc. :)
Souhlasím - 1   •  Nesouhlasím - 1  Nahlásit
10. 08. 2014 v 22:30Off-line Milda.sleha  (48/-/-)
já jsem k tomu přemlouvám, tak uvidíme... :m)
10. 08. 2014 v 22:30Off-line Milda.sleha  (48/-/-)
ale co bych pro enta neudělal... :m))))))))
13. 08. 2014 v 22:32Off-line Hagal  (32/180/90)
pro enta? :)
Přihlas se a okomentuj článek. Ještě nemáš svůj účet? Zaregistruj se.
Onload
Načítám...
Onload
OnloadOnload
Copyright 2011–2024 NaKluky.cz, všechna práva vyhrazena, ISSN 1805-0506
Onload