Zprávy
Aby sis mohl přečíst zprávy, tak se musíš nejprve přihlásit :)
Onload
 
PŘIHLÁŠENÍ

Nemáš ještě svůj účet?

ZAREGISTRUJ SE ZDARMA
Registrace je snadná, rychlá a zdarma!
Onload

Kniha: Zbraně vlivu. Nenechte se na rande tahat za nos!

Jak skvělé by bylo vědět, co si o vás druzí myslí. Pokud vás také štve, když nevíte, jestli kluk o vás skutečně stojí, je třeba do hry zapojit trochu psychologie. Kniha „Zbraně vlivu“ s podtitulem „Manipulativní techniky a jak se jim bránit“ vás naučí porozumět přesvědčování a manipulaci. Z obou stran. Napsal ji uznávaný sociální psycholog Robert B. Cialdini, který se 35 let zabývá tím, jak lidi přemýšlí.

Tahat za nos vás může kdokoliv. Autor v knize popisuje několik skvělých příkladů, proč se lidé rozhodují tak, jak se rozhodují. Mnohdy byste spoustu věcí ani nekoupili či nepodepsali, kdyby na vás druhá strana nepoužila sílu „reciprocity“. Když vám chce někdo něco prodat, bude mnohem úspěšnější, když vám napřed dá něco zadarmo. Může to být úplná maličkost, jen abyste měli pocit „vděku“. V tu chvíli se ozve vaše podvědomí s reciprocitou, a je vymalováno.

Kniha „Zbraně vlivu“ od Roberta B. Cialdiniho

Hnusné a předražené domy

Zajímavý je také princip kontrastu. Realitní makléři s oblibou používají fintu předražených a polorozpadlých domů. Na taková místa zavedou své klienty, ukážou jim pár neskutečných zřícenin, nad kterými každý protočí oči. Pak ale přijdou k domům, které jsou sice také o něco předražené, vypadají ale skvěle. Jsou to domy, které mají makléři v úmyslu skutečně prodat, na rozdíl od těch předchozích.

A co udělá klient? Díky principu kontrastu je ovlivněn tím, co viděl. Viděl dva domy, jeden byl extrémně předražený a vypadal strašně, druhý byl krásný, ale také předražený. Jenže díky tomu, že oba viděl postupně a v tomto pořadí, tak se ten druhý dům nejeví tak drahý, jak by se mohlo zdát. I toto je jeden z mnoha vysvětlujících příběhů z knihy.

Prodejci aut

Podobné to je s prodejci aut. Také s vámi nejprve vyberou konkrétní model auta, a až poté začnou „vnucovat“ doplňky v podobě luxusnějších koberečků či autorádia. Pokud si koupíte auto za 300 000 korun, tak pár dalších deset tisíc korun za doplňky jsou pro vás natolik zanedbatelný rozdíl (v porovnání s cenou auta), že jim na to obvykle kývnete.

Protože záleží na tom, jak to řeknete

Pamatujete si na maminčino kouzelné slůvko „prosím“? Tak si poznamenejte další důležité slovo: protože. Autor popisuje výzkum psycholožky z Harvardské univerzity, kdy se snažila předběhnout ve frontě studentů čekající na kopírku. Žádost formulovala různě.

Zeptala se: „Prosím vás, mám pět stran. Mohla bych použít kopírku?“, tak uspěla v 60 % případů. Když ale řekla: „Prosím vás, mám pět stran. Mohla bych použít kopírku, protože si musím udělat pár kopií?“, úspěšnost se zvýšila na 93 %. Pustili ji téměř všichni, přestože ve své větě neřekla vůbec nic nového. Autor v knize uvádí i další příklady a čtivě popisuje důvod, proč se tak, my lidé, chováme.

Robert B. Cialdini je člověk na svém místě!

Nejcitovanější sociální psycholog současnosti Robert Cialdini se více jak třicet pět let věnuje výzkumu vyjednávání, přesvědčování a problematice vyhovění. V rámci svého výzkumu se nechával inkognito najímat jako podomní obchodník, dealer drogistického zboží, prodejce automobilů nebo pracovník PR agentury. Absolvoval školení obchodních firem, kurzy prodejních dovedností, analyzoval postupy nejúspěšnějších prodejců. Výsledkem jeho neobvyklého úsilí je dokonalá pomůcka pro každého, kdo chce mít svůj život, ať již profesní či soukromý, pevně ve svých rukou.

Narvaná k prasknutí

Kniha „Zbraně vlivu“ je jedna z mála, která vám na zlatém podnose naservíruje konkrétní fungující příklady a lidsky podané výsledky studií. Zde popsané zajímavosti jsou jen nepatrný zlomek toho, co kniha ve skutečnosti nabízí. Je zajímavostmi narvaná až k prasknutí. Navíc spoustu věcí můžete hned využít, abyste se účelně dokázali bránit před manipulací.

Kniha Zbraně vlivu byla přeložena do 27 jazyků a prodalo se jí přes dva miliony výtisků. V české podobě vyšla v nakladatelství Jan Melvil Publishing v roce 2012. Pochvalu si zaslouží nejen za precizní zpracování, ale také za čtivou formu perfektního českého překladu.

Objednat ji můžete přímo na webu nakladatelství za výhodných 299 Kč. K dostání jsou i elektronické verze knihy, ale pokud patříte mezi fanoušky papíru a listování, tak raději sáhněte po papírové verzi. Ve vaší knihovně se bude určitě vyjímat.

Kniha Čtyřhodinové tělo: Zhubněte a zlepšete svůj sex

Kniha „Soustředění“ od Lea Babauty vám pomůže být šťastnější

Titulní foto: © Depositphotos.com/olly18

Onload

2 názory ke článku

23. 09. 2014 v 01:35Off-line Betonica  (39/191/93)
Mam rozecteno, super!

K tematu socialni psychologie, psychologie obchodu a podobnych muzu doporucit Dana Arielyho, jsou vyborne ctive a je v nich mraky veci o nas lidech!

http://knihy.abz.cz/…y-dan-ariely
07. 08. 2023 v 06:11Off-line Ahoy  (37/177/77)
Takovejhle slaček jasu tuny a a dají se sehnat v antikvariátu za pár korun a protože s sebou nenechám manipulovat tak si tu vaší zázračnou knihu nekoupím :D :D :D https://knihobot.cz/b/3597922?…
Přihlas se a okomentuj článek. Ještě nemáš svůj účet? Zaregistruj se.
Onload
Načítám...
Onload
OnloadOnload
Copyright 2011–2024 NaKluky.cz, všechna práva vyhrazena, ISSN 1805-0506
Onload