Zprávy
Aby sis mohl přečíst zprávy, tak se musíš nejprve přihlásit :)
Onload
 
PŘIHLÁŠENÍ

Nemáš ještě svůj účet?

ZAREGISTRUJ SE ZDARMA
Registrace je snadná, rychlá a zdarma!
Onload

HIV negativní gayové se mohou nakazit hepatitidou C pohlavní cestou

HIV negativní muži mající sex s muži (MSM) jsou zřejmě v ohrožení pro možnost nakazit se hepatitidou C (HCV) pohlavní cestou, uvádí projekt „Národní obhajoba léčby AIDS“. Jejich rizikové faktory jsou pravděpodobně podobné stejným faktorům, jako u HIV pozitivních mužů, mezi kterými nově vzniká epidemie pohlavně přenosné hepatitidy C.

Vědci z Chelsea a Westminster Hospital v Londýně provedli retrospektivní studii pacientů na klinice, ve které identifikoval 44 akutních případů Hep C u HIV negativních MSM v období mezi lednem 2010 a prosincem 2013. Třicet čtyři procent mužů spontánně překonalo infekci, 25 procent začalo léčbu Hep C, 30 procent zůstalo v péči a 11 procent se nepodařilo dosledovat. Věk mužů se pohyboval mezi 24 a 75 lety a skupiny měly medián ve věku 37.

Osmdesát dva procent ze 44 mužů hlásilo jak inzertivní (aktivní)*, tak i receptivní* (pasivní) anální styk bez kondomu, zatímco devět procent uvedlo jen receptivní styk bez kondomu a 2 procenta uvedla pouze inzertivní styk bez kondomu. Dvacet sedm procent uvedlo skupinový sex, 25 % uvedlo fisting, 21 % uvedlo jakékoliv rekreační užívání drog a 14 % uvedlo pohlavní styk bez použití kondomu při současném užívání drog. Přibližně 9 % uvedlo injekčního užívání drog.

Dva ze tří mužů neměli jinou sexuálně přenosnou infekci, zatímco u nich byla diagnostikována Hep C. Zatímco 15 % mužů mělo kapavku, 7 % syfilis, 7 % chlamydie a 4 procenta měla chlamydie i kapavku.

Z 3 811 HIV negativních MSM, kteří navštěvovali kliniku, bylo pouze 15 % testovaných na Hep C.

Výzkumníci došli k závěru, „že akutní hepatitida C je problém HIV negativních MSM, kteří mají rizika podobná rizikům HIV pozitivních MSM. HCV musí být považována za klíčovou součást screeningu sexuálního zdraví v prostředí, kde existují rizikové faktory nebo vypuknutí HCV.“

*inzertivní a receptivní styk = v češtině se používá aktivní a pasivní styk

6 lživých vět, které byste neměli říkat o HIV. Zachráníte si tím život!

Bezpečný sex: 8 rad, jak se nenakazit HIV

Titulní foto: © Depositphotos.com/Slivoncik, zdroj: poz.com

Autorem článku je Česká společnost AIDS pomoc, z. s., která vybudovala Dům světla. Nabízí praktickou pomoc HIV pozitivních občanům a bezplatné anonymní testování na HIV.
Onload

7 názorů ke článku

01. 10. 2014 v 10:49Off-line Igy  (38/173/81)
Že je HepC přenosná sexem se přece ví už dlouho. A že je riziko stejné u HIV negativních jako HIV pozitivních překvapí asi jen úplného trotla. A že je tím rizikem sex bez ochrany je taky samozřejmé.
Takže vůbec nechápu článek, vlastně studii. Možná že chtěli ve spojitosti s diskuzemi o PrEP ve světě zdůraznit, že HIV není jediné riziko nechráněného sexu, ale v tom případě to napsali úplně od špatného konce.
01. 10. 2014 v 12:34Off-line Vlado2  (61/180/80)
Také nějak nechápu, co nám chtěl autor sdělit nového. Pokud z článku "vyzobeme" relevantní údaje, zjistíme:
- Jedná se o výskytovou retrospektivní studii na jakési klinice, o které absolutně netušíme čím se zabývá a jaký byl hlavní důvod návštěvy "pacientů".
- Vzhledem k promořenosti zkoumaných jedinců pohlavními chorobami a s tím souvisejícím udávaným rizikovým chováním se zjevně jedná o atypický vzorek extremně rizikových exemplářů.
- Netušíme, podle jakého klíče bylo na hepatitidu C testováno v průběhu tří let pouze oněch 15% respondentů. Už vůbec pak není jasné, proč by mělo být právě těchto 571 osob považováno za jakýsi reprezentativní vzorek.
- Že je hepatitida C přenosná přibližně stejnými cestami jako HIV, je obecně známo. Ale týmž způsobem lze přenášet i stovky dalších nemocí!
- Udává se, že hepatitida C nějakým způsobem postihuje až 3% světové populace (v ČR asi méně). V uvedeném spolku nešťastníků se blížíme k procentům osmi, což není překvapivé.
Lze vcelku reálně předpokládat, že kdyby se studie souběžně zabývala kteroukoli další nemocí s podobnými možnostmi přenosu, došla by k obdobným výsledkům a její nesmyslnost by byla evidentní.
01. 10. 2014 v 17:07Off-line Fogacer  (55/172/61)
No vím co je dům sětla v Praze a vím také,že již dost dlouho a koukám zbytečně (bez urážky) mluví o HIV+ a HepC. No tak některé články je dobré opakovat abychom nezapomínaly...Ale nějaý dovědět např.o tom jak pokračuje výzkum a popř.zda existuje i jiné formy zákěřných infekčních onemocnění nejen HIV+ (nebudu popisovat klasické všem známé infekční nemoci). Vím,že kdejaká i slabé nachlazení je velmi rizikové ale to se týká uý případů AIDS a v rozvinuté formě. Bohužel dnes není na prevenci např.v médiích peníze a anonymní testy již prakticky nejsou takže se bojím doby,že tu jednou díky nevázanosti propukne epidemie nová a horší než HIV. Nakonec nefunkčnost nejen antibiotik na nemoci z nachlazení ale mnohé jiné léky jaksi pozbývají na účinku a to nejsou placeba? Chybí mi tu ne výčet médiích značek, které si tu málokdo koupí, ale spíše jasné a možná i víc šokující informace,aby si dnešní mladí mohli představit jak málo stačí od zdraví k absolutní izolaci. Ne všichni HIV+ jsou viníky, ale každý můžeme se chránit. tento rok byl k***ický k nárůstu nových případů nejen HI+ Ale i i AIDS a tak by si to ta anketa zasloužila. No zdravotnictví se snaží klienty spíše uklidit a ne veřejně podporovat prevenci a lepší či alespoň snesitelnější léčbu těchto pacientů. Uzavřená oddělení nejsou zrovna hodna demokratické společnosti. Ovšem u klientů jež by mohli nakazit okolí opakovaně záměrně bych to chápal. jenže i dům světla je na tom lépe, alespoň po terapeutické a psychologické stránce.Jen se o tom méně píše.
01. 10. 2014 v 18:15Off-line Betonica  (39/191/93)
Ani jsem se nenamahal docist clanek cely.

Pan autor objevil Ameriku, ne? Hepatitida C, stejne jako ostatni, jsou sexualne prenosne. Plati to nejen pro zloutenky ale rovnez pro celou radu dalsich nemoci.

A obavam se, ze HIV+ nebo HIV- v tom nehraje valnou roli, skoro bych rekl, ze HIV+ jsou k infekci nachylnejsi. Respektive HIV+ mohou mit oslabeny imunitni system, tedy zatimco HIV- clovek se s infekci popere, HIV+ ne.

Myslim, ze by bylo dobre o tematu neco vedet, nez se napise clanek.
01. 10. 2014 v 18:55Off-line ThomPrag  (45/180/76)
Přidávám se k ostatním, taky jsem nepochopil, co nám chtěl kdo sdělit. Hepatitida C je sexuálně přenosná, to snad ví každej. Ale jak to souvisí s HIV, to teda nevím. Podle mě je úplně jedno, jestli jsem HIV+ nebo HIV-.
02. 10. 2014 v 02:26Off-line Fogacer  (55/172/61)
Omlouvám se , poslední dobou díky nemoci občas zlobí ruce a tak některá slova jsou chybně napsaná a tudíž mohou vytvářet zmatek... Díkes za pochopení. každopádně problematika nemocí spojených především pohlavním aktem je stále jaksi brána jakoby se nás netýkala. Pokud milujete svého partnera,tak se chraňte bezpečně.
14. 03. 2022 v 07:03Off-line Waioleta  (50/-/-)
Když je někdo stále nadržený a myslí si že se nemůže nic stát jako to bylo u covidu proč mu neušetřit lekci aspon´ utrpí jeho ego a okolí se mu vysměje
Přihlas se a okomentuj článek. Ještě nemáš svůj účet? Zaregistruj se.
Onload
Načítám...
Onload
OnloadOnload
Copyright 2011–2024 NaKluky.cz, všechna práva vyhrazena, ISSN 1805-0506
Onload