Zprávy
Aby sis mohl přečíst zprávy, tak se musíš nejprve přihlásit :)
Onload
 
PŘIHLÁŠENÍ

Nemáš ještě svůj účet?

ZAREGISTRUJ SE ZDARMA
Registrace je snadná, rychlá a zdarma!
Onload

Mezi ploty zněla dobrá hudba a vznášela se duše

Do areálu bohnické léčebny v Praze se opět vrátil multikulturní festival Mezi ploty. Letos si kromě široké nabídky hudby na 6 pódiích, dále divadelních a jiných uměleckých vystoupení vybral jako hlavní téma Duše a problémů s ní a jak na ně. Neboť jedním účelů akce je integrace psychicky nemocných do společnosti, ukázat na potřebu pomoci jim a toho, že když je normální nemoc těla, je normální i nemoc duše. Výtěžek jde právě na pomoc duševně nemocným.

Nutno přiznat, že oproti předchozím ročníkům zde bylo o trochu méně stageí, o trochu méně hudby, o trochu méně divadel, o trochu méně stánků, o trochu méně zajímavého jídla a pití, o trochu méně prezentací různých neziskovek pomáhajícím duševně nemocným. Ale neznamená to, že by to byl o trochu méně dobrý festival. Program i tak poskytl široké spektrum vyžití, že si tam každý mohl najít to své.

Ideální nebyla ani změna termínu z obvykle posledního květnového víkendu na první říjnový. To se projevilo menšími teplotami (a tudíž z toho neměl asi radost Staropramen, protože se o poznání méně pilo a zejména v neděli stánky hodně propagovaly kafe a teplý čaj), i když počasí bylo milosrdné a optimální. První den svítilo dokonce slunce a hlavně nespadla z nebe ani kapka. Doufejme, že se příště vrátí zpět na přelom jara a léta.

Výstižný plakát Amnesty International v areálu bohnické léčebny v Praze (foto: Milda Šlehofer)

Na chuť si přišli všichni

Mezi mladými návštěvníky měli největší úspěch zejména Tomáš Klus, Ewa Farna, Albert ČernýLake Malawi a Celeste Buckingham. Jejich rodiče nadchl koncert Václava Neckáře, Jaroslava Uhlíře nebo Lenky Filipové a její dcery Lenny, Český kalendář Michala Horáčka a čtení Dopisů Olze Václava Havla, který by se v neděli dožil 78 let od herce s charismatickým hlasem Jana Kačera a úžasného Josefa Abrháma, který se na divadelní scéně už nevyskytuje a naživo je velmi vzácné ho vidět.

Nechyběli ani méně známí, ale o to talentovanější interpreti nebo představitelé různých alternativních žánrů. Ať už to byla skupina Čokovoko, Lanugo, Yvonne Sanchez, Calm season, Jelen a mnozí další.

Svou třetí hru uvedlo i Čarodějné divadlo Jedličkova ústavu a nechyběla ani Bohnická divadelní společnost.

Foto: Honza Altner 

Foto: Honza Altner 

Foto: Honza Altner 

Foto: Honza Altner 

Foto: Honza Altner 

Foto: Honza Altner 

Foto: Honza Altner 

Foto: Honza Altner 

Foto: Honza Altner 

Foto: Honza Altner 

Foto: Honza Altner 

Foto: Honza Altner 

Foto: Honza Altner 

Foto: Honza Altner 

Foto: Honza Altner 

Foto: Honza Altner 

Foto: Honza Altner 

Nadace Bona

Partnerem festivalu kromě Psychiatrické nemocnice Bohnice byla i Nadace Bona, které pomáhá duševně nemocným v návratu do života, což může kdokoliv podpořit 30 Kč formou dárcovské sms ve tvaru: DMS MEZIPLOTY na číslo 87777.

Jinak hlavní téma pomoci lidem s problémy duše, napětí, stresu a úzkosti přece jen bohužel v tom všem zapadlo. Kdo nenavštívil přednášky a diskuze zejména v Modrém salonku, tak se s touto problematikou neměl šanci normálně seznámit. Prezentace psychologů a odborníků u čajovny naprosto zanikla. Na tom by organizátoři měli pro příště více „zamakat“.

Přesto lze konstatovat, že kdo chtěl, tak si oba dva dny festivalu užil dosyta a lze jen doufat, že příští rok bude všeho zase o trochu více, abychom se měli opravdu na co těšit. Protože mezi návštěvníky bylo rozhodně možné zahlédnout hezkou řádku gayů, leseb a stejnopohlavních párů. Což jistě ideálně doplňovalo přátelskou a rodinnou atmosféru festivalu, který je mimo jiné také nealkoholický, friendly a rodinný.

Foto: Honza Altner 

Foto: Honza Altner 

Foto: Honza Altner 

Byli jsme partnery akce!

Navíc server NaKluky.cz byl jedním z mediálních partnerů, a protože mnoho gayů, leseb a transgender má i psychické problémy, je škoda, že se doposud nikdo z LGBT hnutí nevrhl do nějaké formy spolupráce právě s festivaly, jako jsou Mezi ploty a Babí léto, které se konají v Bohnicích. Třeba vzájemná prezentace na Prague Pride nebo nějakého LGBT sdružení či projektu by těmto festivalům opravdu slušela a byla na správném místě a ve velmi dobré společnosti.

Víte, proč mají v Bohnicích onen proslulý plot?

To je jednoduché a velmi trefné: „Aby všechny lidi uvnitř ochránili před těmi blázny z ulice.“ I když je to vtip, myslím si, že je velmi pravdivý. Protože když se člověk občas kolem sebe rozhlédne, tak se nestačí divit.

Přišli i gay aktivisté Milda Šlehofer (čtvrtý zleva) a Jiří Hromada (pátý zleva) se svými přáteli

Foto: Milda Šlehofer

Navíc 64hektarový areál parku léčebny můžete kdykoliv přes den navštívit a sami se přesvědčit, že je tam opravdu krásně a vládne tam pohoda a klid. A můžete se tam projít, navíc navštívit i zdejší farmu s koňmi, lamami a dalšími zvířátky určené zejména k hipoterapii. Nebo klub V. kolona, který právě slaví 15 let, galerii, čajovnu a Divadlo za plotem. A uvidíte, že se vám tam bude líbit, kolem vás budou normálně chodit pacienti, a když tam nebudete dělat nepořádek, tak si nikdo nebude všímat ani vás.

Foto: Milda Šlehofer

Foto: Milda Šlehofer

Titulní foto: Honza Altner a

Autor článku je bývalý gay aktivista (Nadace Sokrates, SOHO v ČR, Gay iniciativa v ČR) a oficiální správce statistiky o registrovaném partnerství v České republice.
Onload

Názory ke článku

Přihlas se a okomentuj článek. Ještě nemáš svůj účet? Zaregistruj se.
Onload
Načítám...
Onload
OnloadOnload
Copyright 2011–2024 NaKluky.cz, všechna práva vyhrazena, ISSN 1805-0506
Onload