Zprávy
Aby sis mohl přečíst zprávy, tak se musíš nejprve přihlásit :)
Onload
 
PŘIHLÁŠENÍ

Nemáš ještě svůj účet?

ZAREGISTRUJ SE ZDARMA
Registrace je snadná, rychlá a zdarma!
Onload

Kniha Jiřího Hromady: Prezident, nebo buzerant?

Český herec, dabér a také gay aktivista Jiří Hromada vydává své paměti, které nazval „Jiří Hromada: Prezident, nebo buzerant?“. Jiří je jedním z lidí, kterým vděčíme za prosazení zákona o registrovaném partnerství.

„Ve třetí třídě nám ‚souška‘ učitelka oznámila: ‚Na začátku každé hodiny čtení nám bude Jirka Hromada předčítat kousek Malého Bobše.‘ Moc jsem se snažil, a když jsem knížku dočetl, učitelka mě pohladila po hlavě a pronesla první památnou věštbu: ‚Jiříku, ty budeš číst jednou pohádky dětem v rádiu.‘ A měla pravdu…“ První věštba se vyplnila do puntíku. Z Jiřího Hromady se stal herec.

Za téměř deset sezon odehrál jako člen souboru Divadla E. F. Buriana spoustu krásných rolí. Zajímavé nabídky přicházely i od režisérů televizních, filmových, dabingových a rozhlasových. Jenže to už se měla vyplnit i věštba druhá:

„V sedmé třídě nás měl na občanskou výchovu soudruh ředitel školy. Pomalu jsem začínal rozum brát, pořád se hlásil, na něco se ptal a s něčím nesouhlasil. Když jsem nepřestával být aktivní (můj celoživotní problém), ředitel pronesl: ‚Hromado, ty budeš jednou rezidentem, to ti prorokuju.‘ On měl sice tehdy na mysli prezidenta republiky, ale…“

I tato předpověď se vyplnila. Po sametové revoluci se Jiří Hromada ocitl v čele hnutí, které si vzalo za cíl vrátit lidskou důstojnost gayům a lesbičkám. Stal se poprvé prezidentem. Aniž by tušil, že se za dalších skoro dvacet let vrátí zpět mezi „komedianty“ a stane se prezidentem podruhé – postaví se do čela Herecké asociace.

Možná by se mohlo zdát, že v Jiřím Hromadovi dřímají dvě osobnosti. Ba ne, jsou čtyři: „Jsem Blíženec v ascendentu Blížence. To znamená, že v jednom těle nepobýváme dva, nýbrž čtyři chlapíci! Každé ráno se ptám těch čtyř kluků: „Tak, kterej z vás se dneska probudil? Ten lenoch? Nebo ten nesnesitelně činorodej? Ten flámista? Nebo ten pravdoláskař?“

Kdo je vlastně Jiří Hromada? To se dozvíte na řádcích této knihy „Jiří Hromada: Prezident, nebo buzerant?“, která na začátku listopadu vychází v nakladatelství Malý princ. K mání bude za 299 Kč. A najdete tam i odpověď na otázku z jejího záhlaví. 

Titulní foto: malyprinc.org

Onload

2 názory ke článku

02. 11. 2014 v 15:11Off-line Ztracen  (40/183/83)
Visací zámek zpívá píseň Prezident je buzna... Tak mi to při čtení titulku okažitě začalo znít v hlavě :-D
22. 11. 2021 v 07:47Off-line Waioleta  (50/-/-)
To by i Zeman byl hlavní buzík když by nechal ty buzeranty nastoupit na buzerant plac
Přihlas se a okomentuj článek. Ještě nemáš svůj účet? Zaregistruj se.
Onload
Načítám...
Onload
OnloadOnload
Copyright 2011–2024 NaKluky.cz, všechna práva vyhrazena, ISSN 1805-0506
Onload