Zprávy
Aby sis mohl přečíst zprávy, tak se musíš nejprve přihlásit :)
Onload
 
PŘIHLÁŠENÍ

Nemáš ještě svůj účet?

ZAREGISTRUJ SE ZDARMA
Registrace je snadná, rychlá a zdarma!
Onload

V Brně skončila letošní Mezipatra. Diváci ocenili ruský snímek o potlačování práv homosexuálů v Rusku

Putinovy „Děti 404“. To je vítězný divácký snímek 15. ročníku mezinárodního soutěžního festivalu queer filmů Mezipatra. Ten vyvrcholil v sobotu v Brně a celkem nabídl 73 filmů s homosexuální a genderovou tématikou. Cenu diváků získal zmíněný ruský film Putinovy „Děti 404“.

Projekce tohoto snímku podle organizátorů vyvolala jeden z nejsilnějších zážitků celé patnáctileté historie Mezipater. Děsivá, autentická výpověď ruských queer teenagerů, kteří se snaží přežít v zemi vrácené do středověku, nadchla i Brno, kde Putinovy „Děti 404" vyhrály.

„Divácká cena je nejdůležitější cenou pro každého režiséra. Jsme šťastni a poctěni. Děkujeme Mezipatrům za obrovský zájem o náš film, který dokazuje, že situace v Rusku a práva LGBT lidí nejsou Čechům lhostejné. To oceňujeme zejména ve chvíli, kdy online komunita „Dětí 404" i její zakladatelka Lena Klimova čelí dalším útokům,“ sdělili Askold Kurov a Pavel Loparev.

Lena je totiž aktuálně obviněna z porušení zákona o zákazu propagace homosexuality a čeká ji další soud.

Brněnská část festivalu navázala na pražskou, kde obdržel hlavní cenu, tedy křišťálovou dýku, film švédská romance Něco se musí zlomit režiséra Estera Martina Bergsmarka. Z krátkých filmů uspěla jihokorejská Taková normální korejská rodinka režisérky Hyun-Ju Lee.

15. ročník festivalu Mezipatra nakonec v Praze (6. – 13. listopadu) a v Brně (15. – 22. listopadu) přivítal 11 750 diváků. Ti zhlédli 73 celovečerních, krátkých i dokumentárních filmů většinu v české premiéře. Na festival s tématem „Dokud nás smrt nerozdělí" dorazily celé tvůrčí delegace – například s lesbickým dramatem O holkách a koních (Von Mädchen und Pferden) přijela legendární německá režisérka Monika Treut.

Moderní švédskou romanci a vítěze rotterdamského filmového festivalu Něco se musí zlomit (Nånting måste gå sönde) uvedla herečka Saga Becker a scenárista a autor předlohy Eli Levén. Ten po projekci odjel do Berlína, pak se ale musel rychle vrátit. Něco se musí zlomit režiséra Estera Martina Bergsmarka totiž získalo cenu pro nejlepší film v Hlavní soutěži celovečerních filmů. Eli Levén tak převzal křišťálovou dýku od studia Dechem pro nejlepší film letošních Mezipater dle mezinárodní poroty.

„Gay, lesbické či trans filmy už nevyprávějí ten samý příběh o tom, že někdo je queer a okolí to nepřijímá. Dříve se celá zápletka točila okolo faktu, že někdo má menšinovou sexuální či genderovou identitu. Teď je to jinak. Máme queer, bisexuální, lesbické, gay a trans postavy, jejichž sexualita již není hlavní téma, a kteří prožívají velmi zajímavé dramatické či komediální příběhy," nastiňuje náladu programu Mezipater programová ředitelka Lucia Kajánková.

Ruský teenager se bojí jít domů

Letěli přes šest tisíc kilometrů, aby si řekli ano

Titulní foto: youtube.com

Onload

1 názor ke článku

26. 11. 2014 v 02:25Off-line Maiq  (30/190/94)
Přihlas se a okomentuj článek. Ještě nemáš svůj účet? Zaregistruj se.
Onload
Načítám...
Onload
OnloadOnload
Copyright 2011–2024 NaKluky.cz, všechna práva vyhrazena, ISSN 1805-0506
Onload