Zprávy
Aby sis mohl přečíst zprávy, tak se musíš nejprve přihlásit :)
Onload
 
PŘIHLÁŠENÍ

Nemáš ještě svůj účet?

ZAREGISTRUJ SE ZDARMA
Registrace je snadná, rychlá a zdarma!
Onload

Co byste měli vědět: Coming out

Coming out znamená vyjít ven. Jeden z původních významů je „coming out of the closet“ („vyjít ven ze skříně“), ve skříni totiž máme schované věci, které nechceme moc ukazovat – například kostlivce. Jako coming out se označuje proces, u něhož se dají rozlišit různé fáze, z čehož dvě jsou takové základní: vnitřní a vnější coming out.

Vnitřní coming out

Protože žijeme ve společnosti, kde je heterosexualita normou, samozřejmostí, chlapec nebo dívka si během vnitřního coming outu uvědomují, že je pro ně něco tak trochu jinak. V současné době mohou díky internetu zjistit, že pocity, které mají, nemají jenom oni, že nejsou divní, úchylní, vadní a že takoví nejsou na světě sami.

Problematické ale kromě pocitu samoty bývají i reprezentace (např. mediální) toho, jací gayové a lesby jsou, jak vypadá jejich každodenní život. Ty často bývají zatížené různými stereotypy (např. o extravagantních zženštilcích a agresivních mužatkách). V rámci zachování duševního zdraví musí dívka či chlapec nějakým způsobem svoji jinakost přijmout a sžít se sní a zároveň upravit například i  své představy  o  svém  životě  současném (chození) i budoucím (partnerském).

Veřejný coming out

Veřejný coming out je snad ještě náročnější. Zatímco u vnitřního coming outu řeší jedinec sám sebe, své myšlenky, pocity, touhy atp., veřejný coming out vyžaduje velkou míru osobní statečnosti a síly.

Jde o odhalení jedné z nejintimnějších oblastí ostatním, často i těm, kterým do to honic není. Bohužel, dokud žijeme v heteronormativní společnosti, je veřejný coming out pro většinu lidí nutností. Být chlapcem nebo dívkou ve škole, na kroužku atp. a nemoci si povídat se svými vrstevníky o jednom z nejčastějších témat, jímž jsou partnerské a sexuální vztahy, je problematické, může to vést ke stranění se kolektivu, snižování sebevědomí, příp. vystavení se homofobním útokům.

Pokud pak jedinec informaci někomu sdělí, např. ve škole, musí dále vynakládat velkou pozornost a energii na to, aby hodnotil dílčí situace – kdo je v okolí, kdo to ví a kdo to neví, kdo se to může dozvědět a kdo nechce, aby se to dozvěděli.

Obzvláště těžký coming out bývá před rodiči. Muži – otcové – obecně přijímají jinou sexuální identitu hůře, především u synů. Není to dnes již časté, ale i přes informovanost a přítomnost obyčejných nebo význačných homosexuálních osob ve veřejném životě se stává, že rodiče své dítě vyhodí z domu.

Rodiče totiž také musejí – vzhledem k tlaku a normám, které vytváří samozřejmost a každodennost heterosexuality – projít jakýmsi coming outem, kdy musejí, pokud tedy chtějí a před nastalou situací se nesnaží nějakým způsobem utéci, změnit své představy o svém dítěti a jeho budoucnosti. Zde mohou opět negativně zasahovat stereotypy – např. u chlapců představa zženštilosti, promiskuita, nemožnost dlouhodobého vztahu, odpornost sexuálního chování osob stejného pohlaví všeobecně atd.

Zdroj: Metodická příručka „Rozmanitostí proti šikaně“ (zdarma ke stažení)
Autor: Zdeněk Sloboda © 2010 Praha a Olomouc
Spolulektoři a recenzenti: Olga Pechová, Marek Christ, Kristýna Ciprová
Vedoucí projektu: Martina Štěpánková
Vydavatel: Poradna pro občanství, občanská a lidská práva

Titulní foto: © Depositphotos.com/artofphoto

Mgr. Zdeněk Sloboda / další články autora ›
Autor článku je jednatelem Platformy pro rovnoprávnost, uznání a diverzitu PROUD, sociolog a autorem metodické příručky „Rozmanitostí proti šikaně“.
Onload

6 názorů ke článku

04. 01. 2019 v 08:18Off-line Alda29  (36/192/90)
Zajímavý článek.
01. 06. 2020 v 16:41Off-line Mikaela  (49/176/60)
Víš když žiješ ve světě medii což znám na zpamět´tak mě osobně jedno jestli je youtuber nebo kolega z jineho studia prostě je to pohoda.Hold je lepší udělat si zázemí a zmapovat situaci než jít potom po hlavě a pak strmí pád. Je lepší netlačit na pilu a je taky zachovat ledový klid .Hold nebýt extravagantmi ale splynout z okolím hold používám to dost když jezdím do Prahy na Aplinář kdo by si všiml obyčejné turistky nebo odrostlé studentky hold i ulice jsou jedna galerie a je mít prostě cit a umět se obléknout tak ,aby nikdo podel zákona neporušil takzvaně obecní pohoršení v právním kocourkovském státě
01. 06. 2020 v 18:12Off-line Alda29  (36/192/90)
mikaela: komu vzdáváte hold?
01. 06. 2020 v 18:25Off-line Mikaela  (49/176/60)
Lidem jako su já a rozhodně tím dodnes žijí a su hrozně ráda že existuje članek transgenderu.cz politici na nás kašlou což díky redaktrům i dnes vzveřejnili jeden článek který se ve směs zakláda na pravdě. Takže bych ho spíš opravila v že to není jen chyba politiků ale těch co dali klamné informace a hold každý si to musel vytrpět a najít si svůj systém jak oklamat byrokrata a přitom neztratit svou identitu prostě být realisty a hlavně hledat informace o samotném dění a být nezávislí v uvažovaní a hlavně netlačit na pilu.
01. 06. 2020 v 18:30Off-line Alda29  (36/192/90)
mikaela: spíš jste asi měla na mysli holT.
01. 06. 2020 v 19:40Off-line Mikaela  (49/176/60)
Netýče se to naší komunity ale ty G což jsem řešila i jeden případ ale hold když zjistil že jsme z jednoho kraje tak od studu se neozval . Prostě je dnes těžké někomu říct ano já jsem protože hrdost druhých je jako jejich druhý rádce ale mnohdy i špatný .Prostě je na tom dotyčnem jak to podá já mám proto takový gryf slovně ale jen zlehka řeknu to by mě musel někdo předělat a prost pak vyčkat na tu reakci co já znám tak spíš se každý citil dotčený přitom jsem nato nahodila vtipem ale dočkal jsem se spíš uražené velmoci . U zaměstnavatele raděj volím že jsem osoba flexibylní a za zdmi jsem kým jsem u rodičů jak by smet hold né každý to přijme v klidu a končí na dlažbě . Můj případ vyřešil sám život a mnoho bláznů co neznají zákony toho státu mě dopomohli k legalizaci takže jak říkám hrdost není dobrým rádcem ale zhoubnou zkázou aniž by si to každý v dnešní době uvědomil no a u nás když sleduju jen vyvěsku pohřebních služeb tak jich tu jen přibývá tohle bohužel je zkutečná realita
Přihlas se a okomentuj článek. Ještě nemáš svůj účet? Zaregistruj se.
Onload
Načítám...
Onload
OnloadOnload
Copyright 2011–2024 NaKluky.cz, všechna práva vyhrazena, ISSN 1805-0506
Onload