Zprávy
Aby sis mohl přečíst zprávy, tak se musíš nejprve přihlásit :)
Onload
 
PŘIHLÁŠENÍ

Nemáš ještě svůj účet?

ZAREGISTRUJ SE ZDARMA
Registrace je snadná, rychlá a zdarma!
Onload

Co byste měli vědět: 6 nejčastějších argumentů proti dětem v homosexuálních rodinách

Minule jsme psali o homosexuálním rodičovství a způsobech, jak se mohou děti dostat do homosexuálních rodin. Teď si vyjmenujeme šest nejčastějších argumentů odpůrců homosexuálních rodin a současně je vyvrátíme.

1. argument proti: Dítě v homosexuální rodině se může homosexualitě naučit

„Za druhé světové války u lidí z koncentračních táborů pokoušeli zbavit homosexuality odstraňováním varlat nebo podáváním hormonů. Marně. Ještě před nějakými 50 lety se pokoušeli léčit homosexualitu tak, že při pouštění erotických obrázků mužů se do homosexuálního muže pouštěl elektrický proud nebo se mu píchaly injekce. Věřilo se, že když se potom muž v reálném životě setká s mužem, kterého vnímat jako erotický objekt, vzpomene si tělo na bolest a nepříjemné pocity. Doktorům se ovšem povedlo vytvořit jen nelibost těchto lidí vůči bílým lékařským plášťům.“

„I kdyby se dítě naučit homosexualitě mohlo, jako že nemůže, vadilo by to? Byl by to problém, že by dítě bylo homosexuální?“

Dítě z homosexuální rodiny bude pravděpodobně liberálnější, a tak si to možná vyzkouší spíše než dítě heterosexuálních rodičů, ovšem i ono zjistí, co je pro něj dobré, a co ne.

Gay aktivista: „Když mohli moji heterosexuální rodiče vychovat takového dobrého homosexuála, jako jsem já, proč by homosexuální rodiče nemohli vychovat dobrého heterosexuála?“

Nicméně stejně jako heterosexuální rodiče zpravidla nesouloží před svými dětmi, stejně tak nejsou ani děti v homosexuálních párech vystaveny sexuálnímu kontaktu svých rodičů.

2. argument proti: Dva muži nebo dvě ženy neposkytují ten druhý vzor

Tento argument vychází z předpokladu, že ženy mají a hrají jen ženské role a muži jen mužské. Ovšem moderní přístup k identitě hovoří o tom, že to, jací jsme a jak vnímáme to, co je mužské a co ženské, se nejen mění v historii a napříč kulturami, ale „hraní rolí“ (odborně se tomu říká doing gender/dělání genderu, West a Zimmermann 1987) je vázáno na aktuální situaci a kontext.

Např. někteří chlapci se v chlapeckém kolektivu jakoby chovají femininně (jsou např. v hovoru neprůbojní, submisivní), ale ve smíšeném kolektivu nikoliv. (Aktivity na uvědomění nejednoznačnosti striktního dělení našeho chování a světa na mužské a ženské viz např. Smetáčková a Vlková 2005 nebo Babanová a Miškolci ed. 2007)

Z výzkumů (i např. v Česku Polášková 2009) vyplývá, že homosexuální páry si jsou tohoto argumentu vědomy a zajišťují dítěti velkou variabilitu různých vzorů, obzvláště pokud coby ženy vychovávají chlapce.

Pokud argumentujeme nedostatečností vzorů, pak se musíme zamyslet nad tím, jaké vzory mají děti dlouhodobě vychovávané osamělými matkami. Těm ale nikdo mít děti nezakazuje a nechce jim je brát.

„Děti nejsou prázdné nádoby, do kterých něco nalije tatínek a něco maminka. Když je to syn, tak víc tatínek, když dcera, tak víc maminka. Děti jsou aktivní v utváření vlastní identity a jsou schopné si vzory ‚vytahovat‘ ze svého okolí – od učitelů, starších kamarádů a sourozenců, vedoucích kroužků nebo i z televize.“

3. argument proti: Dítě nebude mít vzor, jak funguje heterosexuální partnerství a rodina

Homosexuální rodiče se stejně jako rodiče heterosexuální starají o domácnost, péči a výchovu. Chodí nakupovat, dělí se o domácí práce, vodí děti do kroužků, vydělávají, platí účty, chodí na návštěvy atp., také se hádají a usmiřují nebo si projevují city.

V současné době to vypadá, že homosexuální páry, jelikož musí překonat daleko více překážek při získání dítěte, jsou stabilnější a děti v nich se vyskytují jako jednoznačně chtěné, pořízené po vzájemné dohodě a pečlivém naplánování. To především kvůli vy/řešení všech zde zmíněných argumentů proti homosexuálnímu rodičovství.

4. argument proti: Dítě potřebuje lásku (biologické) matky

Záleží na fázi vývoje dítěte, ovšem není jednoznačně prokázáno, že dítě potřebuje lásku konkrétně své biologické matky. Dítě potřebuje lásku jako takovou. V určité fázi vývoje (kolem jednoho roku) je navázáno na jednu osobu (matky bývají zpravidla ty, které jsou na blízku, ony to ale bezpodmínečně být nemusejí), později na více osob.

Jsou také ženy, které nechtějí nebo se „od přírody“ neumějí starat o děti. Jsou také ženy, které se dětí po narození dobrovolně vzdávají, nemají k nim citový vztah. Proto argument bezvýhradnosti mateřské lásky a pouta není tak jednoznačný.

Pokud bychom na této potřebě dbali, pak bychom tím zpochybňovali myšlenku osvojování a adopcí vůbec.

5. argument proti: Ostatní se dítěti budou smát, že má homosexuální rodiče

Toto je v současné době, žijeme-li v homofobním prostředí, pravdivý argument. Děti z gay a lesbických rodin budou spíše vystaveny posměškům, narážkám, diskriminaci či šikaně. Ovšem:

„Když bude dítě ve škole nebo v sousedství šikanováno a vysmíváno, že má dva tatínky nebo dvě maminky, pak je nutné se zeptat, jestli to je problém toho dítěte nebo těch rodičů, že je okolí vnímá negativně, nebo to je problém okolí, že neumí reagovat na tuto situaci jinak, než že bude dítěti, které je vtom zcela nevinně, znepříjemňovat život.“

Podle výzkumů dělaných na Západě s dnes již dospělými, kteří vyrůstali s homosexuálními rodiči, vyplývá, že vnímání jimi žitého rodinného modelu okolím jako nenormálního, divného nebo špatného způsobuje, že takové děti jsou více citlivé vůči diskriminaci, daleko spíše mají tendenci se zastat ostatních, kterým se ubližuje, spíše nahlásí šikanu ve svém okolí atp., celkově jsou tolerantnější a vnímavější vůči (ne jen sexuálním) jinakostem a bezpráví.

6. argument proti: Děti z homosexuálních rodin budou mít kázeňské a prospěchové problémy, protože vyrůstají v netradičním modelu

Jediná jinakost těchto dětí, která se výzkumně potvrdila, je vyšší míra tolerance a citlivost vůči diskriminaci.

Děti mající homosexuální rodiče neprospívají hůře, ani nemívají horší kázeň. Např. děti matek samoživitelek žijících dlouhodobě bez partnera vykazují v průměru horší výsledky. Což je logické vzhledem k tomu, že matka samoživitelka má méně času i peněz na péči o dítě, příp. děti. To ale není případ homosexuálního páru, kde jsou dva, kteří se doplňují a případně zastupují.

Co byste měli vědět: Homosexuální rodičovství

Zdroj: Metodická příručka „Rozmanitostí proti šikaně“ (zdarma ke stažení)
Autor: Zdeněk Sloboda © 2010 Praha a Olomouc
Spolulektoři a recenzenti: Olga Pechová, Marek Christ, Kristýna Ciprová
Vedoucí projektu: Martina Štěpánková
Vydavatel: Poradna pro občanství, občanská a lidská práva

Titulní foto: © Depositphotos.com/olly18

Mgr. Zdeněk Sloboda / další články autora ›
Autor článku je jednatelem Platformy pro rovnoprávnost, uznání a diverzitu PROUD, sociolog a autorem metodické příručky „Rozmanitostí proti šikaně“.
Onload

6 názorů ke článku

09. 12. 2014 v 09:14Off-line MattBlack  (27/191/75)
A "tradiční" rodiny, kde jsou hádky na denním programu a nějaké to opilectví či násilí, jsou jistě správným vzorem pro každého dítě, nebo ne? Tyhle věci vy měli posuzovat individuálně, nezávisle na orientaci apod. Nutno dodat, že před 60 lety by dítě z rozvedené rodiny bylo taky terčem posměchu a dneska? Úplně normál. Budoucím generacím třeba přijde směšné, kvůli čemu se na začátku 21. st. vedly spory.
09. 12. 2014 v 13:18Off-line Agelic2  (28/187/65)
To má pravdu.
09. 12. 2014 v 15:04Off-line Stianski  (56/175/85)
Dodal bych snad jen toto:
V „homosexuálních“ rodinách se pravděpodobně děti nenaučí, že „správnej chlap má bejt chlupatej a smrdět“, že „ženská patří k plotně a má držet hubu“, že by se „ty za***ný bu*****ti měli střílet samopalem“, že ten „holohlavej bu****nt (rozuměj Jožo Ráž) je kriminálník (rozuměj, protože je holohlavej)“, jak mně často horlivě vštěpoval můj otec… Samozřejmě s nadsázkou bych jako argument položil oponentovi otázku, jestli vlastně právě tímto přístupem ze mě buze***a neudělal… :D
Jakkoliv je to samořejmě zřejmě extrém, ve většině heterosexuálních rodin je tak či onak, více či méně dětem vštěpována nenávist k ‚jiným‘ lidem a zřejmě pan Slovoda by uměl na základě nějakých statistik říci přesněji, jak moc je ten jev rozšířený…
09. 12. 2014 v 21:39Off-line Alk  (26/-/-)
tý ktorý tvrdia že "jediný pravý" spôsob ako vychovať "zdravé dieťa" je iba v heteroseuálnej rodine tak to je na omyle
často sa stáva že otec je tyran, ...
a navyše je oveľa nižšie percento aby sa v homosexuálnej rodine vychoval tiež homosexuál (raz som našiel nejaké štatistiky)
10. 12. 2014 v 14:45Off-line Erumatto  (27/-/-)
Jak já se kolikrát směju těm heterákům co si myslí o LGBT komunitě :DD ... jsou směšní víc jak my pro ně :DD ...
21. století a dementi řeší kdo bude vychovávat dítě... no to F*CK LOGIC !!... nezáleží kdo nebo co ho bude vychovávat... hlavní je že to dítě dostane tu rodičovskou lásku ne ? ... ať už od gayů nebo leseb...
Kolikrát jsou i "naše" rodiny lepší než ty normální ... ale to už se nevidí .... !!!
No pochcípali by za to :D :D
S láskou
Kubík ( Benji Black )
01. 11. 2020 v 02:15Off-line Jmeno-nick  (18/176/61)
V Americe v Kalifornii se rozvede 78% lesbických párů co mají děti ( to je o dost víc než hetero ) a z nich zhruba 80% ( nejsou to přesné statistiky ) uvádějí jako důvod děti. Děti mají častější deprese v době manželství a dokud dítě nebydlí u jedné matky bývají velmi časté hádky a mnohem víc neharmonické prostředí než u hádajících se hetero párech je to z logického důvodu každé dítě má mnohem větší fiksaci na matku než na otce ale otec hraje taky roly ( ne však nezbytnou ) kterou matka nedokáže zahrát zároveň matky mají velmi silné podvědomé nenávistné pocity k druhé matce pokud je u dítěte oblíbenější ale nenávist může cítit i k vlastnímu dítěti.

A co se týče můžu tak dítě je sice v dětství psychicky v pořádku ( a víc než u hetero páru ) ovšem je téměř zaručeně vznikají problémi v pubertě a hlavně komplexy fobie a odchylky do života jako je strach mluvit s ženy a pod.

Když to schrnu pokud má dítě dvě matky je celé dětství a dospívání v nepohodě a pokud u dvou otců je v pohodě dokud se nesrází s realitou života, jak se náš život odvíjí a celý náš život je položený na vztahu s lidmi a ty jsou takové jaké je vidíme a i logika vám říká že prostě potřebuje může a ženu a i když je to velmi hloupí argument tak v seriálech jen tak nenajdete LGB pár s dětmi kde by bylo dítě šťastné a bez psychických problémů
Přihlas se a okomentuj článek. Ještě nemáš svůj účet? Zaregistruj se.
Onload
Načítám...
Onload
OnloadOnload
Copyright 2011–2024 NaKluky.cz, všechna práva vyhrazena, ISSN 1805-0506
Onload