Zprávy
Aby sis mohl přečíst zprávy, tak se musíš nejprve přihlásit :)
Onload
 
PŘIHLÁŠENÍ

Nemáš ještě svůj účet?

ZAREGISTRUJ SE ZDARMA
Registrace je snadná, rychlá a zdarma!
Onload

Bisexuál Michal: Nefunguje to tak, že bych v pátek spal s holkou a v sobotu s klukem

Michal (Michal18) je bisexuál a pochází z malebného městečka Jablonce nad Nisou na severu Čech. Je mu 20 let. Vystudoval Střední průmyslovou školu stavební v Liberci a nyní studuje na České vysoké učení technické v Praze (ČVUT), obor Stavební Inženýrství.

Jak je to s tvojí orientací?

V zásadě jsem svoji orientaci nikdy výrazně neřešil. Co se týká mých zkušeností, tak těch mnoho není. Měl jsem několik nádherných vztahů s holkami a jeden krátký vztah s klukem. Všechny tyto vztahy určitě měly velký vliv na moji orientaci. I přesto si myslím, že jsem stále nezkušený.

Nikdy jsem se v zásadě neškatulkoval mezi heterosexuály ani homosexuály. „Orientuji“ se jak na holky, tak kluky. Odborně se tomu prý říká bisexualita, já pro to však žádné označení neuznávám.

Ví o tvojí bisexualitě lidé v okolí? Jak na to reagovali?

Na svůj velký „coming out“ stále čekám. Někteří o mé orientaci vědí, jiní ne. Vím, že by to přijali téměř všichni, ale přesto si myslím, že není důvod spěchat. Zároveň to ale není nic zvláštního, s čím bych měl „vystoupit“ a „přiznat se“. Stále to jsem já. Nezáleží přeci na tom, jestli se vám líbí kluci nebo holky, měli by vás mít rádi takové, jací jste. Od ostatních se nijak neliším. Když mě potkáte na ulici, rozhodně moji orientaci nepoznáte.

Mnoho homosexuálů je zásadně proti bisexualitě, jaký na to máš názor?

Stejně tak je mnoho heterosexuálů proti homosexualitě. Je to jejich názor, je to v pořádku, každý má názor, avšak měl by si ho umět obhájit. Já se tedy ptám: „Proč bych měl mít rád pouze kluky nebo pouze holky?“. O tom život přeci není. Proč bych se měl zaměřit pouze na jedno pohlaví, když hledám spřízněnou duši. Mám právo volby.

Nepůsobí v tobě bisexualita zmatek? Chování gayů a heterosexuálů je přeci jenom odlišné, muž vs. žena

Zmatený jsem byl v útlejším věku, stejně jako většina z nás, kdy jsem přemýšlel o své orientaci. Netrpím stavy, kdy si řeknu: „Tak, dneska je pátek, dneska jsem na holky a zítra se přepnu a budou se mi líbit kluci.“. Takhle to nefunguje. Každý jsme si něčím podobným prošli. U někoho však trvalo déle, než svoji orientaci přijal. Nyní vím, že v tom zase takový rozdíl není. Jde snad o to, abych žil výjimečný a naplněný život s někým, koho budu mít ze srdce rád a je mi jedno, jestli to bude holka, nebo kluk. Chci být šťastný.

Mnohokrát jsem slyšel větu: „Bisexualita je mýtus a berlička nesmířených.“ Jak bys na to reagoval?

Lidstvo nelze rozdělit na heterosexuály a homosexuály. Osobně žádné takové rozdělení neuznávám. Spousta lidí si myslí, že označení „bisexuál“ používá jen ten, kdo se bojí odmítnutí společnosti kvůli své homosexualitě. U mnohých z nás to tak i být může, avšak proč by se mi nemohly líbit holky? Pokud si nalepím na čelo nálepku – homosexuál – znamená to snad, že bych nikdy nemohl mít skvělý vztah s dívkou a založit s ní rodinu? Když prostě k někomu cítím sympatie, a je-li to přípustné, dám to najevo.

Jací lidé se ti líbí?

Lidé bez předsudků, s vlastím názorem, který se nebojí vyjádřit a umí si ho obhájit.

Jací kluci se ti líbí?

Líbí se mi pěkní kluci, normální (ani hubené, ani širší) postavy, kteří o sebe dbají. Ne však slečinky nebo metrosexuálové. Takový kluk by měl mít kratší nebo středně dlouhé vlasy. S oblibou jim říkám „koloušci“ (smích). Zajímám se většinou o své vrstevníky, ale zároveň i o mladší, než jsem já, mnohdy o mnoho mladší.

Pokud by však otázka zněla: „S jakým klukem bys strávil život?“ Dodal bych snad ještě psychickou vyspělost, neboť psychický a skutečný (papírový) věk, jsou mnohdy dvě velmi odlišné a neslučitelné veličiny.

Jaké holky se ti líbí?

Stejně jako při výběru kluků, i zde nepoužívám seznam deseti podmínek, které musí splňovat. Holka by o sebe měla pečovat, chodit upravená, ale zároveň se nebát tvrdé práce, měla by být rázná, ne slečinka. Nestojím o modelku, ale ani o kombajn. Holka je pěkná, když je ji za co chytit, ale ne, když se vám v jejich záhybech ztratí hodinky, nebo se bojíte, že jí dotykem zlomíte ruku. Suma sumárum, musí přeskočit jiskra.

Souhlasíš s registrovaným partnerstvím/sňatky a adopcí dětí?

S registrovaným partnerstvím určitě 100% souhlasím, není důvod k tomu, aby se milujícímu páru bránilo ve stvrzení lásky. S adopcí dětí je to složitější. Je to velmi ožehavé a nebezpečné téma. Pročetl jsem spousty diskuzí a názory lidí se liší v mnoha směrech. Bohužel někteří heterosexuální jedinci vidí pouze jednu stránku věci. Myslí si, že je homosexualita nemoc, která by se měla zakázat, nebo minimálně léčit. Nemyslím si však, že se dá orientace vnutit. Při vývoji dítěte samozřejmě hraje velkou roli výchova a osoby, které se o něj starají, ho ovlivňují nejvíce. Je však spousta typů homosexuálů.

Nejsem tu od toho, abych lidi soudil, ale pokud by člověk typu Jan Zelenka, kterého určitě spousta lidí z této seznamky zná, požádal o adopci, nepovolil bych mu ji, dokonce bych mu ji i zakázal. Dítě si nezaslouží vyrůstat v takovém prostředí s takovým člověkem, ale na druhou stranu je spousta milujících se párů, bez zvláštních úchylek, kteří opravdu jen touží po tom, aby mohly dítěti dát lásku a péči. Bohužel některé státy raději nechají děti v dětských domovech, které praskají ve švech, což je chyba a mělo by se s tím začít něco dělat. V posledních týdnech se objevují zprávy, že to vypadá dobře alespoň s adopcí dětí, je-li jeden z páru jeho biologickým rodičem. Takže určitě je to krok správným směrem, ale zároveň běh na dlouhou trať.

Jak vnímáš internetové seznamování?

Internetové seznamování má své pozitivní i negativní stránky. Kladné vlivy jsou určitě všem jasné. Potkáte nové lidi, mnohdy najdete spousty přátel, možná najdete svoji životní lásku, zamilujete se, odmilujete se. Bohužel za vidinou těchto pozitivních stránek lidé zapomínají na temná zákoutí internetového seznamování, jenž by se dalo rozvést na stovky řádků.

Já bych však vyzdvihl jeden zásadní problém v naší komunitě, a to osoby, které například hledají sex s mladšími a snaží se ve vás vzbudit pocit jistoty, abyste se jim otevřeli a sdělili všechna svá tajemství, kvůli kterým vás pak mohou i vydírat. Na toto je potřeba dávat pozor.

Zaujal tě Prague Pride? Vnímáš jej pozitivně nebo negativně?

Je to velmi zajímavý a důležitý milník v životě všech ne-heterosexuálů (homo/bi), kde mohou vyjádřit svůj postoj a podporu naší komunity, nikdy jsem se ho však neúčastnil.

Jak vnímáš českou/slovenskou gay scénu?

Příliš se v ní neorientuji, je totiž poněkud zmatená. Většinou sleduji pouze špatné zprávy. Nejvíce mě vždy zasáhne zpráva o úmrtí nebo sebevraždě, zvláště mladých lidí, kvůli své orientaci respektive kvůli tomu, jak ji bere prostřední, ve kterém žijí nebo žili.

Někteří lidé se snaží zamezit adopci dětí mladými, homosexuálními páry, které by prý mohly své dítě „navádět“ k homosexualitě, ale aktuální stav této mnohem důležitější problematiky je nezajímá. Tyto děti nemají podporu, ať už rodičů nebo kamarádů. Většinou se bojí o těchto věcech veřejně mluvit a pak to končí sebevraždou, a to je špatně.

Čeho bys chtěl v životě dosáhnout a co je tvůj sen?

Chtěl bych procestovat svět. Mým velkým snem je rodina, se kterou strávím zbytek svého života. A ano, myslím rodinu, kde bude i dítě, vlastní nebo adoptované.

Změnil bys něco ve svém dosavadním životě?

Pokud bych měl vrátit něco, co jsem dříve udělal, tak asi nic. Chybami se člověk učí. Neměli bychom se snažit své činy vrátit, nýbrž napravit. Každý děláme chyby, jde jen o to, jak se k jejich řešení postavíme.

Co bys vzkázal lidem, kteří mají problém s odlišnou orientací?

Každý jsme nějaký, ať už se nám líbí kluci, holky, nebo obojí, není to přeci určující faktor našeho charakteru. Nenechte se ostatními vtahovat do vírů nadávek a posměšků morálně a psychicky nevyspělých jedinců. Buďte takoví, jací jste se narodili a nedovolte nikomu, aby se po vás vozil. Nepřetvařujte se, abyste se někomu zalíbili. Buďte sami sebou!

Čemu se věnuješ?

V dětství jsem vystřídal spousty sportů. Začal jsem u plavání, karate a skončil na baseballovém hřišti, kde jsem prožil svých krásných 5 let života. Sportování mě vždy bavilo, přestože na to nevypadám. Měli jsme za sebou spousty vítězství a samozřejmě cen, ale i toto období muselo někdy skončit, a to právě kvůli škole. Při studiu střední školy jsem se věnoval 3D modelování objektů (v rámci školního kroužku) a grafických pracích v programu Cinema 4D (většinou podle tutoriálů).

Mezi mé aktuální největší koníčky patří in-line bruslení. V dobrém počasí se snažím najít čas, abych se mohl projet. S hudbou v uších pak zapomínám na všechny své problémy. V budoucnu bych se rád naučil hrát na kytaru a klávesy.

Veškerý svůj volný čas nyní věnuji hernímu projektu, na kterém již šestým rokem pracuji a nyní ho i vedu. Tato neplacená práce mě velmi tíží. Bohužel však nemám nikoho, komu bych své zkušenosti předal a on mohl tento projekt vést místo mě. Zbytek volného času, stejně jako většina studentů, prokrastinuji.

Studuji školu stavebního zaměření, ČVUT v Praze. Stavařinu jsem si vybral již před mnoha lety a baví mě, rád se jí věnuji. Studuji, abych se stal inženýrem v oblasti ekonomiky a managementu ve stavebnictví. Jako každému studentovi, i mně občas nevyhovuje některý z učitelů, ale nějak se s tím musím poprat. Po škole bych rád na pár let vycestoval do zahraničí a pak bych se chtěl usadit.

Jak odpočíváš?

Většina lidí si dopřává spánek, já jsem však zastáncem názoru, že na spánek není čas a život by se měl užívat naplno. Pokud zrovna nejezdím na bruslích, neučím se nebo nepracuji, procházím se v přírodě a přemýšlím, jaké by to bylo, kdybych nebyl sám. Svoji samotu alespoň kompenzuji tím, že se snažím pomáhat ostatním, což mi také částečně dobíjí energii.

Kdo je tvůj vzor a inspirace?

Mým vzorem a největší oporou byla vždy rodina, konkrétně máma. Vždy mě ve všem podporovala, nebo naopak bránila v určitých věcech. Dříve jsem nechápal, proč na mě klade takové nároky, ale pochopil jsem a jsem jí za všechno vděčný. Otce jsem však jako vzor nikdy považovat nemohl, neboť nás v mých dvou letech opustil, aby si založil další rodinu. Je to smůla, ale i to se bohužel stává.

Michalův profil: Michal18

Titulní foto: 

Autor článku je „člověk“, co nesnáší aroganci, sám je však občas arogantní.
Onload

15 názorů ke článku

05. 01. 2015 v 02:20Off-line Friend23  (30/-/65)
super článok :-) Rád som si ho celý prečítal ;)
06. 01. 2015 v 13:14Off-line Michal18  (29/176/95)
Děkuji vám za spousty zajímavých komentářů do zpráv po zveřejnění článku. Rozhodně vás to nenechává chladnými a s několika z vás jsme "rozpoutali vášnivé debaty". Někoho holt více zajímá vzhled než samotný postoj k problematice.

sick: Je pro tebe tolik důležité, jak vypadám? Dej prostor svým představám a využij k tomu svoji bujnou fantazii. Máš radši tuny spoře oděných fotografií? Není to můj styl, nejsem ten typ, který se každý den fotí před zrcadlem. Na svém facebookovém profilu mám pouze profilovku a pár fotek z různých akcí, které byly vytvořeny pro uchování okamžiku, ale prostě mě nedonutíš k tomu, abych si stoupal před zrcadlo a dělal "pusinky". Kdybych se takto chtěl prezentovat, tak to udělám. Pokud po ni tolik toužíš, rád ti ji pošlu ve zprávě, avšak sám na profilu nemáš ani jednu fotku. Čili chceš-li normální fotku, tak postupuj přesně tak, jak jsem si napsal do popisu v profilu... Ukaž se ty, já se ti také ukážu, problém mi to nedělá.
06. 01. 2015 v 19:51Off-line Onlip  (60/180/84)
Pěkný rozhovor. Samozřejmě je mi blízké téma, ale oceňuji i vyspělost Michalových názorů vzhledem k věku, celkově mám rád technický způsob myšlení - a zde navíc v kombinaci s ochotou pomáhat. V první chvíli jsem se kvůli jedné z fotek lekl, jestli sem nepíše můj syn, podoba je přesná, studijní obor odpovídá... Děkuji Michalovi i Matějovi za zvolené téma a způsob vedení rozhovoru.
06. 01. 2015 v 22:45Off-line Prcek1994  (30/175/69)
Malebné městečko :-D Děkujeme. Jinak konečně po delší době nějaký rozhovor na úrovni. Podruhé děkuji. Michalovi přeju hodně štěstí do života.
08. 01. 2015 v 14:37Off-line Patroclos  (31/185/76)
Rád jsem četl, děkuju za dobrý rozhovor.
07. 11. 2015 v 07:36Off-line Zdenekjasmin  (39/198/90)
Jsem velmi mile překvapen. Mám stejné pocity a názory. ÚŽASNÉ.
12. 06. 2016 v 23:20Off-line AdoprosteAdko  (103/-/-)
:-d
04. 01. 2017 v 11:45Off-line Deelin  (26/-/-)
:DDDD Ach jo.
06. 03. 2017 v 22:41Off-line Michal18  (29/176/95)
To už je let... :D
15. 11. 2017 v 05:16Off-line Z.M.R.D  (50/181/80)
Jaké asi bude pohlaví jeho partnera za dvacet let?
18. 11. 2017 v 20:15Off-line Michal18  (29/176/95)
Pokud bude tato seznamka ještě existovat, rád se o tuto informaci podělím.
19. 11. 2017 v 07:01Off-line Z.M.R.D  (50/181/80)
26. 11. 2017 v 22:36Off-line Michal18  (29/176/95)
"Jsemnamlade", myslím, že nemám tak pokřivený pohled na svět.
07. 01. 2020 v 19:45Off-line Michal18  (29/176/95)
Po několika letech jsem zjistil, že podle dnešních měřítek asi budu "pansexuál". Respektive "definice" pansexuality se moc neliší od mé odpovědi na to, kdo se mi líbí: "Jde snad o to, abych žil výjimečný a naplněný život s někým, koho budu mít ze srdce rád a je mi jedno, jestli to bude holka, nebo kluk. Chci být šťastný."... Jsou to kopíráci, kdo tu pansexualitu vymyslel?...
12. 05. 2023 v 17:45On-line Cervix  (36/174/72)
Moc hezký rozhovor, střídmé a rozumné názory bez afektu, upřímný kluk. A i když jsou fotky "zmršené" filtrem, tak vypadá pohledně a sympaticky. Přeji mu, aby potkal stejně rozumnou osobu, holčinu nebo kluka, s kým bude sdílet své štěstí.
Přihlas se a okomentuj článek. Ještě nemáš svůj účet? Zaregistruj se.
Onload
Načítám...
Onload
OnloadOnload
Copyright 2011–2024 NaKluky.cz, všechna práva vyhrazena, ISSN 1805-0506
Onload