Zprávy
Aby sis mohl přečíst zprávy, tak se musíš nejprve přihlásit :)
Onload
 
PŘIHLÁŠENÍ

Nemáš ještě svůj účet?

ZAREGISTRUJ SE ZDARMA
Registrace je snadná, rychlá a zdarma!
Onload

Cesta od homo sapiens až k homosexualitě

Homo sapiens je člověk moudrý. Jsem jím já, paní v trafice na zastávce, kde si ráno kupuju noviny. Je jím také pan vrátný u nás ve firmě a spolu s námi dalších 7 miliard homo sapiens v dnešním světě. Je s podivem, že člověk moudrý zve se moudrým, ovšem moudra, aby jiný homo sapiens často pohledal. Slovíčko „homo“, to je tím, oč tu dnes poběží. A že jízda to bude parádní, o tom žádná. Vivat homo universalis!

Pijete mléko? Máte rádi jogurt nebo máslo? Tak to vězte, že do sebe ládujete homogenizované produkty. Komu by snad mléko nebylo dost, může si do něho nasypat kakaový nápoj v prášku. Hnědé granule se v mžiku okamžiku rozpustí a mléko už nebude mlékem, ale homogenní směsí mléka a kakaového nápoje v prášku. Miluji tuto homogenní směs od dětství, už babička mi ji dělala do hrnku s červenými puntíky.

Pojďme postoupit od kusu žvance k něčemu užitečnějšímu. K očím. Okem přijímáme osmdesát procent vnějšího světa a oko do duše okno, říká se. Není od věci připomenout si, že barva očí kdysi hrála důležitou roli, bohužel. Modrooký homochromatik byl cenným artiklem a vyvážen byl až do Německa, zatímco hnědooký heterochromik byl zatracen. Strejda Adolf striktně cílil na homozygoty s genem modrých očí. A aniž by asi chtěl, předznamenal slovíčku „homo“ nemilou budoucnost.

Foto: © Depositphotos.com/maurus

Homo sapiens je tvor šikovný. Vymyslel hromady užitečných věcí. A aby se nemohlo stát, že některá z nich nebude podle norem, vymyslel homo sapiens homologaci. V kapse nosíme homologované telefony, doma nám hrají homologované televize a rádia, auta mají homologace. Všechno je homologované a tak nějak stejné, aniž bychom si toho příliš všimli.

Kdyby se někomu neudělalo volno, může si nechat naordinovat homeopatika. Že se nepíší s „homo“ v názvu? Ale píší, jen my Češi jsme je kvůli výslovnosti pokrátili, ostatně jako mnoho dalšího... Schválně, zkuste vyslovit: homoeopatický lék. Pilulka vám udělá dobře tak, že vaše hom(o)eostáze se vrátí k normálu. Někteří znovu získanou vnitřní rovnováhu využijí k dalšímu bezbřehému škatulkování a kverulování, škoda…

Možná teď kroutíte hlavami, co to tu plácám, že míchám jablka s hruškami a dalším ovocem. Tak já ještě přidám jednu oblast, ve které se homo používá dnes a denně a nikdo z toho nešílí. Náš milovaný rodný jazyk. Bujný oř je mluva naše. Tolika slovy umíme pojmenovat tentýž předmět, tutéž skutečnost. Ano, bystřejší si vzpomněli na synonyma. Jenže ona existují i homonyma: pila, raketa, los, rys a mnoho dalších. Těm, kteří si nevybaví osmou třídu: jsou to slova, která znějí stejně, ale mají jiný význam. A opět, slezly někomu nehty z homonyma „raketa“?

Sexualita byla, je a bude součástí člověka

Víte, já se ve svém dnešním uvažování snažím rozkrýt motivy všech těch, kterým slovo homosexualita sevře ruku do pěsti a na čele jim naběhne zlověstná žíla. Možná bychom mohli polemizovat nad sémantikou slova „homo“ nebo se pustit do jeho etymologie. A pak bychom taky asi měli svést bitvu nad teologickými výklady, společenskými konsekvencemi a skončit bychom mohli s tím milým grankem v puntíkovaném šálku. Byli bychom ve při a pranic by to nezměnilo na skutečnosti, že sexualitu má každý zástupce druhu homo sapiens. Všichni ji máme. Někdo takovou, jiný makovou, další třeba grankovou.

Foto: © Depositphotos.com/MalyDesigner

Výjevy lidského těla, intimností všeho druhu a ražení nacházíme u našich předků z dob pyramid a ještě mnoho let před nimi. Sexualita byla, je a bude součástí člověka. A člověk moudrý by měl užívat evolučních výdobytků a věnovat svoje úsilí důležitým věcem. Je zcela proti přírodě a moudrému rozumu vraždit se, ubližovat si a pronásledovat se jen proto, že existuje slůvko „homo“ a jevy s ním spojené. Dnes, doufám, nikdo nikoho nepodřízne za to, že má vícebarevné oči nebo za to, že má telefon podle evropské normy.

Starořecká teta Sapfó se pokusila vyfikundovat (vylepšit – pozn. red.) tehdejší nudnou poezii pár šlágry o ňadrech, která měla ráda nejen ve verších. A pište si, že ostrov Lesbos jí v ten okamžik byl malý, jaký cirkus její barvité líčení ženské krásy způsobilo. Jenže Sapfó se narodila v sedmém století před naším letopočtem. Homo sapiens prošel vývojem od dob Sapfó až k dnešním smartphonům. Dovolím si apelovat na jeden ze znaků, který odlišuje člověka rozumného od ostatní fauny, na podstatně větší mozkovnu, v níž je uložen moudrý mozek. Není náhodou načase přestat si myslet, že homo-doplňtesislovojakéchcete je špatné?

Titulní foto: © Depositphotos.com/olly18

Karel Spěšný / další články autora ›
Autor článku píše o všem, k čemu má, co říct. A někdy i o tom, k čemu by nic říkat neměl.
Onload

6 názorů ke článku

05. 01. 2015 v 05:22Off-line Hagal  (32/180/90)
funny :)
05. 01. 2015 v 17:57Off-line Xobul  (46/-/-)
pekné :)
05. 01. 2015 v 18:09Off-line Majk.Peace  (32/192/80)
Nejvíc se mi líbil tenhle výrok :) "Je s podivem, že člověk moudrý zve se moudrým, ovšem moudra, aby jiný homo sapiens často pohledal." :D
05. 01. 2015 v 22:57Off-line Alk  (26/-/-)
ty si homo sapiens? :D
tak to ťa ľutujem lebo ja som homo sapiens sapiens :D
Souhlasím - 4   •  Nesouhlasím - 4  Nahlásit
06. 01. 2015 v 23:17Off-line Honzak  (33/183/65)
Počtení pěkné. Čekal jsem něco jiného, ale aspoň je to literární útvar :D a kvalitně napsaný.
Snad jen že od jiné fauny se nelišíme větší mozkovnou. Pominu-li vyloženě odlišné živočichy a zůstanu-li u lidoopů, je mnohem důležitější odlišná exprese genů (oproti šimpanzovi máme hromadu genů upregulovaných) a následně odlišná aktivita mozkových center.
30. 12. 2015 v 17:04Off-line Onlip  (61/180/84)
Stačilo mi přečíst dva řádky a autora jsem poznal, aniž bych se předtím díval. Děkuju!
Přihlas se a okomentuj článek. Ještě nemáš svůj účet? Zaregistruj se.
Onload
Načítám...
Onload
OnloadOnload
Copyright 2011–2024 NaKluky.cz, všechna práva vyhrazena, ISSN 1805-0506
Onload