Zprávy
Aby sis mohl přečíst zprávy, tak se musíš nejprve přihlásit :)
Onload
 
PŘIHLÁŠENÍ

Nemáš ještě svůj účet?

ZAREGISTRUJ SE ZDARMA
Registrace je snadná, rychlá a zdarma!
Onload

Zájem o registrované partnerství stoupá

V 2. pololetí loňského roku vstoupilo do registrovaného partnerství 117 párů, z toho 72 mužských a 45 ženských. Za celý rok 2014 tento institut využilo 466 gayů a leseb.

Od roku 2011, kdy to bylo jen 354, se každý rok zájem postupně zvyšuje. Zatím rekordní byl v roce 2007, kdy vstoupilo do partnerství 504 lidí, což bylo dáno tím, že mnoho dvojic čekalo roky na tuto možnost. Pokud dosavadní tendence bude pokračovat, je možné, že toto bude nakonec poněkud překvapivě překonáno.

Za osm a půl roku se zaregistrovalo celkem 3 858 leseb a gayů. Z toho 1 291 mužských párů a 638 ženských. Zhruba 235 z nich již však zaniklo. U dalších 235 byl jedním z partnerů cizinec, a to doslova z celého světa – od Slovenska po vzdálené exotické země.

Registrované partnerství od roku 2006 do 2014

Argumenty odpůrců zejména z řad katolických a konzervativních institucí a části politických stran v čele s tehdejším prezidentem Klausem o zbytečnosti, neužitečnosti nebo dokonce nebezpečnosti tohoto zákona, se prokázaly jako zcela účelové a nesprávné. Praxe jasně prokázala, že partnerství plní svůj účel a je o něj zájem.

Duka pochválil Klause za negativní postoj k Prague Pride

Video: Adopce dětí homosexuálními páry jsou nechutné a satanské!

Připravovaná novela

V současné době občanské sdružení PROUD se snaží s politickou podporou prosadit novelizaci zákona o registrovaném partnerství, která by měla umožnit osvojení dítěte partnera v registrovaném partnerství tím druhým, nebiologickým rodičem. V podobných rodinách u nás podle ČSÚ vyrůstá okolo 900 dětí, ve skutečnosti je to více. Dosavadní zákon toto zakazuje, což byla podmínka politické reprezentace v roce 2006, jinak by zákon nebyl opět schválen, a to i když je to zjevně protiústavní prvek, neboť gay nebo lesba může prakticky požádat o osvojení, ale jako registrovanému je mu to znemožněno.

V této souvislosti vede PROUD se záštitou osobností společenského života kampaň "Různé rodiny, stejná práva", která je zaměřena na zviditelnění otázek a problémů stejnopohlavních rodin, celospolečenskou diskuzi a na změnu diskriminačních zákonů, které znevýhodňují stejnopohlavní rodičovství v ČR.

Budou moci čeští gayové osvojit dítě partnera? Možná už brzy

Situace na Slovensku

7. března proběhne u našich východních sousedů referendum o ochraně rodiny prosazené katolickou organizací Aliancia za rodinu s politickými ambicemi, která je zaměřena proti právům LGBT minority. Účelem je znemožnit zavést na Slovensku registrované partnerství nebo podobné instituty, zakázat osvojení a adopce dětí stejnopohlavními dvojicemi, a aby sexuální výchova na školách nebyla povinná pro děti rodičů, kteří nechtějí informovat děti o sexualitě v rozporu s katolickou naukou. Tedy v opačném trendu než je tomu u vyspělých demokratických států. Výsledek referenda je nejistý, protože slovenská společnost je poměrně silně křesťansky zaměřená a různé katolické iniciativy se snižují k propagandě nevalné a nečestné úrovně, na kterou ovšem část obyvatelstva může slyšet.

Křesťané přišli s kampaní proti gayům – rodičům. V televizi ale naštěstí s klipem narazili

Titulní foto: © Depositphotos.com/nenetus

Autor článku je bývalý gay aktivista (Nadace Sokrates, SOHO v ČR, Gay iniciativa v ČR) a oficiální správce statistiky o registrovaném partnerství v České republice.
Onload

1 názor ke článku

30. 01. 2015 v 13:10Off-line Martas66  (29/177/64)
to je dobře!!!!! aspon nějaká dobrá zpráva =)
Přihlas se a okomentuj článek. Ještě nemáš svůj účet? Zaregistruj se.
Onload
Načítám...
Onload
OnloadOnload
Copyright 2011–2024 NaKluky.cz, všechna práva vyhrazena, ISSN 1805-0506
Onload