Zprávy
Aby sis mohl přečíst zprávy, tak se musíš nejprve přihlásit :)
Onload
 
PŘIHLÁŠENÍ

Nemáš ještě svůj účet?

ZAREGISTRUJ SE ZDARMA
Registrace je snadná, rychlá a zdarma!
Onload

Chřipka všude kolem nás: 6 rad, jak s ní účinně bojovat!

Celou Českou republiku poslední dny zužuje chřipková epidemie. Jihomoravský kraj hlásí nejhorší situaci počtu onemocněných za posledních pět let. Zahlceným čekárnám se lze přitom bránit. Virové onemocnění chřipkou totiž provází celá řada pověr. Jednoduchých šest rad, jak předejít nákaze zákeřným virem chřipky, naleznete v tomto článku.

Virové onemocnění chřipky napadá ve svých počátcích nejmladší populaci a postupně přechází přes střední až po tu nejstarší populaci, proto dochází v době zvýšeného počtu nakažených nejprve k zavírání základních a středních škol, potažmo mateřských školek. „V době epidemií by měli lidé dbát na několik základních pravidel, které jim můžou dopomoci k neonemocnění,“ říká lékařka Lucie Holečková.

1. Často si umývejte ruce a obličej

Chřipka se nepřenáší pouze vzduchem, ale hlavně přenosem tekutin a dotekem. Proto bychom měli při onemocnění užívat jednorázové kapesníky a po použití si vždy umýt ruce. Chřipka se přenáší i vzduchem, je vhodné po příchodu z venku umýt kromě rukou i obličej.

2. Teple se oblékejte

Chřipka se šíří v chladnějším počasí, ale pokud máte rádi slunečné zimní procházky, Vašemu zdraví to jistě prospěje. Nezapomeňte se vhodně a teple obléci.

3. Vitamíny

Velká dávka vitamínu C nezaručuje, že se onemocnění vyhnete. Není nijak dokázáno, že vliv vitamínu C má pozitivní účinky na léčbu, případně regeneraci po chřipce. Naopak je prokázáno, že v rekonvalescenčním období pomáhají léky na podporu cirkulace lymfy a krve, vhodný je například volně prodejný lék Wobenzym.

4. Otužujte se

Vhodnou prevencí pro posílení imunity je pravidelný pohyb, případně návštěva sauny a následné otužovací procesy.

5. Hodně pijte

Zvyšte přísun tekutin, vhodné jsou například teplé čaje, nikoliv sladké limonády.

Foto: © Depositphotos.com/DragonImages

6. Dopřejte si dostatek spánku

Spánek pomáhá a urychluje regeneraci a rekonvalescenci.

Věděli jste, že…?

Na chřipku automaticky nezabírají antibiotika. Zavedená pověra o účinnosti antibiotik se nezakládá na pravdě. Napomáhají například při rozvinutí virózy na zápal plic, ale mohou vyvolat rezistenci těla vůči zvolenému léku. Proto nasazení antibiotik vždy konzultujte s ošetřujícím lékařem.

Během onemocnění byste se měli vyhnout konzumaci alkoholu i cigaret.

Když už virem onemocníte, věnujete se léčbě a chřipku nepřecházejte. Vyhněte se pracovnímu stresu, fyzicky namáhavé práci a odpočívejte.

Titulní foto: © Depositphotos.com/DragonImages, zdroj: TZ

Onload

7 názorů ke článku

11. 02. 2015 v 09:08Off-line Doc  (33/-/-)
Nějak nechápu větu o tom, že by se mělo nasazení ATB konzultovat s ošetřujícím lékařem. Kdo jiný by mohl předepsat ATB, pokud pominu pohotovostní službu? Chřipkové viry poškodí svými cytopatickými efekty cylindrický epitel s řasinkami dýchacích cest, který je poté více zranitelný. Tím se usnadní kolonizace bakteriemi, hovoříme o bakteriální superinfekci (super, suprá = na; neznačí to něco nevídaného). Zde je pak antibioterapie nutná. Rezistence na ATB v komunitě (běžné infekce) ještě není nijak závažná, racionální terapií nelze nic pokazit. Mnohem větší vrásky na čele dělají nosokomiální (nosokomium = nemocnice) kmeny v nemocnicích a zdravotnických zařízeních.
11. 02. 2015 v 09:50Off-line ThomPrag  (45/180/76)
Článek jak z Blesku ve stylu "máte žízeň? tak se napijte". Navíc v době, kdy je chřipka už na ústupu (vrchol byl minulý týden).

Doc: Není frajerství machrovat na laickém webu odbornými výrazy, které stejně nikomu nic neřeknou. Frajerství by bylo umět to napsat obyčejným slovníkem tak, aby to pochopila většina zdejších uživatelů.
O těch ATB je to ale samozřejmě pravda, věta o konzultaci je špatně formulována.
11. 02. 2015 v 10:15Off-line Doc  (33/-/-)
@ThomPrag
Já nemachruji a odbornými výrazy spíše šetřím. Když už se autor pustí do odbornějšího tématu, tak proč reagovat neodborně? Navíc jsem přešel zmínku o rezistenci. Tělo se nestane rezistentní vůči ATB, neboť tak jsou primárně cílena proti bakteriím (a v některých případech i proti prvokům), zkoušejí se i na některá onemocnění pojiva. V případě potřeby můžete 3. souvětí z mého prvního příspěvku vypustit. Kromě toho nevidím nic, s čím by mohli mít čtenáři problém. Pokud narážíte na to, že většina populace jsou hlupáci, tak s tím nic nenadělám.
12. 02. 2015 v 18:09Off-line Kloudik  (38/182/80)
mně stačí každé ráno a večer štamprla dobré slivovice a veškeré nemoci se mi celej život obloukem vyhýbají.
12. 02. 2015 v 22:34Off-line Doc  (33/-/-)
@kloudik
Vyženeš červa, jo? :D
12. 02. 2015 v 22:36Off-line Kloudik  (38/182/80)
jojo neznám bacila kerej by odolal 52 voltům :D
19. 02. 2015 v 08:57Off-line Betonica  (39/191/93)
To je ale hloupost. Casto si umyvejte ruce??? To jako vazne? Milacci, chripka neni zloutenka, to jste si spletli asi :)

A ze na chripku nefunguji antibiotika? To asi bude tim, ze antibiotika jsou leky proti bakteriim, zatimco chripka je puvodu viroveho, ne? Zazrak!

Tyhle clanky me vazne stvou, jak jsou plne polopravd a omylu. Vsechny vyse uvedene rady funguji nejen na chripku. Funguji obecne na vsechna respiracni onemocneni.

Je to ale tak, ze chripce se vyhnout neda. Imunita ma velkou silu, ale neni nekonecna...


Namisto psani takovychto blabolu doporucuji sledovat neco opravdu vypovidajiciho, treba tady pan doktor :)

http://www.ceskatelevize.cz/…rk/5.2.2015/
Přihlas se a okomentuj článek. Ještě nemáš svůj účet? Zaregistruj se.
Onload
Načítám...
Onload
OnloadOnload
Copyright 2011–2024 NaKluky.cz, všechna práva vyhrazena, ISSN 1805-0506
Onload