Zprávy
Aby sis mohl přečíst zprávy, tak se musíš nejprve přihlásit :)
Onload
 
PŘIHLÁŠENÍ

Nemáš ještě svůj účet?

ZAREGISTRUJ SE ZDARMA
Registrace je snadná, rychlá a zdarma!
Onload

Dějiny homosexuálů: Jaké bylo teplé Řecko?

Žijeme v celkem tolerantní době. Česká republika se řadí mezi národy s nejlepším vnímáním homosexuality ve světě, a i když máme od ideálu pořád daleko, celkem vzato můžeme být spokojení.

Jak totiž ukazuje historie, být „hošan“ nebyla v minulosti žádná slast. Tu a tam vás někdo zmučil, upálil, pověsil (za krk), nebo se vás alespoň pokusil „vyléčit.“ Ovšem najdou se i doby, ve kterých si homosexuálové žili nerušeně a spokojeně. Pojďme to ale vzít postupně.

Miláčci a Milovníci

Naším prvním výletem do dějin se stane starověké Řecko. Znáte to ze školy: Sparta, Athény, Bitva u Thermopyl. A to je tak všechno. O „miláčcích“ a „milovnících“, pederasteii či o kalokagathii, se ale už určitě nedozvíte. Než si tyto pojmy přiblížíme, pojďme se zorientovat v čase.

Tolerance k homosexuálnímu chování trvá na území Řecka zhruba od 6. století před Kristem až právě po nástup Krista, přesněji řečeno zhruba do 4. století po Kristovi, kdy křesťanství definitivně svrhává staré bohy. A právě tito antičtí bohové v mnohých bájích podléhají homosexuálním románkům.

Vždyť i samotný Zeus se zamiloval do Ganyméda – krásného mladíka, kterého pak v podobě orla vynesl na Olymp a později mu věnoval místo na obloze (souhvězdí Vodnáře). A když si takto užívali bohové, proč by nemohli obyčejní Řekové.

Láska muže k chlapci

Uznávali především takzvanou pederasteii – totiž lásku muže (většinou kolem 20-30 let) k chlapcovi (12-18 let). Chlapec (tzv. miláček) si vybíral ze svých obdivovatelů (milovníků), a když takové pouto navázal, patřilo to k dobrému společenskému tónu, ze kterého těžili oba zúčastnění. Nešlo totiž zdaleka jen o sex (ke kterému ani nemuselo dojít), ale především o předávání zkušeností. Milovník se pro svého miláčka stával vzorem a pro milovníka z tohoto údělu plynulo potěšení i zodpovědnost.

Na přelomu třicítky se pak muži ženili, přesto některé pevné homosexuální svazky mohly přetrvat i nadále.

Foto: © Depositphotos.com/prometeus

Mužnost na prvním místě

Na co si antičtí Řekové potrpěli, to byla mužnost. Povahou příliš zženštilými kluky společnost opovrhovala a stavěla je na úroveň prostitutů bez občanských práv.

Lásku založenou především na sexu a na fyzické přitažlivosti představoval Adónis (syn bohyně krásy Afrodíty) a taková láska byla obyčejná, krátkodobá a „nízká“, zatímco láska obdařená filozofií a silným duchem se mohla pyšnit přízní samotného Eróta (boha lásky), protože zamilovat se do něčeho tak stálého jako je povaha, znamenalo, že i láska vydrží po celý život.

Samozřejmě to ve skutečnosti tak hladce neprobíhalo a „vyčůraní“ miláčci občas svého milovníka spíše „finančně ždímali“. Milovníci se prohřešku určitě také dopouštěli. Vždycky ale zůstávala možnost volby. Navíc existovaly i vztahy mezi vrstevníky, ve kterých si na svou pověst musel dávat pozor ten, kdo zastával pasivní roli. Milenci své sexuální praktiky proto raději před veřejností tajili.

Fyzická krása nemůže být bez dobra

K tomu, že Řekové obdivovali homosexuální lásku, přispěla i víra v tzv. kalokagathii. Šlo o uznávaný ideál krásy, který spočíval v myšlence, že fyzická krása nemůže být nikdy krásná bez dobra a dobro pak samo vytváří krásu. Kéž by se něco podobného vrátilo i do dnešní doby, že?

Ideální mladík tak byl vzdělaný, sportovně zdatný, vychovaný k umění veřejného projevu a také k odvaze v boji. Za své spolubojovníky a za své město klidně položil život. Nejvýznamnější jméno mezi homosexuálními bojovníky si vydobyla Svatá družina z Théb, která se skládala ze 150 gay párů.

Představte si, jak bojujete o život bok po boku vedle své životní lásky. Uděláte cokoliv, aby váš přítel přežil. A o to také šlo. Svatý oddíl si získal pověst neporazitelného oddílu srovnatelného snad jen se slavnými Sparťany (těm ale homosexuální styky také nebyly cizí). Nakonec je pokořil až nejslavnější řecký vojevůdce (bisexuál) - Alexandr Veliký.

Pokud se někdy vydáte do Středního Řecka, dodnes můžete na okraji malého městečka Chairónie spatřit monumentální mramorovou sochu lva, pod kterou je dosud pohřbeno všech tři sta slavných milenců.

Dokázali byste pro svého „miláčka“ obětovat tolik? Líbí se vám myšlenka kalokagathie? A vzal by si vás pod ochranná křídla spíše Erós nebo Adónis?

Ať už odpovíte jakkoliv, v dnešní době se tyto významy už pomalu vytrácí. I když...

Titulní foto: © Depositphotos.com/prometeus

Autor článku se zajímá o historii, ale ještě raději si zahraje florbal nebo sleduje hokej. Fandí těm nejhorším týmům ze dna tabulek, ale sám neví proč.
Onload

11 názorů ke článku

22. 02. 2015 v 12:10Off-line THX1188  (40/183/90)
Článek vůbec není špatný. Svěže napsáno. Palec nahoru :)
22. 02. 2015 v 12:19Off-line Anonm  (39/-/-)
Chtěl bych žít ve starověkém Řecku a nechat se ošuka*.a být někoho miláček
Souhlasím - 15   •  Nesouhlasím - 8  Nahlásit
22. 02. 2015 v 13:21Off-line Onlip  (61/180/84)
Řecko nám neobyčejně rád. Vojtěchu, přidej sem prosím třeba něco o Kyparissovi, to mě vždy srazí na kolena, nebo cokoli z Ovidiových Proměn. Ve zkratce: Apollon ho, štíhlého chlapce, miloval. Jako projev lásky ho naučil střílet z luku. Kyparissos zase miloval jelena. Nešťastnou náhodou ho zasáhl šípem. Byl z toho tak nešťastný, že ho Apollon raději proměnil v strom, cypřiš.

https://www.google.cz/search?…

Psáno pro mého milého při návratu z Řecka:

Bez tebe

Cypřiš
Kyparissos
Cyparissus
Cupressum
vyjde to nastejno,
nádherná štíhlá těžká vůně
s lukem
chybíš mi, jelene
kopce, skály, hory,
svahy, na kterých nevoníš,
voda, kterou ti nemůžu dát,
nosím tě v náprsní kapse
almira
pospěš, Apollone,
uprostřed zářím
vezu si plody
budu les,
jelene,
tobě!

(ještě pár hodin)
Souhlasím - 4   •  Nesouhlasím - 2  Nahlásit
22. 02. 2015 v 15:39Off-line ThomPrag  (45/180/76)
Myšlenka kalokagathie zapadala do doby Antiky, byla odrazovým můstkem pro novodobou olympiádu, velmi důležitá byla pro skauty. Ale dnes bych se této myšlenky nedržel tak důsledně. Není potřeba, aby ten, kdo je krásný, byl zároveň bojeschopný a položil život za někoho jiného. Máme 21. století a ačkoliv války trvají stále, jsou jiné. Dneska se už nikdo nebije s mečem na koni :-)
Nicméně stačí si z této myšlenky vzít aspoň ten základ, tj. krása fyzická není nic, pokud není zároveň krása duševní, např. ono dobro. Tak trochu paradoxem jest, že zrovna gayové velmi často na toto spojení nemyslí a jdou jenom po té kráse fyzické. A pak se diví :-) Kdyby si každý gay toto uvědomil, snažil se podle této myšlenky sám chovat a nakonec i hledat partnera, tak tento web zkrachuje. Naneštěstí realita neni "kdyby".
22. 02. 2015 v 22:45Off-line BlackSwan  (26/183/-)
A já mám řecký původ :D kde je milovník ? :D
Souhlasím - 4   •  Nesouhlasím - 2  Nahlásit
23. 02. 2015 v 11:45Off-line Igy  (38/173/81)
Sokratés k Platónovi: "Založ školu, ve které bude nynější vedoucí milencem svého předchůdce."

Platón: "Kdyby bylo možné, aby byl celý stát nebo vojenský tábor vytvořen z pederastů a jejich milenců, těžko bychom hledali lepší vedení, neboť by se ze vzájemného ohledu vyhýbali všemu ostudnému a neustále spolu ušlechtile závodili. I přes malý počet by porazili každého nepřítele. Neboť milující člověk by se nechal raději přistihnout celým světem nežli svým milencem při tom, jak opouští svůj prapor a odhazuje zbraň a tisíckrát raději by zemřel před jeho zraky." - proto byla založena Svatá družina. Víc pro ně asi znamenala vlastní čest, než ochrana milovaného, jak je naznačeno v článku.
23. 02. 2015 v 11:49Off-line Igy  (38/173/81)
Jinak si myslím, že Řecko bylo spíše bisexuální. Nebo spíš že otázka sexuality tam prostě vůbec neřešili a nerozlišovali. Prostě si užívali - s manželkami a s mladými krásnými milenci. A někde jsem i četl, že se od mladšího očekávalo, že bude obšťastňovat manželku svého učitele, pokud on už nemohl.
26. 02. 2015 v 20:04Off-line Betonica  (39/191/93)
Obsahově dobré, stylisticky nic moc. Gramaticky děs... :(
08. 04. 2015 v 09:33Off-line Ozvien  (73/-/-)
učitelka národů BETONICA
08. 04. 2015 v 09:38Off-line Ozvien  (73/-/-)
pardon, Betonica je až na druhém místě, první je Komenský.
14. 07. 2018 v 10:33Off-line Klasik76  (41/174/-)
Jeden z nejčastěji citovaných důvodů rozpadu Říma.
Přihlas se a okomentuj článek. Ještě nemáš svůj účet? Zaregistruj se.
Onload
Načítám...
Onload
OnloadOnload
Copyright 2011–2024 NaKluky.cz, všechna práva vyhrazena, ISSN 1805-0506
Onload