Zprávy
Aby sis mohl přečíst zprávy, tak se musíš nejprve přihlásit :)
Onload
 
PŘIHLÁŠENÍ

Nemáš ještě svůj účet?

ZAREGISTRUJ SE ZDARMA
Registrace je snadná, rychlá a zdarma!
Onload

Prague Pride podrží mladé gaye a lesby v těžkých chvílích

Online poradnu pro mladé gaye a lesby, kteří si procházejí složitým obdobím hledání vlastní identity a mnohdy i šikanou okolí, spouští v úterý 17. února LGBT spolek Prague Pride. Impuls tomuto projektu v České republice dal 14letý Filip z Hradce Králové, který právě kvůli nepochopení a homofobii spáchal sebevraždu počátkem minulého roku. Jeho teta, moderátorka Ester Janečková, se na projektu poradny aktivně podílí.  

„Po Filipově smrti se na mě začala obracet spousta mladých lidí v podobné životní situaci, jako byl Filip. Mají obavy z coming outu, bojí se reakce rodiny i spolužáků. Přemýšlela jsem, jak takovým lidem pomoci. Myslím, že právě možnost sdílení a rozhovoru s někým, kdo prožíval to samé, je tou nejlepší možností. A právě to poradna S barvou ven nabízí,“ řekla Ester Janečková.

Smyslem poradny není poskytnout odbornou pomoc, ale spíše přátelské popovídání, jež mnohdy mladým gayům a lesbám chybí. Poradna je přístupná na webové adrese sbarvouven.cz a na klienty tu čekají lidé, kteří sami prošli podobnými zkušenostmi. Na poradnu se vedle LGBT osob mohou obrátit také rodiče, přátelé, učitelé, prostě kdokoli, kdo se setkal s problémy spojenými se sexuální identitou.

Podle výzkumu Centra pro výzkum veřejného mínění z června 2014 si 53 % dotázaných Čechů myslí, že v jejich městě či obci přiznání k homosexualitě způsobí potíže v soužití s ostatními lidmi. Výzkum evropské agentury FRA zaměřený na LGBT osoby ze zemí EU v květnu 2013 ukázal, že v ČR 83 % respondentů během školní docházky zaznamenalo negativní komentáře nebo chování spolužáků vůči osobám odlišné sexuální orientace. 57 % českých respondentů během školní docházky tajilo svou sexuální orientaci. „Právě proto se Prague Pride rozhodl něco s tím dělat,“ dodal k nelichotivým číslům Czeslaw Walek.

Průzkum: Čtyři z pěti gay kluků zažili šikanu a třetina gayů se pokusila o sebevraždu!

Každý druhý gay uvažuje o sebevraždě kvůli šikaně

Toto je strašné: Synovec Ester Janečkové spáchal sebevraždu, protože byl gay! Bylo mu teprve 14 let

Titulní foto: youtube.com, zdroj: TZ

Onload

5 názorů ke článku

17. 02. 2015 v 10:55Off-line Chuckym3  (41/174/75)
Myslím si, že nadpis je absolutně zcestný obsahu článku . Ta tlupa kolikráte až deviantů podrží.... ale v jiném slova smyslu. Co se týče projektu "S barvou ven" , ten je chvály hodný a má mé uznání, o PP to ale z mé strany neplatí.
Souhlasím - 2   •  Nesouhlasím - 3  Nahlásit
17. 02. 2015 v 11:40Off-line Centaur  (43/177/-)
Z toho bych si hlavu nelámal. Už více gay webů projevilo o Prague pride dištanci. Oni to vědí, že je to Bouda na lidi. Spíš mě překvapilo, že jim to trvalo tak dlouho.
Souhlasím - 1   •  Nesouhlasím - 2  Nahlásit
17. 02. 2015 v 18:04Off-line ThomPrag  (45/180/76)
Mno...klip fajn - sympaťák, žádná vykroucenina. Samotný web sbarvouven.cz - nevím, jestli tohle někomu pomůže. Hlavní problém v ČR není v tom, že by si ti, kteří si právě prochází bouřlivým obdobím, neuměli na netu najít informace, které by je utvrdily v tom, že nejsou špatní. Práci s PC dnes zvládne každé dítě (ano, vím, občas to tu v Poradně na to nevypadá).
Problém je ve školství a společnosti celkově. Děti jsou doma vychovávány v domnění, že gay = příšera, úchyl. Učitelé k tomu ve školách přistupují spíše s nezájmem. A hlavně - místo toho, aby se propagovala rovnost gayů/leseb a heteráků, tak se spíš propaguje to, že gayové/lesby jsou něco mimořádného a zasluhují pozornost ostaních. Snadno pak vznikají skupiny mezi dětmi, kde kápo prohlásí, že gayové jsou fuj a už to jede. A těžko něco takovýho zastavit, protože argumenty ten kápo získá velmi snadno. Učitelé si ani dneska neumí moc dobře poradit s běžnou šikanou, natož se šikanou kvůli sexuální orientaci.
Takže sbarvouven.cz bude možná hezký web, ale řeší asi tak 1% problémů gayů/leseb. Těch zbývajících 99% pořád nikdo neřeší. Úsilí o rovnoprávnost by mělo směřovat do školství, kde by učitelé už od 1. třídy učili děti, že svět není černobílý, každý jsme nějaký a není podstatný, jestli jsme bílí, černí, fialoví, atd., ale to, jak se chováme k sobě i ostatním. Další úsilí by mělo směřovat mezi lidi obecně, např. přes filmy a stupidní seriály, kterých jsou plné všechny TV stanice.
Napadá mě otázka - kolik znáte českých filmů/seriálů, kde se vyskytuje normálně vypadající a chovající se gay ve věku do 25 let?
Vzpomínám si na film Láska je láska z r. 2012, seriál marně lovím v paměti :-(
Souhlasím - 11   •  Nesouhlasím - 2  Nahlásit
26. 02. 2015 v 12:51Off-line Tukan6991  (27/-/-)
Tento projekt podporuji a ještě navíc velký palec nahoru za komentář člověka nade mnou. (y)
Souhlasím - 1   •  Nesouhlasím - 1  Nahlásit
16. 02. 2016 v 18:13Off-line Johnnysmiley  (23/172/55)
:(
Přihlas se a okomentuj článek. Ještě nemáš svůj účet? Zaregistruj se.
Onload
Načítám...
Onload
OnloadOnload
Copyright 2011–2024 NaKluky.cz, všechna práva vyhrazena, ISSN 1805-0506
Onload