Zprávy
Aby sis mohl přečíst zprávy, tak se musíš nejprve přihlásit :)
Onload
 
PŘIHLÁŠENÍ

Nemáš ještě svůj účet?

ZAREGISTRUJ SE ZDARMA
Registrace je snadná, rychlá a zdarma!
Onload

Red Ribbon: Test na HIV infekci nepatří mezi typy testů, na které se těšíte

Organizace Red Ribbon, o. s. je neziskovka, pracující v oblasti problematiky HIV a AIDS, která pomáhá lidem s touto nemocí. Miroslav Hlavatý se léta věnuje problematice HIV/AIDS a stojí za vznikem Red Ribbonu a my jsme ho pro vás vyzpovídali.

Jaký je hlavní úkol Red Ribbonu?

Organizace Red Ribbon, o. s. je nová nevládní nezisková organizace, která se přidala mezi organizace pracující v problematice AIDS v ČR. Zaregistrována byla dne 7. listopadu 2013 a vznikla na podnět mých HIV pozitivních přátel. Hlavním úkolem je přímá pomoc lidem žijícím s HIV infekcí a prevence a boj proti AIDS.

Miroslav Hlavatý

S kým vším vaše organizace spolupracuje?

Red Ribbon, o. s. spolupracuje s cca 450 školskými zařízeními, kam pravidelně spolu se Společností pro plánování rodiny a sexuální výchovu (SPRSV) zasíláme graficky zpracované statistické údaje Národní referenční laboratoře pro HIV/AIDS. Tyto grafy dále zasíláme zhruba okolo 40 kolegům, státním a nestátním organizacím, které se problematice věnují.

V rámci Evropského týdne testování HIV 2014 jsme spolupracovali a věříme, že dále spolupracovat budeme, s Národní referenční laboratoří pro HIV/AIDS (NRL HIV/AIDS), s ředitelstvím Státního zdravotního ústavu (SZÚ) v Praze a s kolegy ze SPRSV. Tato spolupráce byla postavena na vysoké profesionální úrovni.

Jaký je největší úspěch této organizace?

Nevím, zdali se dá mluvit o úspěchu, ale velice dobře se podařilo zrealizovat Evropský týden testování HIV 2014. Bezplatné anonymní testování jsme prováděli přímo v areálu SZÚ, v prostorách Národní referenční laboratoře pro HIV/AIDS.

Akce se konala v termínu 21.-28. listopadu 2014. O testování na HIV infekci projevilo zájem celkem 46 osob. Výsledek byl žalostný. Ve dvou případech byl diagnostikován nový případ HIV infekce u mužů mající sex s muži.

Nabízí či organizuje Red Ribbon bezplatné testování HIV?

Snem, úkolem a velkou snahou je zřídit nové odběrové centrum, pracujeme na splnění tohoto úkolu. Zatím nemáme prostory a kapitál na otevření tohoto centra, kde by probíhalo bezplatné anonymní testování na HIV infekci spojené s předtestovým a potestovým poradenstvím.

Kdo Red Ribbon financuje?

Vzhledem k tomu, že jsme vznikli v závěru roku 2013, tak jsme nedosáhli na možnost čerpání státní dotace na rok 2014. Zatím jsme organizace nezaměstnavatelská pracující v rámci naší dobrovolnosti a finanční prostředky získáváme od drobných dárců a z veřejných sbírek. Na rok 2015 jsme požádali o státní dotaci MZ ČR (již víme, že naše projekty nebyly podpořeny) a žádosti o grant jsme zaslali na MHMP (zde na rozhodnutí ještě čekáme).

Kdo vás podporuje?

V naší práci nás podporují hlavně portály z gay tématikou (server NaKluky.cz je partnerem Red Ribbonu – pozn. red.), které nám pomáhají s propagací naší činnosti a dále jsou to naší přátelé, kterým není stav HIV infekce v ČR lhostejný.

Jakou má vaše organizace strukturu a kolik má členů?

Struktura je obvyklá, předseda a dva členové předsednictva, výkonný ředitel a kontrolní komise. Po životních zkušenostech členů nemáme mnoho, je jich pouze deset a jsou to jen ti, kteří zakládali Red Ribbon, o. s. Ostatní vedeme, jako sympatizující a to se jedná o zhruba o 50 osob a další přibývají.

Nedávno jsme dělali rozhovor s organizací Jihočeská Lambda, která se také zmiňovala o Národním programu proti AIDS, jakých jste ve spolupráci s ním (NPA) dosáhli úspěchů?

Národní program boje proti AIDS v ČR je dokument, ten nový je schválený vládou na roky 2013-2017, a podle něho se řídí veškeré organizace, které v problematice AIDS pracují. My se v rámci tohoto programu věnujeme edukaci HIV pozitivních a jejich okolí – zde jsme v roce 2014 realizovali týdenní edukačně rekondiční pobyt na Vysočině a snahou je pracovat v rámci bezplatného anonymního testování na HIV infekci. Tady se nám zatím podařil jen onen evropský týden, ale plány v této oblasti máme velké a věříme, že se nám nové testovací centrum podaří vybudovat.

15 let jste pracoval v Domu světla a vedl ho, nyní už tam nepůsobíte, proč?

Po změnách, které v ČSAP nastaly při výroční schůzi konané dne 5. dubna 2013, došlo k dohodě mezi nově zvoleným předsednictvem a moji osobou. Další spolupráce by nebyla dobrá a ani možná a tak pro dobro ČSAP se zvolila cesta mého odchodu, jak z postu tajemníka a ředitele azylového Domu světla, tak z členství v této organizaci. Jsem velice rád, že jsem mohl být u zrodu Domu světla a že jsem jeho rekonstrukci dotáhl do samého konce a dokonalosti.

Jak byste si představoval ideální osvětu?

Ideální osvěta se bez pomoci médií dnes nedá dělat, bez pomoci tisku, rozhlasu, internetu a televize jsme my, preventivní pracovníci, bezmocní. V ČR se o AIDS mluví a píše jen dvakrát do roka a to každou třetí neděli v květnu, v rámci Světla pro AIDS – celosvětová akce věnovaná obětem AIDS, a každého 1. prosince, v rámci Světové dne boje proti AIDS.

Pokud se někdo domnívá, že když polepíme celou republiku preventivními plakáty o HIV/AIDS, že nám klesnou nové případy HIV infekce, tak je na omylu. Po každé preventivně informační akci v ulicích, při kterých se rozdávají preventivní materiály, byly ulice plné těchto poházených materiálů a nic to nepřineslo. Peníze na polepení republiky bych dal raději na testování na HIV infekci dostupné každému a po celé ČR.

Začít se musí s prevencí již v rodinách a potom na škole. Debata o tom zda na školách vyučovat sexuální výchovu ano či ne, nás vrátila v prevenci o mnoho let zpátky.

Co je pro vás ideální prevence?

Beseda s HIV pozitivním lektorem na všech školách. To, že se kdokoli z nás naučí mluvit o HIV/AIDS a předstoupí před posluchače, aniž by měl vlastní zkušenost s životem s HIV, je beseda jedná velká nuda. Osobní zkušenosti, od infikování až po léčbu a vztah veřejnosti k lidem infikovaným HIV, jsou pro každého posluchače velkým přínosem a podnětem k zamyšlení.

Dostupné bezplatné anonymní testování na HIV infekci spojené s předtestovým a potestovým poradenstvím pro obyvatele celé ČR. V každém krajském městě je potřeba zřídit odběrové centrum, kde bude možné podstoupit testování na HIV infekci a ostatní pohlavně přenosné nemoci. Jsem zásadně pro testy na HIV infekci, které se provádějí z plné krve v akreditovaných laboratořích.

Jaké organizujete vzdělávací programy?

Zatím jen pracujeme na edukačních programech pro naše přátele, lidi žijí s HIV, pro jejich přátele, kolegy a blízké okolí. Po postavení se na vlastní nohy hodláme provádět besedy o problematice AIDS s HIV pozitivním lektorem a věnovat se tomu co umíme a to testování na HIV infekci, naše zkušenosti jsou v této oblasti velké.

Chtěl byste něco sdělit těm, co nemají odvahu jít testy?

Test na HIV infekci nepatří mezi typy testů, kdy se ráno probudíte a s úsměvem na rtech hledáte odběrové centrum. Je to vždy velký psychický boj sám se sebou, zdali vůbec test absolvovat.

Je třeba si stále uvědomit nebezpečnost a zákeřnost HIV infekce. Prvotní příznaky většina lidí přejde bez povšimnutí, potom následuje 6-9 let bezpříznakové období a po uplynutí této doby, je otázkou, kdy dojde organismus do poslední fáze HIV infekce a to do onemocnění AIDS. Při velkých zdravotních problémech, které nakonec diagnostikují HIV, jako zdroj problémů, je někdy na pomoc lékařů pozdě a lidé zbytečně umírají. V roce 2014 byl počet obětí značný a také zbytečný, zemřelo 26 lidí. Jedině včasné diagnostikování HIV v krvi je možnou cestou, jak předejít vzniku onemocnění AIDS a předčasnému úmrtí.

Spoléhat na výroky typu „mě se to netýká, mně se to nemůže stát, sex bez kondomu jsem měl jen několikrát a určitě je vše v pořádku“ je smrtelně nebezpečné.

Někde jsem slyšel výrok preventivního pracovníka, že by se v rámci prevence neměli lidi strašit. Má slova nejsou strašením, jen poukazuji na krutou realitu tohoto onemocnění při podcenění odkládání nechat si udělat test na HIV infekci v době k testu spolehlivé době.

Jaké akce nyní plánujete?

Veškeré úsilí směřujeme k hledání a k otevření testovacího centra bezplatného anonymního testování na HIV infekci, k pokračování edukace našich přátel, lidí žijících s HIV a jejich okolí.

Kde vás najdeme?

Zatím oficiální kancelář nemáme, vše se odehrává v mém bytě. Je to trochu zvláštní, ale začátky jsou vždy těžké, ale o to více naší práci děláme s chutí a s láskou. Jakmile seženeme prostor k testování, tak zřídíme svoji kancelář se vším všudy, co k tomu patří.

Titulní foto: © Depositphotos.com/Wavebreakmedia

Autor článku je „člověk“, co nesnáší aroganci, sám je však občas arogantní.
Onload

1 názor ke článku

06. 06. 2015 v 15:31Off-line Onlip  (61/180/84)
Možnosti bezplatného testování jsou přístupné řadu let.
Přihlas se a okomentuj článek. Ještě nemáš svůj účet? Zaregistruj se.
Onload
Načítám...
Onload
OnloadOnload
Copyright 2011–2024 NaKluky.cz, všechna práva vyhrazena, ISSN 1805-0506
Onload