Zprávy
Aby sis mohl přečíst zprávy, tak se musíš nejprve přihlásit :)
Onload
 
PŘIHLÁŠENÍ

Nemáš ještě svůj účet?

ZAREGISTRUJ SE ZDARMA
Registrace je snadná, rychlá a zdarma!
Onload

Historie homosexuality: Jaký byl ideál krásného muže?

Krása je proměnlivá věc. Co lidem před pár lety přišlo jako vrchol vkusu, to jim je dnes k smíchu. A pokud nám v dnešní době připadají různé snapbacky nebo skinny džíny jako docela dobrý nápad, je jasné, že budoucím generacím budou připadat jako docela dobrý vtip.

Móda hrála vždycky důležitou roli, ale v některých obdobích její vliv překonávala fyzičnost – krása samotného lidského těla. Podíváme na ideál mužské krásy ve starověku a středověku.

Antická přirozenost

Antičtí Řekové považovali mužské tělo za esteticky krásnější a dokonalejší než ženské (to můžeme souhlasit). Důležitá byla symetrie a přesné proporce. Muži si potrpěli na úpravu vlasů – kadeřili si je a vnášeli do nich nejrůznější vonné krémy a olejíčky. Těla si potírali olivovým olejem a nazí pravidelně cvičili v tzv. gymnasiích.

Římané tento model převzali, ale na rozdíl od Řeků začali odhalovat i ženská těla a ideál krásy posunuli blíže ke každodennosti.

Foto: outsiderzone

Raný středověk

Zánik antických civilizací, nástup křesťanství a přesun „civilizovaného světa“ na sever = méně tělesnosti a více oblečení. Muži museli být dost silní na to, aby unesli svá železná brnění. Důležitější než elegance byla funkčnost. Ideál jejich postavy si tedy můžeme představit jako robustní a svalnatý, ale bez mrštnosti a lehkosti, která doprovázela předchozí období. 

Vrcholný středověk

Doba, kdy se na tělesnou krásu příliš nedbá. Obyčejní lidé tvrdě pracují a všechen čas věnují k zajištění obživy. Evropou se šíří války a morové epidemie. Šlechta provozuje některé činnosti, které bychom dnes mohli označit za sport. Třeba lov divé zvěře.

Na rozdíl od raného středověku přichází do módy hladce oholená tvář. Šlechtici nosí košilové suknice s dlouhými úzkými rukávy. O „krásu“ se zajímají nejvyšší patra společnosti.

Foto: © Depositphotos.com/olly18

Renesance

Renesance se po dlouhých staletích vrací zpět k antickým myšlenkám. Ideálem už není asketické tělo zaměřené na ducha, ale nahé plné tělo symbolizující lidskou ojedinělost.

V umění se objevují nazí muži s dokonalými proporcemi podobně jako kdysi v Řecku a do jisté míry tato stará díla překonávají. Mezi slavné sochy patří Michelangelův David ve Florencii (na obrázku) nebo třeba Meneláos držící Patrokla.

Michelangelův David ve Florencii (Foto: © Depositphotos.com/sedmak)

Muži nosí oděvy zvýrazňující přirozenou postavu a krátké pláštíky. Nejmódnější barvou je černá, ale oblíbené jsou také odstíny červené, zelené a žluté.

Zajímavý je fakt, že jak v antickém Řecku tak v renesančním umění, byli muži zobrazování s malým penisem, který byl znakem ušlechtilosti a harmonie, zatímco velké penisy byly považovány za znak barbarství a stávaly se terčem vtipů.

Renesance je přechodové období mezi středověkem a novověkem. Jací byli ideální muži v pozdějších dobách, o tom si povíme příště.

Dějiny homosexuálů: Jaké bylo teplé Řecko?

Co byste měli vědět: Dějiny homosexuality

Titulní foto: © Depositphotos.com/doodko

Autor článku se zajímá o historii, ale ještě raději si zahraje florbal nebo sleduje hokej. Fandí těm nejhorším týmům ze dna tabulek, ale sám neví proč.
Onload

11 názorů ke článku

08. 04. 2015 v 09:28Off-line Ozvien  (73/-/-)
idol krásy je subejktivní naprosto věc. Pro mne jeto dvoumetrový hubený atlet, užší ramena a boky, pokud možno blond valsy a modré oči.
Souhlasím - 4   •  Nesouhlasím - 1  Nahlásit
08. 04. 2015 v 11:21Off-line JarodShadowsong  (23/-/-)
"Muž nemá právo být amatérem v rovině fyzického tréninku. Je jeho hanbou zestárnout, aniž by poznal tu krásku a sílu, které je jeho tělo schopné."
Sokrates
08. 04. 2015 v 13:19Off-line David.danik  (103/-/-)
Ideál je pomijivé jako móda ale vychází z ženského těla tedy ideální je vlasy a už žádný chlupy jinde to je ideální i pro herce prostě se líbí LIKE
08. 04. 2015 v 13:22Off-line David.danik  (103/-/-)
Muž ideál je taky různorodých názoru proto že ideál vnímá každý jinak tedy má jiný ideál krásy nebo mužnosti.
08. 04. 2015 v 19:35Off-line David.danik  (103/-/-)
Co je ideál krásy je to nos,břicho, tvář, dlouhý nohy, žádný ochlupení na těle. Je to slušně pomijivé proto že více se líbí divkám když muž je krásný a líbivý. Proto že tací muži jsou málo. Pro to jsou žádoucí. Nejen pro gay ale i ženy.
08. 04. 2015 v 19:41Off-line Carl17  (30/177/-)
david - tj blbost, me prijde odpudivy chlap bez chlupu :D
Souhlasím - 5   •  Nesouhlasím - 1  Nahlásit
08. 04. 2015 v 20:55Off-line David.danik  (103/-/-)
No vidíte a Já mám slabost pro muže který má mimimum ochlupení mimo bujný vlas kštice holt krom mne se tento ideál líbí holkám a ženám proto že jsou málo!
09. 04. 2015 v 11:35Off-line Trajda  (31/172/83)
to descaharm: napsal jsi 2x více, tvůj příspěvek tím zcela ztrácí význam.
Souhlasím - 4   •  Nesouhlasím - 1  Nahlásit
10. 04. 2015 v 01:51Off-line Betonica  (39/191/93)
Excelentní přehled. Navíc, tentokrát hezky napsané, bez chyb. Bravo!
08. 02. 2018 v 23:52Off-line P.a.v.e.l  (22/187/80)
Trubice
19. 02. 2018 v 14:21Off-line Matthewko  (28/182/85)
V prvom rade, slovné spojenie "ideál krásneho muža" by som osobne nestotožňoval s históriou homosexuality. Iste, súvisí to spolu ale nie je to to isté. V druhom rade by sme mohli premýšľať nad tým, koľko mužov si ideál, napríklad v renesancii, mohlo dovoliť. Tiež úplne chýbajú novšie obdobia. Napr. 19. storočie "Belle epoque" alebo 20 storočie. Práve tam sa formuje ideál muža, ktorý poznáme dnes.
Přihlas se a okomentuj článek. Ještě nemáš svůj účet? Zaregistruj se.
Onload
Načítám...
Onload
OnloadOnload
Copyright 2011–2024 NaKluky.cz, všechna práva vyhrazena, ISSN 1805-0506
Onload