Zprávy
Aby sis mohl přečíst zprávy, tak se musíš nejprve přihlásit :)
Onload
 
PŘIHLÁŠENÍ

Nemáš ještě svůj účet?

ZAREGISTRUJ SE ZDARMA
Registrace je snadná, rychlá a zdarma!
Onload

Rozhovor s Marianem Kajzerem o soutěži GAYMAN: V životě jsem udělal spousty chyb

Soutěž krásy GAYMAN je v plném produdu, vyzpovídali jsme proto jejího organizátora Mariana Kajzera.

Řekněte nám něco o historii soutěže GAYMAN. Kdo, kdy a jak přišel s myšlenkou na soutěž? Víme, že jste úzce spolupracovali i s organizací SOHO. Rozhovořte se o tom.

Tak já začnu asi tím, co je i na webu soutěže. GAYMAN Česko Slovensko je pokračovatelem Gay Man České Republiky, jenž byla soutěž sympatie, kterou v letech 1992-2000 pod patronátem SOHO organizovaly v České republice některé jeho členské organizace.

Soutěž byla označována za svého času jednu z nejvýznamnějších společenských akcí gay a lesbické komunity. Finálové večery probíhaly obvykle poslední červnovou sobotu při příležitosti Christopher Street Day, celosvětových oslav „gay hrdosti“.

V roce 2010 se soutěž obnovila pod značkou GAYMAN ČR. Od roku 2012 je soutěž rozšířena o Slovensko a vedena tak jako GAYMAN Česko Slovenska. 

Kdo přišel s prvotní myšlenkou opravdu nevím – asi ostuda, co? V té době jsem byl ještě na základní škole, a o nějakých organizacích či soutěži jsem neměl ani ponětí. Já osobně jsem se SOHO nespolupracoval. Byl jsem členem Lambdy Ostrava, a za tu jsem také v roce 1999 soutěžil v GAYMANovi. To bylo moje první poznání této soutěže.

Foto: Marian Kajzer

Proč vlastně pořádáte soutěž GAYMAN?

Víte, že by mě to taky zajímalo? Tuhle otázku si pokládám v poslední době často. Proč…? Odpověď je ale vždy stejná. Tahle soutěž tady prostě být musí. Už z úcty k těm, co ji založili, a k tradici. GAYMAN je soutěží, která mnohým dokázala změnit život, včetně mně.

Díky této soutěži pár kluků prošlo coming outem, našli své lásky, dostali větší sebevědomí a pak bodovali ve svých oborových soutěžích. To je to, co je dle mého tím cílem celé akce, a troufám si říci, tím správným cílem. GAYMAN nebyl, není a nebude akcí o celebritách, a je jedno zda Áčkových či Céčkových.

Nebyl, není a nebude o atrakcích typu vířivka či polomafiánských vazbách. GAYMAN byl, je a bude akcí pro lidi s lidmi. Chci, aby se na tu akci lidé těšili, aby byli její součástí, nikoliv jen doplňkem. Jednoduše řečeno „GAYMAN není blbost, Leoši“.

V letech 1992 až 2000 byla soutěž vedena jako soutěž sympatií. Pak jste činnost přerušili a soutěž opět obnovili v roce 2010, v roce 2012 rozšířili i na Slovensko. Proč tak dlouhá pauza?

Na tuto otázku jsem částečně odpověděl už v té první. V době, kdy soutěž měla svou premiéru, já chodil na základku. K soutěži jsem poprvé přičichnul v roce 1999, kdy jsem soutěžil já v Ostravě. Proč byla v roce 2000 ukončena opravdu nevím. Ale z doslechu od pamětníků je známo, že uvnitř pořadatelských skupin začali být problémy. Ono se tenkrát rušily Lambdy i SOHO. Jediná Lambda, která stále drží otěže je Jihočeská, a já jsem hrdý na to, že s ní spolupracuji.

Já s myšlenkou na obnovení akce přišel čistě náhodou v roce 2009 v listopadu. V únoru byla smlouva a v září finále. Tak začala nová éra soutěže.

Hlavním organizátorem jste především Vy – Marian Kajzer?

Já jsem ta nejviditelnější postava. Ale jsou lidé, kteří mi každý rok pomáhají. Věří mi a já jim. Letos mám vedle sebe opravdu super partu lidí, možná i proto se letošek obešel bez nějakých velkých průšvihů tak, jako tomu bylo v minulých letech. A já této partičce z celého srdce děkuji.

Jaká jsou kritéria, podle kterých vybíráte finalisty soutěže?Máte nějaký seznam s náležitostmi, vlastnostmi a mírami, který si odškrtáváte?

Tak kritéria si může přečíst každý na webu soutěže. Není to nic neúnosného, ale tak jako MISS či Muž roku, tak i GAYMAN má svá pravidla a kritéria.

Jak dlouho trvají přípravy na soutěž, kolikačlenný máte tým, a jak je tato činnost financována?

Přípravy začínají předáním titulu. Přípravy jsou náročné, jelikož nejde jen o finále. Soutěž působí celoročně. Ať už akcemi spojenými s touto soutěží, tak interní věci jako jsou casting, soustředění, předání výtěžků atd.

Finance jsou částečně od partnerů akce, a i těm patří obrovské díky. V teamu je letos včetně mě 8 lidí.

Získali jste licenci na Mr. Gay World 2015 a 2016, což je velký úspěch. Jak se Vám to podařilo?

Licenci na Mr. Gay World měl GAYMAN i v letech 2010 – 2012. A byl velmi úspěšný. Martin Goga (GAYMAN 2010) byl na víc 3. na Mr. Gay International, Tomáš Frýda (GAYMAN 2011) se dostal do TOP 10 na Mr. Gay World.

Letos nás opravdu skvěle reprezentoval Daniel Föhlich. Příští rok však bohužel uvidíme, co bude. Objevila se tady opět imitace soutěže, a házela klacky pod nohy, kde se dalo. Samozřejmě si o licenci řekla taky. Proto se vedení světové soutěže rozhodlo, že navštíví obě soutěže, a rozhodne se dle kvalit každé z nich. Já pevně věřím, že budou spravedliví a objektivní, a nechají licenci tradici a kvalitě. Myslím si, že by nás měl reprezentovat vítěz národní soutěže, nikoliv soutěže vytvořené schválně.

Věnujete se Vy osobně výhradně jenom soutěži nebo i jiným aktivitám v kulturní oblasti?

Ano, v rámci kultury se věnuji jen soutěži. To myslím stačí. Jinak mám svoji práci, o které nechci a ani nesmím mluvit. Ale nejsem žádný bílý kůň, nepracuji pro žádnou politickou stranu ani nic podobného.

Foto: Marian Kajzer

V minulosti jste měli nějaké potíže a psalo se o soutěži i o Vás v negativním světle, přesto jste u pořádání soutěže vytrval. Víte, že o Vaší osobě existuje ne zrovna lichotivý web, který je zaměřený na Vás a na údajné problémy kolem soutěže?

Těch webů, které o mne píší je myslím více. Jmenovat je nemusím, každý ví, o které jde. Ono to ale patří k tomu postavení „šéfa“ soutěže. Problémy byly, to jsem nikdy nepopřel a ani se k tomu nechystám. Snažím se je postupně řešit.

V životě jsem udělal spousty chyb, mezi které patří i spolupráce s důvěrou a s určitým „lidským odpadem“. Po dlouhém pátrání a skládání si věcí dohromady, jsem se se všemi odpadky rozloučil. A hned se dýchá lépe a soutěž funguje na jiných hodnotách i kvalitách úplně jinak. Vím, že se o mne píše kde co, dokonce i to, že mám penis. To bylo objevení úctyhodné nějaké vědecké ceny. Nebo to, že Exekutorská komora potvrdila mé exekuce. Asi by se „pan redaktor“, který tyto lži roznáší, divil, jak se k tomu vyjádřila právě Exekutorská komora. Lidé jsou někdy zvláštní. S úsměvem napíši blud s domněním, jaká to bude pecka, ale zapomenou na to, že já jsem svéprávný a budu se bránit.

Původně bylo tento rok v soutěži o jednoho finalistu více, ale nakonec soutěž opustil pro porušení pravidel. Jednalo se o „divokého a nespoutaného“ favorita. Není to pro soutěž ztráta?

Řeknu to asi takhle. Robert je fajn kluk. Já jemu i partnerovi přeji hodně lásky a pohody. Věřím, že se přijde podívat i na finále, podpořit kluky. Ale jak jsem řekl už dříve, každá soutěž má pravidla a ty Rob porušil. Mně nevadí porno ani jejich protagonisté, vůbec ne, a znám jich dost na to, abych toto mohl říci. Nevadí mi tedy ani Robertova zkušenost. Nevadí mi ani to, že točí stále. Ale je to v rozporu s pravidly, proto byl jednomyslně vyloučen ze soutěže. On pravidla znal a vybral si, kterou cestou se vydá. Já to respektuji. Zda byl favoritem či nikoliv, je dnes asi zbytečné řešit. Pro někoho možná ano, pro mne ale ne. I když stát by se mohlo ledacos, o tom žádná. Vždyť ani loni jsem Dana netipoval na první místo, a ejhle, dnes je z něj jeden z nejlepších vítězů.

Spolupracujete s organizací Red Ribbon, o. s. – kterou založil pan Hlavatý, kterého mnozí znají z Domu světla. Plánujete v rámci spolupráce i nějaké preventivní, nebo osvětové akce zaměřené na prevenci HIV a AIDS?

Pana Hlavatého si neskutečně vážím. Je to chlap na svém místě, a já jsem rád, je mi ctí s ním spolupracovat. Co se týče prevence, tak tu neplánujeme. Organizací toho typu je v naší zemi myslím si dost. Nechci soutěž směřovat jedním směrem.

Spolupracujete ještě s jinými charitativními organizacemi?

V minulosti jsme podpořili třeba Fond ohrožených dětí, a také jsme neotevřeli svůj Klokánek. Plánujeme tour s besedou o problémech mladých. Ač to jsou drogy, prostituce, vězení, úmrtí rodičů a jak se k tomu postavit. To bude také náplní vítěze.

Řekněte nám něco o programu finálového večera, který se koná 19. 9. 2015? Na jakou zajímavost či významného hosta se můžeme těšit.

Tak v podstatě se ví, kdo z významných hostů letos na finále bude. Osobně jsem rád za delegaci z Mr. Gay World v čele s jejím letošním vítězem Klausem Burkartem, který přiletí z Mnichova. Moc se těším na světovou modelku Lenku Josefiovou, která přiletí z Dubaje. Také na slovenské hosty Ricca a Claudii, na muzikálové zpěvačky Evičky Burešovou a Kleinovou, na Petra Kutheila, Adde a Sharlotu, Marka Zlého, Daniela Fröhlicha. Jsem ale hrozně natěšen na finalisty od roku 2010. Všichni totiž dostali pozvánku na finále, a jsem mile překvapen, kolik jich už účast potvrdilo. Dokonce i tací, u kterých jsem si byl jist, že odmítnou. Gay man je ale o finalistech, takže obrovské a největší díky právě jim. Za odvahu, důvěru a odhodlání to pochybovačům a packalům pořádně natřít.

Foto: Marian Kajzer

Co plánujete do budoucna?

Plány do budoucna si nechám pro sebe. Zatím. Ale prozradím, že chystám obrovské překvapení a pořádnou pecku na GAYMAN 2016. Ale to je ještě daleko.

Exkluzivní rozhovor s Marianem Kajzerem: GAYMAN není o mně, ale o soutěžících. Navíc prozradil svůj plán!

Robert Mimra byl vyloučen z GAYMANa 2015, protože natáčí filmy pro dospělé

Titulní foto: Marian Kajzer

Autor článku je „člověk“, co nesnáší aroganci, sám je však občas arogantní.
Onload

1 názor ke článku

30. 06. 2015 v 00:31Off-line Sid_6  (36/182/66)
mulit : Kdo je schopnej si přečíst aspon první větu, tak to musí vědět. Bohužel, je mi jasný, že si tady spousta lidí jen prohlídne fotky a videa.
Přihlas se a okomentuj článek. Ještě nemáš svůj účet? Zaregistruj se.
Onload
Načítám...
Onload
OnloadOnload
Copyright 2011–2024 NaKluky.cz, všechna práva vyhrazena, ISSN 1805-0506
Onload