Zprávy
Aby sis mohl přečíst zprávy, tak se musíš nejprve přihlásit :)
Onload
 
PŘIHLÁŠENÍ

Nemáš ještě svůj účet?

ZAREGISTRUJ SE ZDARMA
Registrace je snadná, rychlá a zdarma!
Onload

Kniha Konec prokrastinace vám změní život. Přestanete zabíjet čas a už se nebudete bát oslovit kluka na ulici

Prokrastinujeme všichni. Místo práce ztrácíme čas na internetu, místo učení jdeme ven s kamarády a když už není zbytí a sedíme nad úkolem, který musíme udělat, máme neskutečnou chuť začít uklízet nebo zalévat květiny. Prokrastinace je odkládání plnění úkolů a povinností. „Konec prokrastinace“ je kniha, která vám s ní pomůže účinně bojovat.

Nebudeme chodit kolem horké kaše. Kniha od českého autora Petra Ludwiga Konec prokrastinace za vás úkoly a povinnosti neudělá, ale to snad ani nečekáte. Jestli se ale budete řídit aspoň pár radami z knihy, svět se vám otočí naruby a vy zjistíte, že najednou uděláte více práce a ještě díky tomu budete šťastnější.

Jak být šťastnější?

Během sexu nebo při něčem příjemném mozek začne produkovat více dopaminu. Díky němu se cítíte dobře, lépe se učíte, jste kreativnější a vidíte ve věcech tím pádem větší smysl. Základním kamenem tedy je si umět „uměle“ navyšovat hladinu dopaminu, samozřejmě přirozenou a legální cestou.

Kniha hned na začátku radí, jak na to. Pomůže vám vytvořit si životní cíle, abyste věděli, proč vlastně děláte to, co děláte a viděli v tom smysl. Autor knihy to nazývá Osobní vizí. Nenechte se tímto názvem odradit. Jednoduše si na papír napíšete svoje pozitiva a cíle, abyste na ně nezapomněli. Každý máme životní cíle, jen je potřeba si je uvědomit. Osobní vize vám dopomůže k lepší motivaci. Ač to teď může vypadat absurdně, tak to opravdu funguje.

Tři druhy motivace

Určitě znáte ten pocit, kdy se strašně dlouhou dobu na něco těšíte. Představa nového telefonu, automobilu či zdolání těžké zkoušky funguje jako skvělá motivace, protože se budete snažit pořádně pracovat. Až svého cíle konečně dosáhnete, pocítíte díky emoci joy skvělý pocit (emoce joy aktivuje v mozku stejná centra jako dávka kokainu).

Po pár hodinách nebo maximálně dnech budete danou věc brát jako samozřejmost. A je jedno, jestli je to telefon za deset tisíc korun nebo stokrát dražší auto. Na vině je hédonická adaptace, která zapříčiní, že si člověk na dosažení cíle nečekaně rychle zvykne. Chvíli tak budete šťastní, ale nespokojenost se brzy dostaví. Dáte si před sebe další cíl, tentokrát třeba ještě těžší který vás bude až do jeho zdolání frustrovat. A tak pořád dokola. Dokonce se z toho může stát závilost stejně jako z hraní počítačových her či sledování porna.

Podobné je to s penězi. Peníze mají vliv na naši spokojenost pouze do chvíle, kdy pomáhají zajistit základní potřeby nám a naší rodině. Nad tuto hranici nemají další peníze na naši spokojenost téměř žádný vliv.

Z knihy se dozvíte, že existují tři druhy motivace a jak s nimi pracovat, aby vám úspěšně sloužily. Vnější motivace (cukr a bič), vnitřní motivace cíli (těšíte se na nové auto nebo nový telefon) a vnitřní motivace cestou, která je nejlepší, protože vydrží nejdéle a není návyková jako vnitřní motivace cíli.  

Pokud děláte činnosti, které dělat chcete a máte v nich dovednosti, přichází stav flow. To způsobuje dlouhodobé vyplavování dopaminu, takže jste dlouhodobě spokojenější.

Nebuďte sobci

V životě konáme věci buď pro sebe (v knize označeno jako činnosti ego-1.0), nebo pro ostatní (činnosti ego-2.0). Právě druhý typ má velmi zajímavou vlastnost. Pokud vykonáte nějakou nesobeckou činnost pro ostatní, pocítíte jednu z nejsilnějších pozitivních emocí meaning. V knize se dozvíte, proč takto mozek funguje a proč byste se měli nesobecky chovat k ostatním. A není to pouze proto, že svět uděláte lepším místem k životu. Hlavně tím pomůžete sami sobě.

Jak se dokopat k práci?

Nejtěžší je vždy začít. Autor knihy vysvětluje, proč emoce nechtějí, když rozum chce. Důvod je nutné hledat ve svatbě mozku. Nejstarší jeho částí je tzv. „plazí mozek“. Má na starosti základní reflexy a instinkty, které mají v našem těle vždy nejvyšší prioritu. Až později se vyvinul „limbický systém“, který ovládá naše emoce a ještě později se vyvinul „neokortex“, který ovládá racionální myšlení, logické uvažování a plánování.

V knize je tento celý problém ilustrován na starém buddhistickém modelu slona (emoce) a jezdce (racionálno), který slona ovládá. Výzkumy ukazují, že abychom dokázali úspěšně vést slona (seberegulace), musíme mít dostatek kognitivního zdroje. Autor tento zdroj popisuje jako sklenici vody, která se postupně během dne vyčerpá. Skvělé je, že sklenici můžete během dne opravdu snadno kdykoliv doplnit, a díky buzer-lístku se naučíte objem sklenice zvětšovat, takže s malým tréninkem dokážete mnohem více než dříve. Kognitivní zdroj je jako sval, musíte jej trénovat.

 

Buzer-lístek

Na gay webu je to trochu zvláštní název, ale autor knihy to určitě nemyslel nijak zle. Je to nástroj, který vám pomůže vybudovat dobré návyky a lépe tak ovládat vašeho slona. Bude vám k tomu stačit papír, něco na psaní a každý den tomu věnovat tři minuty času.

Díky buzer-lístku se naučíte brzy vstávat, zdravě jíst, pravidelně sportovat, vzdělávat, pomůže vám odnaučit se kouřit, přejídat se, nadměrně pít alkohol, prokrastinovat či opakovaně posouvat budík.

Kouzlo tkví v tom, že buzer-lístek je logicky a jednoduše navržen, takže vás jeho používání neobtěžuje ani nezdržuje. Opět ale nečekejte, že se během měsíce zbavíte všech negativních vlastností a naučíte se všemu novému. Tak to bohužel nefunguje. Pokud byste to od buzer-lístku očekávali, skončili byste patrně dříve, než byste začali – stejně jako u novoročních předsevzetí. Je třeba proto postupovat po malých krůčcích a opatrně. Odměnou vám za to bude, že buzer-lístek bude skutečně fungovat.

Todo-today aneb co budete dělat

Toto je další nástroj, který vám pomůže ve zvládání každodenních povinností. Máte před sebou hromadu úkolů a kvůli rozhodovací paralýze nevíte, čím začít. Jste z toho frustrovaní, takže toho moc neuděláte (nebo vůbec nic), prokrastinujete, z toho jste frustrovaní ještě víc, protože jste toho ještě moc neudělali a před vámi se kupí úkoly. Jak reálné, že? S tímto vám pomůže nástroj todo-today.

Každý večer si naplánujete, co chcete následující den stihnout. Na papír si bez hlubšího přemýšlení napíšete konkrétní jednotlivé úkoly – například „naučit se na zkoušku z biologie“ (nepište si jen „zkouška“, takové neurčité označení by vás jen frustrovalo). Červeně, modře a zeleně zakroužkujete úkoly dle důležitosti a šipkami spojíte, v jakém pořadí je provedete. Můžete přidat i časový odhad.

Může to vypadat naivně, ale ono to opravdu funguje. Je to rychlé, příprava je téměř bez práce a až úkol splníte, pořádně jej přeškrtáte a příjemně se vám uleví.

Jak být hrdina? Oslovte kluka na ulici, který se vám líbí

Autor knihy vysvětluje, že „skočit do kolejiště metra a zachránit někomu život“ a „schopnost překonávat prokrastinaci“ mají stejný základ. Jedná se pouze o jinou úroveň dovednosti vědomě opouštět komfortní zónu.

Hrdinství vyjadřuje schopnost opouštět komfortní zónu. Pokud se vám to povede, jste odměňováni vyplavovaným dopaminem. Ale nejen to. Čím více budete hrdinství schopni, tím méně budete prokrastinovat a díky tomu dokážete lépe naplňovat svoji osobní vizi, kterou jsme zmínili na začátku. A díky tomu budete opět spokojenější.

Jak trénovat hrdinství? Vždy, když můžete opustit komfortní zónu, udělejte to. Může to být ranní studená sprcha, nejtěžší úkol v „todo-today“ hned jako první (má to i další výhody), dejte se do řeči s cizím člověkem, který sedí vedle vás, nebo oslovte kluka na ulici, který se vám líbí.

I když se vám nechce nic dělat, udělejte ten krok, který je pro vás v danou chvíli nejnepříjemnější. Jakmile vás hrdinství napadne, měli byste dodržet samurajské pravidlo tří vteřin – do té doby byste se měli s hrdinstvím začít. Pokud tak neuděláte, mozek začne vymýšlet racionální důvody, proč byste to udělat neměli… a to už je pozdě.

Bojujte s tím, co vás trápí

Kniha přináší i další konkrétní rady, postupy a nástroje, jak bojovat s tím, co vás trápí. Každý má něco, co mu není příjemné. Ať už vlastnosti, vzpomínky či nedávná minulost. Autor tento stav, kdy upadnete do beznaděje, a nechce se vám nic dělat, nazývá „křečky“. Je třeba se jich zbavit, anebo aspoň otupit.

A protože základem všeho je pozitivní myšlení, přichází na řadu nástroj zvaný flow-lístek, kam si poznačíte úspěchy každého dne. Výsledkem je, že už po pár týdnech budete spokojenější. Důležitým nástrojem je také inner-game, který vám dovolí změnit chápání negativních věcí na neutrální nebo dokonce na pozitivní. Protože s každou negativní věcí se dostáváte do fáze, kdy se učíte novým věcem, a tak byste měli takové zkušenosti naplno využít. A konečně se i naučíte být objektivní, abyste netrpěli „Dunning-Krugerovým efektem“ (lidé, kteří nevědí, nevědí, že nevědí).

Konec prokrastinace není pouze kniha

Je to sada návodů a pomůcek, které opravdu fungují. Jádrem knihy je osm konkrétních praktických nástrojů osobního rozvoje, které vám pomohou k větší motivaci, efektivitě, produktivitě a celkově dlouhodobější spokojenosti. Všechny nástroje do sebe logicky zapadají.

Výhodou je, že vás nikdo nenutí využívat všechny nástroje. Můžete začít využívat jen tu část, kterou aktuálně potřebujete a cítíte jako nejdůležitější. A až časem sami zjistíte, že byste mohli začít používat i další nástroje, tak je prostě začnete používat.

Autor knihy Petr Ludwig vás v knize nezatěžuje zbytečnými příběhy nebo nicneříkající omáčkou. Předkládá vše stručně, jasně, výstižně a hlavně logicky. Kniha je velmi čtivá a díky malému formátu a úžasným ilustracím navíc velmi atraktivní. A to nejlepší na tom všem je, že vysvětlené postupy skutečně fungují.

Knihu Konec prokrastinace si můžete objednat přímo na webu nakladatelství Jan Melvil Publishing za výhodných 349 309 Kč. K dostání jsou i elektronické verze knihy, ale pokud patříte mezi fanoušky papíru a listování, tak raději sáhněte po papírové verzi. 

Onload

12 názorů ke článku

13. 07. 2015 v 17:29Off-line Jolee  (96/181/88)
Ještě tak najít čas si to přečíst.
13. 07. 2015 v 17:52Off-line Majkls97  (23/184/-)
Tuto knížku jsem přečetl, ale nijak mi to nepomohlo.
13. 07. 2015 v 18:06Off-line Bluefox  (37/198/93)
Tenhle článek si přečtu až zítra.
Souhlasím - 15   •  Nesouhlasím - 1  Nahlásit
13. 07. 2015 v 19:27Off-line JarodShadowsong  (23/-/-)
Článek jsem nečetl.
Knížku jsem četl a pomohla mi.
13. 07. 2015 v 19:52Off-line Fopolo  (28/186/82)
Já si vystačim s : https://youtu.be/nuHfVn_cfHU
Souhlasím - 1   •  Nesouhlasím - 1  Nahlásit
13. 07. 2015 v 22:51Off-line Colty  (31/180/76)
kniha není řešením na špatné využití času, možná ani ne úplně správným návodem. Člověk musí nejdřív poznat a změnit svůj vlastní postoj! Jinak žádná pomoc z vnějšku, ani motivace nebo řešení, čí pomoc nemají smysl.

Výborné je přčíst si něco od Ivo Tomana. Knihy mají pár desítek stran, jsou založené na zkušenostech a efekt k nezaplacení.

Všechno jde skrz vás samotných, jak to vnímáte vy a to musíte měnit, zlepšovat... Pak i čas budete využívat s rozumem
13. 07. 2015 v 23:17Off-line Dmk  (26/180/79)
Knížku jsem si koupil (měl jsem poukázky na knížky) a no..
ještě jsem ji nezačal číst...

to je asi hlavní slabina knihy :D
14. 07. 2015 v 07:42Off-line NaKluky.cz  
jolee, dmk: Tomu se říká prokrastinace boje proti prokrastinaci :)

colty: Ano, Ivo Toman také rozhodně stojí za přečtení :) O jedné jsme zde už psali: http://www.nakluky.cz/…t-co-chcete/
15. 07. 2015 v 00:15Off-line Betonica  (39/191/93)
Je to jen a jen vydělávání peněz na lidské lenosti, nic víc a nic míň.

Prokrastinace podle mě neexistuje. Je to jen a jen hezké, rádoby odborné, slovo pro lenost, neodpovědnost, nesystematické myšlení a celkově bordel v životě. Takovým lidem nepomůže vůbec nic. Jedině oni samotní si můžou pomoci, o čemž se ale v knize dle recenzí nepíše...
15. 07. 2015 v 00:47Off-line JarodShadowsong  (23/-/-)
Byl jsem na živém vystoupení Petra Ludwiga a je pravda, že furt mele dokola ty samé věci. Nicméně neříká hlouposti (z neurověd taky něco vím), navíc našel díru na trhu a teď na tom vydělává - budiž mu přáno.

@Betonica: Já bych tu knížku tak neodsuzoval. Mě třeba alespoň přiměla přemýšlet o některých věcech jinak. Taky nabízí snadné nástroje, jak pracovat sám se sebou.
15. 07. 2015 v 00:52Off-line Betonica  (39/191/93)
@JarodShadowsong: Tak je pravda, ze v ni muze nekdo najit prinos, to nepopiram. Jenze, ruku na srdce. Je opravdu prace na sobe snadna a rycha? Jsem byl tak ostrej, protoze mi vadi, jak se tu pise, ze knizka je skoro zazrak a pres noc bude vsecko jinak. To jiste nebude, s knizkou stejne jako bez ni :)
16. 07. 2015 v 12:13Off-line Colty  (31/180/76)
Co píše Betonika je přesně pravda. Je to o lidech samotných. Prokrastinaci jsem nečetl, jen pár stránek. Oproti tomu Některé knížky např. od Tomana (jejichž čtení mi zabralo jen nějakou tu hodinu a jsou i online na internetu) mají v sobě hodně pasáží, kde autor řekne, jestli čtete tu knížku zbytečně. Někteří autoři to ví z praxe. Lidem, co nezačnou pracovat zevnitř sami od sebe, pomoc zvenku nepomůže.

Když jsem si chtěl dát určité věci do pořádku, nemělo to takový řád a efekt. Určité poznatky mi pomohly na sobě pracovat líp, když mi ukázaly lepší metody...
Přihlas se a okomentuj článek. Ještě nemáš svůj účet? Zaregistruj se.
Onload
Načítám...
Onload
OnloadOnload
Copyright 2011–2024 NaKluky.cz, všechna práva vyhrazena, ISSN 1805-0506
Onload