Zprávy
Aby sis mohl přečíst zprávy, tak se musíš nejprve přihlásit :)
Onload
 
PŘIHLÁŠENÍ

Nemáš ještě svůj účet?

ZAREGISTRUJ SE ZDARMA
Registrace je snadná, rychlá a zdarma!
Onload

Česká společnost AIDS pomoc: Pojďte s námi na Prague Pride

Do programu letošní Prague Pride, která proběhne v Praze ve dnech 10.–16. 8. 2015 s podtitulem „Všichni jsme stejně teplí“, zařazuje Česká společnost AIDS pomoc bezplatné anonymní testování, dvě besedy a příběh HIV pozitivního člověka jako živé knihy. Potkáte nás také v průběhu týdne v klubech a v sobotu v průvodu a na Letné.

V reakci na stále rostoucí počet HIV pozitivních (k 30. červnu 2015 jich v ČR žije celkem 2 475) jsme pro letošní ročník Prague Pride připravili následující témata, kterým se bude náš spolek věnovat:

Nejteplejší test tohoto léta

Zásadní otázka zní: Co když jsi pozitivní a nevíš o tom? Pro život člověka je důležité znát svůj HIV status. Je sice příjemné vědět, že je člověk zdráv, ale na druhou stranu je také důležité včas zjistit a zachytit HIV pozitivitu.

Pokud jste HIV pozitivní, včasná léčba Vám zajistí kvalitní život. Bez léčby ničí HIV infekce obranyschopnost Vašeho těla a pozvolna se mění v AIDS, který se vyléčit nedá a je smrtelný.

V rámci Prague Pride budeme testovat v našem Domě světla v pondělí 10. 8. od 16:00 do 19:00 hod a ve středu 12. 8. od 9:00 do 12:00 hod. Výsledky z obou testovacích dnů budou známy následující pondělí, a budou sdělovány od 16:00 do 19:00 hod. Výsledky sdělujeme vždy pouze osobně, součástí sdělení výsledku je i důležité potestové poradenství.

Pro ty z Vás, kterým se nechce chodit na krevní odběr, nebo prostě nemáte přes den čas, nabízíme variantu testování v naší nové sanitce, ve které budeme testovat formou rychlotestů s výsledky během 30-60 minut. Naše ambulance bude přistavena ve čtvrtek 13. 8. od 17:00 do 22:00 hod. u Vinohradského pavilonu (adresa: Vinohradská 50, Praha 2), v pátek 14. 8. od 22:00 do 01:00 hod. v areálu Radlické kulturní sportovny během párty Dirty Dancing a v sobotu 15. 8. od cca 14:00 do 22:00 hod. stejně jako v loňském roce v prostoru JarmarQu na Letné, kde budeme mít i náš informační stánek s dostatkem preventivních a informačních materiálů.

Mohou léku zabránit přenosu HIV?

Odpovědi na tuto otázku se dozvíte, dorazíte-li na naši první besedu. Diskuzi o roli antiretrovirových léků v prevenci šíření HIV povede vedoucí AIDS poradny Domu světla, sexuolog, psychiatr a odborník na problematiku HIV/AIDS MUDr. Ivo Procházka, CSc.

Antiretrovirové léky mohou mít vícenásobné využití. Pre-expoziční profylaxe (tzv. preventivní předléčení) znamená jejich preventivní užívání s cílem snížit riziko infekce u HIV negativních osob, které byly nebo mohly být vystaveny kontaktu s HIV. Postexpoziční profylaxe (tzv. zaléčení) je nasazení těchto léků po ojedinělém vysokém riziku s cílem zabránění přenosu HIV.

Pojďte s námi otevřít v ČR dlouho neznámé, resp. tabuizované téma! Beseda s diskuzí se koná ve středu 12. 8. od 19:00 hod. v Galerii Langhans ve Vodičkově ulici 37.

Přijetí diagnózy a následky pro nejbližší okolí

Říct či neříct? A komu? I to jsou otázky, které si kladou HIV pozitivní lidé, když přemýšlí, komu se svěřit s tím, že jsou HIV pozitivní. O tom, jak může rodina nebo blízké okolí přijmout fakt, že jejich blízká osoba je HIV pozitivní, budeme v rámci diskuze hovořit s psychiatrem a sexuologem MUDr. Ivo Procházkou, CSc. a s koordinátorkou programu pro rodinu a osoby blízké HIV pozitivních „Sdílna+“ Alenou Špakovou, DiS.

O vlastních zkušenostech bude hovořit pracovník v sociálních službách Domu světla Michael Jettmar. Účastníkem panelové diskuze bude i vítěz soutěže Gay Roku Jirka Korytář, kterému se někdo blízký svěřil, že je HIV+. Zveme vás na panelovou diskuzi ve čtvrtek 13. 8. od 19:00 opět do Galerie Langhans.

Už jste četli živou knihu?

Autentický příběh HIV pozitivního člověka si budete moci poslechnout v rámci festivalu živých knih, který proběhne v pátek 16. 8. od 16:00 do 18:00 hod na Střeleckém ostrově v Pride village. Po poslechnutí příběhu živé knihy bude prostor pro vaše dotazy.

Pojďte s námi do průvodu

A samozřejmě nás potkáte i v sobotu 15. 8. v průvodu, kde od nás dostanete nějaký ten informační leták, zdarma preventivní balíček s kondomem a lubrikantem anebo nás budete moct podpořit zakoupením odznáčku červené stužky. Aktivit je mnoho, týden jimi bude slušně naplněný. Těšíme se na viděnou!

Prague Pride 2015: Všichni jsme stejně teplí!

Dozvěděli jste se, že je váš blízký HIV pozitivní? SDÍLNA+ vám poradí, co dělat

Bezpečný sex: 8 rad, jak se nenakazit HIV

Titulní foto: © Depositphotos.com/yekophotostudio

Autorem článku je Česká společnost AIDS pomoc, z. s., která vybudovala Dům světla. Nabízí praktickou pomoc HIV pozitivních občanům a bezplatné anonymní testování na HIV.
Onload

4 názory ke článku

04. 08. 2015 v 03:41Off-line Littlesocks  (27/172/64)
Tento komentář byl smazán redakcí, protože porušoval Podmínky serveru. Je zakázáno používat vulgarismy a urážet ostatní uživatele.
Souhlasím - 1   •  Nesouhlasím - 2  Nahlásit
04. 08. 2015 v 09:11Off-line Tull  (27/172/50)
littlesocks: Opravdu duchaplný příspěvek.
04. 08. 2015 v 11:13Off-line Spectre  (25/176/65)
Komu není rady, tomu není pomoci :) (littlesocks to napsal jen trochu ostřeji) :)
14. 04. 2016 v 14:58Off-line Sendyn  (63/-/-)
Je.nechutné žeto ňekteří roznášej záměrně taky jsem znal dva nikdy jsem snima nebyl a jsem rád.devejte pozor škoda každého života .Lepší se umilovat k smrti.
Přihlas se a okomentuj článek. Ještě nemáš svůj účet? Zaregistruj se.
Onload
Načítám...
Onload
OnloadOnload
Copyright 2011–2024 NaKluky.cz, všechna práva vyhrazena, ISSN 1805-0506
Onload