Zprávy
Aby sis mohl přečíst zprávy, tak se musíš nejprve přihlásit :)
Onload
 
PŘIHLÁŠENÍ

Nemáš ještě svůj účet?

ZAREGISTRUJ SE ZDARMA
Registrace je snadná, rychlá a zdarma!
Onload

Rozhovor se zástupcem gay organizace Jihočeská Lambda, která brzy oslaví narozeniny

Před časem jsme vám představili neziskovou organizaci Jihočeská Lambda, gay a lesbický spolek, kterému je krásných 25 let. V sobotu 3. 10. 2015 pořádá oslavu svých narozenin s divadlem, hosty a party. Přinášíme vám pozvánku na akci a rozhovor jednatelem Ing. Jiřím Marečekem.

Oslava 25. výročí založení Jihočeské Lambdy, gay a lesbického spolku spojená se setkáním pamětníků, oceněním vytrvalců, doplněná divadelním vystoupením Perfidního divadla Praha noční diskotékou s travesti vystoupeními. Připraveno bude občerstvení i přípitky v průběhu celé akce.

Před časem jsme s Jihočeskou Lambdou dělali rozhovor, ve kterém jste se zmiňoval o 25 letém výročí Jihočeské Lambdy jako neziskové organizace. A nyní je to tady. Představíte nám akci, kterou chystáte?

Čas tak neuvěřitelně rychle utíká. Naše prvotní nápady se pomalu naplňují a vše začíná šturmovat.  Udělat party s přípitkem se nám zdálo opravdu mimořádně jednoduché. Tak jsme postupně přidali divadlo, oceňování zasloužilých ale i jinak aktivních členů u nečlenů klubu. Vzpomněli jsme si na travestity a najednou jsme zjistili, že máme alespoň 50 dalších hostů, které chceme vidět. Když už nás bude více a celá akce bude vlastně od 18. do 5. hodiny, bude třeba i nějaké občerstvení. Chceme, aby si každý našel něco, co ho osloví. Trochu oficialit snad nikoho neodradí, ale vše bude o nás a pro nás. Velkým impulzem pro nás organizátory byl zajímavý finanční příspěvek od dvou našinců. A my nejsme zvyklí si peníze utratit pro sebe, ale chceme za ně udělat radost co největšímu publiku. Ostatně jak jinak si dovolit udělat zábavu na cca na 11 hodin s divadlem, hosty, občerstvením za nějakých 129 Kč? Jak vždy říkáme, kdo nepřijde ani neodejde.

Hostem je i Jiří Hromada a jeho hosté. Víte, kdo ti hosté budou?

Jirka Hromada se u nás zastavil na svojí prázdninové cestě po divadlech, což je jeho celoroční hlavní činnost jako prezidenta herecké asociace. Slovo dalo slovo a tak jsme při rozhovoru narazili na jeho znalost uměleckého „světa“ a napadli nás takové osobnosti jako Pavel Vítek a Janis Sidovský, Aleš Cibulka nebo Lumír Olšovský a jeho partner. Ani my jsme nezaváhali a vystáli dvouhodinové čekání na podpis moderátora Karla Voříška, když navštívil s TV Prima České Budějovice a osobně mu předali volné vstupenky a pozvánku. Zatím také neřekl, že nepřijde.

Jde o jedinečnou LGBT+ akci v Českých Budějovicích, s účastí dokonce i zástupce vedení města. To je krásný počin, jste hrdý na Lambdu a její působení v jižních Čechách?

Jsem velmi rád, že jsme dotáhli Lambdu zatím nejdál ze všech v ČR. A někdy to byla kára pěkně těžká. To se dá vydržet jen, když je člověk přesvědčeným fandou nebo blázen. Naše akce jsou vždy v našich rukách a nikdy nešlo o to kamarády oškubat. To někdy bylo spíš naopak. Je pěkné, jak je nyní třeba na Facebooku (a je to zadara) zvykem zakládat nové a nové gay skupiny, kterých činnost končí právě jen tím založením. Volám, přijď a neboj se říci: „Něco umím“. Nebo se naučím a bud to pro Lambdu dělat. Určitě něco vymyslíme.

Je akce určena spíše pamětníkům, nebo celému spektru LGBT+?

Pamětníci přijdou ze zvědavosti, vidět zdevastované kamarády s ochablým svalstvem, s brýlemi na nose, nic nepotěší člověka více než „neštěstí“ druhého. Proč by se jinak chodilo na ročníkové srazy. Taky vzpomeneme pár těch, co byli mezi námi a už nikdy nebudou. Ale žádné smuteční tryzny, se všemi jsme se vždy skvěle pobavili. Mladí mohou nesměle, i když dnes mládí není nesmělé, nakouknout a načerpat pár životních zkušeností, aby ty negativní nemuseli prožít později sami. Když uvidí že tyhle už dál nedolezou, bereme to po nich my. Takové vítáme z otevřenou náručí a vše co jsme získali, rádi předáme. Musím říci, že nabízíme zejména mladým možnost účasti i s výdělkem, dobrovolníky odměníme podle dohody o provedení práce.

Prozradíte nám, alespoň okrajově Váš „akční přípitek“?

Na zdraví dětí, které se narodí a budou v budoucnu moci žít s lidmi, co je mají rádi. Na zdraví všech našich kluků a holek co nemusí skrývat své city. Na zdraví všech rodičů, protože bez nich bychom nebyli ani my.

Sdělil byste rád něco našim čtenářům?

Řeknu vám malé tajemství, rozhodli jsme se pomoci s oceněním práce i malých seskupení, která zejména v jihočeském regionu za ta léta také objevila. Třeba v Táboře, Strakonicích, Jihlavě, Jindřichově Hradci ale i jinde byli aktivní. Scházeli se a zkoušeli srazy, výlety, zábavy. Za každou takovou akci stojí zpravidla jeden dva lidé, neuvěřitelní nadšenci, kteří si veřejné poděkování zaslouží. Nám stačí napsat, kdo a kde koho navrhuje a my přidáme dárek a pozvání na podium, kde z rukou našich hostů obdrží i vaše poděkování.

Děkujeme za rozhovor a na akci se moc těšíme.

NaKluky.cz se akce zúčastní a přineseme vám z ní reportáž.

Jihočeská Lambda: V Českých Budějovicích připravuje zábavu pro gaye už 25 let

Titulní foto: © Depositphotos.com/nito103

Autor článku je „člověk“, co nesnáší aroganci, sám je však občas arogantní.
Onload

Názory ke článku

Přihlas se a okomentuj článek. Ještě nemáš svůj účet? Zaregistruj se.
Onload
Načítám...
Onload
OnloadOnload
Copyright 2011–2024 NaKluky.cz, všechna práva vyhrazena, ISSN 1805-0506
Onload