Zprávy
Aby sis mohl přečíst zprávy, tak se musíš nejprve přihlásit :)
Onload
 
PŘIHLÁŠENÍ

Nemáš ještě svůj účet?

ZAREGISTRUJ SE ZDARMA
Registrace je snadná, rychlá a zdarma!
Onload

Průzkum: Češi nejčastěji nakupují vánoční dárky na internetu a rozhodují se podle ceny

Letos budou Češi vánoční dárky nejčastěji vybírat na internetu a ve velkých obchodních centrech. Při výběru dárků se v 82% nejvíce zaměřují na cenu. Většina z nich navíc přistupuje k nákupu dárků zodpovědně, s nakupováním dárků začíná 90 % Čechů měsíc nebo i dříve před Štědrým dnem.

„Vánoční nákupy mají lidé rádi, celých 75 % z nich přiznalo, že je pořizování dárků baví,“ komentuje výsledky průzkumu Milada Franek, tisková mluvčí GE Money Bank. „Silnou tradici Vánoc v Čechách dokazuje, že pouze 1,5 % respondentů uvedlo, že vánoční dárky vůbec nenakupuje,“ doplňuje Milada Franek.

Nejvíce utratíme za dárky a jídlo

Češi se tradičně chystají o Vánocích utratit tisíce korun. Nejvíce přitom utratí za nákup dárků (téměř 78 % dotazovaných) a dalších 20 % vydá nejvíce peněz na jídlo. Zbylá dvě procenta respondentů vloží peníze na charitativní účely nebo do cestování za rodinou.

Bezmála polovina Čechů (48 %) bude investovat do Vánoc do 5 000 Kč. Dalších 39 % odhaduje své výdaje mezi 5 000 Kč a 10 000 Kč a 13 % respondentů pak plánuje utratit více než 10 000 Kč. Při nákupu dárků se Češi nejčastěji rozhodují podle ceny (82 %) a rádi využijí slevu.

Foto: © Depositphotos.com/fotorince74

 

Dárky nakupujeme s předstihem

Podle výsledku průzkumu se každý desátý Čech staví k vybírání dárků velmi zodpovědně a nakupuje je postupně po celý rok. Další třetina pak začíná s výběrem dva měsíce před Vánoci. Nejvíce Čechů (48 %) se chystá nakupovat dárky na začátku adventu. Pouze necelých 8 % shání dárky teprve týden před Štědrým dnem. Nakupování dárků na poslední chvíli je tak výjimkou, protože pouhé 1 % dotazovaných nakupuje dárky až na Štědrý den, nebo dokonce až po Vánocích.

Nejoblíbenější jsou internetové obchody

K nakupování dárků využívají Češi nejčastěji internetové obchody (43 %), dále pak velká obchodní centra (32 %) nebo přímo specializované obchody (8 %). Ostatní nakupují dárky v supermarketech nebo hypermarketech, na vánočních trzích anebo slevových portálech či dárky vyrábějí.

Důležitými aspekty při výběru e-shopu jsou pro Čechy: zkušenost s obchodem, kde dárek nakupují (52 %), reference obchodu (39 %) anebo výše poštovného (téměř 35 %). Podle průzkumu téměř 95 % lidí volí nejčastěji tuzemské e-shopy. Přesto se i u nás začíná projevovat trend nákupů zboží z Asie, kterého využívá téměř desetina Čechů. Třetí v oblíbenosti jsou evropské internetové obchody (8,4 %), následují americké (3,5 %) a slovenské (2,3 %). Pouze 4,5 % respondentů uvedlo, že nikdy na internetu nenakupuje.

Respondenti v říjnovém průzkumu GE Money Bank uvedli, že při nákupech přes internet upřednostňuje více než 40 % z nich platbu na dobírku, 33 % využívá převod na účet. Třetí nejčastější způsob platby je pro téměř třetinu (27 %) platba platebními kartami (9 % kreditními kartami a 18 % kartami debetními).

Oproti tomu v kamenných obchodech využívá více než 56 % Čechů platební karty. Opět ale více z nich (43 %) platí debetními kartami a 13,5 % kreditními kartami. Hotovost využívá při platbách necelých 43 %. Méně než 1 % pak nakupuje dárky pomocí voucheru.

Titulní foto: © Depositphotos.com/gpointstudio, zdroj: TZ

Onload

1 názor ke článku

07. 11. 2015 v 08:01Off-line Colombo  (102/192/90)
To jsou vskutku hodnotné průzkumy.
Přihlas se a okomentuj článek. Ještě nemáš svůj účet? Zaregistruj se.
Onload
Načítám...
Onload
OnloadOnload
Copyright 2011–2024 NaKluky.cz, všechna práva vyhrazena, ISSN 1805-0506
Onload