Zprávy
Aby sis mohl přečíst zprávy, tak se musíš nejprve přihlásit :)
Onload
 
PŘIHLÁŠENÍ

Nemáš ještě svůj účet?

ZAREGISTRUJ SE ZDARMA
Registrace je snadná, rychlá a zdarma!
Onload

Učitel ukázal žákům homosexuální video a nakonec musel opustit školu

Učitel ze školy v Kansasu byl požádán, aby odstoupil poté, co přehrál 13 až 14letým žákům video proti homofobii. Tom Leahy, který vyučuje sociální studie na střední škole Conway Springs, byl středem kontroverze. V rámci jednoho předmětu na téma tolerance přehrál pro žáky osmé třídy krátký film „Love Is All You Need“.

Populární video proti šikaně má již přes 12 miliónů zhlédnutí. Klip vyzývá lidi, aby si představili svět, ve kterém je homosexualita normální, zatímco heterosexuálními lidmi je pohrdáno.

Pan učitel Leahy řekl, že video rozrušuje příliš mnoho lidí, obzvlášť v převážně katolickém městě. Proto byl požádán o odstoupení ze školy, ve které učí už od roku 1997. Poté dodal, že věděl, že se něco stane. Přiznal, že to nebylo zcela chytré, nicméně chtěl vyvolat diskuzi ve třídě.

Titulní foto: youtube.com

Onload

5 názorů ke článku

09. 11. 2015 v 07:41Off-line Radek1951  (72/175/75)
No prostě američané, co dodat? Hubu plnou svobody pro celý svět a doma zapšuklí homofobové.
09. 11. 2015 v 13:26Off-line Vlado2  (61/180/80)
Dovolím si uvést to podstatné:
- Conway Springs není město, ale vesnice s třinácti sty dušemi a jedním kostelíčkem, kde se všichni vzájemně znají a kde "homosexualita" určitě není považována za vhodné tema v rámci vzdělávání dětí.
- Middle School není střední škola, ale obyčejná malá základka s celými 11 kantory, kterou si vesnička s Panem Starostou a Panem Farářem piplá k obrazu svému.
- Americká základka je neporovnatelná s českou ZŠ, struktura výuky je podobná našim "praktickým" školám; dosahovaná úroveň vzdělání taktéž.
- V Americe i u nás je ve školních řádech zakotvena "ochrana žáků před nevhodnými informacemi", jejíž výklad je vždy poplatný mentalitě domorodců. V každé společnosti se najde spousta temat, "o kterých se nemluví".
- Na celém světě platí, že kantor při výuce musí dodržovat určitou linii (chcete-li politiku) svých nadřízených a tudíž nesmí bez jejich výslovného svolení zařazovat do výuky nic předem neschváleného, co by mohlo vyvolat odpor vrchnosti, sponzorů školy či rodičů.
- V mnoha civilizovaných státech (i v Americe) platí, že pokud chce škola zařadit jakékoli kontroverzní tema do výuky, je povinna o tom předem informovat rodiče žáků; ti musí účast svých dětí na takto problematické výuce písemně odsouhlasit. Toto nařízení velice účinně chrání před možnými pokusy o propagandu jakéhokoli typu (ideologickou, církevní, rasovou, gender, ...).
- Učitel Leahy nepožádal rodiče se svolením promítat inkriminované video jejich dětem a ani neoznámil svému řediteli, že tak míní učinit.
- Pokud kantor není ochoten dodržovat základní pravidla (Koho chleba žereš, toho píseň zpívej!), je nutné se jej bleskově zbavit - všude. I v Čechách.
Dodržoval pan Tom Leahy pravidla hry? Nedodržoval.
Je tedy logické, že byl vykopnut?
Souhlasím - 11   •  Nesouhlasím - 1  Nahlásit
10. 11. 2015 v 08:33Off-line GayTomBoy  (42/179/63)
No tak tam bude homosexualita považována za vhodné téma.
10. 11. 2015 v 23:03Off-line M.a.n  (26/177/85)
Má mít rozum. V Ostravě taky neřve většina lidí "SPARTA!"
22. 03. 2016 v 11:50Off-line Trajda  (31/172/83)
To Vlado2: Pokud vše, co jsi napsal, je pravda, tak je na tom svět ještě hůř než jsem si myslel. Já osobně bych dal „Love Is All You Need“ jako povinnou část výuky, všude. Mě se ten kantor zamlouvá, připadá mi jako velmi zodpovědný člověk. Věděl, že má zodpovědnost za celou třídu a za jméno školy. Věděl, jaké to může mít následky, věděl, že se na to přijde a možná ho vyhodí. Přesto se rozhodl udělat, co podle něho bylo správné. Navíc pustil to video ve správném ročníku. O rok dříve by nikdo nechápal, proč to pouští, o rok později už by bylo pozdě na to měnit něčí názor na svět. Škola by měla děti připravit na život a dovolím si tvrdit, že školní teorie se často velmi liší od praxe, takže podle mě je na život příliš nepřipraví. Tohle video ano...nepřipraví je na všechno, ale je to jeden z dlouhého seznamu bodů, které ve výuce chybí. "Tabu" mi zkrátka nepřijde jako dobrá vyučovací metoda...
Souhlasím - 2   •  Nesouhlasím - 1  Nahlásit
Přihlas se a okomentuj článek. Ještě nemáš svůj účet? Zaregistruj se.
Onload
Načítám...
Onload
OnloadOnload
Copyright 2011–2024 NaKluky.cz, všechna práva vyhrazena, ISSN 1805-0506
Onload