Zprávy
Aby sis mohl přečíst zprávy, tak se musíš nejprve přihlásit :)
Onload
 
PŘIHLÁŠENÍ

Nemáš ještě svůj účet?

ZAREGISTRUJ SE ZDARMA
Registrace je snadná, rychlá a zdarma!
Onload

V Česku chybí centra, která by pomáhala gayům. Pomozte je založit!

V České republice naprosto chybí pomocná centra, která by se specializovala na pomoc LBGT komunitě. Po světě jich již existuje několik. Proč tedy nemít takové centrum i u nás?

Spousta mladých gayů se při coming outu setkává s tím, že nemůže nikde nalézt tolik potřebnou pomoc. U některých tato situace může skončit nejhůř, sáhnou si na život. Těmto mladíkům by se však mělo dostat pomoci v centru, o jehož vznik se právě snažíme!

A nejen jim. Pomoc potřebují i jejich rodiče. Ti sami si někdy nevědí rady v tak těžké situaci, jako je porozumění svému homosexuálnímu dítěti. I jim a spoustu jiným by mělo naše centrum přispět k lepšímu životu.

Založení takového centra však není nic jednoduchého. Celý projekt je náročný nejen z finančního hlediska. Proto by ho měla zaštiťovat právě společnost YMCA, která takováto centra po světě již provozuje.

Na schválení projektu Ymkou je však kromě formálních záležitostí potřeba vidět, že je o centrum zájem. Sám jsem se tedy autorce projektu, Kateřině Javůrkové, rozhodl pomoci s propagací onoho centra.

Z dotazníku, který je na NaKluky.cz k dispozici, vyplývá, že zhruba 80 % z vás by založení takovéhoto centra ocenilo. Podpořte tedy dále vznik tohoto centra jednoduchým zmáčknutím tlačítka „To se mi líbí“ na jeho facebookových stránkách „LGBT centrum Praha“.

Každý lajk bude více jak přínosný a hodnotný, stejně tak vaše komentáře a sdílení stránek.

Problémy při coming outu již stály život tolik mladých lidí, kteří ho mohli prožít naplno. Jednoduše se tedy zapojte pouhým lajkem a doslova tím někomu zachraňte život!

Vyplňte dotazník k ročníkové práci: Vznik homosexuality u jedince

Vyplňte dotazník k ročníkové práci: Zkušenost mladých gayů s dívkami

Titulní foto: © Depositphotos.com/Goodluz

Bronislav Zrza / další články autora ›
Autor článku je mladý gymnaziální student, který našel zálibu ve zpěvu a společenském tanci.
Onload

16 názorů ke článku

30. 11. 2015 v 11:01Off-line Vlado2  (61/180/80)
Autorovi článku patří dík za informaci, ze které jsem ovšem poněkud zmatený.
Pokud si vzpomínám, tak již čtvrt století nefiguruje homosexualita v seznamu Mezinárodní klasifikace nemocí. A najednou přichází jacísi aktivisté, snažící se o zřízení „LGBT centra“.
Jejich leták uvádí: „LGBT centra budují svět, ve kterém jsou LGBT lidé přijímáni jako zdraví, rovnocenní a úplní členové společnosti …“
To je přesně stejná terminologie, kterou se prezentují centra pro pomoc jakkoli postiženým lidem, drogově závislým, chronicky nemocným atd. atd.
Nevím jak vám, ale mně se vnucují tři otázky:
Jsou LGBT lidé skutečně zdraví, rovnocenní a úplní členové společnosti, nebo je nutné zřízení jakéhosi odborného „LGBT centra“, které konečně začlení tyto nesvéprávné pacienty do normální lidské společnosti?
Nebo se někdo pokouší zdůvodnit zřízení další (zaručeně neziskové a provozně dost drahé) tzv. odborné společnosti, jejíž pouhá fyzická existence z nás v očích většiny obyvatel spolehlivě učiní nebezpečná monstra?
Jsou ti, kteří v dotazníku zřízení podobné organizace podporují, dostatečně informováni o svých současných možnostech (kam a na koho se konkrétně obrátit v případě problémů)?
Souhlasím - 12   •  Nesouhlasím - 3  Nahlásit
30. 11. 2015 v 11:08Off-line Colombo  (102/192/90)
Jak se v článku píše, hlavní otázkou je "kdo to zaplatí ?". Možná by mohli projekt spolufinancovat sami ti, co onu pomoc potřebují, peníze na to mají (buď své nebo rodičů). A kdyby se mě někdo chtěl zeptat, jak jsem přišel na to, že peněz tito mají dost, stačí pozorně číst zde uvedená témata, kdy již patnáctiletí se chlubí (a není jich zrovna málo), že mají mobily za 20 tisíc a další a další věci. A ti trochu starší když mají dost peněz na vysedávání po gay barech...
Souhlasím - 4   •  Nesouhlasím - 9  Nahlásit
30. 11. 2015 v 11:09Off-line HardMode.Vesporax  (28/170/60)
A co se do takového centra hodí, dilda a staré deky + nějáké ty granulky jako u pejsků. To bude asi víc přínosné než ten lajk.
Souhlasím - 5   •  Nesouhlasím - 6  Nahlásit
30. 11. 2015 v 13:48Off-line Luke.nic  (29/179/63)
Nevím, není vytváření centra pro každou mino***ní skupinu zbytečné? Pro ty, kteří mají problém se se svou sexualitou vyrovnat existuje psycholog. Ten určitě mladého člověka, který zjišťuje, že není heterosexuál, nepošle někam. Myšlenka to je určitě super a je fajn, že stále existují altruisté, kteří chtějí pomáhat ostatním, ne jen sobě. Jen je asi větší množství aktuálnějších problémů. :)
Souhlasím - 6   •  Nesouhlasím - 3  Nahlásit
30. 11. 2015 v 18:52Off-line Martas66  (29/177/64)
tvl stačí když se lidi budou starat především o sebe a přestanou řešit kdo je gay,bi,heterosexuál,trnssexuál,metrosexuál,atd......a nesoudit furt lidi jen podle vzhledu a podle toho co vyznávjí jestli je bohatej,chudej,strej,mladej případně jakou má plet! =) ale po problému ale to by se museli lidi probudit už konečně
Souhlasím - 7   •  Nesouhlasím - 1  Nahlásit
30. 11. 2015 v 21:19Off-line ThomPrag  (45/180/76)
K čemu takové centrum? Mladý kluk, který zjišťuje, že se mu líbí víc kluci než holky, jde nejdřív na net. Zde googlí, příp. jako spousta zdejších, protože net má hlavně na FB a vykecávání se, napíše do Poradny. Už vidím ten zástup mladíků zvyklých nevylézt od mobilu, tabletu nebo PC a trávících život ve virtuálním prostředí, jak se valí do nějakého centra :-)
Nedávno se tu prezentovala taky nějaká neziskovka, která chce pomáhat homosexuálům. Proč tedy zase něco dalšího? To už to tamti zabalili?
Vzdělávat je potřeba především rodiče a učitele. Ti jsou dětem nejblíž a měli by umět poznat doutnající problém a pomoci jim. Dítě, které má problém se vyrovnat se svou orientací, má ten problém často jenom kvůli názorům v rodině.
Souhlasím - 8   •  Nesouhlasím - 3  Nahlásit
30. 11. 2015 v 22:14Off-line Harpli  (39/175/75)
když budou i pomáhat a budou tam rádci, nejen psycho ale i o tom kde složit hlavu jak říci to doma, pomoc najít práci, pomoc stěhováním, seznamky, nemoci a další věci tak proč ne jako vy takový klubýk
Souhlasím - 2   •  Nesouhlasím - 3  Nahlásit
30. 11. 2015 v 23:20Off-line V.K  (26/186/65)
Já si upřímně myslím, že kdyby všichni ti, co přidali předchozí komentáře sami nebyli v situaci, kdy pomoc už nepotřebujou, mluvili by jinak. Dle mého názoru je centrum pro LGBT velkým krokem kupředu. Jak již bylo řečeno, "Nic není v pořádku, pokud je jen někdy". Já již pomoc nepotřebuju, svoje sebepřijetí jsem si dokázal sám, přesto však musím říct, že by byl můj zmivot lepší, kdybych měl kam jít pro pomoc. Vyrůstání pro mě bylo hrozné, a myslím, že s LGBT centrem by to bylo jednodušší. Už jen kvůli vědomí, že mám kam jít, třebaže bych nešel. I pouhé vědomí že se někdo snaží pomoct, je obrovská pomoc. Nebuďte negativní, Broněk aspoň myslí na druhé, a vy jen zhazujete jeho snahu, protože jste si tím prošli bez pomoci. To ale neznamená, že tu pomoc jiní nepotřebují ;)
Souhlasím - 6   •  Nesouhlasím - 4  Nahlásit
30. 11. 2015 v 23:56Off-line Luke.nic  (29/179/63)
Ti kteří tu pomoc potřebují ji mohou vyhledat minimálně u psychologa. Na co financovat další institut? Idea je to milá, ale asi ne moc užitečná. Navíc pochybuji o nějakém velkém využití.
Souhlasím - 3   •  Nesouhlasím - 1  Nahlásit
01. 12. 2015 v 00:39Off-line Sny1  (34/180/70)
Dost se omlouvám, že tu do toho vstupuju, ale existují ordinace sexuologů. Nejsou to jen psychologové, mají atestaci i lékařskou a o proměnách sexuality toho vědí opravdu hodně. Navíc si myslím, že dokážou poradit nejen klukovi nebo dívce, ale i těm rodičům, kteří netuší, co a jak.
Kdysi jsem se v jedné takové ambulanci objevil, měl jsem bolestivý penis. Prostředí bylo velmi pěkné, doktor vstřícný a hodně mi toho vysvětlil. Je mi jasné, že jen tak problém s údem neřešil něco o sexualitě, ale jsem přesvědčený, že by se i vašich problémů s laskavostí ujal.

Protože, jak tady pročítám, že někteří potřebují pomoc a podporu, i informace o sex. orientaci, jsem si docela jist, že každému v takové ambulanci poradí. Nečekejte tohle od praktické obvoďačky. Přinejlepším vás pošle stejně právě k sexuologovi. V každém větším městě je aspoň jeden, neli víc.
To jsou vlastně ta centra, už dávno zavedená, měla by být i placená zdravotnimi pojišťovnami (aspoň já jsem neplatil nic /VZP/ ).

Nezavrhuju tu myšlenku, ale myslím, že je to opravdu zbytečné. A pokud jde o seskupování, o jakési spolusezení jako u psychologa, aby si jednotlivci vzájemně poslechli problémy nebo řešení těch ostatních, i to u sexuologa přece lze! Jsem Brňák a v telefonním seznamu se dají i sexuologové najít. Mají je i fakultní nemocnice. Trošku je jen problém s časovým objednáním. Doktor chce na každého mít dost času, takže vás neobjedná na hned. No jo...
--------------------------------------------------------Sny
Souhlasím - 1   •  Nesouhlasím - 1  Nahlásit
01. 12. 2015 v 00:49Off-line Sny1  (34/180/70)
Jo a gay klubů i klubýků je myslím už dost, ne? Pravda, asi se tam víc nepleší než informuje. Ale nemusí to tak bejt ve všech. A pravě ti nejmladší by mohli svoje klubýky jaksi ošéfovat tak, aby jim tam nelezli jen ti "lovci" mladejch, kteří tak nějak nevědí, co se to s nima asi děje. Jeden dva dospěláci by tomu mohli aspoň pomoct a vstřícně komunikovat třeba i s rodiči těch mladších. Nemuseli by tam hoši zrovna pronikat do jiného, stačilo by jen si tak rozumně popovídat, ne??-------------------------------------------Sny
01. 12. 2015 v 00:55Off-line Sny1  (34/180/70)
Přes můj koment si stejně cením V.K, který dovede taky myslet i na druhé.
Asi nejinteligentnější názor tu napsal, vzhledem k jeho věku. I když s tím já třeba až tak moc nesouhlasím, viz moje komentáře tady. Ale je V.K fakt dobrej!!
Posílám ti V.K PAC !---------------------------------------Sny
01. 12. 2015 v 01:42Off-line We2  (33/178/65)
Já například pochopil smysl „LGBT centra “ trošku z jiného pohledu....

Když jsem řešil situaci coming outu, na internetu sice byly samé rady a "návody" jak to říci rodičům a okolí... ale stejně to mi nedalo dlouho odvahu prostě přijít a říci... Když to řeknu blbě, právě takové centrum bych uvítal, především proto, že tam můžu anonymně přijít, pobavit se přímo nad mou konkrétní situací s člověkem, kterej je do určité míry psycholog, sexuolog v jednom (nemusím stát v čekárně před jejich ordinací a cítit se blbě jako bych byl psychicky labilní nebo měl jiné problémy, nehledě na to, že by mě vedli v kartotéce - to byl přesně ten důvod, proč jsem tam nikdy nešel - strach ze ztráty anonymity, strach že se to někdo dozví dřív než ti, kterým to chci říci sám - rodiče) a vědět, že se bavím s člověkem naživo, kterej si mě rád vyslechne, pokusí se poradit (prostě jako "linka bezpečí"), budu mít možnost řešit i následné "vyhrocené situace/dopady" coming outu v rodině (vyhození z domu apod.) a hlavně nebude sloužit jenom pro mě jako člověka, který hledá svoji identitu, ale hlavně pro ty, kteří ji musejí přímnout - především rodina a blízcí.

Vím sám, že máma po tom strávila, stejně jako já, hodiny pročítám internetu, protože jiná možnost ji nezbyla, než se dozvědět víc o tom, proč to tak je... Otázky typu: Co jsem udělala špatně? Měla jsem ho raději přihlásit do fotbalu a ne do tancování? A kupy dalších otázek jí lítaly v hlavě a doteĎ jistě na některé hledá odpověď.... Kdyby měla možnost, určitě by do takového centra šla a hledala oporu tam. A hlavně by ušetřila ty hodiny a hodiny procházení internetu a pročítání "inteligentních" komentářů pod články.

Kam mají chodit učitelé, které se ve škole minimálně budou setkávat s tím, že některé dítě bude mít 2 mámy nebo 2 táty... Jak najít způsob komunikace dětí ve třídě? Mají jít k psychologovi? Sexuologovi? Kam?
02. 12. 2015 v 21:57Off-line Brian.Sheppard.McKay  (30/188/57)
Zdravím taky souhlasím co tu píšete a proto jsem se rozhodl založit svou stránku a skupinu na facebooku. Pokud by byl zájem jsem ochotný udělat i skupinku:
Jelikož mi tady nejde dát odkaz na FB tak kdo by mě zájem se třeba přidat do společné práce a pomoci druhým na získání zkušenosti napište zprávu
Souhlasím - 1   •  Nesouhlasím - 1  Nahlásit
04. 12. 2015 v 18:34Off-line THX1188  (40/183/90)
"V Česku chybí centra, která by pomáhala gayům. Pomozte je založit!"

Ovšem nezapomeňte v dalším článku upozornit na sebe a svého přítele a na svůj instagram! Takže opět a zase kult osobnosti a mamonu, který se schovává za pozlátko" pomáhat druhým"!

No to bych zvracel!

Takže milý Bronislave, veř, že velmi rád poukážu v jakékoliv tvojí aktivitě směřované k tomuto nesmyslu na tvoje zištné zájmy a budu ji bojkotovat!

Stejně jako vyžírkovské neziskovky napojené na PP!
Souhlasím - 1   •  Nesouhlasím - 2  Nahlásit
20. 11. 2016 v 09:14Off-line Boy_lover22  (28/-/-)
Nikdo nepůjde do takového centra. Každý radši využije internetové poradny (sbarvouven.cz je přeci skvělý) nebo normálního psychologa, ten je přece také schopný to řešit. Každopádne mám už trochu dost toho samovymezování gayů. Všechno musí být gay - gaybary, gayfilmy, zde jsou články uváděné jako gay herec, gay režisér, atd. A to i v případě, že to nijak nesouvisí. Pokládám si vždy takovou otázku. Opravdu se tak moc chceme začlenit??
Co se týče tohoto projektu, není to špatný nápad a je to myšlené dobře, ale myslím, že je to prakticky zbytečné.
Přihlas se a okomentuj článek. Ještě nemáš svůj účet? Zaregistruj se.
Onload
Načítám...
Onload
OnloadOnload
Copyright 2011–2024 NaKluky.cz, všechna práva vyhrazena, ISSN 1805-0506
Onload