Zprávy
Aby sis mohl přečíst zprávy, tak se musíš nejprve přihlásit :)
Onload
 
PŘIHLÁŠENÍ

Nemáš ještě svůj účet?

ZAREGISTRUJ SE ZDARMA
Registrace je snadná, rychlá a zdarma!
Onload

Glosa: Registrované partnerství příjemně překvapilo

Institut registrovaného partnerství, díky kterému gayové a lesby mohou legalizovat své vztahy, ještě před svým letošním jubileem přinesl pár velmi dobrých zpráv.

V druhém pololetí loňského roku se rozhodlo vstoupit do partnerství zatím nejvíce lesbických dvojic. A to bez tří celá stovka! Navíc pokračovala vzestupná tendence zájmu o registraci, této možnosti ve stejném období využilo 132 stejnopohlavních párů (78 mužských a 54 ženských), zatímco v roce 2014 jich bylo jen 117. Do třetice všeho dobrého se v roce 2015 vzalo 244 párů, což sice nakonec „netrhlo“ rekord z roku 2007, kdy se zaregistrovalo 252 dvojic. Ale zejména v prvním roce existence registrace v ČR do ní šlo mnoho gayů a leseb, kteří na tuto příležitost čekali několik let. Zatímco loni šlo o přirozený nárůst.

Co jej způsobuje, se lze jen dohadovat? Sociologii české LGBT komunity se díky obtížnosti nikdo seriózně a cíleně nevěnuje. Zda loňská čísla pokoří letošní pololetí, které bude ukončeno „oslavou“ deseti let registrovaného partnerství v České republice, nelze vůbec předpovědět. Ovšem je vidět, že potvrdit si svou lásku i před zákonem je pořád lákavé a zajímavé.

Ale jasně se ukazuje, že protiargumenty, které byly používány před schválením zákona, a ožívají opět v poslední době díky nárůstu extrémně laděných nálad ve společnosti, a které se často umně schovávají za různé konzervatismy, katolicismy a podobné názorové proudy, byly opravdu liché. Nic z negativ, které odpůrci dopředu registrovanému partnerství vyčítali, se nepotvrdilo.

Paradoxním faktem je, že registrovaným partnerstvím opovrhují i někteří dnešní aktivisté, kteří by u nás viděli spíše manželství a prosazení adopcí, ale jejich úsilí je bohužel příliš malé, aby skutečně hýbalo společenským i politickým míněním tímto směrem. Pravděpodobně za to může také generační výměna v čele našeho hnutí. Někdy také přiživují neznalosti o praktickém využití pro registrované dvojice a zcela opomíjejí zvyšování povědomí o možnostech a výhodách registrace, která by měla být i jedním z důležitých faktů pro budoucí prosazení manželství pro všechny. 

K 31. 12. 2015 vstoupilo do partnerství 4 348 lidí, a to 2 878 gayů a 1 470 leseb. Zhruba 307 párů před soudem svazek zrušilo (údaje za kraje Praha a Liberecký jsou neúplné, neboť matriky je neevidují). Tento údaj má také zvyšující se vývoj, ale přesto zdaleka nedosahuje tak vysoké úrovně jako v případě rozvodů u manželství. V 264 případech byl jedním z partnerů cizinec, a to od Slovenska až po mnohé exotické země napříč světem. Loni to byl např. i jeden občan Sýrie, která je nyní v drobnohledu většiny médií.

Bližší informace, rozhovory a analýzy budou postupně zveřejňovány v médiích v polovině roku, kdy registrované partnerství bude mít své první velké jubileum!

Novinky a zajímavosti z LGBT+ Česka, Slovenska a světa průběžně přináší facebooková stránka Aktuality LGBT.

V roce 2015 byl zájem o registrované partnerství v podstatě rekordní

Titulní foto: © Depositphotos.com/_euko_

Autor článku je bývalý gay aktivista (Nadace Sokrates, SOHO v ČR, Gay iniciativa v ČR) a oficiální správce statistiky o registrovaném partnerství v České republice.
Onload

1 názor ke článku

29. 07. 2023 v 17:52Off-line Mikaela  (49/176/60)
První jde takzvaně o psí pas i v běžných párech se to dělá hold přesvěčmě duté hlavy že sme lepší
Přihlas se a okomentuj článek. Ještě nemáš svůj účet? Zaregistruj se.
Onload
Načítám...
Onload
OnloadOnload
Copyright 2011–2024 NaKluky.cz, všechna práva vyhrazena, ISSN 1805-0506
Onload