Zprávy
Aby sis mohl přečíst zprávy, tak se musíš nejprve přihlásit :)
Onload
 
PŘIHLÁŠENÍ

Nemáš ještě svůj účet?

ZAREGISTRUJ SE ZDARMA
Registrace je snadná, rychlá a zdarma!
Onload

Naučil jsem se žít s mužem mého života, naučili jsme se žít spolu a vedle sebe

Rád maluji. Nejsem akademik, nejsem světový umělec, jsem mazálek z vesnice, již dlouho žijící ve městě. Po letech malování pořád maluji. Můj barevný svět je plný „rozpoložení“ ducha, snů, vizí a trápení. Malých i velkých úspěchů z povedené linky, citové krize z nepovedené barvy či záměru.

Mám rád procesy ducha, umu a ruky kdy v „rozpoložení“ je celý svět. V kresbě či plátnu, kusu hlíny, či kamene. Svět, dostává tvar vedený vaší rukou. Vaší myslí. Jste středobodem soustředění a vesmírných sil jsoucna. Malé okamžiky božství. Tvoříte – dílo boží. Váš malý Olymp, mezi zmatkem lidí, pocitů a vztahů. Malý ostrov vlastní dokonalosti tvorby, který vychází jen z vás.

Muž a muž

Při nedávném „rozpoložení“ jsem myslel zcela mimo sebe, na nás. Na nás dva, muže. Žijeme spolu už pár let. Vínem a tvůrčí náladou jsem se nechal unášet zvukem tahů tužky a vůní terpentýnu zcela mimo realitu. Bylo mi dovoleno se na nás podívat odjinud, z druhé strany zrcadla, z perspektivy, kterou jinak neznám.

Vzpomínám na první setkání, první dotyky, první úsměvy a nesmělost. Vzpomínám na nejdůležitější výměny kožených náramků uprostřed Atlantiku. Dny zamilovanosti a nekonečnosti. Myslím, po letech, na malé se kumulující se křivdy každodenního spolužití. Naivně zamilovaný výraz se mění na zamračenost, kresba je podrážděná, pach terpentýnu je nepříjemný.

Vařím mu

Myslím na člověka pár metrů ode mě a uvědomuji si, že už mi na tváři úsměv nekouzlí. Nesměju se. Mračím se. Zamyslím se znova a rekapituluji. Rozum mi říká pro a proti. Analyzuji, hodnotím, dělám uzávěrky. Vím, kolik mu lidsky dlužím. Vím, kolik jsme prožili. Vím, kolik máme společného. Vím, že problém vždy dokážeme vyřešit. Vím, že s ním umím žít. Naučili jsme se to. Vařím mu, on mi pere. Strouhám mu paty, on mi stříhá zátylek. Myji po něm záchod, chodím na poštu, platíme účty. Naše role jsou spravedlivě dělené a život s ním je moc fajn. Rodiny, přátelé, známí… práce… vše moc fajn.

Tak fajn, že se mi chce křičet do světa: Jděte do háje, všichni a všechno, co je fajn!

Pak mi dochází, že mám vše, co jsem chtěl mít. Že mám vše, o čem jsem, jako mladík začínající s masturbací a strachem myslící na chlapce ze třídy, chtěl mít. Tolik práce a kompromisů! A nejednou je mi to málo?

Krize středního věku?

Je tomu opravdu tak? Když se odvrátím od kresby, která předesílá můj nový obraz, zjišťuji úsměvné. Že mnou často malované téma kruhu, dokonalosti a uzavřenosti žití, je přede mnou. Nakreslené a tisknuté mou myslí a rukou. Zas a znova kreslím kruh života do vnějšího světa. Vnitřně nesmířen s nekonečností kruhu a nepochopitelnou složitostí Möbiovy smyčky.

Naučil jsem se žít s mužem mého života, naučili jsme se žít spolu, vedle sebe.

Naučit se musím žít v kruhu, který maluji do světa a lidem. Naučit bych se měl žít s málem, být vděčný a pokorný. Naučit se, že pevný vztah má krize, které budeme respektovat. Musím se naučit nakreslit kruh sám v sobě.

Titulní foto: © Depositphotos.com/Syda_Productions

Autor článku je „člověk“, co nesnáší aroganci, sám je však občas arogantní.
Onload

12 názorů ke článku

20. 03. 2016 v 11:47Off-line Klucinek  (33/176/75)
Občas se takhle taky zamýšlím... zajímavě ztvárněný tok myšlenek...někdy si člověk myslí že dává vic neže bere, ale když se za pár let ohlíží většinou to tak není. jen si prostě člověk někdy nevšímá těch drobností které dostává od toho druhého. Jen myslím že to není o tom naučit se "žít s tím druhým", ale o tom chtít s ním žít, nikdy nebude víc pozitiv než negativ. Je to pár týdnů kdy přišla v našem vztahu první velká krize, dlouho jsem přemýšlel. A člověk zjišťuje že ty spousty drobností jako vzetí za ruku, objetí po týdnu kdy jste se neviděli, nebo jen prostá kytička ve schránce když jel dopoledne kolem... jsou to maličkosti, ale mají mnohem váhu než většina negativů... potože jsou do srdce..
Souhlasím - 7   •  Nesouhlasím - 1  Nahlásit
20. 03. 2016 v 14:50Off-line Misanek007  (24/-/-)
napsal to chytry clovek
Souhlasím - 5   •  Nesouhlasím - 1  Nahlásit
20. 03. 2016 v 16:00Off-line BussterX  (103/130/150)
jo mišáčku, to máš pravdu, a nejen chytrej, aji citlivej a přitom chlapskej, něco jako já 8)
20. 03. 2016 v 16:52Off-line Misanek007  (24/-/-)
f**k buster
20. 03. 2016 v 17:07Off-line BussterX  (103/130/150)
až na věky :P
20. 03. 2016 v 17:12Off-line Misanek007  (24/-/-)
UNTIL YOUR LAST BREATH
20. 03. 2016 v 18:03Off-line BussterX  (103/130/150)
to zní jak od Viléma Šejkr Spíra 8)
20. 03. 2016 v 18:48Off-line Onlip  (61/180/84)
Matěji, vím, že se Tvé obrázky nerodí lehce. Tím víc si jich vážím. A stejné je to s vaším vztahem. Jsi skvělý chlap. Tvé kruhy pomáhají Tvému partnerovi i mně. Möbiova modifikace - skvělý detail, takový jsi Ty.
21. 03. 2016 v 08:51Off-line Cyklista  (74/183/79)
Bezva napsané.Tolerance,tolerance a zas tolerance a život je krásný.Co víc si přát.
23. 03. 2016 v 14:14Off-line Betonica  (39/191/93)
Matejicku, jak mam Tvoje radky rad, tyto se mi nelibi. Jsou napsane hezky, mozna az prilis surrealistickym tonem a s jistou davkou patosu. Coz se mi vlastne libi.

Vyzneni je ale smutne. Trochu rezignace na lepsi zitrky, trochu kapitulace sam pred sebou.

Zvenku to vidim jinak. Vidim to tak, ze kruh v sobe uz mas, narodil jsi se s nim. A nekdy je to kruh bezpeci a jindy zas spis kruh ohnivy, pak treba zase kruh limitujici. A vsechny ty kruhy jsou jednim a timtez - Matejem.

Zdravime z Brna.
23. 03. 2016 v 15:19Off-line Misanek007  (24/-/-)
cucam mlicko
20. 04. 2021 v 16:22Off-line Mikaela  (49/176/60)
No patřím klidem co vesnici maji hodně blízko ale žila jsem ve stranické rodině což člověk se rychle zkazí a lehko se stane kotraverzním člověkem který má dost blízko technologiim ale pokud chce někdo být nezávisli n názorech jako Babiš či Faltýnek tak určitě vý jak se dá dělat politika která je postavený na realitě narozdíl od hospodského ruzumu což tu vidím je víc než dost ve stylu Kalousek tak se nedivím že ten vztah není postavený na realitě a hlavně na nezávislosti dvou lidi protože ta doba se mění a prio***y sní
Přihlas se a okomentuj článek. Ještě nemáš svůj účet? Zaregistruj se.
Onload
Načítám...
Onload
OnloadOnload
Copyright 2011–2024 NaKluky.cz, všechna práva vyhrazena, ISSN 1805-0506
Onload