Zprávy
Aby sis mohl přečíst zprávy, tak se musíš nejprve přihlásit :)
Onload
 
PŘIHLÁŠENÍ

Nemáš ještě svůj účet?

ZAREGISTRUJ SE ZDARMA
Registrace je snadná, rychlá a zdarma!
Onload

Nejčastější problém v posteli: Předčasná ejakulace!

Touto sexuální dysfunkcí trpí přibližně každý pátý muž. Přesto se jedná o nejčastěji neléčenou a nediagnostikovanou sexuální poruchu. Předčasná ejakulace byla jako porucha poprvé popsána v roce 1943. Postaral se o to Bernard Shapiro, jeden z průkopníků andrologie ve 20. století. Přesto byla předčasná ejakulace až dosud buď úplně tabuizována, nebo mylně zaměňována s poruchami erekce. To je přitom zásadní chyba, protože obě poruchy mají odlišné příčiny i metody léčby.

Navíc výzkumy ukazují, že výskyt předčasné ejakulace je v populaci běžnější, než tolik skloňované poruchy erekce. Diagnostický a statistický manuál duševních poruch (DSM-IV) v této souvislosti uvádí, že předčasnou ejakulací trpí v průměru každý pátý muž.

Co je předčasná ejakulace?

Předčasná ejakulace je komplexní medicínský problém, který může souviset s řadou různých faktorů a projevuje se převážně dvojím způsobem. Jednak velmi malou až nulovou schopností kontroly muže nad vlastní ejakulací, za druhé pak velmi krátkým časem, který uplyne od začátku pohlavního styku do mužova vyvrcholení. Většinou tento interval trvá od jedné do maximálně dvou minut.

„V obecném slova smyslu však můžeme říci, že předčasná ejakulace je každá, která nevede k uspokojení obou partnerů. Pokud tento stav přetrvává delší dobu, vede k nesouladu, ke stresu, k frustraci, k odmítání styku, k narušení vztahu obou partnerů, popřípadě až k rozpadu vztahu,“ dodává androlog, MUDr. Karel Kočí.

Co je příčinou předčasné ejakulace?

Odpovědí na tuto otázku může být několik. Předčasná ejakulace totiž může mít celou řadu příčin, od těch psychologických až po organické. V případě emocionálních a psychologických faktorů nejčastěji hovoříme o traumatizujících sexuálních zážitcích. V případě fyziologických faktorů se pak jedná především o urologické choroby nebo anatomický stav (krátká uzdička, hypersenzitivita žaludu, fimóza apod.).

Někdy se předčasná ejakulace může objevit také jako vedlejší účinek farmakologické léčby nebo dokonce užívání drog. Je však důležité zmínit, že u stejného pacienta se mohou zároveň vyskytovat jak faktory psychologické, tak i organické.

Foto: © Depositphotos.com/alexannabuts

Proč je předčasná ejakulace problém?

Zatímco u poruchy erekce si muži svůj problém uvědomují, obtíže s předčasnou ejakulací si většinou připustí až v okamžiku, kdy nemožnost partnera sexuálně uspokojit začne ohrožovat jejich vzájemný partnerský vztah.

Muž, který předčasnou ejakulací trpí, totiž sexuálně nijak nestrádá, protože dosahuje normálního vyvrcholení, i když ve velmi krátkém čase. Zato jeho partner se žádného uspokojení nedostává, což má po čase velmi negativní vliv nejen na společný sexuální život, ale také na celý partnerský vztah.

Titulní foto: © Depositphotos.com/slena, zdroj: TZ

Onload

5 názorů ke článku

24. 06. 2016 v 10:06Off-line Ssulbo  (31/-/-)
Takže pointa článku je někde v záporných hodnotách. Pro ty, kteří bojují s předčasnou ejakulací (což zase není můj případ, ale umím si to představit), tak ti se dohromady nic nedozvěděli.
24. 06. 2016 v 15:03Off-line Luck1  (35/182/80)
Ono se to časem poddá. Stačí vice cvičit kluci. A pokud dokážete více čísel za sebou, není snad co řešit
Souhlasím - 2   •  Nesouhlasím - 3  Nahlásit
24. 06. 2016 v 15:18Off-line Vasek698  (25/-/-)
A co takhle článek o problému s dlouhou dobou od začátku k vyvrcholení? Dík.
27. 06. 2016 v 04:14Off-line Sny1  (34/180/70)
Je to jinak, cizí jazyky vytvářejí poněkud zavádějící pojmy používané pak i v češtině.
A ani pan Dr. Kočí již v současné době nediagnostikuje problém správně.
---------------------------
---------------------------
-----Předčasná ejakulace je stav, kdy neovladatelným vysokým vnitřním drážděním dochází k nechtěnému výronu semene, a to bez sexuální stimulace - tedy samovolně, často i bez pocitu orgasmu!!! Hodně bývá tento stav výsledkem velmi vysoké erotické stimulace bez fyzické účasti takto "postiženého". Je to něco podobného jako noční poluce - jen vedne.
Nemá to ale nic společného s orgasmem, proto ten pojem zní správně jen předčasná EJAKULACE.
Většinou se nejedná přitom ani o organickou poruchu, jde hlavně o vysokou citlivost urogenitálních nervových sítí. Ty často dokážou fungovat i dojistémíry autonomě - bez spoluúčasti mozku, nelze je však vědomě potlačovat.
Je to tedy neurologická záležitost. A patřičně se někdy léčí farmaky tlumícími nervová zakončení v sexuálních orgánech, de facto v celé pánvi. Většinou ale problémy postupně odezní samovolně.
----------------------------
-----Pan androlog také zřejmě chyběl, když se probíraly podobné problémy vznikající i u žen. Sice tato porucha potkává mnohem menší procento žen než mužů, ale existuje.
----------------------------
-----To, o čem je tu řeč, je BRZKÁ ejakulace - a ta je vždy vedena dosažením orgasmu jedince. Nejedná se tedy o předčasné vyvrcholení, ale o BRZKÉ vyvrcholení, jehož součástí je i ejakulace.
----------------------------
-----Ani přepis počtu mužů s tímto problémem není odpovídající!
V sexuologických ambulancích zachycujeme kolem šesti až sedmi mladých mužů z desíti s tímto "problémem"! A kolik mladíků k sexuologovi ani nepříjde!!
-----Správně tu jeden z komentujících zmiňuje, že se tento naprosto běžný problém postupně zmírňuje, a často partnerskými intimními styky postupně upraví.
-----Nesmírně důležitá je v tomto také osvěta pro dívky a ženy. Toto pohlaví musí počítat s tím, že prvotnější sexuální akty budou ze strany mladíka velmi krátké. Prostě to tak k nim patří. Jak zde uvádí komentující, pokud je chlapec po prvním orgasmu po chvilce regenerace schopen pokračovat v pohlavním aktu, bude jeho druhé vyvrcholení zase oněco pozdější. Atd.
----------------------------
-----Také už jsem se jinde zmiňoval o postupech, jak příhodně trénovat oddalování již téměř "řítícího se" orgasmu.
Ovšem zvláště mladíkům až do 25 let věku nesmí být běžně podávány léky tlumící sexuální citlivost při pohlavním styku. Taková "léčba" může poškodit zdravý sexuální vývoj mladého muže!
----------------------------
-----Takže, platí to i tu mezi gayi: buďte shovívaví vůči partnerovi, který končí sex příliš brzy. Není to jeho záměr (tedy aspoň v drtivé většině aktů), ale běžný fyziologicko-neurologický stav. Můžete jej s vaší pomocí postupně vést k uvolnění neovladatelné cesty k vrcholu a k příjemnému obapolnému vnímání postupného vzrušování, jež pak může být korunováno téměř současným orgasmem vás obou. Přeju jen samé úspěchy!
----------------------------
-----MUDr. Macej Tycz sexuolog
27. 06. 2016 v 04:21Off-line Sny1  (34/180/70)
Toto je přepis pana doktora z portálu amateri.eu jako reakce na podobné novinářské nepřesnosti, jimž často podléhají i jiní publikující lékaři.

..........................................................................Sny
Přihlas se a okomentuj článek. Ještě nemáš svůj účet? Zaregistruj se.
Onload
Načítám...
Onload
OnloadOnload
Copyright 2011–2024 NaKluky.cz, všechna práva vyhrazena, ISSN 1805-0506
Onload