Zprávy
Aby sis mohl přečíst zprávy, tak se musíš nejprve přihlásit :)
Onload
 
PŘIHLÁŠENÍ

Nemáš ještě svůj účet?

ZAREGISTRUJ SE ZDARMA
Registrace je snadná, rychlá a zdarma!
Onload

Film od gay režiséra Xaviera Dolana: Je to jen konec světa

Louis se ve snímku „Je to jen konec světa“ (Juste la fin du monde) vrací po letech domů, aby oznámil matce a dalším členům rodiny, že brzy zemře. Doma je ale uvítán jinak, než si představoval: spíš než v rodině se ocitl v klubku zmijí, kde všichni mluví, a nikdo nikoho neposlouchá. Adaptace hry J.-L. Lagarceho vynesla Xavieru Dolanovi v Cannes Velkou cenu.

Po několikaleté nepřítomnosti se spisovatel Louis vrací do rodných míst, aby nejbližším příbuzným sdělil, že ho záhy čeká neodvratná smrt. Uvítání v rodinném kruhu je ale jiné, než si představoval. Matka, mladší sestra a hlavně starší bratr jsou příliš zaujati každý sám sebou a vlastními, byť třeba malichernými pocity frustrací natolik, že ani nevnímají jeden druhého. Tím méně lze očekávat, že si budou návrat ztraceného syna vykládat jinak než jako jeho snahu pochlubit se vlastními úspěchy.

Foto: Aerofilms

Foto: Aerofilms

Foto: Aerofilms

Foto: Aerofilms

Každý nalézá důvod Louisovi v souvislosti s minulostí něco vyčítat a čas tak ubíhá v hádkách a trpkém osočování přes hostovy snahy o smíření.

Sedmadvacetiletý Kanaďan Xavier Dolan se po nedávno v Cannes vyznamenaném filmu Mami! (Cena poroty 2014) vrátil do její soutěže s adaptací hry ceněného francouzského dramatika Jeana-Luca Lagarceho (1957–1995), pro niž si zajistil  vynikající herecké obsazení. Přes kontroverzní přijetí ze strany kritiky odjelo tentokrát „zázračné dítě filmu“ z Cannes s Velkou cenou, druhým nejvyšším oceněním.

Xavier Dolan, sám gay, se ve svých filmech často zabývá LGBT tématikou – příkladem je jeho debut Zabil jsem svou matku, thriller Tom na farmě či příběh transgenderové ženy Laurence Anyways. Všechny Dolanovy snímky, včetně Je to jen konec světa, byly uvedeny na festivalu Mezipatra. 

V českých kinech od 6. 10. 2016.

Kanada / Francie, 2016, 97 min, drama, režie, scénář: Xavier Dolan, hrají: Gaspard Ulliel, Vincent Cassel, Marion Cotillard, Léa Seydoux, Nathalie Baye

Titulní foto: Aerofilms

Onload

Názory ke článku

Přihlas se a okomentuj článek. Ještě nemáš svůj účet? Zaregistruj se.
Onload
Načítám...
Onload
OnloadOnload
Copyright 2011–2024 NaKluky.cz, všechna práva vyhrazena, ISSN 1805-0506
Onload